Βιβλιο

H Αμερικανίδα συγγραφέας Judy Blume μπλέκει στη «δίκη της J.K. Rowling»

Μετάνιωσε τη στήριξή της - Η ανάρτησή της στο Twitter

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Judy Blume
© EPA/RINGO CHIU

Η αμερικανίδα συγγραφέας Judy Blume μετανιώνει για τη στήριξή της στην J. K. Rowling

Η γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέας Judy Blume -στα ελληνικά τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος και Παπαδόπουλος- στήριξε την J.K. Rowling που, εδώ και δύο χρόνια, δέχεται επιθέσεις από τους woke και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα διότι τόλμησε να δηλώσει ότι «γυναίκες λέγονται οι άνθρωποι που έχουν έμμηνο κύκλο» πράγμα που κατά τη γνώμη τους σημαίνει ότι οι τρανς δεν είναι «γυναίκες». Αλλά, αν και η Blume είπε στους Sunday Times του Λονδίνου ότι είναι «100% υπέρ της Rowling», αργότερα, όταν η συνέντευξή της έγινε viral, δήλωσε ότι «δεν το είπε έτσι ακριβώς». Η Judy Blume λέει τώρα ότι εννοούσε πως επαινεί τη διάσημη Βρετανίδα συγγραφέα διότι «υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών», αλλά ότι ταυτοχρόνως η ίδια στηρίζει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Σε ανάρτησή της στο Twitter αποφασήνισε ότι η Rowling έχει υποστεί διαδικτυακό λιντσάρισμα κι ότι νιώθει «ενσυναίσθηση» γι’ αυτή την ταλαιπωρία, ενώ πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε δεν αποδέχεται την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι ηλίθιος. Ωστόσο, η διαμάχη γύρω από τη Rowling δεν σχετίζεται με την ισότητα και τα δικαιώματα: η συγγραφέας του Χάρι Πότερ ενεπλάκη σε έντονη συζήτηση για την αυταρχική φύση του wokism και τα δικαιωματικά κινήματα γύρω από τους τρανς τα οποία θεωρεί «εμπρηστικά» και «μισογυνικά».

Στα social media εκτυλίσσεται εδώ και περίπου δύο χρόνια «η δίκη» της Rowling η οποία έχει θεωρηθεί «τρανσφοβική»: η υπόθεση επηρέασε τις πωλήσεις των βιβλίων της και όλο το εμπόριο γύρω από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του βιντεοπαιχνιδιού «Hogwarts Legacy» που βγήκε προσφάτως στην αγορά. Το σχόλιο της Blume στο Twitter, έριξε λάδι στη φωτιά: μερικοί επιτέθηκαν στην Blume ότι «τα μάζεψε» μπροστά στην κατακραυγή, άλλοι επιτέθηκαν στη δημοσιογράφο Hadley Freeman, η οποία πήρε τη συνέντευξη από την Blume για τους Times, λέγοντας ότι διαστρέβλωσε τα λόγια της κι ότι το κομμάτι που δημοσιεύτηκε ήταν εντέλει παραπλανητικό και προσβλητικό: να σημειωθεί ότι η Freeman έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τρανσφοβία κι ότι η Καναδέζα συγγραφέας Margaret Atwood -η οποία παριστάνει την Παριονάρια των woke- τής έχει ασκήσει κριτική. Υπήρξαν και μερικοί που είπαν ότι η Judy Blume θέλει να τα έχει καλά με όλους επειδή σε λίγο καιρό βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η διασκευή του μυθιστορήματός της «Are You There God? It’s Me, Margaret.» Πάντως, η Judy Blume, η οποία ζει σε εντελώς διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον από τη Rowling -στις ΗΠΑ σκληραίνουν οι νόμοι για την έκτρωση, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κτλ- μιλάει από θέση άμυνας: σήμερα, μερικοί Ρεπουμπλικανοί ζητούν να αποσυρθούν από τις σχολικές βιβλιοθήκες βιβλία που θίγουν ζητήματα σεξ και φύλου, ενώ πολλοί Δημοκρατικοί ζητούν να «διορθωθούν» παλιά βιβλία με γνώμονα την πολιτική ορθότητα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ