Βιβλιο

Πάσχα και βιβλία: Graphic novels, λογοτεχνία του φανταστικού και παιδικά βιβλία

Τι να διαβάσεις και τι να δωρίσεις, τι να προσέξεις και τι να χαρίσεις.

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 867
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα βιβλία που θα διαβάσουμε το Πάσχα: Προτάσεις Graphic novels, λογοτεχνίας του φανταστικού και παιδικών βιβλίων

GRAPHIC NOVEL

Watters Dan, O άνθρωπος που έπεσε στη Γη, εκδόσεις Anubis
Ο μυστηριώδης εξωγήινος Τόμας Τζερόμ Νιούτον πέφτει στη Γη σε μια αποστολή να σώσει τον ρημαγμένο από την ξηρασία πλανήτη του Ανθέα από την οικολογική καταστροφή. Αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να μεταφέρει νερό πίσω στον ετοιμοθάνατο κόσμο του, ο Νιούτον αρχίζει να πουλάει πατέντες για προηγμένη τεχνολογία, αλλά η επιτυχία του σύντομα τον κάνει στόχο τόσο της κυβέρνησης όσο και μιας μοχθηρής αντίπαλης εταιρείας. Καθώς η αποστολή του καταλήγει να διαρκεί χρόνια, ο Νιούτον συνειδητοποιεί πως ενδίδει στις υπερβολές του κόσμου μας και επιζητά απελπισμένα να επιστρέψει στην οικογένειά του. Το βιβλίο είναι η επίσημη διασκευή σε graphic novel της καλτ ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1976 σε σκηνοθεσία Nicholas Roeg και πρωταγωνιστή τον Ντέιβιντ Μπόουι, που με τη σειρά της βασίστηκε στο ομότιτλο μυθιστόρημα του 1963 του Walter Tevis, συγγραφέα των βιβλίων The Hustler, The Color of Money και The Queen’s Gambit. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνεται ένα νέο άρθρο για την ταινία The Man Who Fell to Earth του Stephen Dalton, με αδημοσίευτες φωτογραφίες από τα γυρίσματα.

Πέτρος Χριστούλιας, ΔΡ. ΠΑΠ - Η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η ιστορία της ζωής του Γεώργιου Παπανικολάου, που τα πρώτα γράμματα του ονόματός του, με το διάσημο τεστ ΠΑΠ, έχουν γίνει ένας κώδικας σωτηρίας για αμέτρητες γυναίκες, αποτυπώνεται στις σελίδες ενός ξεχωριστού graphic novel. Το κείμενο και την εικονογράφηση υπογράφει ο εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας. Η ιστορία δίνεται με απλά λόγια και εκφραστικές εικόνες ώστε να είναι προσιτή στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά, ενώ η έκδοση περιλαμβάνει και τη βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε για την έρευνά του ο δημιουργός. Μια ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να ανακαλύψουν περισσότερα για τη ζωή και το έργο της σπουδαίας προσωπικότητας του γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

Forgotten Realms, O δρόμος για το Νεβεργουίντερ, εκδόσεις Anubis
Ανακαλύψτε τη συναρπαστική ιστορία του βάρδου Έτζιν, της βάρβαρης Χόλγκα και ολόκληρης της ομάδας τους στο επίσημο prequel του Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Γνωρίστε τους ήρωες της επόμενης γενιάς του DnD!Ο Έτζιν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με μόνα όπλα το λαούτο και τη γοητεία του. Μια τυχαία συνάντηση με τη σκληρή και άγρια Χόλγκα θα τα αλλάξει όλα. Ο Έτζιν θα ανακαλύψει πως έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει μέχρι να εξιλεωθεί… και πολλά χρέη να πληρώσει. Ευτυχώς, υπάρχει και πολύς πλούτος στον κόσμο. Για να τον αποκτήσουν, ο Έτζιν και η Χόλγκα συστήνουν μια συμμορία. Μαζί με τον γοητευτικό απατεώνα Φορτζ και τον μάγο με προβλήματα αυτοπεποίθησης Σάιμον, η ομάδα θα διεκδικήσει το χρυσό που της αξίζει. Στόχος τους, ο Τόρλιν ο δρακογέννητος, ένας πλούσιος μάγος που φημίζεται για την κακομεταχείριση των εργαζομένων του και τα φανταχτερά του πάρτι. Το σχέδιό τους; Να μεταμφιεστούν, να τρυπώσουν στην έπαυλη του Τόρλιν και να αρπάξουν όσο περισσότερα λάφυρα μπορούν. Ποιο είναι το πρόβλημα σ’ αυτό; Ο Τόρλιν κρύβει ένα τρομερό μυστικό που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όλων…

Brandon Sanderson, Ο Δρόμος των βασιλέων - Ο Πύργος, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος
Ρόσαρ, ένας κόσμος όπου κυριαρχούν η πέτρα, τα τερατώδη ζώα και οι τρομερές θύελλες. Ένας κόσμος όπου μεγάλα βασίλεια δημιουργούνται μέσα από ακατάπαυστους πολέμους, και στον οποίο το θυελλόφως εμποτίζει κρυστάλλινες σφαίρες που χρησιμοποιούνται από τις διάφορες φυλές των ανθρώπων με χίλιους διαφορετικούς τρόπους, από μέσα φωτισμού μέχρι μονάδες χρήματος. Τη Ρόσαρ κάποτε υπεράσπιζαν οι Ακτινοβόλοι Ιππότες, άνδρες και γυναίκες με θαυμαστές πανοπλίες υπερφυσικής δύναμης και ξίφη που μπορούν να κόψουν τα πάντα. Όμως τώρα, αιώνες μετά, οι Ακτινοβόλοι έχουν χαθεί μέσα στον μύθο, και η Αιώνια θύελλα απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την πλάση. Στον Δ' τόμο με τίτλο «Ο Πύργος» βρισκόμαστε στα ανατολικά της Ρόσαρ. Σε μια απέραντη πεδιάδα από πέτρινα οροπέδια, που χωρίζονται μεταξύ τους από βαθιά χάσματα, δυο μεγάλοι στρατοί συγκρούονται επί χρόνια. Οι Αλέθιοι προσπαθούν να εκδικηθούν τη δολοφονία του βασιλιά τους από τον Εκτελεστή με τα Λευκά, πολιορκώντας τους τρομερούς Παρσέντι, που έχουν δέρμα σαν μάρμαρο και θωράκιση που είναι ένα με το σώμα τους. Ο νεαρός Κάλαντιν εκπαιδευόταν για χειρουργός, αλλά θα καταλήξει από τη μοίρα στο πλήρωμα της Τέταρτης Γέφυρας, στο οποίο το προσδόκιμο ζωής είναι μία με δύο εβδομάδες!

Anderson Kevin J., Herbert Brian, Οι πλοηγοί του Ντιουν, εκδόσεις Anubis
Τα μυστικά της ιστορίας του Dune ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σας. Οι Πλοηγοί, μεταλλαγμένοι από το μπαχαρικό μελάνζ σε όντα πολύ ανώτερα από τους φυσιολογικούς ανθρώπους, κάνουν το διαστημικό ταξίδι δυνατό σε όλη την Αυτοκρατορία. Μόνο ο μεγιστάνας Τζόζεφ Βένπορτ κατέχει το μυστικό της δημιουργίας των Πλοηγών, και σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί για να χτίσει μια εμπορική αυτοκρατορία που θα κυριαρχήσει στον γαλαξία. Όμως σε κάθε του κίνηση, ο Τζόζεφ έρχεται αντιμέτωπος με την Μπατλεριανή Τζιχάντ και τον ιδιοφυή και επικίνδυνο ηγέτη της, Μάνφορντ Τορόντο. Στόχος των φανατικών Μπατλεριανών είναι η επιστροφή της ανθρωπότητας στον σκοταδισμό και η επιβολή ενός νέου Μεσαίωνα. Ανάμεσα σε αυτές τις τιτάνιες δυνάμεις, βρίσκεται ο αβέβαιος νέος αυτοκράτορας Ρόντρικ Κορρίνο. Οι Πλοηγοί είναι το κλειδί για τη χαρτογράφηση ενός ένδοξου μέλλοντος για την ανθρωπότητα… ή το τέλος του πολιτισμού. Στο τρίτο βιβλίο της συναρπαστικής τριλογίας, οι δυνάμεις που διαμόρφωσαν το σύμπαν του Dune συγκρούονται για το μέλλον της ανθρωπότητας ενάντια σε έναν νέο Μεσαίωνα…

Martha Wells, Κόκκινος Συναγερμός, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος
Ένα δολοφονικό Ανδροειδές ανακαλύπτει τον εαυτό του σε μια γεμάτη ένταση περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, που διερευνά τη φύση της αυτοσυνείδησης. «Ως άσπλαχνη φονομηχανή, ήμουν παταγώδης αποτυχία». Σε ένα μέλλον που κυριαρχείται από τεράστιες επιχειρήσεις, οι πλανητικές εξερευνητικές αποστολές πρέπει να έχουν έγκριση και εφόδια από την Εταιρεία. Οι αποστολές συνοδεύονται από Ανδροειδή Ασφαλείας, τα οποία προμηθεύει επίσης η Εταιρεία. Όμως σε μια κοινωνία που το συμβόλαιο το κερδίζει ο μειοδότης, η ασφάλεια δεν είναι το κύριο μέλημα. Σε έναν μακρινό πλανήτη, μια ομάδα επιστημόνων, συνοδεύεται από το Ανδροειδές που τους έχει προμηθεύσει η Εταιρεία – ένα αυτεπίγνωτο Ανδροειδές Ασφαλείας, που έχει χακάρει τον καθοδηγητή συμπεριφοράς του και αυτοαποκαλείται (μόνο στις σκέψεις του) «Φονομπότ». Νιώθει απέχθεια για τους ανθρώπους και το μόνο που θέλει είναι να το αφήσουν ήσυχο για να καταλάβει τον εαυτό του. Όταν όμως μια κοντινή αποστολή στον ίδιο πλανήτη σταματάει να δίνει σημεία ζωής, οι επιστήμονες και το Φονομπότ πρέπει να ανακαλύψουν την αλήθεια.

Αντώνης Μυλωνάκης, Ιππόκαμπος, εκδόσεις Καστανιώτη
Πρόκειται για ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που θέτει το ερώτημα: πώς θα ήταν η ζωή δίχως αναμνήσεις; Η Γη δέχεται την εισβολή μιας απόκοσμης ακτινοβολίας που μεταλλάσσει τα ψυχικά δάκρυα σε τοξικά. Όποιος κλαίει από έντονη χαρά ή λύπη χάνει τα μάτια του. Κλονίζονται όλες οι θεμελιώδεις αρχές και τελικά καταρρέουν, ενώ όσοι άνθρωποι απομένουν αντιμετωπίζουν τις μνήμες ως πιθανή απειλή και ζουν απομονωμένοι. Η Άλις Γουόντερ, ένα κορίτσι που γεννήθηκε μετά την ακτινοβολία, ταξιδεύει με ανυπομονησία για τη Φυλακή, το ασφαλέστερο μέρος στη Νέα Εποχή. Οφείλει όμως να κάνει πρώτα μια στάση για την κηδεία μιας άγνωστης γυναίκας, της μαμάς της. Στο τρένο συναντάει έναν μυστηριώδη άντρα, τον Άλμπερτ, ο οποίος της αποκαλύπτει πως γνώριζε τη μητέρα της από παιδί και της προτείνει να μοιραστεί μια παλιά, κοινή ανάμνησή τους. Η Άλις, αν και απαγορεύεται αυστηρά από τον νόμο, υποκύπτει στον πειρασμό. Πριν το καταλάβει, ένας άλλος, καλύτερος, κόσμος φανερώνεται μπροστά στα μάτια της, αλλά πολύ σύντομα συνειδητοποιεί πως κινδυνεύει...

Robert Jordan, Ο τροχός του χρόνου, εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη σειρά φαντασίας με 14 βιβλία που αριθμεί περίπου 4,5 εκατομμύρια λέξεις. Ο Τροχός του Χρόνου γυρνά και οι Εποχές έρχονται και παρέρχονται, αφήνοντας πίσω αναμνήσεις που γίνονται θρύλος. Ο θρύλος ξεθωριάζει και γίνεται μύθος· ακόμα και ο μύθος έχει ξεχαστεί από καιρό, όταν ξανάρχεται η Εποχή που τον γέννησε. Στην Τρίτη Εποχή, την Εποχή της Προφητείας, ο Κόσμος και ο Χρόνος στέκουν μετέωροι. Όσα υπήρξαν, όσα θα υπάρξουν και όσα υπάρχουν ίσως πέσουν στη Σκιά. Ο τροχός του χρόνου είναι Νο1 στους New York Times, με περισσότερες από 80 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Η τηλεοπτική σειρά του Amazon Prime είναι η ακριβότερη παραγωγή σειρά μέχρι σήμερα.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ιωάννα Κρητικού «Πετάει, πετάει…»  εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Τι και αν είναι πουλί, ο Πασχάλης δεν πετάει. Όμως περπατάει, κολυμπάει και σκαρφαλώνει. Τι θα κάνει όταν η Καλλιόπη, η καλύτερη του φίλη, κινδυνεύσει; Θα μπορέσει να τη σώσει; Θα καταφέρει να πετάξει; Το παιδικό βιβλίο, που υπογράφουν η Ιωάννα Κρητικού και η Francesca Rossi (εικονογράφηση) με τίτλο «Πετάει, πετάει…», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και πραγματεύεται τη δύναμη που μπορεί να δώσει η φιλία, που πολλές φορές μπορεί να κάνει κάποιον να ξεπεράσει τις φοβίες του και τον ίδιο του τον εαυτό. Για παιδιά από 4 ετών και άνω.

Beatrice Alemagna, Ένα λιοντάρι στο Παρίσι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο με τρυφερό και ποιητικό κείμενο της πολυβραβευμένης συγγραφέως και εικονογράφου Beatrice Alemagna. Ένα μοναχικό λιοντάρι, κουρασμένο από τη ζωή του στη σαβάνα, αναζητά τον ενθουσιασμό και νέες ευκαιρίες στην πόλη του φωτός. Κατά την άφιξή του στο Παρίσι όμως, το λιοντάρι διαπιστώνει απογοητευμένο ότι παρά το μέγεθός του, οι άνθρωποι μετά βίας του δίνουν σημασία, ακόμα κι όταν βγάζει ένα άγριο βρυχηθμό στο πολυσύχναστο μετρό. Μέσα από μια πανέμορφη περιήγηση σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού και ένα παιχνιδιάρικο κολάζ, ακολουθούμε το μοναχικό λιοντάρι στη διαδρομή του ως ξένο μέσα στη μεγαλούπολη μέχρι την κατανόηση της δικής του ταυτότητας. Η Beatrice Alemagna λέει: «Η έμπνευση για το λιοντάρι της ιστορίας ήταν το γλυπτό λιοντάρι στην πλατεία Ντανφέρ-Ροσερό στο Παρίσι. Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ωγκύστ Μπαρτολντί ανάμεσα στο 1876 και το 1880. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι Παριζιάνοι το αγαπούν τόσο πολύ. Μάλλον γιατί δείχνει πολύ ευτυχισμένο εκεί ακριβώς που βρίσκεται».

Άδα Σταματάτου, Τι έχει ο Γιάννης; - Μιλώντας στα παιδιά για τον αυτισμό, εκδόσεις Μεταίχμιο
«Τι έχει ο Γιάννης;» «Γιατί δε μιλάει;» «Με ακούει όταν του μιλάω;» «Έτσι γεννήθηκε;». Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε στα παιδιά τη συμπεριφορά ενός αυτιστικού ατόμου. Μπορούμε, όμως, παρακολουθώντας τον Γιάννη, ένα μικρό αγόρι με αυτισμό, σε διάφορες φάσεις της καθημερινότητάς του (στο πρωινό ξύπνημα, στο σχολείο, στον δρόμο, στην παιδική χαρά, στο εστιατόριο…) να τους μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες των ανθρώπων στο φάσμα του αυτισμού. Ας μυήσουμε τα παιδιά στις αξίες της αποδοχής, της συμπερίληψης και του αλληλοσεβασμού, ας τα βοηθήσουμε να ζήσουν σε μια κοινωνία που η διαφορετικότητα δεν είναι αδυναμία. Περιλαμβάνει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη συμπεριφορά των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και την κοινωνική αποδοχή τους. Από τη δημιουργό της σελίδας στο Facebook «Η ζωή μου με τον Γιάννη» με περισσότερους από 130.000 ακόλουθους. Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ο Γιάννης είναι 4 χρονών και είναι αυτιστικός. Ο αυτισμός δεν είναι αρρώστια. Δεν κολλάει όπως η ιλαρά… Αν δεις με τους φίλους σου ένα αυτιστικό παιδί, εξήγησέ τους γιατί συμπεριφέρεται διαφορετικά. Μην το κρίνετε, ούτε να το κοροϊδέψετε. Γιατί τώρα ξέρετε “τι έχει ο Γιάννης”»! Κατάλληλο για συζήτηση στην τάξη στο πλαίσιο της θεματικής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα.

Katia Casprini, Roberta Guidotti, Μαμά, μαγειρεύω, εκδόσεις Πεδίο
Η νέα σειρά βιβλίων απευθύνεται σε παιδιά αυτόνομα και ευτυχισμένα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, σε παιδιά που χαίρονται να μεγαλώνουν δημιουργικά. Τα «Μαμά, μαγειρεύω», «Μαμά, μαγειρεύω για πάρτι!» και «Μαμά, μαγειρεύω για πικ νικ και σνακ!» περιέχουν απλές συνταγές, τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ετοιμάσουν με την επίβλεψη ενός ενήλικα αλλά εντελώς αυτόνομα. Περιλαμβάνουν φωτογραφίες και σχέδια που προτρέπουν τα παιδιά να εκτελέσουν όλα τα βήματα από την ηλικία των 3 ετών, χωρίς να έχουν μάθει ακόμα να διαβάζουν. Επίσης, στις συνταγές δεν προβλέπεται η χρήση ζυγαριάς, οπότε τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 ετών μαθαίνουν αμέσως να χρησιμοποιούν μικρά δοχεία και κουτάλα για να δουλεύουν και να μετρούν. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στα δοχεία τροφίμων για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα.

Δημήτρης Κουλουμάσης, Χριστίνα Σαρηγιάννη, Ο Mr Chem και η απόλυτη επιστημονική πρόκληση, εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μια παρέα εφήβων αποδέχεται την απόλυτη επιστημονική πρόκληση του μίστερ Κεμ! Ο Παντελής, η Έλενα και ο Φίλιππος γίνονται ομάδα και προσπαθούν να υλοποιήσουν τα 10 πειράματα-έκπληξη του αγαπημένου τους επιστήμονα. O χρόνος πάντα τους πιέζει, όπως και οι ανταγωνίστριες ομάδες που κυνηγούν το έπαθλο του διαγωνισμού. Καθώς ο Μίλτος από την αντίπαλη ομάδα και η Έλενα αλληλοβοηθιούνται, η αξία της φιλίας και της συνεργασίας αναδύονται μέσα από το πιο πρωτότυπο επιστημονικό ταξίδι που έχει γίνει ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! O Δημήτρης Κουλουμάσης, ο δημοφιλής Mr Chem, έχει χιλιάδες ακόλουθους στο κανάλι του στο TikTok. Εκεί, διενεργεί ενδιαφέροντα πειράματα, εισάγοντας το κοινό του στον κόσμο των φυσικών επιστημών. Το δεύτερο βιβλίο του, σε συνεργασία με τη Χριστίνα Σαρηγιάννη, είναι ένα πρωτότυπο επιστημονικό παιχνίδι, ένα challenge που θα συναρπάσει τους μικρούς αναγνώστες.

Κίτσα Παπαβασιλείου - Παυλίδη, Η πεταλουδίτσα Φαρφάλα στο Μέγαρο Μουσικής, εκδόσεις Μπαρμπουνάκης
Τι γυρεύει η πεταλουδίτσα Φαρφάλα στο Μέγαρο Μουσικής; Πώς βρήκε τον δρόμο να φθάσει μέχρι εκεί και πώς ένιωσε πετώντας από όργανο σε όργανο; Τι ήταν αυτό που την εντυπωσίασε και της έδωσε χαρά; Μια περιπετειώδης βόλτα με πολλά απρόοπτα στο παραμύθι της νηπιαγωγού Κίτσας Παπαβασιλείου-Παυλίδη, σε εικονογράφηση με πρωτότυπους ζωγραφικούς πίνακες της εικαστικού Ισμήνης Μίχα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας και του δημοτικού, που μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του επιχειρεί να δώσει σε αυτές τις ηλικίες στοιχεία που θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες να έχουν μια πρώτη εικόνα των μουσικών οργάνων και του χώρου των συναυλιών.