Βιβλιο

The Shining: Η απόλυτη συλλογή για το θρίλερ του Stanley Kubrick μέσα από ένα video

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Lee Unkrich μιλάει για τη συλλεκτική έκδοση της Taschen «Stanley Kubrick's The Shining»

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εμμονή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη της Pixar, Lee Unkrich, από τότε που ήταν 12 ετών, με την ταινία του Stanley Kubrick, «The Shining», κορυφώνεται στη μνημειώδη δημιουργία του βιβλίου του: «Stanley Kubrick's The Shining». Η συλλογή των δύο τόμων από τον εκδοτικό οίκο Taschen, μία νέα ματιά στην ταινία του Stanley Kubrick και το βιβλίο του Stephen King, που διατίθεται προς το παρόν σε συλλεκτική έκδοση 1.000 αντιτύπων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες ακυκλοφόρητες φωτογραφίες από το Αρχείο Stanley Kubrick στο Λονδίνο, εφήμερα παραγωγής καθώς και συνεντεύξεις με το καστ και το συνεργείο, συγκεντρωμένα σε ένα πολυτελές box-set.

Η μοναδική τεχνική του Stanley Kubrick για την δημιουργία ταινιών (συμπεριλαμβανομένης της καινοτόμου χρήσης της Steadicam του Garrett Brown) κατέκτησε τον Unkrich από την πρώτη φορά που είδε το «The Shining» σε έναν κινηματογράφο του Οχάιο. Μία προβολή αρκούσε για να τον οδηγήσει τελικά σε δεκαετίες εξονυχιστικής μελέτης της οικογένειας Torrance, παγιδευμένη στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο Overlook.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το «The Shining» διαμόρφωσε την καριέρα του Lee Unkrich, μέχρις ότου εντάχθηκε στην Pixar ως μοντέρ στο «Toy Story», κάνοντας καριέρα 25 ετών ως συν-σκηνοθέτης («Monsters, Inc» και «Finding Nemo») και σκηνοθέτης, κερδίζοντας Όσκαρ για τα «Toy Story 3» και «Coco». Αλλά, με τα χρόνια, ο Unkrich απογοητεύτηκε από την έλλειψη πληροφοριών - και την πληθώρα παραπληροφόρησης - σχετικά με τη δημιουργία της ταινίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επισκεφτεί το Αρχείο Kubrick κατά τη διάρκεια της περιοδείας Τύπου στο Λονδίνο για το «Toy Story 3».

Τότε ήταν που ο Unkrich πήρε την οριστική απόφαση για την δημιουργία αυτού του βιβλίου. Κατέθεσε την πρότασή του στο Αρχείο Kubrick, αλλά έμαθε ότι είχε ανταγωνιστή τον αείμνηστο J.W. Rinzler (The Making of Star Wars και The Complete Making of Indiana Jones), έτσι ένωσαν τις δυνάμεις τους. Ο Unkrich πραγματοποίησε τις περισσότερες συνεντεύξεις (συμπεριλαμβανομένης της Shelley Duvall και του 6χρονου τότε Danny Lloyd) και πλήρωσε τον Rinzler από την τσέπη του για να γράψει το βιβλίο. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά το αποτέλεσμα είναι μια ανεκτίμητη πηγή 2.198 σελίδων που μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της εκκεντρικής μεθοδολογίας του Stanley Kubrick και καταρρίπτει ορισμένους παγιωμένους μύθους για τα γυρίσματα.

 

 

Δειτε περισσοτερα