Βιβλιο

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα αγαπάει τα βιβλία

Αυτά είναι έξι απλά και πρακτικά βήματα

sofia-tsonou.png
Σοφία Τσώνου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί που θα αγαπάει τα βιβλία

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Έξι συμβουλές σε γονείς για να αγαπήσουν τα παιδιά τους τα βιβλία και την ανάγνωση.

Σαν παιδί αγαπούσα πολύ τα βιβλία. Θυμάμαι πως περίμενα να αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές για να έχω περισσότερο χρόνο να διαβάσω όσο πιο πολλά βιβλία γίνεται. Η ανάγνωση των βιβλίων μου πρόσφερε χαρά, προσμονή για το τι θα γίνει στη συνέχεια της κάθε ιστορίας, όπως και με έκανε να μεταφέρομαι σε άλλους κόσμους. Όλα αυτά τα συναισθήματα με κατέκλυζαν όταν άνοιγα ένα βιβλίο. Μεγαλώνοντας ο χρόνος μου έγινε πολύ περιορισμένος, οι υποχρεώσεις μεγάλωσαν έτσι και ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν πολύ λίγος ώστε να μπορώ να διαβάζω πολλά βιβλία. Ωστόσο η αγάπη μου για εκείνα δεν έχει χαθεί και φυσικά μπορεί τώρα που είμαι μαμά να μην προλαβαίνω ούτε σελίδα να διαβάσω, αλλά όλο και κάποια στιγμή θα κλέψω μέσα στην βδομάδα για να ξεφυλλίσω κάποιο βιβλίο. 

Αυτή μου την αγάπη θέλω να την περάσω και στα παιδιά μου και νιώθω ιδιαίτερη περηφάνια όταν βλέπω την πρώτη μου κόρη να επιλέγει να διαβάσει κάποιο βιβλίο από το να χαθεί στο tablet της με τις ώρες. Η αλήθεια είναι πως  από τότε που ήταν μωρό επέλεγα να της αγοράζω βιβλία και να κάθομαι μαζί της να τα ξεφυλλίζω, να της τα διαβάζω και να παρατηρούμε μαζί τις εικόνες. Το ίδιο κάνω και με τις δύο μικρότερες κόρες μου και βλέπω πως οι συνήθειες μας αυτές έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην αγάπη τους για τα βιβλία. 

Πώς θα αγαπήσει ένα παιδί τα βιβλία

Ξεκινήστε από νωρίς να του διαβάζετε βιβλία
Πολλοί είναι οι γονείς που δεν αντιλαμβάνονται πόσο ξεχωριστή μπορεί να είναι η στιγμή αυτή για το μωράκι τους. Ακόμη κι όταν είναι βρέφος μπορείτε να του διαβάζετε παραμυθάκια, αφού ο τόνος όπως και οι εναλλαγές στη φωνή σας, μπορούν να το ηρεμήσουν. Επίσης, στα μαγαζιά θα βρείτε παραμυθάκια για μωρά τα οποία είναι φτιαγμένα από μαλακό υλικό ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς.

Φτιάξτε μια γωνιά μελέτης στο δωμάτιό του
Διαμορφώνοντας μια γωνία στο δωμάτιό του θα ξέρει ότι εκεί είναι ο χώρος μελέτης. Μια μικρή βιβλιοθήκη στο ύψος του παιδιού όπως και μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα, φτάνουν για να δώσουν αυτή την ξεχωριστή πινελιά στο δωμάτιο.

Αγοράστε του διαφορετικά βιβλία κάθε φορά
Εμπλουτίστε τη βιβλιοθήκη με διάφορα βιβλία, για να του κρατάτε πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον και για να δείτε τι του αρέσει πιο πολύ. Υπάρχουν παιδιά που τρελαίνονται για βιβλία που έχουν πληροφορίες για τα ζώα και άλλα που απλά λατρεύουν να ακούν ιστορίες. 

Φροντίστε να έχετε βιβλία σε όλους τους χώρους του σπιτιού
Τοποθετήστε βιβλία στο τραπεζάκι του σαλονιού, στην κουζίνα ή όπου αλλού περνάει αρκετό χρόνο το μικρό σας. Για να αγαπήσει ένα παιδί τα βιβλία πρέπει να τα βλέπει στην καθημερινότητα του, να μπορεί να τα πιάσει, να τα ανοίξει και να μην είναι κρυμμένα σε ντουλάπια και σε ψηλά ράφια.

Πηγαίνετε μια βόλτα στη δημοτική βιβλιοθήκη
Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσο πολύ αρέσει στα παιδιά ο χώρος της βιβλιοθήκης. Η ποικιλία σε παιδικά βιβλία είναι μεγάλη και μπορείτε πάντα να ζητήσετε συμβουλές από τον βιβλιοθηκάριο. Αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ένα βιβλίο που του αρέσει και εξηγήστε του ότι πρέπει να το προσέχει, κι όταν το διαβάσει να το επιστρέψει στην βιβλιοθήκη ώστε να το πάρει κάποιο άλλο παιδάκι. Όλη αυτή η διαδικασία είναι κάτι που λατρεύουν τα παιδιά. Αν η βιβλιοθήκη του δήμου σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητάτε, δοκιμάστε να πάτε παρέα σε κάποιο βιβλιοπωλείο.

Μην αντιμετωπίζετε το διάβασμα του παραμυθιού ως αγγαρεία
Αν δείτε ότι το παιδί είναι κουρασμένο ή ότι αντιδρά μην επιμείνετε. Δοκιμάστε κάποια άλλη στιγμή ή διαλέξτε κάποιο άλλο βιβλίο. Το διάβασμα των βιβλίων πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία για όλους και να είναι μια αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ