Βιβλιο

Εμός ει συ: Η νέα ποιητική συλλογή του καθηγητή Ιατρικής Τάσου Γερμενή

Ο ποιητής ακροβατεί ανάμεσα στη λογική της ιατρικής, τη μαγεία των μαθηματικών και την ελευθερία της ποίησης

Βαγγέλης Βαγιάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τάσος Γερμενής, «Εμός ει συ»: Η νέα ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Περισπωμένη - Η παρουσίαση του βιβλίου στις 20/3 στο Goethe-Institut Athen.

Η ιδιαιτερότητα στην ποίηση του Τάσου Γερμενή είναι ότι τα ποιήματά του αφορούν φιλοσοφικά ζητήματα από τη σκοπιά και με την εμπειρία όμως ενός καταξιωμένου ερευνητή της ιατρικής που δεν έχει χάσει το νεανικό πάθος του για γνώση. Το χαμένο παιδικό όνειρο των μαθηματικών, της μητέρας των επιστημών, λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για τη ζύμωση, τον ειρμό και τη δημιουργία τους.

Ο Τάσος Γερμενής γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γερμενάτα, ένα μικρό χωριό της Ερίσσου, βορειοδυτικά του Φισκάρδου, στην Κεφαλονιά. Είναι Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Δημοσιευμένος ποιητής και συγγραφέας, ο Γερμενής έρχεται τώρα με μια νέα ποιητική συλλογή με τον βιβλικό τίτλο «Εμός ει συ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Πρόκειται για τη δεύτερη ποιητική του συλλογή, μια εναλλαγή πρόζας και ποίησης, όπου ο κατά Ζήσιμο Λορεντζάτο «άνθρωπος» αυτοπροσωπογραφείται πάνω στον καμβά του προαιώνιου θέματος της υπόστασης που δίνουν τα ονόματα στα πράγματα και τις έννοιες.

Η αγνωστικιστή του σκοπιά περνάει στον αναγνώστη στη μορφή μιας αέναης αναζήτησης για κάτι το απροσδιόριστο. Η αναζήτησή του αυτή ξεπερνάει τα αυστηρά ορισμένα θρησκευτικά σύνορα και επεκτείνεται και στον (φιλ)ελεύθερο κόσμο της πολιτικής. Θεωρεί ότι ο ίδιος ο χώρος αυτός πρέπει να αποτινάξει την προσκόλληση στην οικονομία και να βρει πάλι την χαμένη ιδεολογική του ταυτότητα. Η ποιητική αυτή συλλογή, όπως και ο ίδιος ο ποιητής, ακροβατεί ανάμεσα στη λογική της ιατρικής, τη μαγεία των μαθηματικών και την ελευθερία της ποίησης.

Στα περισσότερα ποιήματα παρατηρούμε έναν επαγωγικό συλλογισμό καθώς, με έναυσμα μία και μόνο λέξη, οδηγούμαστε σε μία εκδίπλωση ιδεών και λογισμών. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της ποιητικής τεχνικής που ακολουθεί ο ποιητής Γερμενής είναι η επιχειρούμενη οικονομία λόγου. Ποιήματα τα οποία είναι πλήρη, καλά ορισμένα και, όπως στα αγαπημένα του μαθηματικά σύνολα, δεν μπορεί να αφαιρεθεί καμία μονάδα χωρίς να επηρεαστεί το όλον.

ΕΜΟΣ ΕΙ ΣΥ
«...ἐκάλεσά σε τὸ ὄνομά σου, ἐμὸς εἶ σύ» 
Ησαΐας, 43

Όλα τα είδα
Όσα περίμενες να δεις με τα μάτια μου
Όσα περίμεναν να ιδωθούν 
με τα δικά μου μάτια 
Και για όλα βρήκα ονόματα
Αλλιώς πώς έγιναν δικά σου;

Αλλιώς πώς θα μπορούσα να σταθώ
έναρθρος μπροστά σ’ αυτή την πόρτα;
Τη δική μου πόρτα 
που χωρίζει στη μέση την αιωνιότητα
Να πετάξω πίσω 
τη φλούδα του πανσέληνου πόνου
και ν’ αφήσω λεύτερο το φεγγάρι 

Να τα βλέπω
Όσα δεν περιμένεις πια να δεις με τα μάτια μου
Όσα δεν περιμένουν τα δικά μου μάτια πια
Μα έχουν τα ονόματά μου
Όλα δικά μου

INFO
Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 18:30 θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εμός ει συ» του Αναστάσιου Γερμενή στο Goethe-Institut Athen. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο City Guide της Athens Voice