Βιβλιο

O βρόμικος ρεαλισμός του Russell Banks

Τα βιβλία του πολυμεταφρασμένου Αμερικανού συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή και οι κινηματογραφικές μεταφορές τους

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Russell Banks: Τα επιδραστικά μυθιστορήματα του Αμερικανού συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή και οι μεταφορές του λογοτεχνικού του έργου στον κινηματογράφο

O πολυβραβευμένος Russell Banks, που έφυγε από τη ζωή πριν από έναν μήνα, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς του τελευταίου μισού αιώνα. Στα μυθιστορήματά του ο Βanks εικονογραφεί την αμερικανική φτώχεια και τη ζωή της μικρής πόλης στην ενδοχώρα, συχνά χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις δικές του εμπειρίες. Ανάμεσα σε αυτά είναι το «Continental Drift», το «Rule of the Bone», το «Cloudsplitter», το «The Sweet Hereafter» και το «Affliction» – τα δύο τελευταία έγιναν ταινίες του Atom Egoyan και του Paul Schrader. To «Τhe Darling», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λιβερία, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα διασκευαστεί για τον κινηματογράφο: στην αρχή σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese και με πρωταγωνίστρια την Jessica Chastain, στη συνέχεια σε σκηνοθεσία του Denis Villeneuve. Όμως, το σχέδιο δεν προχώρησε. Εμπνευσμένο από μια συλλογή διηγημάτων του είναι το ντοκιμαντέρ «Trailerpark» (2010) γύρω από τη ζωή των ανθρώπων που μένουν σε τροχόσπιτα, καθώς και το «The Moor», μια ανεξάρτητη παραγωγή της κόρης του, Caerthan – που ωστόσο πέρασε απαρατήρητη.

Ο Russell Banks έχει συγκριθεί με τον William Faulkner ως προς την προσέγγιση των φυλετικών ζητημάτων και με τον Jim Harrison, τον Raymond Carver, τον Richard Ford και τον Andre Dubus ως προς τη ρεαλιστική προσέγγιση της βαθιάς Αμερικής. Στα μυθιστορήματά του προβάλλει ηθικά διλήμματα στα οποία συχνά δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Oι συλλογές διηγημάτων «Searching for Survivors» (1975), «The New World» (1978), «Trailerpark» (1981), «Success Stories» (1986) και «The Angel on the Roof» (2000) θεωρούνται κλασικά δείγματα του dirty realism.

Ο Russell Banks είχε γεννηθεί στo Nιούτον της Μασαχουσέτης (το 1940) αλλά περνούσε τον περισσότερο καιρό στο χωριό Keene στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ενώ τους χειμώνες έμενε στο Μαϊάμι. Το 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο John Dos Passos και το 1999 το Πούλιτζερ. Tα βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι «Το γλυκό πεπρωμένο» (εκδ. Floral Books-Brainfood), «American Darling» (εκδ. Πόλις) και σε  «Το ξύπνημα του Μπόουν» (εκδ. Oξύ-Βrainfood).