Βιβλιο

«Σαν κράτος εν κράτει»: H Alice Zeniter μας ξεναγεί στον κόσμο των χάκερ

Μια γενιά απέναντι σ’ έναν κόσμο βίαιο και ασθμαίνοντα, μια γενιά που προσπαθεί, με φτωχά μέσα αλλά και μεταδοτική επιμονή, ν’ αναδιατάξει το περίγραμμά του

Άρης Σφακιανάκης
ΤΕΥΧΟΣ 855
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αναγνώστης με αιτία: Ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για το βιβλίο «Σαν κράτος εν κράτει» της Alice Zeniter, που κυκλοφορεί από τις εκδ. Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ.

Σας έτυχε ποτέ να κοιτάτε διστακτικά ένα μέιλ που λάβατε από κάποιον καθ’ όλα φαινομενικά νομότυπο αποστολέα χωρίς να αποφασίζετε αν πρέπει να το ανοίξετε; Φοβηθήκατε ποτέ μήπως πατώντας πάνω σε κάποιο λινκ που λάβατε από φίλο στο Messenger ξεχυθούν καταπάνω σας όλοι οι δαίμονες του διαδικτύου; Αποτολμήσατε ποτέ να ανοίξετε το κουτί της Πανδώρας που κρύβεται πίσω από κάποιο ύποπτο σάιτ στο σκοτεινό δίκτυο; Ακούσατε έντρομοι τη σειρήνα της αστυνομίας να σας εγκαλεί διότι περιτρέχετε απολαυστικά κάποιον ιστότοπο με περίεργο περιεχόμενο;

 Σε αυτήν την περίπτωση, ιδού το ιδανικό ανάγνωσμα από μια νεαρή Γαλλίδα συγγραφέα: «Σαν κράτος εν κράτει», διά χειρός Αλίς Ζενιτέρ. Και αναφέρομαι στην ηλικία της –είναι σήμερα 37 ετών– διότι σίγουρα γνωρίζει από πρώτο χέρι τα χαρακτηριστικά που αποδίδει στην ηρωίδα της. Η ηρωίδα της, που ακούει στο όνομα Αυτή, είναι μια χάκερ. Μια χάκερ υψηλού επιπέδου. Μια χάκερ που θα σας έκανε να βλέπετε εφιάλτες αν κατά τύχη έβαζε στόχο την αφεντιά σας. Μια χάκερ που κυματοδρομεί αγέρωχα στον έσω κόσμο των υπολογιστών γιατί ο έξω κόσμος των ανθρώπων δεν φαίνεται να της προκαλεί το ενδιαφέρον που θα συγκινούσε μια νεαρή ύπαρξη.

Διαβάζω από το μυθιστόρημα σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Καράμπελα: «Το μέσα ήταν ελεύθερο, ακαθόριστο και αχανές, είχε τοίχους, αριθμημένες περιοχές που έφραζαν ξαφνικά τις μαύρες και ρευστές λεωφόρους που κατηφόριζε η Αυτή με τα δάχτυλά της, αλλά είχε μάθει πέφτοντας πάνω σε γραμμές κωδικών πως οι λεωφόροι αυτές μπορούσαν να εξαφανίζονται, να διακόπτονται ή να ανοίγονται. Το έξω ανήκε στους άλλους πάρα πολύ καιρό για να μπορέσει να βρει η Αυτή τη θέση της εκεί, κανείς δεν θυμόταν ποιος το είχε εφεύρει, ούτε πώς είχαν χαραχτεί όλα τα όρια που έκαναν τόσο οδυνηρή την εξέλιξή της εκεί…»

Η Αυτή συντάσσεται με τους Anonymous, αυτή τη σέκτα χάκερς που όλοι γνωρίζουμε από τις πειρατικές επιδρομές της στο διαδίκτυο, και πολεμάει μαζί τους για έναν καλύτερο κόσμο. Συνάπτει μάλιστα δεσμό μ' ένα παλικάρι από δαύτα και ζει ερωτευμένη μαζί του ώσπου ο νεανίας αυτός πέφτει στα δίχτυα της αστυνομίας και μπουντρουμιάζεται ευθαρσώς. Η Αυτή μένει μόνη, φοβισμένη, αντιμέτωπη με το έξω. Το έξω που για κείνη είναι τόπος εχθρικός, γεμάτος παγίδες, σκέτος εφιάλτης. Αναζητά τον ιππότη που θα την σώσει – πάντα υπάρχει ένας ιππότης για μια περιπλανώμενη κορασίδα εν κινδύνω.

Ο ιππότης που αποφασίζει να την προστατεύσει από την αιχμηρή πραγματικότητα είναι ένας τριαντάρης βοηθός σοσιαλιστή βουλευτή στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Ο νεαρός αυτός, ονόματι Αντουάν, γαλουχήθηκε στις διαδηλώσεις της αριστεράς ως φοιτητής για να περάσει εύλογα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα όταν διέγνωσε σοφά προς τα πού όδευαν οι εξελίξεις στη χώρα του. Γνωρίζει την Αυτή, την ερωτεύεται και αποφασίζει να τη βοηθήσει όταν εκείνη ζητάει τη συνδρομή του – χωρίς, ούτε στιγμή, να ανταποδίδει τον έρωτά του.

Το μυθιστόρημα επιτρέπει στον αναγνώστη να ρίξει μια απολαυστική ματιά στον κόσμο των χάκερ διπλασιάζοντας τις ανασφάλειές του μπροστά σε κάθε άγνωστο λινκ. Μην ανοίξετε το λινκ, ανοίξτε το βιβλίο!