Βιβλιο

8 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Βιβλία για τα Χριστούγεννα, σελίδες για το νέο έτος

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 853
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκδόσεις Βακχικόν: 8 βιβλία για να διαβάσετε και να χαρίσετε στους αγαπημένους σας στις γιορτές 

Τα Βασίλεια, μυθιστόρημα, Αλέξανδρος Καψοκόλης
Τα δώδεκα Βασίλεια δημιουργήθηκαν σε έναν τόπο αρκετά πλούσιο και απέραντο. Έπειτα από αμέτρητους πολέμους, οι άνθρωποι των Βασιλείων αυτών κατάφεραν να συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους. Μοναδικός εχθρός τους πλέον ήταν οι βάρβαρες φυλές των Κάτω Χωρών και αυτό που τους χώριζε και τους προστάτευε από εκείνους ήταν η απέραντη θάλασσα που είχαν αναμεσά τους. Όσες φορές την είχαν διασχίσει οι βάρβαροι με σκοπό να τους κατακτήσουν, κατέληγαν να επιστρέφουν ηττημένοι, με βαριές απώλειες. Η τελευταία φορά όμως που το επιχειρούν διαφέρει από τις προηγούμενες. Ένας νέος αρχηγός τούς οδηγεί, και ίσως καταφέρει να αλλάξει την ιστορία των Βασιλείων μια για πάντα.

Αίμα στη φλέβα η θάλασσα, διηγήματα, Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου
Πρωταγωνιστούν: Ένα ολόδροσο, αλμυρό καρπούζι και η αγάπη, δύναμη ζωής, που διώχνει τα φαντάσματα. Ένας έρωτας που βάφει κατακόκκινη τη θάλασσα κι ένας άλλος που αντιστέκεται, μα είναι Ειμαρμένη. Ένας άντρας-καρχαρίας που ξανασυναντά εκείνη που τον έπλασε αυτό που είναι. Μια γυναίκα που η πληγή της είναι μια κόρη αερικό. Μια καταραμένη ομπρέλα που γίνεται αλεξίβιο. Ένα νυφικό που ξεβράζεται σε ξένη γη, πάνω σε σώμα αντρικό. Ένα μαγικό κονσέρτο στον βυθό του ωκεανού. Ένα γυναικείο φυλακτό μοιρασμένο ανάμεσα στη σάρκα και στο πνεύμα. Μια ομορφοκάμωτη που ραντίζει κάθε βράδυ γιασεμιά τη θάλασσα. Μια πεθερά που διδάσκει την τέχνη της αποπλάνησης στη νύφη της για να αλυσοδέσει τον γιο της στη στεριά. Ένας πόλεμος που στοιχειώνει μια ζωή. Κι άλλα πολλά… 

Για την τιμή της οικογένειας, διήγημα, Γλυκερία Τζίμα
Η ζωή της Ασημίνας θα αλλάξει δραματικά μέσα σε ένα βράδυ, όταν πάει να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ανέστη για την απρεπή συμπεριφορά του τη βραδιά των αρραβώνων της παιδικής της φίλης και του αδερφού της. Στο βιβλιοπωλείο του Ανέστη, η Ασημίνα θα βιώσει τον απόλυτο εφιάλτη του βιασμού και θα μείνει έγκυος. Το διήγημα «Για την τιμή της οικογένειας» είναι εμπνευσμένο από ένα αληθινό γεγονός που διαδραματίστηκε πριν από αρκετά χρονιά σε μια επαρχιακή πόλη και φωτίζει τους άγραφους κανόνες που επικρατούσαν σε αυτές τις μικρές, κλειστές κοινωνίες της επαρχίας.

Υπερβατικές συννοσηρότητες, ποιήματα, Σπυριδούλα Μίχου
Είναι ακόμη Κυριακή όπως και χθες,/χωρίς καμία νοσταλγία με διαδέχονται οι κοσμικότητες./Με τόσα σπουδαία και ανούσια,/κατά βάση βαρβαρότητες,/πέρασε ο καιρός όπως περνούν τα χρόνια,/χωρίς τις μέρες στο ενδιάμεσο./Τουλίπες διάλεξα/για το βάζο της αθωότητάς σου. Η συγγραφέας ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον χώρο του βιβλίου. Οι «Υπερβατικές συννοσηρότητες» είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.

τα μικρά μεγάλα, ποιήματα, Μάρσια Ισραηλίδη
δεν ήταν σετ/εγώ τα έκανα/έχουν χοντρό γυαλί/όχι σαν κάτι ντελικάτα/μάλλον αυτό μ’ άρεσε/μου θύμισε εμάς/από τότε/πάντα/γεμίζουν και αδειάζουν/Μαζί/δύο γυάλινα ποτήρια τιρκουάζ. Η συγγραφέας ασχολείται με τη συγγραφή και τη μουσική είναι ενεργή μέσα από τα μουσικά project “Playground Theory” και «μάρσια» (spoken poetry), έχοντας κυκλοφορήσει 4 studio album. «Τα μικρά μεγάλα» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

Δέκα σελίδες, ποιήματα, Σοφία Χανιωτάκη
Όσα δεν είπαμε ποτέ…/ο αχός της καρδιάς μας./Μέρα μερώνει/κι ο λυγμός/θολός, ανήλιος ουρανός./Κουβάρι η μνήμη/που κεντά/αυτή τα βλέμματά μας. Η συγγραφέας αντλεί έμπνευση από την επικαιρότητα και τα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, ενώ ορισμένα ποιήματά της έχουν φιλοσοφικό και διδακτικό χαρακτήρα. Γράφει στην ελληνική και ισπανική γλώσσα. Οι «Δέκα Σελίδες» είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.

Η κυψέλη, ποιήματα, Κωνσταντίνος Κορυζής
Σφηνώσαμε τις υποσχέσεις που δώσαμε σ’ εμάς, σ’ ένα σακίδιο/που με δυσκολία κλείνει./Με κάθε βήμα απότομο, το δέσιμό του ανοίγει./Πήραμε τους δρόμους./Κι όσο δίνουμε όνομα στα χιλιόμετρα, στην ύπαρξή μας/εμφανίζονται ρωγμές./Το δέσιμό μας, ανοίγει. Η «Κυψέλη» είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο ως πλάσμα που αναζητά την πεμπτουσία του, μέσω της διαλεκτικής με τη ζωή. Είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του συγγραφέα.

Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη, ποιήματα, Βασίλης Μαραγκός
Τό νά συλλάβεις ὅμως τήν ἑνότητα τοῦ χρόνου/πέρ᾽ ἀπ᾽ αὐτό τό πήγαιν᾽ ἔλα γύρω ἀπό ἡμερομηνίες/νά δεῖς τήν ἀληθῶς μεγάλη ἑβδομάδα/τήν ἕβδομη ἡμέρα τήν τελεία/νά ἑορτάσεις τά ἐπινίκια/αὐτοῦ τοῦ ἀτελείωτου ἀγώνα Ἔρως - Ἔρις/ἄλλοτε θεατής ἄλλοτε μέσα στήν ἀρένα/τό νά συλλάβεις τό ὄντως ὂν πίσω ἀπ' τό παραπέτασμα/πῶς θά τό κατορθώσεις; «Ἡ γυναίκα μέ τή λεοπάρδαλη» είναι το δεύτερο ποιητικό βιβλίο του συγγραφέα. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα βουλγαρικά.