Βιβλιο

Στη Μαρία Ηλιού και το μυθιστόρημα «Μια φιλία στη Σμύρνη» το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη

Η συγγραφέας είχε μιλήσει στην A.V για το μυθιστόρημά της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλίο: Βράβευση Μαρίας Ηλιού για το μυθιστόρημα «Μια φιλία στη Σμύρνη»

Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε ότι το Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022 απονεμήθηκε στη συγγραφέα Μαρία Ηλιού για το μυθιστόρημα «Μια φιλία στη Σμύρνη».

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού αφηγείται την ιστορία της φιλίας τεσσάρων φίλων από διαφορετικές θρησκείες και εθνότητες στη Σμύρνη των αρχών του περασμένου αιώνα. Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή, παρουσιάζεται ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για την αστική, κοσμοπολίτικη πόλη.

Η Μαρία Ηλιού είναι σκηνοθέτις του κινηματογράφου, συγγραφέας και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ιταλία, στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, λογοτεχνία και φιλοσοφία. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Ipotesi Cinema με υποτροφία του ιταλικού κράτους, ενώ εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη με τους Giuseppe και Bernardo Bertolucci. To 2004 μια υποτροφία Fulbright την έφερε στη Νέα Υόρκη όπου συνέχισε τις σπουδές της στο Directors Workshop στο New York University, Tisch School of Arts.

Από τις ταινίες της μεγάλου μήκους μυθοπλασίας οι πιο γνωστές είναι «Οι τρεις εποχές και Αλεξάνδρεια», μια ερωτική ιστορία. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει κυρίως ιστορικά ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα σε αυτά, «Το ταξίδι», «Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική», «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης», «Από τις δυο πλευρές του Αιγαίου», «Αγαπημένη Θεία Λένα», «Η Αθήνα ανάμεσα σε ανατολή και δύση, 1821-1896». Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τις ταινίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα φωτογραφικά της λευκώματα «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» και «Η Αθήνα, από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας. Το «Μια φιλία στη Σμύρνη» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Μαρία Ηλιού: «Το μυθιστόρημα γράφτηκε γιατί ήθελα να μιλήσω για τα καλά χρόνια της Σμύρνης»

Με φόντο τα παραπάνω η συγγραφέας είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό στην A.V και στην Αγγελική Μπιρμπίλη για αυτή τη διαδρομή, από το σενάριο στο ντοκιμαντέρ μέχρι το μυθιστόρημα. Η Μαρία Ηλιού είχε αναφέρει μεταξύ άλλων «Τα χρόνια πέρασαν, το 2012 παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922», αλλά, εδώ και μια πενταετία, η επιθυμία να γράψω μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα μυθιστόρημα στη Σμύρνη στα χρόνια του κοσμοπολιτισμού γινόταν όλο και πιο έντονη. Έχοντας δει πάρα πολύ οπτικό υλικό για το ντοκιμαντέρ, η φαντασία μου είχε ανάψει, μπορούσα να φανταστώ καθαρά τη ζωή στη Σμύρνη από το ’12 έως το ’22».