Βιβλιο

Γνωριμία με τον Jacques Ellul

Το έργο του, δεν είναι μόνο προφητικό, είναι απελευθερωτικό

Λευτέρης Κουσούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όποιος ενδιαφέρεται ουσιαστικά να κάνει βήματα κατανόησης της εποχής μας, να πορευθεί μέσα σε αυτήν με επίγνωση και ελευθερία, απέναντι στον ανορθολογισμό και την απλούστευση, ίσως πρέπει να συναντηθεί με τον Jacques Ellul.

Ο Jacques Ellul (1912 – 1994) γεννήθηκε και έζησε στο Μπορντώ. Δίδαξε στο εκεί Πανεπιστήμιο ιστορία των θεσμών.

Πολυγραφότατος. Πολυδιάστατος. Με οξύ κριτικό πνεύμα, πάλεψε με τα βιβλία του και τη στάση του να ανατρέψει κατεστημένες, παγιδευτικές αντιλήψεις και να ανοίξει δρόμους ελευθερίας.

Η αναζήτηση της ελευθερίας δεσπόζει στα κείμενά του και αποτελεί οδηγό της καινοτόμου σκέψης του.

Με το βιβλίο του, για παράδειγμα, Η Τεχνική ή το Διακύβευμα του αιώνα (La Technique ou l'Enjeu du siècle), που κυκλοφόρησε το 1952, θέτει το ζήτημα της τεχνικής , της τεχνικής έκρηξης και τι αυτό προαναγγέλλει και φέρει για την κοινωνική εξέλιξη, την πολιτική σύγκρουση, την οικονομική ανάπτυξη, το σύγχρονο άνθρωπο και την ελευθερία του.

Ο Jacques Ellul γράφει για να φωτίσει τα πράγματα. Με μία διαδρομή που έχει ως αφετηρία τον Μαρξισμό στα νεανικά του χρόνια, μελετώντας ως ιστορικός τους θεσμούς, την επιρροή της τεχνικής – τεχνολογίας στον σύγχρονο κόσμο και μελετώντας με τη δική του συγκλονιστική ματιά τη Βίβλο, γίνεται υπερασπιστής του μηνύματος ελευθερίας του Ευαγγελίου.

Ο συγκλονιστικός αυτός στοχαστής είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, ο εκδοτικός οίκος “ΝΗΣΙΔΕΣ” έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:

- Από την επανάσταση στις εξεγέρσεις

- Η πολιτική αυταπάτη

- Αναρχία και Χριστιανισμός

- Μεταμόρφωση του αστού

- Οι διάδοχοι του Μάρξ

Ακόμη, από τις εκδόσεις “ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ” έχει κυκλοφορήσει σε μετάφραση Γιάννη Δ. Ιωαννίδη ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, Το Τεχνικό Σύστημα.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση, βρίσκει κανείς το σύνολο των έργων του.

Το έργο του Jacques Ellul δεν είναι μόνο προφητικό. Είναι απελευθερωτικό, με τη σημασία της λέξης να βρίσκει εδώ την πληρότητά της.

Ας μου επιτρέψεις, φίλε αναγνώστη, να προτείνω μία γνωριμία μαζί του.