Βιβλιο

Στον Άντονι Ντορ για τη «Νεφελοκοκκυγία» το βραβείο Grand Prix de Littérature Américaine 2022

Νέα διάκριση για τον τιμημένο με Πούλιτζερ αμερικανό συγγραφέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Ντορ: Με το βραβείο Grand prix de littérature américaine 2022 τιμήθηκε ο 49χρονος Αμερικανός συγγραφέας, για τη γαλλική έκδοση του «Νεφελοκοκκυγία».
Ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας Άντονι Ντορ βραβεύτηκε για τη γαλλική έκδοση του μυθιστορήματος «Νεφελοκοκκυγία» © Ulf Andersen (πορτρέτο)

Άντονι Ντορ: Με το βραβείο Grand Prix de Littérature Américaine 2022 τιμήθηκε ο 49χρονος Αμερικανός συγγραφέας, για τη γαλλική έκδοση του «Νεφελοκοκκυγία».

Mε το βραβείο Grand Prix de Littérature Américaine 2022 τιμήθηκε ο Άντονι Ντορ.

Ο διακεκριμένος Αμερικανός συγγραφέας, τα έργα του οποίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, βραβεύτηκε για τη γαλλική έκδοση του μυθιστορήματός του «Νεφελοκοκκυγία».

Το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε το 2015 και απονέμεται ετησίως σε ένα αμερικανικό μυθιστόρημα που εκδίδεται στα γαλλικά την ίδια χρονιά και διακρίνεται για τη λογοτεχνική του αξία. Την εννεαμελή κριτική επιτροπή απαρτίζουν τρεις κριτικοί λογοτεχνίας, τρεις εκδότες και τρεις βιβλιοπώλες.

Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε την Τρίτη 8 Νοεμβρίου και στη βραχεία λίστα περιλαμβάνονταν επίσης τα μυθιστορήματα:

Nathan Harris, La douceur de l'eau (The Sweetness of Water), μτφρ. Isabelle Chapman (Philippe Rey, 2022)

Coco Mellors, Cléopâtre et Frankenstein (Cleopatra and Frankenstein), μτφρ. Marie de Prémonville (Anne Carrière, 2022)

Leila Mottley, Arpenter la nuit (Nightcrawling), μτφρ. Pauline Loquin (Albin Michel, 2022)          

Άντονι Ντορ: Με το βραβείο Grand prix de littérature américaine 2022 τιμήθηκε ο 49χρονος Αμερικανός συγγραφέας, για τη γαλλική έκδοση του «Νεφελοκοκκυγία».

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε» (εκδόσεις Πατάκη, 2016) Αμερικανός συγγραφέας κατορθώνει με τη Νεφελοκοκκυγία (Εκδόσεις Πατάκη, 2022, μτφρ. Μυρτώ Καλοφωλιά) ένα πραγματικό λογοτεχνικό επίτευγμα.

Παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα - ύμνο στη φαντασία και στη συμπόνια, που διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη του 15ου αιώνα, σε μια μικρή πόλη της πολιτείας του Άινταχο σήμερα και σε ένα διαστρικό σκάφος στο εγγύς μέλλον, κάποιες δεκαετίες μετά, με σημείο αναφοράς ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο που διατρέχει τις διαφορετικές ιστορίες και τις ζωές των ηρώων.

Ο Ντορ συνθέτει ένα υπέροχο μωσαϊκό από εποχές και τόπους με συνδετική ύλη αυτή καθαυτή την ιδιότητά μας να συνδεόμαστε – με τη φύση, μεταξύ μας, με εκείνους που έζησαν πριν από εμάς και με εκείνους που θα είναι εδώ όταν εμείς θα έχουμε πια φύγει.

Ο Άντονι Ντορ γεννήθηκε το 1973 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή διηγηµάτων "The Shell Collector" (2002).

Ακολούθησαν το µυθιστόρηµα «About Grace» (2004), το αυτοβιογραφικό βιβλίο «Four Seasons in Rome» (2007) και η επόμενη συλλογή διηγημάτων του, «Memory Wall» (2010). Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «All the Light We Cannot See» (2014, ελλ. «Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε», εκδ. Πατάκη), έφτασε στις τελικές υποψηφιότητες για το National Book Award for Fiction και τιµήθηκε µε το βραβείο Πούλιτζερ, το 2015, φέρνοντάς του διεθνή αναγνώριση.

Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων, διατηρεί μία στήλη για τα επιστημονικά βιβλία στην εφημερίδα The Boston Globe και συνεργάζεται με το online περιοδικό The Morning News. Μένει στο Boise του Άινταχο µε τη σύζυγό του και τους δύο γιους τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ