Βιβλιο

10 + 1 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας για το χειμώνα

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 845
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 11 βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το χειμώνα.

Η ATHENS VOICE βλέπει γεμάτα ράφια, φυλλομετρά σελίδες και προτείνει τίτλους ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Σόνια Σαουλίδου, Ο Φάρος του Κένεμπεκ, εκδόσεις Bell
Ποιες είναι οι επιλογές που έκανες και διαμόρφωσαν τη ζωή που ζεις σήμερα; Κι αν τότε, εκείνη τη στιγμή, είχες αποφασίσει διαφορετικά… Το νέο μυθιστόρημα της Σόνιας Σαουλίδου είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ που εξερευνά τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, την αλήθεια και τις διαφορετικές εκδοχές της, το συνειδητό και το υποσυνείδητο, τη ζωή και το θάνατο… Ένα θρίλερ για τον έρωτα, την απώλεια, την προδοσία, το πεπρωμένο, το σωστό και το λάθος, με σκοτεινές ανατροπές και συνεχείς σκοτεινούς λαβύρινθους.


Μπέντζαμιν Στίβενσον, Όλοι στην οικογένειά μου έχουν σκοτώσει κάποιον, εκδόσεις Ψυχογιός
Έκανε τα πάντα για να αποφύγει αυτή την οικογενειακή συνάντηση, όμως πλέον είναι πολύ αργά. Έφτασε. Πάρκαρε. Μπήκε στο σαλέ. Το χιόνι έπεφτε πυκνό. Ήταν ζήτημα χρόνου να αποκλειστούν. Ένα φρέσκο πτώμα μόλις βρέθηκε εκεί έξω. Ποιος; Γιατί; Πώς; Να η ευκαιρία του Έρνι να αποδείξει τι σόι λαγωνικό είναι. Μα ο κατάλογος των νεκρών δεν κλείνει εδώ. Τα σώματα πέφτουν σαν τις νιφάδες. Όλο το χιόνι του κόσμου δε φτάνει να κρύψει τις πληγές του παρελθόντος. Κι όταν σταματήσει; Πόσοι θα μείνουν ζωντανοί; Αν θες να μάθεις, δεν έχεις παρά να χτυπήσεις την πόρτα. Καλύβα Νο 5. Ποιοι στ’ αλήθεια είναι οι Κάνιγχαμ; 1 δόση Άγκαθα Κρίστι, 2 πρέζες Γούντι Άλεν και 10 σταγόνες Κόναν Ντόιλ συνθέτουν το μυθιστόρημα του Αυστραλού συγγραφέα Μπέντζαμιν Στίβενσον.


Yrsa Sigurdardóttir, Η λεία, εκδόσεις Μεταίχμιο
Διασώστες στο Λοουνσοράιβι αναζητούν μια ομάδα αγνοούμενων. Τι γύρευαν αυτοί οι άνθρωποι στην ερημιά το καταχείμωνο; Και γιατί εγκατέλειψαν το καταφύγιό τους, ακατάλληλα ντυμένοι, ευάλωτοι στις άγριες καιρικές συνθήκες; Την ίδια ώρα, παράξενα συμβάντα παρατηρούνται στον απομονωμένο σταθμό των ραντάρ στο Στόκσνες. Μια λίμνη αίματος στο πάλλευκο, απάτητο χιόνι, κάπου μακριά από τον πολιτισμό, μια ανωμαλία στο ραντάρ, ένα παιδικό παπουτσάκι που εμφανίζεται απροσδόκητα ολόκληρες δεκαετίες μετά την εξαφάνισή του ή μια τρύπα στα βράχια που φαίνεται πως παρασέρνει ανθρώπους στον χαμό τους, φτιάχνουν ένα θρίλερ εκφοβιστικό.


Val McDermid, 1979, εκδόσεις Διόπτρα
Είναι ακόμα Ιανουάριος και το 1979 έχει ήδη φέρει χιονοθύελλες, απεργίες, διακοπές ρεύματος και πολιτική αναταραχή. Για τη δημοσιογράφο Άλι Μπερνς, ωστόσο, τα άσχημα νέα είναι η ευκαιρία της να ξεφύγει από τα «γυναικεία θέματα» που δεν παύουν να της αναθέτουν οι αρχισυντάκτες της στη σκοτσέζικη εφημερίδα Daily Clarion. Συμμαχώντας με τον ερευνητή δημοσιογράφο Ντάνι Σάλιβαν, ξεσκεπάζουν μια υπόθεση διεθνούς φορολογικής απάτης και την απόπειρα μιας ομάδας υπερεθνικιστών να προκαλέσουν χάος στη χώρα τις παραμονές του δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.


Έρα Μαρκάτη, Ο θάνατος αγκαλιάζει το νησί, εκδόσεις Ψυχογιός
Η Σμαράγδα Καλλίνικου, μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου και σύζυγος του μεγιστάνα Γεράσιμου Καλλίνικου, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη στην απόμερη παραλία Νερόμυλος. Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της είχε απειλήσει σε απευθείας μετάδοση με την αποκάλυψη ενός σκανδάλου που θα συντάραζε την πολιτική σκηνή. Το πανελλήνιο σοκάρεται με το έγκλημα και πολυμελή κλιμάκια της αστυνομίας συρρέουν στο νησί για να το εξιχνιάσουν. Ο ψυχολόγος της Ιντερπόλ και γνωστός της οικογένειας, Στέφανος Μωραΐτης, καλείται στην Ελλάδα για να συνδράμει στις έρευνες. Στο νησί θα έρθει αντιμέτωπος με τα ανοιχτά τραύματά του αλλά και με ανθρώπους που νομίζουν πως μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν σαν μαριονέτα. Θα βουτήξει στα ψέματα ανθρώπων που αγαπούσε και θα βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο με τις ανακαλύψεις του για τους ισχυρότερους παράγοντες της χώρας. Με συμμάχους την ευστροφία του και τον πεισματάρη αστυνόμο Σωτήρη Στρατέλη, θα έρθει σε ρήξη με όλους και κυρίως με τον ίδιο του τον εαυτό. Άραγε, η αλήθεια θα καταφέρει να τον λυτρώσει;


Μίνως Ευσταθιάδης, Σχέδια του χάους, εκδόσεις Ίκαρος
Στο νέο νουάρ μυθιστόρημα του Μίνου Ευσταθιάδη, που διαδραματίζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι αναγνώστες των προηγούμενων βιβλίων του θα ανακαλύψουν ένα γνώριμό τους πρόσωπο, στην αρχή της ζωής του. «Αυτή την ιστορία δεν ήταν εύκολο να την πω. Φόνοι γίνονται κάθε μέρα. Άλλοι λύνονται, άλλοι πάλι όχι. Ελάχιστοι όμως καταλήγουν να σε στοιχειώνουν. Ένα κουβάρι χωρίς άκρη. Ίσως φταίει που, όταν συνέβησαν όλα αυτά, ήμουν ακόμα παιδί. Πέρασαν χρόνια για να δω ξεκάθαρα τα πρόσωπα – κυρίως των φίλων μου. Ο πιο περίεργος μαθητής του σχολείου, ένας δάσκαλος που μιλούσε μια άλλη γλώσσα, μια μάνα που εξαφανίστηκε, ένας σιωπηλός δικηγόρος και ο γιος κάποιου Ρώσου μαφιόζου.Το όπλο, ένα κουζινομάχαιρο, βρέθηκε στον βυθό του υδροβιότοπου πουλιών. Και το πτώμα χαμογελούσε, σκεπασμένο όμορφα με το σεντόνι του. Πώς διάολο κάνεις έναν ετοιμοθάνατο να χαμογελά, μου λες;»


B.A. Paris, O ψυχοθεραπευτής, εκδόσεις Bell
Ένα ψυχολογικό θρίλερ, σπαρμένο με μυστικά, ψέματα, παράνοια και την αγχωτική κλειστοφοβία μιας αυστηρά κλειστής κοινότητας. Ο Ψυχοθεραπευτής διαδραματίζεται στο φαινομενικά ειδυλλιακό περιβάλλον ενός ακριβού προαστίου, όταν οι προνομιούχοι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με μια μυστηριώδη υπόθεση φόνου και ο δήθεν ασφαλής κόσμος τους καταρρέει εκκωφαντικά, που σημαίνει πως για να μπορέσεις να επιβιώσεις θα χρειαστεί να μιλήσεις σε κάποιον…


Τεύκρος Μιχαηλίδης, Εικασία 3ν + 1, εκδόσεις Ψυχογιός
Τον φώναζαν Κριστιάνο και όλοι πίστευαν ότι μια μέρα θα γινόταν μεγάλος ποδοσφαιριστής. Τους διέψευσε. Αντί για το Μπερναμπέου και το Μαρακανά έμπλεξε στα κυκλώματα της νύχτας. Κι ένα βράδυ, έξω από ένα φτωχικό διαμέρισμα της Κυψέλης, βρέθηκε να κολυμπά μέσα στο ίδιο του το αίμα. Η υπόθεση έδειχνε απλή, σχεδόν προφανής. Όμως η Όλγα Πετροπούλου, του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, δεν εμπιστευόταν τα προφανή. Στα μάτια της οι εμπλεκόμενοι, μια στρίπερ-μαθηματικός, ένας ναρκομανής, πρώην Γκόλντεν Μπόι, κι ένας γραφικός άστεγος με πλατιά μόρφωση, συνέθεταν έναν γρίφο πολύ πιο περίπλοκο απ’ όσο φαίνονταν να πιστεύουν όλοι οι άλλοι· έναν γρίφο που από την πρώτη στιγμή φάνταζε να διαπερνά τα ευάλωτα, διαβρωμένα στεγανά της λαμπερής καθωσπρέπει κοινωνίας και του σκοτεινού υποκόσμου· έναν γρίφο που άκουγε στο κωδικό όνομα «εικασία 3ν+1». Ή μήπως σήμαινε απλώς τρεις νεκροί κι ύστερα άλλος ένας…


Δημήτρης Σίμος, Τα βατράχια, εκδόσεις Μεταίχμιο
Επανακυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά Νερά» με ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο, που διαδραματίζεται στη Χαλκίδα του 2010, όταν μια δεκατετράχρονη μαθήτρια ανασύρεται νεκρή από τα νερά του Ευβοϊκού. Η υπόθεση επαναφέρει τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο στη δράση, κάνοντας τη σύλληψη του δολοφόνου να φαντάζει ως η μόνη ευκαιρία για τη λύτρωση, από μια παλαιότερη υπόθεση του 1984 στο Αλιβέρι, όταν Δημήτρης και Αμαρυλλίς ενώθηκαν με ένα ένοχο μυστικό. Αυτοσαρκαστικός, έτοιμος να αντιμετωπίσει τον ίδιο του τον εαυτό αν νιώσει πως οι αρχές του παραβιάζονται από το προσωπικό του συμφέρον, ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να επιλέξει μεταξύ της νομικής δικαιοσύνης και της ηθικής δικαιοσύνης, ο Αστυνόμος Καπετάνος είναι ένας αρχετυπικά νουάρ ήρωας.


Ειρήνη Βαρδάκη, Ζώνη 5, εκδόσεις Μίνωας
Στη Ζώνη Πέντε απαγορεύεται η θλίψη και η κάθε της έκφραση. Απαγορεύονται ακόμα το δάκρυ και το μαύρο χρώμα, όπως επίσης ο πόνος και η μνήμη του. Και ορίστε η ιστορία της γυναίκας που πέρασε μέσα σ’ αυτή τη Ζώνη Πέντε, για να ανταμώσει ξανά με το παιδί της, με μόνη της αποστολή να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της. Θα τα καταφέρει; Ναι, αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δε γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του. Η Ειρήνη Βαρδάκη με το νέο της βιβλίο, σε συνδυασμό με την audiobook αφήγηση της Ειρήνης Μπαλτά από την JukeBooks, μας μεταφέρει σε έναν κόσμο παράλληλο, όπου όμως πολλές από τις παραμέτρους του θυμίζουν έντονα το σήμερα.


Έλενα Μπολονάση, Ο λύκος μένει σπίτι, εκδόσεις Ψυχογιός
Πέντε ήρωες που το συρματόπλεγμα γύρω από τους τοίχους του ορφανοτροφείου σφράγισε ερμητικά τα όνειρά τους. Ένας όρκος, να μη γίνουν τροφή στους λύκους, δένει τις ζωές τους και γίνεται η δύναμη να επιβιώσουν. Ο Στέλιος πιέζει ακόμη το σημάδι κάτω από το μάτι, κάθε φορά που κλειδώνει τη γυναίκα του στο σπίτι. Ο Βασίλης γίνεται η σκιά της Σοφίας, από τη μέρα που της παρέδωσε εκείνο το δέμα. Η Άννυ χάνεται στην οδό Φυλής πάνω στη μεγάλου κυβισμού μηχανή της. Ο Σταύρος αντιμετωπίζει τον εφιάλτη των παιδικών του χρόνων. Και η Ειρήνη κρατά στα χέρια της το κλειδί για να τα χτίσει όλα από την αρχή. Τα εγκλήματα πίσω από τις κλειστές πόρτες χαράζουν τον δρόμο της ενηλικίωσής τους και καθορίζουν την πορεία τους. Θα καταφέρουν να ξεφύγουν; Κι όταν η πόρτα ανοίξει, θα είναι έτοιμοι να δραπετεύσουν;