Βιβλιο

Πέθανε η Χίλαρι Μαντέλ, συγγραφέας της τριλογίας «Wolf Hall»

Όσα είχε πει σε συνέντευξή της στην ATHENS VOICE

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χίλαρι Μαντέλ
Χίλαρι Μαντέλ © EPA / DANIEL DEME

Χίλαρι Μαντέλ: Νεκρή η συγγραφέας των «Wolf Hall» - Οι βραβεύσεις και η προσωπική της ζωή.

Η Χίλαρι Μαντέλ, συγγραφέας της τριλογίας «Wolf Hall» πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 70 ετών

Την είδηση του θανάτου της Χίλαρι Μαντέλ έγινε γνωστή από τον εκδοτικό οίκο HarperCollins. «Με μεγάλη θλίψη οι AM Heath και HarperCollins ανακοινώνουν ότι η συγγραφέας μπεστ σέλερ βιβλίων, Ντάμα Χίλαρι Μαντέλ, πέθανε την Πέμπτη ξαφνικά αλλά ήρεμα σε ηλικία 70 ετών, ενώ βρισκόταν με την οικογένεια και τους φίλους της. Η Χίλαρι Μαντέλ ήταν μια από τις πιο σπουδαίες Βρετανίδες μυθιστοριογράφους αυτού του αιώνα και το έργο θεωρείται κλασικό. Θα μας λείψει πολύ».

Χίλαρι Μαντέλ: Το έργο «Wolf Hall» και τα βραβεία

Η συγγραφέας ήταν γνωστή για την επική τριλογία «Wolf Hall» για την οποία ο καθηγητής θεολογίας στην Οξφόρδη και βιογράφος του Τόμας Κρόμγουελ, Νταϊαρμέιντ Μακάλοχ είπε: «Η Χίλαρι έχει επαναφέρει τα ιστορικά πρότυπα μέσα από τον τρόπο που φαντάστηκε τον άνθρωπο». Έχει κερδίσει το βραβείο Man Booker δύο φορές, για το «Wolf Hall» και το σίκουελ, «Bring Up the Bodies» το οποίο διακρίθηκε το 2012 και με το Costa Book της χρονιάς.

Το τελευταίο μέρος της τριλογίας με τίτλο «The Mirror & the Light» κυκλοφόρησε το 2020 και γνώρισε αμέσως επιτυχία. Ήταν από την πρώτη στιγμή best seller στην κατηγορία μυθιστορήματος και κέρδισε το βραβείο Walter Scott για ιστορικά μυθιστορήματα. Μέχρι σήμερα, η τριλογία Wolf Hall έχει μεταφραστεί σε 41 γλώσσες με πάνω από 5 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Ποια ήταν η συγγραφέας Χίλαρι Μαντέλ

Η Χίλαρι Μαντέλ γεννήθηκε στο Γκλόσοπ του Ντέρμπισαϊρ της Αγγλίας στις 6 Ιουλίου του 1952. Σπούδασε Νομικά στο London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός και έζησε στην Μποτσουάνα για πέντε χρόνια, ενώ νωρίτερα είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε στη Βρετανία.

Η Χίλαρι Μαντέλ παντρεύτηκε τον γεωλόγο Τζέραλντ Μακγιούεν τον Σεπτέμβριο του 1972.

Author Dame Hilary Mantel has died aged 70

Σε συνέντευξή της το 2013 στην ATHENS VOICE, η Χίλαρι Μαντέλ είχε μιλήσει για την απόφασή της να γίνει συγγραφέας, αλλά και για το έργο της, που γνώρισε γρήγορα αναγνώριση. 

«Όταν ήμουν 22 ετών, ένα χρόνο αφότου τελείωσα το πανεπιστήμιο. Με είχε συνεπάρει η περίοδος της Γαλλικής Επανάστασης και ήθελα διακαώς να διαβάσω ένα καλό μυθιστόρημα για εκείνη την εποχή. Επειδή δεν έβρισκα κάποιο που να με ικανοποιεί, αποφάσισα να το γράψω η ίδια. Λόγω προβλημάτων υγείας, δεν θα μπορούσα να σταδιοδρομήσω στους τομείς των σπουδών μου –νομικά, πολιτικές επιστήμες– τομείς που απαιτούν μεγαλύτερες αντοχές από τις δικές μου. Έτσι αναρωτήθηκα τι ήταν αυτό που θα ήθελα να κάνω. Τελικά το ότι έγινα συγγραφέας αποδείχτηκε μια καλή επιλογή, καθώς ήταν ένα αντικείμενο με το οποίο μου επέτρεπε να ασχοληθώ η κατάσταση της υγείας μου. Εξάλλου από τα παιδικά μου χρόνια διάβαζα αχόρταγα και με φανταζόμουν ως συγγραφέα. Έτσι, όταν αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα, διαισθανόμουν ότι ήξερα πώς να το κάνω. Δεν είχα αμφιβολίες για τον εαυτό μου αν και δεν συνειδητοποιούσα τότε ακόμα πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η συγγραφή. Αυτό μου αποκαλύφθηκε στην πορεία», είχε δηλώσει στην ATHENS VOICE η Χίλαρι Μαντέλ.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Χίλαρι Μαντέλ στην ATHENS VOICE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ