Βιβλιο

60 συναρπαστικά καινούργια βιβλία που φέρνει στην πόλη το φθινόπωρο

Ποιοι τίτλοι και συγγραφείς θα μας απασχολήσουν τους τελευταίους μήνες του 2022

Δημήτρης Καραθάνος
ΤΕΥΧΟΣ 841
30’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων: Δείτε όλους τους τίτλους των εκδοτικών οίκων που θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Φθινόπωρο σημαίνει βιβλία, βιβλία, βιβλία, εκατοντάδες τίτλους και χιλιάδες σελίδες της υποβλητικής μαγείας που μόνο το διάβασμα μπορεί να προσφέρει. Σε προθήκες, ράφια, βιτρίνες και e-shops, οι συγγραφείς και τα νέα έργα τους γνέφουν στο φιλαναγνωστικό κοινό με προτάσεις που θα ευφράνουν την ψυχή και το πνεύμα κατά τους μήνες που ακολουθούν. Ποια είναι ωστόσο τα απαραίτητα της σεζόν; Προκειμένου να πλοηγείστε χωρίς bookmarks στα αχανή νερά της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, επικοινωνήσαμε με τους εκδοτικούς οίκους, μελετήσαμε τους φρέσκους καταλόγους τους και επιλέξαμε τους τίτλους οι οποίοι θα συζητηθούν περισσότερο στις παρέες και τα στέκια των βιβλιόφιλων.

Μπέντζαμιν Στίβενσον, «Όλοι στην οικογένειά μου έχουν σκοτώσει κάποιον», εκδόσεις Ψυχογιός
Τα συστατικά του μείγματος υπόσχονται ένα απολαυστικό κοκτέιλ: Μια δόση Άγκαθα Κρίστι, δύο πρέζες Γούντι Άλεν, δέκα σταγόνες Κόναν Ντόιλ, ένας Αυστραλός συγγραφέας αστυνομικού που αλλάζει τις συμβάσεις του είδους. Ευφυές, απροσδόκητο και συχνά χιουμοριστικό, το μυθιστόρημα του Μπέντζαμιν Στίβενσον εμπνέεται από τη δοκιμασμένη φόρμουλα μυστηρίου (οικογενειακή συνάντηση σε απομονωμένο σαλέ, πτώματα που συσσωρεύονται σαν τις πυκνές χιονονιφάδες) και το ανανεώνει με ένα ευρηματικότατο τρίπτυχο: Όλοι έχουν σκοτώσει - Άπαντες είναι ύποπτοι - Ποιος είναι ο δολοφόνος;

Θοδωρής Παπαθεοδώρου, «Μικρασία. Το ταξίδι του αποχωρισμού», εκδόσεις Ψυχογιός
Ο πολυδιαβασμένος λογοτέχνης και ένα από τα μεγάλα ονόματα της χώρας μας στον χώρο του ιστορικού μυθιστορήματος επανέρχεται με ένα βιβλίο το οποίο παίρνει αφορμή από την επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής προκειμένου να αφηγηθεί ένα μοιρολόι με ίσες δόσεις οδύνης και ηρωισμού, νοσταλγίας και ερωτισμού. Φώκαια, Σμύρνη, Κόνια, Καππαδοκία, Αϊβαλί, Αϊδίνι, το μαχαίρι του χρόνου που ματώνει το πετσί μιας ηρωίδας που δε φοβάται, δε βουρκώνει, δεν ικετεύει μπροστά στον αχό της λυσσασμένης μανίας των διωκτών της. 

Ρόμπερτ Χάρις, «V2», εκδόσεις Ψυχογιός
«Ο πρώτος πύραυλος θα κάνει πέντε λεπτά για να χτυπήσει το Λονδίνο, έχετε έξι λεπτά για να σταματήσετε τον δεύτερο»: Δε χρειάζεσαι πολλά για να αιχμαλωτίσεις τον αναγνώστη εάν είσαι ένας από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους ιστορικού νουάρ όλων των εποχών, μια ντιρέκτ αράδα αρκεί. Ο δημιουργός του «Fatherland», του «Μόναχο» και των δεκάδων άλλων μπεστ σέλερ καταθέτει ακόμη ένα δυστοπικό αφήγημα εναλλακτικής ιστοριογραφίας, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές έναν Γερμανό μηχανικό πυραύλων και μια Βρετανίδα στρατιωτικό των οποίων το πεπρωμένο κρίνεται στα γρανάζια της πολεμικής εκστρατείας των Ναζί.

Έλενα Μπολονάση, «Ο λύκος μένει σπίτι», εκδόσεις Ψυχογιός
Πέντε ήρωες με τα όνειρά τους ερμητικά σφραγισμένα στους τοίχους ενός ορφανοτροφείου, με έναν όρκο να τους συνδέει και να τους δίνει τη δύναμη να επιβιώσουν. Ο Στέλιος, ο Βασίλης, η Άννυ, η Ειρήνη, ο Σταύρος, οι εφιάλτες των παιδικών χρόνων που καθορίζουν την πορεία της ενηλικίωσης και το κλειδί για μια νέα αφετηρία. Στο βιβλίο της Έλενας Μπολονάση, το crime fiction συνθέτει αρμονικές αναλογίες με το ψυχολογικό μυθιστόρημα σχέσεων.

Αύγουστος Κορτώ, «Η μικρή λέξη αγάπη», εκδόσεις Πατάκη
Ένα επίκαιρο όσο και σκληρό μυθιστόρημα, από έναν συγγραφέα που δε διστάζει να αναμετρηθεί με τα δύσκολα θέματα της εποχής μας. Στις σελίδες του «Η μικρή λέξη αγάπη», ακολουθούμε τη διαδρομή της Μάντιας και τη θητεία της στη βία του άλλου: Βία στο πρησμένο πρόσωπο της μητέρας της, βία την οποία υπέμεινε από το χέρι του πατέρα της, τη βία που υφίσταται κανείς όταν μεγαλώνει σε μια τυπική, γεμάτη μυστικά ελληνική κωμόπολη. Όταν διεκδικήσει την ανεξαρτησία και το δικό της δικαίωμα στην τρυφερότητα, θα γνωρίσει το χειρότερο είδος βίας: Εκείνο που υποκρίνεται την αγάπη.

Πάνος Καρνέζης, «Ο λαβύρινθος», εκδόσεις Πατάκη
Επανέκδοση του πολυσυζητημένου μυθιστορήματος του Πάνου Καρνέζη, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004. Τοποθετημένο τον Σεπτέμβριο του 1922 και ενώ τα πάντα έχουν χαθεί για τη μικρασιατική εκστρατεία, το βιβλίο ακολουθεί την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης μεραρχίας στην έρημο της Ανατολίας, της οποίας οι ελπίδες σωτηρίας λιγοστεύουν και ενώ ο διοικητής της πνίγει τον πένθος για τον χαμό της συζύγου του στη μορφίνη. Μια μικρή πόλη, την οποία δεν έχει αγγίξει ο πόλεμος, προσφέρει στιγμιαία ελπίδα, προτού οι ενοχές γύρω από ένα ασυγχώρητο έγκλημα επιφέρουν τις μοιραίες συνέπειές σε για στρατιώτες και ντόπιους.

Μοχάμεντ Μπούγκαρ Σαρ, «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», εκδόσεις Πατάκη
Ένα μαγευτικό, ευρηματικό μυθιστόρημα, μια ωδή στην αγάπη προς τη λογοτεχνία και τη δύναμή της, το οποίο απέσπασε το βραβείο Goncourt το 2021. Ένας νεαρός Σενεγαλέζος συγγραφέας ανακαλύπτει στο σύγχρονο Παρίσι ένα μυθικό βιβλίο, που εκδόθηκε το 1938 από τον λογοτέχνη που στην εποχή του χαρακτηρίστηκε «ο νέγρος Ρεμπό», προτού εξαφανιστεί μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η δημοσίευση του κειμένου του. Ακολουθώντας τα ίχνη του αναχωρητή Ελιμάν, ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγάλα επεισόδια της αποικιοκρατίας και του Ολοκαυτώματος, σε μια διαδρομή που μετακινείται μεταξύ Αφρικής, Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης.

Ντομένικο Σταρνόνε, «Εκμυστηρεύσεις», εκδόσεις Πατάκη
Ο Ιταλός Ντομένικο Σταρνόνε προσθέτει με το «Εκμυστηρεύσεις» ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο στη βαθιά του αναζήτηση γύρω από την αμφισημία των ανθρώπων, των σχέσεων και την κινούμενη άμμο πάνω στην οποία στηρίζεται το εύθραυστο οικοδόμημα της προσωπικής ταυτότητας. Ο Πιέτρο και η Τερέζα ζουν μια θυελλώδη ερωτική ιστορία στη διάρκεια της οποίας αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο το ακατονόμαστο μυστικό τους. Όταν χωρίζουν και νέα πρόσωπα εμφανίζονται στο κάδρο, οι παλιές εκμυστηρεύσεις προσλαμβάνουν διαστάσεις απειλής, ικανής να κατακερματίσει το ωραιοποιημένο πορτρέτο που έχουν φιλοτεχνήσει οι πρωταγωνιστές του βιβλίου για τον εαυτό τους.

Νίκος Καζαντζάκης, «Ο ανήφορος», εκδόσεις Διόπτρα
Μια κυκλοφορία που προορίζεται να συμπεριληφθεί στα γεγονότα της χρονιάς, η έκδοση ενός αδημοσίευτου έργου του Νίκου Καζαντζάκη έρχεται για να εμπλουτίσει το έργο του μείζονα Έλληνα λογοτέχνη ο οποίος μελετήθηκε παγκοσμίως. Γραμμένος αμέσως μετά τον «…Ζορμπά», ο «Ανήφορος» ανήκει σε ένα από τα πιο εσωτερικά κείμενα του συγγραφέα, εκείνα δηλαδή στα οποία εξέφρασε τους προβληματισμούς, τα διλήμματα, τις ανησυχίες, τις προσωπικές του αναζητήσεις. Τη σημαντική αυτή έκδοση θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη εκδήλωση για τον «Ανήφορο» στο Μουσείο Μπενάκη, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Νίκος Καζαντζάκης, «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αναφορά στον Γκρέκο», «Ο φτωχούλης του Θεού», «Αδερφοφάδες», εκδόσεις Διόπτρα
Από τη στιγμή που οι εκδόσεις Διόπτρα ανέλαβαν την έκδοση του συνόλου του έργου ενός συγγραφέα του μεγέθους του Καζαντζάκη, η βιβλιογραφία του φημισμένου και πλέον μεταφρασμένου Έλληνα συγγραφέα απολαμβάνει μια νέα δημοφιλία, μέσα από κυκλοφορίες που τιμούν τη λογοτεχνική κληρονομιά του και τον εντάσσουν σε μια οπτική ταιριαστή στην εποχή μας. Απόλυτο must read για κάθε γενιά και αναγνωστικό γούστο, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπλουτίζεται τον Νοέμβριο με τέσσερις επιπλέον τίτλους, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν στη σειρά «Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα». Με χαρτόδετα εξώφυλλα, άρτια αισθητική και επιμέλεια, τα βιβλία αυτά θα αποτελέσουν ιδεώδες δώρο για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας. 

Damon Galgut, «Η υπόσχεση», εκδόσεις Διόπτρα
Σε περίπτωση που σας διέφυγε ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της προηγούμενης σεζόν, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να γνωρίσετε το μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το βραβείο Booker 2021. Μια πανανθρώπινη ιστορία για τις κληρονομιές που μας βαραίνουν, τις οικογένειες που μισιούνται και αγαπιούνται με το ίδιο πάθος, τις υποσχέσεις πάνω στις οποίες χτίζονται οι ζωές, οι οικογένειες και τα έθνη. O Νοτιοαφρικανός συγγραφέας καταθέτει ένα έργο μεγάλης ιστορικής και συμβολικής σημασίας, στο οποίο υποκλίθηκε η διεθνής κριτική.

Amor Towles, «Λεωφόρος Λίνκολν», εκδόσεις Διόπτρα
Νέο best seller, με πολλές εβδομάδες παραμονής στη λίστα των New York Times, από τον συγγραφέα του «Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα» και «Καλή κοινωνία». Τη φορά αυτή ο σπουδαίος στιλίστας των ατμοσφαιρικών period dramas μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 1954, όπου ένας νεαρός συγγραφέας αναζητά καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και τον μικρότερο αδελφό του. Όντας βιβλίο του Towles, αναμείνετε ολοζώντανους, παράτολμους χαρακτήρες και μεθυστική σκιαγράφηση γεμάτων κοσμοπολίτικη αίγλη εποχών που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Κώστας Ακρίβος, «Ανδρωμάχη», εκδόσεις Μεταίχμιο
Γιατί «Ανδρωμάχη»; Γιατί το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Ακρίβου φωτίζει τη ζωή μιας προσωπικότητας που στιγματίστηκε από άνδρες, άλλους καλούς και άλλους όχι. Αντλώντας έμπνευση από το φιλολογικό του υπόβαθρο, ο γνωστός συγγραφέας μεταπλάθει με συναρπαστικό τρόπο το ομηρικό έπος ξεδιπλώνοντας την ιστορία της γυναίκας, μητέρας και βασίλισσας που έζησε τις στάχτες τις Τροίας και βρέθηκε σε θέση να αγαπήσει ό,τι κανονικά θα έπρεπε να μισεί ολόψυχα.

Ζέφη Κόλλια, «Βελονιές της πρωτοπορίας», εκδόσεις Μεταίχμιο
Να ένα πραγματικά ευρηματικό βιβλίο, ένα αφήγημα που κεντά σταυροβελονιά την ιστορία της μόδας και της ενδυματολογικής αισθητικής του 20ου αιώνα ανιχνεύοντας ταυτόχρονα τις απειράριθμες προεκτάσεις τους στις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τα πρωτοποριακά ρεύματα της εποχής.  Από τη Μπελ Επόκ ως τη νύχτα του Μιλένιουμ, από την κατάργηση του βικτωριανού κορσέ έως το επαναλανσάρισμά του από τον Ζαν Πολ Γκοτιέ και από τις πασαρέλες ως το street style, η Ζέφη Κόλια ενώνει τις τελείες ανάμεσα σε μόδα, μουσική, χορό, τέχνες, φιλοσοφία, ποπ κουλτούρα και αντικουλτούρα, ενώ ταυτόχρονα στέκεται στα σύγχρονα διλήμματα που αντιμετωπίζει μια από τις δαπανηρότερες βιομηχανίες του πλανήτη.

Hanya Yanagihara, «Προς τον Παράδεισο», εκδόσεις Μεταίχμιο
Όσοι διάβασαν το μοντέρνο κλασικό «Λίγη ζωή» αντιλαμβάνονται γιατί το follow up της νέας σταρ των αμερικανικών γραμμάτων κρίνεται απαραίτητο να διαβαστεί. Το βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 25 χώρες χαρακτηρίζεται ήδη θαύμα λογοτεχνικής τεχνικής και συναισθηματικής ιδιοφυίας. Εκτείνεται σε τρεις αιώνες, από το 1893 έως το 2093, καταπιάνεται με τρεις διαφορετικές εκδοχές του αμερικάνικου πειράματος και ισορροπεί ανάμεσα στην ηθογραφία και την πολιτική δυστοπία, ενώ στις σελίδες του ανατέμνονται ο έρωτας, η οικογένεια, η μετανάστευση, η ίδια η ζωή. Πρόκειται για ένα από τα βιβλία που θα μονοπωλήσουν τις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς.

Κυριάκος Αθανασιάδης, «Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου», εκδόσεις Κλειδάριθμος
Συγγραφέας, μεταφραστής, κηδεμόνας της Φαντομά, του Αρσέν, της Άγκαθα και του Νουάρ, ο Κυριάκος Αθανασιάδης συμπυκνώνει σε έναν νέο τίτλο τα διδάγματα που του προσφέρει η συντροφιά των αγαπημένων του τετράποδων και έπειτα από τα «Πήραμε σκύλο» και «Πήραμε (;) γάτα», ανανεώνει τη ζωοφιλική σειρά έργων του με το «Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου». Αντλώντας από την καθημερινή εμπειρία του, κατηγοριοποιεί τις πενήντα κύριες και χαρακτηριστικότερες ιδιότητες των σκύλων, και μας δείχνει πώς μπορούμε να μάθουμε από αυτές για να έχουμε μια πιο δημιουργική, παραγωγική και ευτυχισμένη ζωή.  

Stephen King, «Ο μακάβριος χορός», εκδόσεις Κλειδάριθμος
Μια εμπεριστατωμένη ανατομία του τρόμου από τον διαπρεπέστερο αριστοτέχνη της. Ένα βιβλίο - κρυμμένο μυστικό στην εργογραφία του Stephen King, ο «Μακάβριος χορός» συμπυκνώνει τις ιδέες του συγγραφέα για την εκφραστική φόρμα που τον έκανε διάσημο και αποτελεί ιδανική προσθήκη για τη συλλογή τόσο των αφοσιωμένων αναγνωστών του όσο και των μελετητών της horror κουλτούρας. Δομημένο σε δέκα κεφάλαια, με γερές δόσεις χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, από τον «Φρανκενστάιν» και τον «Δράκουλα» μέχρι τον «Εξορκιστή», τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» και το «Μωρό της Ρόζμαρι», έχει εύστοχα χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα βιβλία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας.

Arthur Larrue, «Η διαγώνιος Αλιέχιν», εκδόσεις Μεταίχμιο
Σκάκι, Ιστορία και η τρέλα διαπλέκονται αριστοτεχνικά στο μυθιστόρημα η πλοκή του οποίου εστιάζει στα τελευταία χρόνια του παγκόσμιου πρωταθλητή Αλεξάντρ Αλιέχιν. Ένας γκραντ μετρ που έπαιζε τη ζωή του όπως τις παρτίδες του, κερδίζοντας κάθε φορά, ο Αλιέχιν βρέθηκε εν μέσω της δίνης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να γίνεται πιόνι των κατακτητών.   Μια προς μια, οι βασικές του σταθερές χάθηκαν: πρώτα, η γυναίκα του, έπειτα οι πιο ταλαντούχοι αντίπαλοί του, με πρώτους τους σκακιστές εβραϊκής καταγωγής. Μόνος και εξόριστος στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ, ο Αλιέχιν δίνει την τελευταία του μάχη στα 64 ασπρόμαυρα τετράγωνα. Συνδυασμός ιστορικού μυθιστορήματος με κατασκοπικό θρίλερ, το  «Διαγώνιος Αλιέχιν» σαγηνεύει και πρωτοτυπεί.

Βαγγέλης Πλάκας, «Αρίστη Παγιατάκη - η πρώτη», εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
Ήρθε πρώτη σε ψήφους στις εκλογές του 1951, αλλά τελικά δεν ανέλαβε δημαρχιακά καθήκοντα έπειτα από ένα πολιτικό θρίλερ που απασχόλησε ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ωστόσο αναφέρει ο συγγραφέας, «ήταν η πρώτη σε πολλά». Ένα πρόσωπο που αξίζει έστω και ετεροχρονισμένη αναγνώριση στην ιστορία της αυτοδιοίκησης, της ιατρικής επιστήμης και του γυναικείου κινήματος, η ξεχωριστή φυσιογνωμία της Αρίστης Παγιατάκη φωτίζεται μέσα από το βιβλίο του Βαγγέλη Πλάκα.

Richard Dawkins, «Αφάνταστες πτήσεις. Η εξέλιξη και ο σχεδιασμός αψηφούν τη βαρύτητα», εκδόσεις Τραυλός
Ένα βιβλίο για την πτήση, ένα λεύκωµα για το πώς κάτι αιωρείται ή πετάει στον αέρα και τους τρόπους που αψηφά τη βαρύτητα, όπως τους επινόησε ο άνθρωπος ή τους προσάρµοσε στα ζώα η εξέλιξη. Πέρα από το ίδιο το φαινόµενο, ο Richard Dawkins περιγράφει τα απίθανα ταξίδια της φαντασίας και τις ιδέες που ενέπνευσε στον άνθρωπο η σκέψη της πτήσης. Το «Αφάνταστες πτήσεις» εµπνέει µια αίσθηση περιέργειας, υπενθυµίζοντας στον αναγνώστη ότι παρά τα όσα ήδη γνωρίζουµε για τον κόσµο, υπάρχουν πολλά περισσότερα για να ανακαλύψουµε.

Χρήστος Χρυσόπουλος, «Μασσαλία», εκδόσεις Νεφέλη
Ο γνωστός πεζογράφος σε ένα νέο βιβλίο, με θέμα τον ανομολόγητο έρωτα δύο αγοριών από τη Μασσαλία για ένα κορίτσι που έφτασε στο λιμάνι, διωγμένη από τον πόλεμο της Αλγερίας. Ένα πολύτιμο κτέρισμα ζωής που διατρέχει τον ιστό της πόλης από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα. Η ιστορία του Ζυλ, του Πιερ και της Μαριάν ξεδιπλώνεται υιοθετώντας τη φόρμα ενός ρομαντικού μιούζικαλ, όπου κυριαρχεί η συμφιλίωση με το παρελθόν.

Γιάννης Ξανθόπουλος, «Το τελευταίο κορίτσι», εκδόσεις Τόπος
Τοποθετημένο σε ένα χωριό της Μάνης, το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθόπουλου εμπνέεται από την προσπάθεια μιας νεαρής, γεμάτης ζωή κοπέλας να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική κοινότητα όπου ζει. Πίσω από το ηθικό δίλημμα της κάλυψης ή μη ενός ενόχου, ανατέμνεται ο κοινωνικός χάρτης της επαρχιακής Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 και ανασύρονται οι βαθύτερες αιτίες που τα επόμενα χρόνια υπέσκαψαν το υπέδαφος μιας ηθικά κυρίως, καταχρεωμένης χώρας.

Binnie Kirshenbaum, «Αύριο είναι Δευτέρα, μάλλον», εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, γιορτή της αναγκαστικής ευθυμίας, της υποχρεωτικής διασκέδασης και των χάρτινων καπέλων. Ενώ δειπνεί με τον σύζυγο και τους φίλους της, μια πνευματώδης όσο και καταθλιπτική συγγραφέας καταρρέει πλήρως, οδηγείται στην ψυχιατρική πτέρυγα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης όπου αρνείται όλους τους τρόπους θεραπείας. Αντίθετα, περνά τον χρόνο της παρατηρώντας τις ζωές των ομοιοπαθών της και γράφοντας ένα μυθιστόρημα για το πώς κατέληξε σε αυτό το μέρος. Μια ξεκαρδιστική αλλά και οδυνηρή κατάδυση στο μυαλό μιας γυναίκας που βλέπει τον κόσμο πιο καθαρά από όσο θα έπρεπε.

Gilbert Simondon, «Για τον τρόπο ύπαρξης των τεχνικών αντικειμένων», εκδόσεις Πλέθρον
Γιατί ο λεγόμενος «πνευματικός πολιτισμός» απορρίπτει τα τεχνικά αντικείμενα ως μη ανθρώπινα; Γιατί οι μηχανές θεωρούνται στερούμενες ουσίας και η τεχνική πρόοδος ως κάτι αλλοτριωτικό και απειλητικό; Μέσα από το βιβλίο του, ο Γάλλος φιλόσοφος Gilbert Simondon υποστηρίζει ότι μόνο όταν ο τεχνικός πολιτισμός συνειδητοποιήσει και αφομοιώσει τη γνώση και τη σημασία των τεχνικών αντικειμένων θα μπορέσει να θεωρηθεί ολοκληρωμένος. Και τούτη η προσπάθεια σύζευξης των δύο πολιτισμών εναπόκειται στη φιλοσοφική σκέψη. 

Χάρης Καλαϊτζίδης, «Πολεμική μηχανή», εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας
«Ο πόλεμος μεταμορφώνεται χωρίς ποτέ ν’ αλλάζει. Μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά, τρυπώνει στην καμινάδα ως αντίστροφος καπνός και γεμίζει τα σπίτια μας μ’ αδιάκοπες συγκρούσεις. Το κόκκινό του σύννεφο μάς τυλίγει. Είναι ένας πόλεμος παντού, σε κάθε λέξη που λέγεται ή δεν λέγεται, σε κάθε χειρονομία που γίνεται ή δεν γίνεται, όλη μας η ζωή μια ατέρμονη πράξη πολέμου». Ένα βιβλίο για τον φασισμό, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα και τη δυνατότητα απελευθέρωσης από τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα που γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα.

Αρκάντι Οστρόφσκι, «Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας», εκδόσεις Επίκεντρο
Πώς μια χώρα που απελευθερώθηκε από 70 χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας κατέληξε να είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δύση, αλλά και για το δικό της μέλλον; Γιατί οι άνθρωποι που απέρριψαν την κομμουνιστική ιδεολογία έφτασαν να δέχονται την κρατική προπαγάνδα; Σε ένα επίκαιρο και ουσιαστικό βιβλίο, ο Αρκάντι Οστρόφσκι, αυτόπτης μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας ως ξένος ανταποκριτής στην ίδια του τη χώρα, αποκαλύπτει τις συγκρούσεις, τους πειρασμούς και τους συμβιβασμούς που έφεραν τη Ρωσία στην κόψη του ξυραφιού και δείχνει πώς τα φιλελεύθερα όνειρα της εποχής Γκορμπατσόφ άνοιξαν τον δρόμο στον αυταρχικό εθνικισμό της περιόδου Πούτιν.

Κωνσταντίνος Ι. Στεφανόπουλος, «Η οπτική ταυτότητα», εκδόσεις Φυλάτος
Ένα βιβλίο το οποίο δημιουργήθηκε από σχεδιαστές και απευθύνεται σε σχεδιαστές, ένας πολύτιμος οδηγός σχεδιασμού της οπτικής ταυτότητας που θα αποτελέσει σύμμαχο των σπουδαστών και επαγγελματιών της γραφιστικής και της οπτικής επικοινωνίας. Εξειδικευμένες τεχνικές, μυστικά σχεδίασης, τρόποι ανάπτυξης της στρατηγικής προβολής και ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορική εξέλιξη διάσημων brands, οδηγούν τον αναγνώστη σε ένα βαθύτερο επίπεδο κατανόησης του αντικειμένου.

Amedeo Feniello, «Δαίμονες, Άνεμοι, Δράκοι: Πώς ο άνθρωπος έμαθε να υπερνικά καταστροφές και κατακλυσμούς», εκδόσεις Historical Quest
Μέσα από ένα αφηγηματικό ταξίδι που διατρέχει όλο τον Μεσαίωνα και διασχίζει τις ηπείρους, ο Ιταλός ιστορικός Amedeo Feniello μάς προσφέρει ένα συναρπαστικό μάθημα που έρχεται από το παρελθόν και έχει πολλά να διδάξει σήμερα. Επιδημίες, πλημμύρες, μικροί παγετώνες, λιμοί, σειρές δραματικών και καταστροφικών φαινομένων: Πώς ανταποκρίθηκαν οι μεγάλοι πολιτισμοί της εποχής και με ποιους τρόπους αντιμετωπίστηκαν οι προκλήσεις που απείλησαν τον πλανήτη;

Πέτρος Θέμελης, «Μεθώνη. Αρχαία - Μεσαιωνική - Νεότερη», εκδόσεις Καπόν
Ο Μεσαίωνας θεωρείται δικαιολογημένα η χρυσή εποχή της επιφανούς καστροπολιτείας της Μεθώνης. Ποια η πορεία της στο πέρασμα του χρόνου και τι απομένει από τη μεσαιωνική της αίγλη; Ο σπουδαίος Έλληνας αρχαιολόγος που τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πλούσιο επιστημονικό του έργο, καταθέτει στο βιβλίο αυτό ένα απόσταγμα των γνώσεών του.

Μιχάλης Μακρόπουλος, «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον», εκδόσεις Κίχλη
Ο πεζογράφος και διακεκριμένος μεταφραστής Μιχάλης Μακρόπουλος συγκεντρώνει στη συλλογή αυτή δύο νουβέλες και επτά διηγήματα, τα οποία ακόμη και αν φορούν το ένδυμα της «μελλοντικής ιστορίας», μιλούν για το τώρα, για το ήδη συντελεσμένο, με τον άνθρωπο πάντοτε στον πυρήνα τους. Με τρυφερότητα, υπαρξιακό στοχασμό, απέριττη ποιητικότητα και εκφραστική λιτότητα, ο συγγραφέας αγγίζει τον αναγνώστη αφυπνίζοντας ταυτόχρονα τη σκέψη του.

Πιέρ Λεμέτρ, «Φίδι με κεφαλαία», εκδόσεις Μίνωας
Η Ματίλντ Περέν είναι εξήντα τριών ετών, χήρα γιατρού, παρασημοφορημένη ηρωίδα της Αντίστασης και ζει με τον σκύλο της ράτσας Δαλματίας σε ένα μικρό σπίτι κοντά στο Παρίσι. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί ότι μια δολοφόνος κρύβεται πίσω από αυτή την κομψή, περιποιημένη και ελαφρώς υπέρβαρη γυναίκα… Συγγραφέας αστυνομικού με εκτεταμένη βιβλιογραφία και μεγάλη δεινότητα στη δημιουργία σκηνών που σε κρατούν στην κόψη του ξυραφιού, ο Πιέρ Λεμέτρ πλάθει στο «Φίδι με κεφαλαία» ένα απολαυστικό αφηγηματικό μακελειό αλά Ταραντίνο, γεμάτο αιχμηρούς διαλόγους, ζωηρά πορτρέτα και πυρετική πλοκή. 

Κριστίν Χάρμελ, «Το βιβλίο των χαμένων ονομάτων», εκδόσεις Μίνωας
Εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία της γυναίκας που βοήθησε εκατοντάδες παιδιά Εβραίων να δραπετεύσουν από τους ναζί, το μπεστ σέλερ της Κριστίν Χάρμελ μεταφράζεται σε όλο τον κόσμο. Στις σελίδες του, η Εύα Έιμπραμς, μια ηλικιωμένη από τη Φλόριντα που εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος, παγώνει ολόκληρη όταν ανακαλύπτει τυχαία την εικόνα ενός βιβλίου που έχει να δει πάνω από εξήντα χρόνια – είναι το Βιβλίο των χαμένων ονομάτων. Πλέον φυλάσσεται στο Βερολίνο και περιέχει ένα είδος κώδικα, που οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν. Η μόνη που γνωρίζει την απάντηση είναι η ίδια: Έχει όμως τη δύναμη να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τις παλιές της αναμνήσεις;

Παντελής Κάλλιας, «Ο Βαρδάρης φύσαγε λερός», εκδόσεις Πνοή
Τον Απρίλιο του 1941 ο κατακτητικός στρατός έφτασε στη Θεσσαλονίκη, με μαρτυρικότερο θύμα του τις ψυχές των 50.000 Εβραίων της συμπρωτεύουσας, οι οποίοι καταδιώχτηκαν μέχρι την οριστική τους εξόντωση το 1943. Πρωταγωνιστές του ιστορικού μυθιστορήματος του Παντελή Κάλλια, ένα νεαρό ζευγάρι Εβραίων, η Αλέγρα και ο Αλμπέρτο, οι οποίοι θα βιώσουν στο πετσί τους το γερμανικό μένος και τον ντόπιο δωσιλογισμό. Από τη συνοικία Ουζιέλ μέχρι το Ρεζί Βαρδάρ, από τα Κάστρα ως την παραλία και τη Συνοικία των Εξοχών, ο συγγραφέας μας δίνει το άρωμα, τη γεύση, αλλά και τη σκοτεινή ομίχλη που τύλιξε την πόλη, σε μια μυθοπλασία που παράλληλα εκτυλίσσεται στη Σαμοθρακική περαία, στη Μάκρη, στην Αλεξανδρούπολη και το Δέλτα του Έβρου, εκεί όπου εκδηλώνεται το βουλγαρικό πογκρόμ κατά της εβραϊκής κοινότητας.

Μάρα Μεϊμαρίδη, «Ραχέλ. Ήμουν η Τρίτη σύζυγος του Αποστόλου Παύλου», εκδόσεις Ελευθερουδάκης
Νέο μυθιστόρημα από την πολυγραφότατη ανθρωπολόγο - ψυχαναλύτρια. Πρωταγωνίστριά του η Ραχέλ, μια νεαρή Εβραιοπούλα η οποία γεννιέται στην Κρήτη το έτος 48, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μεγαλώνει και γαλουχείται από τις πνευματικές Μάγρες, που τη μυούν στις πολεμικές και θεραπευτικές τέχνες. Ερωτεύεται παθιασμένα, πολεμάει, συνωμοτεί, πουλιέται σαν σκλάβα, δραπετεύει και γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στη συγγραφή των Ευαγγελίων στη Ρώμη του έτους 75. Όλος ο ταραχώδης 1ος αιώνας, ο σημαντικότερος για την ανθρωπότητα, καταγράφεται εδώ, μέσα από τις ζωές αληθινών ιστορικών προσώπων.

Isabel Archer, «Παππού», εκδόσεις Ελευθερουδάκης
Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να δώσει παρηγοριά σε όλους εκείνους που φοβούνται τον θάνατο. Έχοντας γνώση του τι έρχεται μετά την αναχώρησή μας από αυτήν τη Γη, και ότι το μόνο μέρος του εαυτού μας που χάνουμε είναι το φυσικό μας σώμα, θα πρέπει να μας δώσει ψυχική γαλήνη. Στις σελίδες του, ο αναγνώστης θα μεταφερθεί σε ένα ταξίδι που είναι τόσο συναρπαστικό όσο και αληθινό, ένα ταξίδι που ακολουθεί τα βήματα της ψυχής όταν εκείνη εγκαταλείπει το φυσικό της σώμα. Και αυτά είναι τα βήματα που μοιράζεται μαζί μας μέσα από αυτό το βιβλίο.

Ζωή Ξαρλή «Μύθος και αλήθεια… και όχι παραμύθια!», εκδόσεις Ελευθερουδάκης
Τι καινούργιο κομίζει το βιβλίο «Μύθος και Αλήθεια»; Νέες απαντήσεις σε παλιά ερωτήματα, όπως: Υπήρξαν ή όχι οι ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας; Από πού ήλθαν οι Αχαιοί, οι Ίωνες, οι Δωριείς; Ποιοι ήταν οι «λαοί της θάλασσας»; Τι σχέση έχει η Οδύσσεια με το έπος του Γιλγαμμές; Το βιβλίο ρίχνει φως στα σημαινόμενα των μύθων και έτσι προβάλλει σιγά-σιγά το ψηφιδωτό του ιστορικού γίγνεσθαι. Δημιουργείται έτσι ο μίτος της Αριάδνης, που θα γίνει οδηγός μας στον λαβύρινθο της προϊστορίας.

Λία Σιώμου, «Της ζωής και της αγάπης. Ποίηση 1995-2011», εκδόσεις Ελευθερουδάκης
Ένας συλλογικός τόμος, που καλύπτει την ποιητική παραγωγή της Λίας Σιώμου κατά την περίοδο 1995-2011. Το υλικό προέρχεται από τις επτά δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές της. Η ποίησή της δημιουργού είναι αφηγηματική, λυρική, υπαρξιακή. Εκφράζεται τόσο σε ομοιοκατάληκτη έμμετρη φόρμα, όσο και σε ελεύθερη γραφή. Εμπνέεται από τον έρωτα, την αγάπη, την ομορφιά της φύσης, τη σχέση με το όνειρο. Συνομιλεί με τον βαθύτερο εαυτό και απελευθερώνει επιθυμίες, εσωτερικές αναζητήσεις. Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί και έχουν παρουσιαστεί σε κονσέρτα.

Γιώργος Κουμουτσάκος, «Μικρασιατική Εκστρατεία - Εικόνες και Μνήμες», εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφική κατάληξή της αποτελεί μείζον γεγονός στη διαδρομή του ελληνισμού. Αποτελεί επίσης πεδίο επίμονης έρευνας. Μια πολύτιμη ψηφίδα γνώσης γύρω από τις πτυχές των συγκλονιστικών εκείνων γεγονότων αποτελεί και η έκδοση «Μικρασιατική Εκστρατεία - Εικόνες και Μνήμες», που οικοδομείται γύρω από 86 ανέκδοτες έως σήμερα, φωτογραφίες της εκστρατείας και συγκεκριμένα της πορείας του 44ου Συντάγματος Πεζικού από τα περίχωρα της Σμύρνης έως το Κάλε Γκρότο, στον δρόμο προς την Άγκυρα. Το ανέκδοτο έως σήμερα φωτογραφικό υλικό κληρονομήθηκε στον βουλευτή Γιώργο Κουμουτσάκο από τον παππού του, που πολέμησε ως αξιωματικός στο μικρασιατικό μέτωπο.

Παυλίνα Παμπούδη, «Χάρτινη ζωή», εκδόσεις Ροές
Αναθεωρημένη έκδοση του πεζογραφήματος της Παυλίνας Παμπούδη. Η ιστορία δύο μεγάλων οικογενειών που πορεύονται σύρριζα στην Ιστορία, περνάνε όλα τα δεινά του τόπου και αναλώνονται σε παράλληλους, ενδοοικογενειακούς εμφύλιους. Στην εξέλιξη παρεμβάλλονται έγγραφα δημόσια και ιδιωτικά, επιστολές, ερωτικά γράμματα, δημοσιεύσεις, σημειώματα, σημειώσεις. Συνεχείς εναλλαγές ασπρόμαυρης και χρωματιστής, «φανταστικής» και «πραγματικής» πραγματικότητας, συνθέτουν το παράξενο παζλ με τα χαμένα και τα περισσευούμενα κομμάτια που είναι ταυτόχρονα και ένα ιδιωτικό χρονικό του 20ου αιώνα στην Ελλάδα.

Ελένη Κεκροπούλου, «Το Σταυροδρόμι των Ρωμιών της Πόλης», εκδόσεις Ωκεανός
Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα την Ελένης Κεκροπούλου, για τον  ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης τον 19ο αιώνα. Ρωμιοί μεγιστάνες του εμπορίου και μεγάλοι τραπεζίτες που στήριξαν οικονομικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις δύσκολες στιγμές της. Μέσα από τη ζωή  μεγάλων οικογενειών, όπως του Γεωργίου Ζαρίφη, τραπεζίτη του Αμπντούλ Χαμίτ, αυτές των Μπαλτατζή και Ράλλη,  καθώς και η θαυμαστή πορεία προς την άνοδο του Ανδρέα Συγγρού, καταγράφουν την πορεία της Αυτοκρατορίας προς τον εικοστό αιώνα.

Ηλίας Μπουντούρης, «Ο Βίκτωρ ο υπαίθριος φωτογράφος», εκδόσεις Little Island Publications
Μια μικρή ιστορία με ήρωα τον Βίκτωρα, έναν υπαίθριο φωτογράφο, στην οποία περιγράφεται η καθημερινότητα ενός παλιού εργαζόμενου, αναδεικνύοντας ένα από τα ξεχασμένα ελληνικά επαγγέλματα. Συγγραφέας του συλλεκτικού αυτού βιβλίου είναι ο Σύμβουλος Πολιτισμικής Διαχείρισης Ηλίας Μπουντούρης, οποίος προβαίνει σε αυτήν την έκδοση μετά από πολυετή έρευνα, καταγραφή και μελέτη των πολιτισμικών στοιχείων που συνθέτουν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα QR Code, μέσω του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν και να ακούσει την ιστορία, όπως την αφηγείται η φωτογράφος Φωτεινή Γκαλτέμη.

Αλεχάντρο Παλόμας, «Ένας σκύλος», εκδόσεις Opera
Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ο βραβευμένος συγγραφέας που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο τον συναρπαστικό δεσμό μεταξύ ενός άνδρα και του σκύλου του παρασύροντας τον αναγνώστη σε μια δίνη συναισθημάτων, αλλά ρίχνει και την ιδιαίτερη, τρυφερή και σκληρή συνάμα ματιά του στο σύμπαν της οικογένειας, αποτίνοντας φόρο τιμής στην αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της.

Joseph Roth, «Ο τυφλός καθρέφτης», εκδόσεις Κριτική
Σε αυτό το βιβλίο συστεγάζονται το ομώνυμο κείμενο, με τον υπότιτλο «ένα μικρό μυθιστόρημα», καθώς και το «Απρίλης, η ιστορία μιας αγάπης», δημοσιευμένα το 1925. «Ο τυφλός καθρέφτης» αφηγείται τη δύσκολη ζωή της μικρής Φίνι στη Βιέννη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Φίνι μεγαλώνει σε ένα φτωχό και πικρόχολο περιβάλλον, εργάζεται σε ένα δικηγορικό γραφείο και ονειροπολεί. Η ενηλικίωσή της είναι απότομη, αλλά τότε γνωρίζει τον Ράμπολντ, έναν πλανόδιο ρήτορα, και μεταφέρεται για λίγο στον κόσμο που επιθυμεί. Στον «Απρίλη», ένας περιπλανώμενος μοναχικός άντρας, περιγράφει την άφιξη και τη διαμονή του σε μια επαρχιακή πόλη. Διηγείται την ερωτική σχέση του με την Άννα, την υπάλληλο του πανδοχείου, και το ανεκπλήρωτο πάθος του για μια ωραία άγνωστη.

Αλέξανδρος Βαλσαμής, «Ίχνη στη στάχτη», εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή
Την Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019 ξέσπασε φωτιά στο πλοίο «North Sea», που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Μπάρι. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, στο δυστύχημα υπήρξαν έντεκα θύματα. Άλλοι δεκαέξι, από τους καταγεγραμμένους ως επιβαίνοντες, έχουν χαρακτηριστεί ως αγνοούμενοι. Στη νουβέλα του Αλέξανδρου Βαλσαμή, η διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς ανατίθεται από την εταιρία στην οποία εργάζεται στον νεαρό ναυπηγό Άρη Νικολάου, που μέχρι τότε δεν είχε αναλάβει ποτέ τη διενέργεια παρόμοιας πραγματογνωμοσύνης και ο οποίος σύντομα ανακαλύπτει ότι το να βρει τον πραγματικό ένοχο δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Massimo Recalcati, «Με ανοιχτό βιβλίο», εκδόσεις Κέλευθος
Ανοιχτό βιβλίο είναι η συνάντηση με πτυχές του εαυτού μας τις οποίες αγνοούμε. Ο Massimo Recalcati μας μιλά για τη δική του συνάντηση με τη «Ναυτία» του Σαρτρ, την «Οδύσσεια» του Ομήρου, τα «Γραπτά» του Λακάν, το έργο του Φρόυντ, τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη και όλα τα βιβλία που αγάπησε επειδή αναμείχθηκαν με τη δική του γλώσσα, επειδή δεν τα διάβασε μόνο, αλλά διαβάστηκε από αυτά. Και έτσι παρουσιάζει μέσα από τα βιωματικά του αναγνώσματα τον τρόπο με τον οποίο ένα βιβλίο ανασυνθέτει την ταυτότητά μας.

Τζον Κίιν, «Αντιαφηγήσεις. Διηγήματα και νουβέλες», εκδόσεις Loggia
Τα διηγήματα και οι νουβέλες του Αφροαμερικανού πεζογράφου μας μεταφέρουν στις ζούγκλες και τα μοναστήρια της Βραζιλίας, στις φυτείες και τις επαναστάσεις των δούλων της αποικιακής Αϊτής, στους εμφυλίους πολέμους των ΗΠΑ αλλά και στην ιστορία του πρώτου μη ιθαγενή κατοίκου που πάτησε το πόδι του στο Μανχάταν. Οι «Αντιαφηγήσεις» προτείνουν διαφορετικές οπτικές γωνίες θέασης της ιστορίας, στη μικρή ή στη μεγάλη της κλίμακα, αναπροσδιορίζοντας τη σχέση του αναγνώστη με τη μαύρη Ιστορία της Αμερικής. Από τη μεταποικιοκρατική ανάγνωση μέχρι την queer λογοτεχνία, οι αφηγηματικοί κώδικες του συγγραφέα είναι κοινοί· η σεξουαλικότητα των χαρακτήρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ατμόσφαιρας και του ύφους των ιστοριών.

Βασίλης Τσιρώνης, «Η αναγέννηση μιας γυναίκας», εκδόσεις Βακχικόν
Στο πέμπτο πεζογραφικό έργο του, ο Βασίλης Τσιρώνης διερευνά τις σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας, το πατριαρχικό άχθος, καθώς και την ιερή σαγήνη της φύσης. Η κανονικότητα της ζωής της Νάντιας Ζώτου θα διαταραχθεί όταν μια φαινομενικά ασήμαντη αιμορραγία της μύτης της θα σημάνει την επιστροφή των κρίσεων πανικού που την κατέτρυχαν χρόνια πριν. Σαν να μην έφτανε αυτό η γνωριμία με τον Άλεξ, έναν μυστηριώδη νεαρό με εκρηκτικό λογοτεχνικό ταλέντο και η επανασύνδεση της με τον Στέφανο, τον νεανικό της έρωτα, θα πυροδοτήσουν ακόμη πιο απροσδόκητες εξελίξεις.

Έβαλντ Φλίσαρ, «Μακάρι να είχα χρόνο», εκδόσεις Βακχικόν
Ο πιο πολυμεταφρασμένος Σλοβένος συγγραφέας σε όλο τον κόσμο επανέρχεται με νέο βιβλίο του στα ελληνικά. Ο 22χρονος Σίμον Μπέμπλερ, χαμένος στον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, μαθαίνει πως πάσχει από μία ανίατη ασθένεια και ότι του απομένει το πολύ ένας χρόνος ζωής. Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, ο νεαρός φοιτητής επιθυμεί να αξιοποιήσει την κάθε στιγμή σαν να ήταν ανάμεσα στους τυχερούς που θα κατάφερναν να ζήσουν ως την ηλικία των ενενήντα.

Anthony Marra, «H Μercury παρουσιάζει», εκδόσεις Ίκαρος
Ο σημαντικότερος ίσως πεζογράφος της νέας αμερικάνικης γενιάς, επιστρέφει με μια ιστορία που διαδραματίζεται στο Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1940. O Anthony Marra υφαίνει στο βιβλίο του ένα μαγικό μυθοπλαστικό σύμπαν, στο οποίο σκιαγραφεί τη χρυσή μεταπολεμική εποχή για τη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του πλανήτη στο Λος Άντζελες, αλλά και την άνοδο του φασισμού και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τις κοινότητες των ευρωπαίων μεταναστών που έφτασαν στην Αμερική για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, βρήκαν απασχόληση στην ακμάζουσα Mercury Pictures και τελικά συνδιαμόρφωσαν με τον τρόπο τους την Αμερική του εικοστού αιώνα.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, «Σάλτος», εκδόσεις Ίκαρος
Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος επιστρέφει με μια νέα συλλογή διηγημάτων: δεκατρείς ιστορίες με το γνώριμο, μεστό αφηγηματικό του ύφος. Στην εποχή του Μεσαίωνα οι λογικοί και σώφρονες άνθρωποι των πόλεων στοίβαζαν τους ψυχικά διαταραγμένους σε μεγάλα ξύλινα καράβια χωρίς κουπιά και τους άφηναν να περιφέρονται ακυβέρνητοι στις θάλασσες. Οι πρωταγωνιστές των διηγημάτων του συγγραφέα δε ζουν στο Μεσαίωνα. Βρισκόμενοι όμως στη θάλασσα, στα βουνά, σε δάση, σε πόλεις, σε τρένα, σε πανεπιστημιακά εργαστήρια, ανάμεσα στα σύννεφα, απέκτησαν και οι ίδιοι την παλιά εκείνη λοξή ματιά. Η διαφορά είναι πως δεν φτιάχνονται πια μεγάλα ξύλινα καράβια.

Αμάντα Μιχαλοπούλου, «Η μεταμόρφωσή της», εκδόσεις Καστανιώτη
«Ένα πρωί που ξύπνησε από εφιάλτη, η Σάσα ανακάλυψε πως είχε μεταμορφωθεί σε άντρα». Με αυτή την καφκική απόχρωση ξεκινά η εξωφρενική περιπέτεια της νεαρής ηρωίδας, μιας φοιτήτριας που έχει γαλουχηθεί με τα θηλυκά πρότυπα της αυτοθυσίας και της υπακοής. Πώς θα ξανασυστηθεί στους φίλους, στους γονείς, στον τρομακτικό καθηγητή της; Θα καταφέρει να ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα στο καινούργιο άγνωστο σώμα της; Μπορεί να υπάρξει έρωτας, ελπίδα και πρόοδος μετά την κατάρρευση των καθορισμένων κοινωνικών ρόλων; Η Αμάντα Μιχαλοπούλου υπογράφει μια νουβέλα ενηλικίωσης για το τέλος των φύλων και την ερμαφρόδιτη φύση του ανθρώπου.

Όλγκα Τοκάρτσουκ, «Τα βιβλία του Ιακώβ», εκδόσεις Καστανιώτη
Το αριστούργημα της νομπελίστριας συγγραφέως αποτελεί εκδοτικό γεγονός της χρονιάς στο πεδίο της μεταφρασμένης λογοτεχνίας. Η Όλγκα Τοκάρτσουκ αντλεί από την παράδοση του ιστορικού μυθιστορήματος, διευρύνοντας τα όριά του. Η συγγραφέας υφαίνει την εικόνα της παλιάς Πολωνίας, στην οποία συνυπήρχαν ο χριστιανισμός, ο ιουδαϊσμός και το ισλάμ. Το βιβλίο διαβάζεται ως ένα αναστοχαστικό έργο για την ίδια την ιστορία, για τις ανατροπές και τα γυρίσματά της. Στα μέσα του 18ου αιώνα, στον αιώνα του Διαφωτισμού και πριν από τους διαμελισμούς της Πολωνίας, η σπουδαία συγγραφέας αναζητά απαντήσεις σχετικά με τη σημερινή μορφή της Ευρώπης.

Michel de Montaigne, «Δοκίμια» (Τόμοι Α΄, Β΄, Γ΄σε κασετίνα), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Όταν ο Γάλλος στοχαστής Μισέλ ντε Μονταίνι αποτραβήχτηκε στον πύργο του εγκαταλείποντας την θέση του στο Κοινοβούλιο του Μπορντώ, παραμένοντας όμως δημόσιο πρόσωπο, απειλούμενο αλλά και σεβαστό στους Θρησκευτικούς Πολέμους που συντάραζαν επί δεκαετίες τη Γαλλία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο «καλής πίστης», αφιερωμένο «στην προσωπική ωφέλεια των συγγενών και φίλων». Εμπλουτίζοντας και επεκτείνοντας το κείμενό του κατά τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια της ζωής του με θέματα που δημιουργεί η ροή του βίου, ερωτήματα καθημερινά πλάι σε ουσιώδη, πρόσθεσε στην παγκόσμια γραμματεία το «δοκίμιο», δηλαδή τις διαδοχικές προσπάθειες να δοθούν απαντήσεις, ενώ δεν λείπουν οι αμφιβολίες.

Κωνσταντίνος Γιαννάκος, «Άστεγοι», εκδόσεις Γκοβόστη
Ποιος φοβάται τα βιβλία; Δυο άστεγοι περνούν τις ώρες τους στο πεδίο του Άρεως διαβάζοντας βιβλία. Ένα από αυτά είναι οι «Άστεγοι». Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης υποψιάζονται ότι είναι και ήρωες του μυθιστορήματος. Είναι τελικά; Εκεί χάνονται τα όρια ανάμεσα σε αφηγητές, αναγνώστες και ήρωες. Δυο παρέες, δυο γενιές συναντιούνται στα ένδοξα χρόνια του χρηματιστηρίου και συγκρούονται στα χρόνια των μνημονίων. Στο χωνευτήρι της Ιστορίας είμαστε όλοι τροφή. Ο Πέτρος και ο Θωμάς γκρεμίζουν στερεότυπες αντιλήψεις, προτείνουν να αλλάξουμε πριν παραστεί ανάγκη, φωτογραφίζουν το όνειρο.

Βαγγέλης Ντελής «Ιαχές και ψίθυροι», εκδόσεις Γράφημα
H αγάπη μπορεί να ριζώσει ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές, ακόμη και στο άνυδρο χώμα του πολέμου. Η ιστορία τριών ανθρώπων, της Αμαλίας, του Σάντρο και του Τάσου, που γνωρίστηκαν κι ένιωσαν τον έρωτα μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ένα έγκλημα πολέμου θα τους αγγίξει σκληρά. Η προσπάθεια να κρυφτεί ένας μεγάλος θησαυρός θα τους χωρίσει. Παράξενες συγκυρίες θα τους ενώσουν ξανά. Μα η τύχη θα αφήσει μόνο ένα μονοπάτι, που θα το περάσει ο τελευταίος επιζών. Και χρόνια μετά μια αναζήτηση θα αποκαλύψει όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά, που είχαν γίνει αιτία για χιλιάδες νεκρούς.

Michel Bussi, «Χρόνος δολοφόνος», εκδόσεις Κέδρος
Το καλοκαίρι του 1989 η δεκαπεντάχρονη Κλοτίλντ κάνει διακοπές με την οικογένειά της στην Κορσική. Σε έναν δρόμο όλο απότομες στροφές το αυτοκίνητό τους βγαίνει από την πορεία του και πέφτει σε γκρεμό. Επιζεί μόνο η Κλοτίλντ. 27 χρόνια αργότερα, επισκέπτεται πάλι την Κορσική μαζί με τον άντρα της και την έφηβη κόρη της. Πιστεύει πως το ταξίδι αυτό θα είναι ένας τρόπος να λυτρωθεί από το παρελθόν. Να όμως που στο ίδιο ακριβώς μέρος, λαμβάνει ένα γράμμα. Από τη μητέρα της. Που αποκλείεται να είναι ζωντανή. Καθώς ξυπνούν μέσα της εικόνες από το παρελθόν, η Κλοτίλντ αρχίζει να αμφισβητεί τη μνήμη της. Ποιος της έστειλε το γράμμα; Και γιατί;

Scott Lynch, «H Πολιτεία των Κλεφτών» (σειρά: Ευγενείς Μπάσταρδοι – Βιβλίο 3), εκδόσεις Anubis
Ένα μοναδικό οραματικό σύμπαν για τους λάτρεις των fantasy novels. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της κορυφαίας σειράς Ευγενείς Μπάσταρδοι, με την υπογραφή του Scott Lynch, ο οποίος καθιερώνεται ανάμεσα στις σπουδαίες σύγχρονες φωνές της λογοτεχνίας φαντασίας. Ο Λοκ Λομόρα ελίσσεται ανάμεσα σε έρωτες και κινδύνους, σε μια περιπέτεια η οποία διαθέτει όλη τη συναρπαστική δράση, τις πνευματώδεις αντιφάσεις και τις ύπουλες ραδιουργίες που καθηλώνουν τους οπαδούς της σειράς. Από τις εκδόσεις Anubis κυκλοφορούν παράλληλα και τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς, με τίτλους «Τα Ψέματα του Λοκ Λαμόρα» και «Κόκκινες Θάλασσες, Κόκκινοι Ουρανοί».

Μαρίνα Παπαγεωργίου, «Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις», εκδόσεις Κάκτος
Μετά τη συλλογή διηγημάτων «Γλυκιά Πενικιλίνη», η Μαρίνα Παπαγεωργίου έρχεται να απασχολήσει τα ελληνικά γράμματα με το ντεμπούτο της στον χώρο του μυθιστορήματος. Η Θάλεια είναι γέννημα θρέμμα της οδού Μ. Δεν μετακινείται, παρά μόνο για να πάει στο γραφείο του Βρασίδα Γκέκα και του Τέρη Χαμηλοθώρη, όπου εργάζεται. Η Θάλεια ζει με την αδελφή της, την Ερατώ. Οι γείτονες τις ονομάζουν «Μούσες της διπλανής πόρτας». Οι γείτονες που γελούν, τσακώνονται, χορεύουν, θορυβούν. Ο μισός τρίτος όροφος δεν έχει ησυχία. Ωστόσο, η Θάλεια κι η Ερατώ ζουν «στη σκοτεινή πλευρά του ορόφου». Κι ας μην ζει πια εκεί ο κύριος Κ…

Θεόδωρος Παπακώστας, «Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω», εκδόσεις Key Books
Το νέο βιβλίο του Θεόδωρου Παπακώστα (aka Archaeostoryteller) είναι ένα ταξίδι που σαν roller coaster πετάγεται από τη μια άκρη της αρχαιότητας στην άλλη. Οι εβδομήντα εννέα ιστορίες που απλώνονται στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν μια συναρπαστική εναλλαγή συναισθημάτων και εικόνων. Κάθε κεφάλαιο και ένα στάδιο, μέχρι την αποδοχή, γιατί αυτά που βιώνουμε για να αποδεχτούμε το ατομικό παρελθόν, ίσως είναι το κλειδί και για το συλλογικό μας παρελθόν. Μέσα από τις αφηγήσεις του Archaeostoryteller για διάσημους και παντελώς άγνωστους ανθρώπους συνειδητοποιούμε ότι, όσο άγνωστοι κι αν είμαστε μεταξύ μας, μας συνδέει η ανθρώπινη εμπειρία.

Χρήστος Δανιήλ, «Όλα δεν τα ᾽χω πει... Η “αντίστροφη αφιέρωση” της Μάτσης Χατζηλαζάρου», εκδόσεις Άγρα
H «Aντίστροφη αφιέρωση» είναι το τελευταίο σημαντικό ποιητικό κείμενο που έγραψε και δημοσίευσε η Μάτση Χατζηλαζάρου λίγο πριν από το θάνατό της. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και μεστά ποιήματά της, και πιθανώς το πλέον γνωστό και αγαπημένο από το αναγνωστικό κοινό έργο της. Συνδυάζοντας ερμηνευτικά σχόλια, διακειμενικές παραπομπές στο προγενέστερο έργο της Μάτσης Χατζηλαζάρου αλλά και στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, αρχειακό υλικό, ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία, το βιβλίο του διδάκτορα νεοελληνικής φιλολογίας Χρήστου Δανιήλ επιχειρεί μια πολυπρισματική προσέγγιση, αναλυτική και συνθετική, στην «Αντίστροφη αφιέρωση» της ποιήτριας.

Παναγιώτης Νάννος, «Αγία Θάλασσα», εκδόσεις Πεδίο Με φόντο το καλοκαιρινό Αιγαίο και το βαθύ μπλε ενός νησιού της άγονης γραμμής, ξεδιπλώνονται όλες οι ανατροπές της ζωής, καθώς και τα βήματα που, φαινομενικά, μας βγάζουν από τον δρόμο, αλλά ουσιαστικά μας οδηγούν στην αυτογνωσία. Ένα βιβλίο με διάχυτη την ελληνική ιστορία διάχυτη: Από το φως του Απόλλωνα, στη Μικρασία, στο σήμερα και το αύριο, με ξεναγό ένα βιολί που ανασύρει μνήμες. Ο Παναγιώτης Νάννος προσφέρει μια σπονδυλωτή, ευρηματική αφήγηση, όπου σε 111 διηγήματα μικρής φόρμας εξελίσσεται η ιστορία μέσα από μια ιδιαίτερη γραφή: κοφτός συνάμα και ποιητικός λόγος, με έντονες εικόνες και ελλειπτικές περιγραφές. 

Gray Lisa, «Κενά Μνήμης», Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου, εκδ. Bell
Μετά το #1 bestseller Αγνοούμενη, υποψήφιο για το βραβείο McIlvanney ως το καλύτερο crime βιβλίο της χρονιάς, η Gray Lisa έρχεται τώρα με το Κενά Μνήμης, τη δεύτερη καθηλωτική περιπέτεια της ιδιωτικής ντετέκτιβ Τζέσικα Σο για να μας μεταφέρει σε μια μικρή πόλη στην έρημο της Καλιφόρνιας. Μια παλιά κάτοικος της πόλης ζητά από την Τζέσικα να βοηθήσει την αδερφή της Ρου Χάντερ –μια καταδικασμένη δολοφόνο που θα εκτελεστεί σε λίγες μέρες. Η Ρου δε θυμάται τι συνέβη το βράδυ που βρέθηκαν νεκρά δύο παιδιά από το σχολείο της τριάντα χρόνια πριν, όμως όλη η πόλη τη θεωρεί ένοχη. Και ενώ η Τζέσικα ψάχνει για απαντήσεις, διαπιστώνει ότι οι φήμες δείχνουν προς μία κατεύθυνση αλλά τα στοιχεία προς μια άλλη, και κανείς δε θέλει να δει την αλήθεια. Στο μεταξύ, η Τζέσικα έχει την αίσθηση ότι κάποιος την παρακολουθεί –και τώρα περισσότερο από ποτέ, ξέρει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν. Σκάβοντας βαθύτερα, ανακαλύπτει παλιά μυστικά στα πιο απίθανα μέρη –ακόμα και στους κόλπους της αστυνομίας. Όμως ο χρόνος πιέζει, και η Τζέσικα πρέπει να φτάσει γρήγορα στην αλήθεια –διαφορετικά τα κενά μνήμης της Ρου θα μπορούσαν να οδηγήσουν και τις δύο στο θάνατο. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου.

Paris B. A., «Ο Ψυχοθεραπευτής», Μετάφραση: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, εκδ. Bell
Η B. A. Paris, η συγγραφέας των bestseller των Sunday Times που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, επιστρέφει με ένα νέο δυνατό ψυχολογικό θρίλερ. Η Άλις και ο Λίο πιστεύουν ότι βρήκαν ακριβώς αυτό που ονειρεύονταν, ένα όμορφο ανακαινισμένο σπίτι στον Κύκλο, ένα ιδιωτικό φυλασσόμενο συγκρότημα ακριβών μονοκατοικιών. Καθώς αρχίζει σιγά σιγά να γνωρίζει καλύτερα τους γείτονές της, η Άλις ανακαλύπτει ένα φρικτό μυστικό που σχετίζεται με το καινούργιο της σπίτι και αρχίζει να νιώθει μια ισχυρή σύνδεση με τη Νίνα, την ψυχοθεραπεύτρια που ζούσε εκεί πριν απ’ αυτούς. Η επιθυμία της Άλις να ενώσει τα κομμάτια του παζλ και να μάθει τι συνέβη πριν από δύο χρόνια της γίνεται εμμονή. Όμως κανένας δε θέλει να μιλήσει γι’ αυτό. Οι γείτονές της κρύβουν μυστικά και ο κόσμος τους δεν είναι τόσο τέλειος όσο δείχνει. Μια απολαυστικά σκοτεινή ιστορία μυστικών, ψεμάτων και ανατροπών που θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου.