Βιβλιο

16 βιβλία για το καλοκαίρι

Η ATHENS VOICE σου προτείνει βιβλία για το πλοίο, το νησί και τις παραλίες

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 836
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Ξεφυλλίζουμε 16 βιβλία (βιογραφίες, ντοκουμέντα, μελέτες, δοκίμια, λευκώματα, παιδικά) και προτείνουμε ιδέες και τίτλους για το καλοκαίρι.

ΜΕΛΕΤΕΣ, ΔΟΚΙΜΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιώργης Έξαρχος, Αρμάνοι (Βλάχοι) Ρούμελης, Μοριά, Κρήτης, Νησιών, εκδόσεις Δίαυλος
Η εν πολλοίς άγνωστη λατινοφωνία (η νυν λεγόμενη βλαχογλωσσία) στις νότιες ελληνικές χώρες Ρούμελη και Μοριά, στα νησιά του Αρχιπελάγους (Αιγαίου πελάγους), καθώς και στις μεγαλονήσους Κρήτη και Κύπρο. Ιστορικά και γλωσσικά τεκμήρια. Και το επικό άσμα του Κρητικού ήρωα Γιάννη Βλάχου ή Δασκαλογιάννη ή Δασκαλάκη…


Δημητρίου Σούτσου 36, μια συνομιλία του Νίκου Καρούζου με τον Γιάννη Ζουγανέλη (13 Ιουνίου 1986), Θανάσης Γαλανάκης & Αμαλία Τσουκαλά, εκδόσεις Ίκαρος
Ένα βιβλίο που αποτυπώνει τη συζήτηση δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων: του ποιητή Νίκου Καρούζου (1926-1990) και του μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη (1938-2006).Η συνομιλία, η οποία έλαβε χώρα στις 13 Ιουνίου του 1986 στο σπίτι του πρώτου και μαγνητοφωνήθηκε σε τρεις κασέτες από τον δεύτερο, καλύπτει περίπου τέσσερις ώρες συζήτησης. Οι δύο άνδρες κουβεντιάζουν «ως φίλοι», μεταξύ άλλων, για τη μουσική, την ποίηση, το νόημα της τέχνης, την Ιστορία, τον θάνατο και τη θέση του καλλιτέχνη… Μια πηγαία, αυθεντική συζήτηση που αποκαλύπτει τους διαδοχικούς σταθμούς της ζωής τους αλλά και τα ζητήματα που τους απασχόλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής τους πορείας. Στην έκδοση περιλαμβάνονται εκτός από το κυρίως κείμενο της συνομιλίας, μια εισαγωγή, καθώς και σημειώσεις του επιμελητή Θανάση Γαλανάκη, ένα εικονογραφικό παράρτημα και τα ευρετήρια.


Γιάννης Διαμαντόγλου, Λογική και Διατροφή - Σωστή πληροφόρηση και λογική σκέψη, προϋποθέσεις της υγιεινής διατροφής, εκδόσεις Δίαυλος
Στον τομέα των διατροφικών θεμάτων, ο καταιγισμός ασύνδετων και εν δυνάμει επικίνδυνων τάσεων ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα υγείας που το σίγουρο είναι ότι μπορούν και πρέπει να αποφευχθούν. Πώς όμως ο μέσος άνθρωπος, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, είναι ικανός να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο πολύπλοκο ενημερωτικό ψηφιακό περιβάλλον; Μήπως πριν προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της διατροφικής πληροφορίας, πρέπει να ανατρέξουμε σε πολύ βασικότερες λειτουργίες; Μήπως η τροφοδότηση της λογικής σκέψης αποτελεί το απόλυτο προαπαιτούμενο της μετέπειτα σωστής αξιολόγησης του «τι βάζω στο πιάτο μου» και του «πώς θα χάσω έξυπνα βάρος»;Το βιβλίο απαντάει σε αντίστοιχα ερωτήματα.Πριν εναποθέσουμε συνεπώς την υγεία μας σε «μαγικές» ρίζες και δίαιτες, ίσως είναι πιο σώφρον να θέσουμε το πλαίσιο με το οποίο θα αξιολογούμε οι ίδιοι πιο λογικά τα δεδομένα. Με αυτόν τον στόχο, στην τελευταία ενότητα του βιβλίου περιλαμβάνεται και μια κρυμμένη πρόκληση υπό μορφή fakenews που αναζητά τη λύση σας. Καλή επιτυχία λοιπόν σε όσους προσπαθήσουν.


Alexander Jones, Ένας φορητός κόσμος - Φέρνοντας στο φως τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ένα επιστημονικό θαύμα του αρχαίου κόσμου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Η σημασία ορισμένων αρχαιολογικών ανακαλύψεων δεν γίνεται πάντοτε αντιληπτή από την πρώτη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη το 1901, όταν σφουγγαράδες ανέσυραν μια μάζα σκουριασμένου μπρούντζου από ένα ναυάγιο που βρισκόταν στον βυθό κοντά στην ακτή των Αντικυθήρων. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι είχε μόλις ανακαλυφθεί ο αρχαιότερος αναλογικός υπολογιστής, ένας εκπληκτικός μηχανισμός που κάποτε προσομοίωνε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων όπως τις είχαν συλλάβει οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, και που έγινε γνωστός ως «ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων». Εκτός από το χρονικό της απίθανης αυτής ανακάλυψης, ο συγγραφέας εξηγεί λεπτομερώς πώς λειτουργούσε ο Μηχανισμός, πώς κατασκευάστηκε και για ποιον σκοπό, αλλά και πώς κατέληξε στο πλοίο που ναυάγησε στις ελληνικές ακτές γύρω στο 60 π.Χ. Η τεχνογνωσία που ενσωμάτωνε είναι ό,τι πιο προηγμένο έχουν συναντήσει από την κλασική ιστορία οι σύγχρονοι μελετητές, ενώ εκπληκτικά είναι και τα όσα φανέρωσε για την ελληνορωμαϊκή αστρονομία και επιστημονική τεχνολογία καθώς και για τη θέση τους στην αρχαία ελληνική κοινωνία.


Δρ Ελένη Βαρδουλάκη, Το σύμπαν στο τσεπάκι σου, εκδόσεις Key Books
Ζούμε πάνω σε μια μπλε μπίλια που αιωρείται στο κενό, ανάμεσα σε δορυφόρους, μαύρες τρύπες, πλανήτες, μετεωρίτες και τρισεκατομμύρια γαλαξίες… Και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ελάχιστα για όσα μας περιβάλλουν. Ίσως γιατί το σύμπαν μοιάζει εξαιρετικά πολύπλοκο. Με επιστημονική γνώση, απλό λόγο και χιούμορ, η Δρ Ελένη Βαρδουλάκη μάς ταξιδεύει στον χρόνο και τον χώρο: από το Big Bang, στις μαύρες τρύπες και το μυστήριο που τις περιβάλλει, μέχρι το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας με τον εποικισμό του Άρη. Οι 28 αυτοτελείς ιστορίες του βιβλίου μετατρέπουν την αστροφυσική από περίπλοκη και δυσπρόσιτη σε μία επιστήμη συναρπαστική, χρήσιμη και βαθιά υπαρξιακή. Κι όταν ανακαλύψουμε ότι το wifi, οι κεραμικές εστίες και οι σέλφι είναι «παιδιά» της, τότε θα αντιληφθούμε ότι μας αφορά περισσότερο από όσο νομίζουμε και θα την αγαπήσουμε λίγο παραπάνω. Η αστροφυσική δίνει απαντήσεις για το παρελθόν και λύσεις στο παρόν. Και όταν όλη αυτή η γνώση βρίσκεται στο τσεπάκι μας, δεν μπορούμε παρά να έχουμε ελπίδα για το μέλλον.


Sven Beckert, Η Αυτοκρατορία του Βαμβακιού - Μια παγκόσμια ιστορία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Μέσα σε εντυπωσιακά σύντομη χρονική περίοδο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και εξής, Ευρωπαίοι έμποροι, επιχειρηματίες, κεφαλαιούχοι και ισχυροί κρατικοί λειτουργοί, εκμεταλλευόμενοι τον καρπό ενός πανάρχαιου φυτού καθώς και τη συσσωρευμένη πείρα και τις απέραντες αγορές μιας πανάρχαιης μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οικοδόμησαν μια νέα οικονομία του βαμβακιού. Στην πορεία αυτής της ιστορίας εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ξόδεψαν τη ζωή τους δουλεύοντας στα βαμβακοχώραφα και στα βαμβακουργεία, εκατομμύρια άνθρωποι υποδουλώθηκαν στην Αφρική και μεταφέρθηκαν στις βαμβακοφυτείες της Αμερικής, παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες είδαν τον τρόπο ζωής τους να αλλάζει άρδην, η χειροτεχνική παραγωγή σαρώθηκε από την ακατάπαυστη παραγωγή των μηχανών. Η αυτοκρατορία του βαμβακιού υπήρξε, ευθύς εξαρχής, πεδίο μιας ασταμάτητης παγκόσμιας τριβής. Και επειδή συνύφανε με νέους τρόπους τις ηπείρους μεταξύ τους, το βαμβάκι προσφέρει το κλειδί ώστε να κατανοήσουμε τον νεότερο κόσμο, τις τεράστιες ανισότητές του, τη μακραίωνη ιστορία της παγκοσμιοποίησης και τη διαρκώς μεταβαλλόμενη πολιτική οικονομία του καπιταλισμού.


Adam Tooze, Πολιτική Οικονομία μιας Κατάρρευσης -Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις που άλλαξαν τον κόσμο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 η Lehman Brothers, μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέρρευσε. Η εξέλιξη αυτή, που ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, πυροδότησε μια πρωτοφανή κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ, η οποία πολύ γρήγορα συμπαρέσυρε τις τράπεζες της Ευρώπης, κλονίζοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Βόρειου Ατλαντικού στο σύνολό του. Η διακοπή της χρηματοδότησης στις αναδυόμενες χώρες οδήγησε μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε μια παγκόσμια κρίση ρευστότητας. Έτσι, η παραγωγή άρχισε να μειώνεται ταχύτατα και η ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν εθνοκεντρικές, συχνά ανεπαρκείς ή στενόμυαλες και ενίοτε αλλοπρόσαλλες, ενώ ο όποιος συντονισμός τους γινόταν σε τεχνοκρατικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι τριγμοί στο οικοδόμημα της ευρωζώνης και η κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα, την οποία ο Adam Tooze αναλύει εδώ διεξοδικά.


Robert Jones, Jr., Οι προφήτες, εκδόσεις Διόπτρα
Ο Αϊζάια ήταν του Σάμιουελ και ο Σάμιουελ του Αϊζάια. Έτσι ήταν από την αρχή κι έτσι θα ήταν ως το τέλος. Στον στάβλο φρόντιζαν τα ζώα αλλά κι ο ένας τον άλλο, κάνοντας την άδεια καλύβα καταφύγιο ανθρωπιάς, τρυφερότητας και ελπίδας σε έναν κόσμο που τον όριζαν σκληροί αφέντες. Όταν ένας σκλάβος προσπάθησε να κερδίσει την εύνοια του αφέντη κηρύττοντας τη θρησκεία του στη φυτεία, οι σκλάβοι στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου. Και η αγάπη του Αϊζάια και του Σάμιουελ έγινε ξαφνικά αμαρτία και απειλή για την αρμονία της φυτείας.Μ’ έναν λυρισμό που θυμίζει Toni Morrison, ο Robert Jones, Jr. δίνει φωνή σε σκλάβους και αφέντες μιας φυτείας του αμερικανικού Νότου. Καθώς το βάρος αιώνων συσσωρεύεται και η ένταση αυξάνεται προς μια σαρωτική κορύφωση, το βιβλίο αποκαλύπτει την κληρονομιά της οδύνης και των βασάνων, αλλά ταυτόχρονα δονείται από ομορφιά, αλήθεια και την τεράστια, ηρωική δύναμη της αγάπης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Χρίστος Ζαφείρης, Ο καιρός του χρόνου, Αφηγήματα, εκδόσεις Επίκεντρο
Με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα: «Τα πιο πολλά κείμενα του βιβλίου γράφτηκαν στη διάρκεια της δίχρονης καραντίνας ως αντικαταθλιπτική ενασχόληση του νου και των χεριών κατά της μάστιγας του κορονοϊού. Τα έγραφα και τα έστελνα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε φίλους ως χαιρετίσματα και σήματα ζωής. Έτσι βγήκαν από τα πακτωμένα πηγάδια της ψυχής μνήμες, εμπειρίες και βιώματα από τα παιδικά χρόνια στο χωριό, το σχολείο, τον στρατό, το πανεπιστήμιο, τη δικτατορία, τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή, τις περιπέτειες της ζωής. Το σώμα τους δεν συνιστά αυτοβιογραφία, αλλά σκόρπια σπαράγματα και σπαραγμούς της ξοδεμένης ζωής. Θεωρώ πως τα κείμενα αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε προσωπικές και αδιάφορες για τον πολύ κόσμο βιογραφικές αναφορές, αλλά καταγράφουν μέσα από το προσωπικό βλέμμα και βίωμα τον κοινωνικό και πολιτικό περίγυρο της εποχής που διατρέχει το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Ο τίτλος του βιβλίου έχει την αφετηρία του σε επιγραφή αλληγορικής τοιχογραφίας του 18ου αιώνα, γεμάτης πικρή ειρωνεία για τη μοίρα του ανθρώπου, σε εκκλησία της Τσαριτσάνης Ελασσόνας, όπου εικονίζεται ο τροχός της ανθρώπινης ζωής».


Andria Zafirakou, Δίδαξε. Μπορείς; Τι χρειάζεται για να χτιστεί η επόμενη γενιά, εκδόσεις Πατάκη
Η Ελληνοκύπρια δασκάλα εικαστικών Άντρια Ζαφειράκου έσπαγε πάντα τους κανόνες. Στο σχολείο της, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του κέντρου του Λονδίνου όπου μιλιούνται πάνω από εκατό διαφορετικές γλώσσες, αντιλαμβανόταν αμέσως τις επείγουσες ανάγκες: για επιδιόρθωση σχολικών στολών, για την κλήση των κοινωνικών υπηρεσιών, για την προστασία ευάλωτων εφήβων από συμμορίες. Και προσάρμοζε κάθε της μάθημα στους μαθητές της, πιστεύοντας με πάθος στη δύναμη της τέχνης να «ξεκλειδώνει» τα ψυχικά τραύματα ή να χαρίζει σε ένα βουβό παιδί την αυτοπεποίθηση που του έλειπε για να μιλήσει. Όταν το 2018 η Άντρια κέρδισε το χρηματικό έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων που συνόδευσε το βραβείο Global Teacher Prize, ήξερε ακριβώς πού θα διοχετεύονταν τα χρήματα αυτά: πίσω στην καλλιτεχνική εκπαίδευση για όλους. Η ιστορία της Άντριας αποτελεί ένα ενωτικό κάλεσμα αφύπνισης που αποκαλύπτει την πραγματική εικόνα της ζωής των μαθητών σήμερα. Την ίδια στιγμή, μας φέρνει σε επαφή με τους εξαιρετικούς ανθρώπους που διαμορφώνουν την επόμενη γενιά.


Απόστολος Δοξιάδης, Το τηλεφώνημα που δεν έγινε, εκδόσεις Ίκαρος
«Ενώ περπατά με το κεφάλι σκυφτό, βλέπει ξαφνικά στο έδαφος ένα “ντάιμ”, δηλαδή ένα νόμισμα των δέκα σεντς, που χρησίμευε τότε στην Αμερική ως τηλεφωνικό κέρμα. Βουτάει το νόμισμα και τρέχει πάλι στον τηλεφωνικό θάλαμο. Μα, εκεί που πάει να σχηματίσει το πρώτο ψηφίο ενός αριθμού, σταματά. Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει, από τη χαρά στη λύπη. Αφήνει το ακουστικό να κρέμεται και ξαναβγαίνει. Γιατί όμως δεν τηλεφώνησε;». Από αυτό το ερώτημα, στο οποίο οδηγεί μια μαθητική ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους, ο Απόστολος Δοξιάδης ξεκινά μια έρευνα που σε αρκετά σημεία θυμίζει αστυνομική αναζήτηση, προσπαθώντας να βρει την αιτία ενός μεγάλου, ακόμη αθεράπευτου, καημού. Κινείται από το σήμερα στο 1968, από την Αθήνα στην Ουάσινγκτον και πάλι πίσω, με πρόσωπα αληθινά και μυθιστορηματικά να διαπλέκονται και στόχο μια απάντηση που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο και θα θεραπεύσει. Μα η απάντηση παίρνει όψεις απατηλές.Ένα βιβλίο που ακροβατεί ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την αυτοβιογραφία, στην εξομολόγηση και την ανάλυση.


ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

T. Harv Eker, Σκέψου σαν πλούσιος, εκδόσεις Key Books
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι πλουτίζουν εύκολα, ενώ άλλοι έχουν μια ζωή γεμάτη οικονομικές δυσκολίες; Το Σκέψου σαν πλούσιος είναι δύο βιβλία σε ένα. Στο πρώτο μέρος ο T. Harv Eker αναλύει πώς λειτουργεί το οικονομικό αρχέτυπο. Εξηγεί πως όλοι έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα, βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητό μας, που καθορίζει την οικονομική μας ζωή. Μπορεί να γνωρίζετε τα πάντα για τις πωλήσεις, το χρηματιστήριο και τα ακίνητα, αλλά αν δεν στοχεύετε ψηλά, δεν θα έχετε ποτέ πολλά χρήματα. Με τη βοήθεια του βιβλίου, μπορείτε να δομήσετε βήμα βήμα το οικονομικό αρχέτυπο που θα σας οδηγήσει στην επιτυχία και στον πλούτο. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας παρουσιάζει δεκαεπτά Αρχεία Πλουτισμού, τα οποία περιγράφουν πώς σκέφτονται και δρουν οι πλούσιοι. Για τον T. Harv Eker τα πράγματα είναι απλά. Αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι!


Στέφανος Ξενάκης, NAI, εκδόσεις Key Books
«Γιατί ΝΑΙ;» «Γιατί ΝΑΙ είναι η πιο σύντομη και δυνατή λέξη». «ΝΑΙ είναι η μητέρα κάθε Δημιουργίας». «Όλα ξεκινούν με ένα ΝΑΙ». «ΝΑΙ είπε ο Θεός πριν δημιουργήσει τον κόσμο». «ΝΑΙ είπαν οι γονείς σου πριν σε φέρουν στη ζωή». «ΝΑΙ είπαν οι πρόγονοί μας το ’21 πριν ξεκινήσουν την Επανάσταση». «ΝΑΙ είπε η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου πριν αγωνιστεί για την ελευθερία της». «Το 1940 η Ελλάδα είπε ΟΧΙ». «Είπε ΟΧΙ στους Ιταλούς, αλλά ΝΑΙ στην ελευθερία της». «Πίσω από ένα μεγάλο ΟΧΙ υπάρχει ένα ακόμη μεγαλύτερο ΝΑΙ. Ένα ΟΧΙ είναι αρκετό για να μη χάσεις. Μόνο με ένα δυνατό ΝΑΙ θα κερδίσεις. Όταν είσαι ανάμεσα σε ΝΑΙ και ΟΧΙ, πες ΝΑΙ. Και πες το σήμερα». Ο συγγραφέας των best sellers ΤΟ ΔΩΡΟ & ΤΟ ΔΩΡΟ 2 επιστρέφει με ένα βιβλίο-έκπληξη. Μέσα από 20 διαλόγους πάνω σε έννοιες που δεν μας έμαθαν, ο συγγραφέας μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Το ΝΑΙ ξεκινάει σαν ψίθυρος και μεταμορφώνεται σε έναν ύμνο για τη ζωή.


Sadhguru, H Xαρά είναι για όλους, εκδόσεις Key Books
Ο Sadhguru, κορυφαίος πνευματικός δάσκαλος της εποχής, σε αυτό το παγκόσμιο best seller συμπυκνώνει το απόσταγμα της φιλοσοφίας του. Ο Sadhguru αφηγείται την ιστορία της δικής του αφύπνισης: πώς από ένας παράτολμος νεαρός που διέσχισε την ινδική ύπαιθρο με τη μοτοσικλέτα του έφτασε στη φώτιση σε μια βουνοκορφή. Εκεί ο χρόνος σταμάτησε και ο ίδιος ενώθηκε με το όλον βγαίνοντας ριζικά αλλαγμένος. Σύμφωνα με τον ίδιο «γκουρού είναι εκείνος που διαλύει το σκοτάδι, που ανοίγει πόρτες για σένα. Ως γκουρού, δεν έχω κανένα δόγμα να διδάξω, καμία φιλοσοφία να αναπτύξω, καμία πεποίθηση να διαδώσω. Και αυτό συμβαίνει διότι η μόνη λύση για όλα τα δεινά της ανθρωπότητας είναι η αυτομεταμόρφωση». Ο Sadhguru παρομοιάζει την ύπαρξή μας με μια μηχανή, που για να λειτουργήσει αρμονικά θα πρέπει όλα της τα μέρη να συνεργάζονται. Οι πανίσχυρες τεχνικές που εφαρμόζει και διδάσκει επί σειρά ετών ευθυγραμμίζουν τον νου με το σώμα, δημιουργώντας έναν κόσμο απεριόριστων δυνατοτήτων. Αυτή η γνώση είναι που οδηγεί στη χαρά και στη γεμάτη νόημα ζωή.


ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!, Ακτίβιτι Μπουκ για μεγάλους Νο. 2, εκδόσεις Διόπτρα
Έπειτα από 3 γεωγραφικά best sellers, η δημιουργική ομάδα πίσω από τη γεωγραφία που είναι πολύ κουλ ξαναχτυπά με το νέο και ανανεωμένο βιβλίο γεωγραφικών δραστηριοτήτων. Γνώση και διασκέδαση προσφέρονται με έναν μοναδικό τρόπο που εντυπωσιάζει αμερόληπτους και καταξιωμένους κριτικούς, όπως ο…Μίδας: « Αυτό το βιβλίο είναι χρυσός και δεν το έχω πιάσει καν στα χέρια μου!».«Αυτό το βιβλίο είναι τόσο ενδιαφέρον, που με κρατάει ξύπνια το βράδυ» δήλωσε η Ωραία Κοιμωμένη, ενώ το καλύτερο έρχεται από τη μαμά ενός από τους συγγραφείς: «Πολύ καλό βιβλίο, καλύτερο από το πρώτο, μπράβο, αλλά πότε θα μου κάνεις ένα εγγονάκι;».


ΠΑΙΔΙΚΑ

Μαρία Δασκαλάκη, Μάνος Ταμιωλάκης, Το ταξίδι της Γραμμής, εκδόσεις Μίνωας
Ένα παραμύθι που δίνει αφορμή για συζητήσεις με τα παιδιά μας. Οι δύο συγγραφείς εμπνέονται από την αγάπη τους για τη ζωή, από τη βαθιά πίστη ότι ακόμα και στο πιο πυκνό σκοτάδι μπορεί κανείς να ψάξει για το φως, την ελπίδα και τη χαρά, κι αυτό είναι που θέλουν να μοιραστούν μέσα από Το ταξίδι της Γραμμής.Όταν ένα σημείο αποφασίζει να κινηθεί, τεντώνεται, γίνεται γραμμή κι έτσι ξεκινά να ταξιδεύει. Προσπαθώντας να βρει πού ανήκει και να κάνει φίλους, περνάει μέσα από χαρές αλλά και απογοητεύσεις. Κι όταν η Γραμμή μας φτάνει στο πιο δύσκολο σημείο του ταξιδιού,εκεί όπου νιώθει εντελώς μόνη, κοιτά ψηλά και αντικρίζει τον ήλιο. Και τότε κάτι αλλάζει μέσα της και γύρω της…


ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Λούσι και Στίβεν Χόκινγκ, Ο Τζορτζ και ο Ανίκητος Κώδικας, εκδόσεις Anubis
Το τέταρτο βιβλίο της διεθνούς best seller σειράς, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες. Ο Τζορτζ και η καλύτερή του φίλη η Άνι έχουν καιρό να ταξιδέψουν στο διάστημα και είναι κάτι που τους λείπει. Αλλά όχι για πολύ… Ξαφνικά πολύ περίεργα και πολύ σοβαρά πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν: οι τράπεζες μοιράζουν λεφτά και οι αεροπορικές εταιρείες δωρεάν εισιτήρια, ενώ τα ταμεία των σούπερ μάρκετ δε λειτουργούν και ο κόσμος παίρνει ό,τι θέλει χωρίς να πληρώσει. Φαίνεται ότι όλα τα πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα του κόσμου έχουν χακαριστεί. Ο Τζορτζ και η Άνι θα ταξιδέψουν πιο μακριά από ποτέ στο διάστημα για να μάθουν τι -ή ποιος- κρύβεται πίσω από αυτό. Στην ιστορία παρεμβάλλονται ένθετα γραμμένα με ευχάριστο και κατανοητό τρόπο ειδικά για παιδιά από τον Στίβεν Χόκινγκ και διακεκριμένους επιστήμονες. Το βιβλίο περιλαμβάνει QR code με φωτογραφίες της NASA!