Βιβλιο

Ευρωπαϊκό crime (και) για το καλοκαίρι

Τρία ποιοτικά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις Πατάκη

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκό crime (και) για το καλοκαίρι από τον Πατάκη

Χαβιέρ Θέρκας, Ντονάτο Καρρίζι, Ζοέλ Ντικέρ: Μπεστ-σέλερ μυστηρίου, με άρωμα Ευρώπης (Πατάκης)

Τρία ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη, από γερές και καταξιωμένες πένες: Χαβιέρ Θέρκας (Ισπανία), Ντονάτο Καρρίζι (Ιταλία), Ζοέλ Ντικέρ (Ελβετία). Ποιοτικό crime, για όλο τον χρόνο — και ιδανικά για το καλοκαίρι.

  • Χαβιέρ Θέρκας, «Τέρρα Άλτα» (μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, 464 σελ.)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένα αποτρόπαιο έγκλημα συγκλονίζει την ειρηνική ζωή στην Γκαντέζα, μια μικρή πόλη της ισπανικής Τέρρα Άλτα: ο Φρανθίσκο και η Ρόζα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ιδιοκτήτες των Γραφικών Τεχνών Αδέλ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της περιοχής, βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι. Στην ομάδα αστυνομικών που θα αναλάβουν την υπόθεση συμμετέχει και ο ΜελτσόρΜαρίν, ένας νέος αστυνομικός, φανατικός αναγνώστης λογοτεχνίας και λάτρης των Αθλίων του Βικτόρ Ουγκό, που η ανάγνωσή τους καθόρισε τη ζωή του. Με σκοτεινό παρελθόν, έχει έρθει από τη Βαρκελόνη τέσσερα χρόνια πριν, ύστερα από μια ενέργεια που τον έχει μετατρέψει σε μύθο του σώματος. Όταν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, ο Μελτσόρ θα συνεχίσει κρυφά τις έρευνες, γεγονός που θα ανατρέψει τραγικά τη ζωή του.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Javier Cercas γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες της Ισπανίας. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2011, στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Στρατιώτες της Σαλαµίνας» (2002), «Η ταχύτητα του φωτός» (2007), «Ο ένοικος» (2011), «Οι νόµοι των συνόρων» (2015), «Ο απατεώνας» (2018) και«Ο μονάρχης των σκιών» (2020).

  • Ντονάτο Καρρίζι, «Το σπίτι των φωνών» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, 392 σελ,)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Πιέτρο Τζέρμπερ δεν είναι ένας συνηθισμένος ψυχολόγος. Η ειδικότητά του είναι η ύπνωση και οι ασθενείς του είναι αποκλειστικά και μόνο παιδιά. Όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από την άλλη άκρη του κόσμου, από μια Αυστραλή συνάδελφο που του ζητά να αναλάβει μια ασθενή, ο Πιέτρο αντιδρά με αμηχανία και δυσπιστία. Γιατί η Χάννα Χολ είναι ενήλικη. Η Χάννα βασανίζεται από μια έντονη ανάμνηση, που ίσως να μην είναι πραγματική: μια ανθρωποκτονία. Η ανάμνηση ανάγεται στην παιδική της ηλικία. Και ο Πιέτρο θα πρέπει να βγάλει στην επιφάνεια το κοριτσάκι που ακόμη υπάρχει μέσα της. Ένα κοριτσάκι με πολλά ονόματα, που έμενε πάντα μακριά από τους ξένους και ζούσε ευτυχισμένο με την οικογένειά του σ’ ένα μαγεμένο μέρος: στο «Σπίτι των φωνών».

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Donato Carrisi γεννήθηκε το 1973 στη Μαρτίνα Φράνκα και ζει στη Ρώμη. Είναι σήμερα ο πιο επιτυχημένος Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο. Αφού σπούδασε νομικά, ειδικεύτηκε στην εγκληματολογία και στην επιστήμη της συμπεριφοράς. Εργάζεται ως σεναριογράφος για την τηλεόραση και για τον κινηματογράφο. Το πρώτο του βιβλίο, «Ο υποβολέας» (υπό νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη), γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Το κορίτσι στην ομίχλη» (2018), το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου (για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο νέου σκηνοθέτη David di Donatello) και «Ο κυνηγός του σκότους» (2019).

  • Ζοέλ Ντικέρ, «Το αίνιγμα του δωματίου 622» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 704 σελ.)

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια νύχτα του Δεκέµβρη, ένας φόνος διαπράττεται στο Παλάς ντε Βερµπιέ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων. Η αστυνοµική έρευνα που διεξάγεται δεν καταλήγει πουθενά. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, ένας διάσηµος συγγραφέας, που καταφτάνει στο ίδιο ξενοδοχείο για να περάσει τις διακοπές του, θα βρεθεί χωρίς να το καταλάβει στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης. Όµως, τι ακριβώς συνέβη στο δωµάτιο 622; Με την ακρίβεια Ελβετού ωρολογοποιού, ο Ζοέλ Ντικέρ µάς ταξιδεύει στην καρδιά της Γενεύης, της γενέτειράς του, µέσα από ένα σκοτεινό µυθιστόρηµα που κόβει την ανάσα. Ένα ερωτικό τρίγωνο, παιχνίδια εξουσίας και χτυπήµατα κάτω από τη µέση, προδοσίες και ζηλοφθονίες που µας αποκαλύπτουν µια Ελβετία κάθε άλλο παρά ήσυχη και ειδυλλιακή.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Joël Dicker γεννήθηκε το 1985 στη Γενεύη, όπου και εξακολουθεί να ζει. Έγινε γνωστός µε την «Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ» (Εκδόσεις Πατάκη, 2014). Το βιβλίο αυτό, το δεύτερο µυθιστόρηµά του, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέµβριο του 2012, µε πρωτοφανή επιτυχία, απέσπασε, µεταξύ άλλων, το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Γαλλικής Ακαδηµίας και µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Με τα επόμενα μυθιστορήματά του, έγινε ένας από τους πιο επιτυχηµένους συγγραφείς της εποχής µας. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Το βιβλίο των Μπάλτιµορ» (2016) και «Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ» (2020).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ