- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Ευρωπαϊκό crime (και) για το καλοκαίρι
Τρία ποιοτικά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα από τις Εκδόσεις Πατάκη
Χαβιέρ Θέρκας, Ντονάτο Καρρίζι, Ζοέλ Ντικέρ: Μπεστ-σέλερ μυστηρίου, με άρωμα Ευρώπης (Πατάκης)
Τρία ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη, από γερές και καταξιωμένες πένες: Χαβιέρ Θέρκας (Ισπανία), Ντονάτο Καρρίζι (Ιταλία), Ζοέλ Ντικέρ (Ελβετία). Ποιοτικό crime, για όλο τον χρόνο — και ιδανικά για το καλοκαίρι.
- Χαβιέρ Θέρκας, «Τέρρα Άλτα» (μτφρ. Γεωργία Ζακοπούλου, 464 σελ.)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένα αποτρόπαιο έγκλημα συγκλονίζει την ειρηνική ζωή στην Γκαντέζα, μια μικρή πόλη της ισπανικής Τέρρα Άλτα: ο Φρανθίσκο και η Ρόζα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, ιδιοκτήτες των Γραφικών Τεχνών Αδέλ, της μεγαλύτερης επιχείρησης της περιοχής, βρίσκονται δολοφονημένοι και κατακρεουργημένοι. Στην ομάδα αστυνομικών που θα αναλάβουν την υπόθεση συμμετέχει και ο ΜελτσόρΜαρίν, ένας νέος αστυνομικός, φανατικός αναγνώστης λογοτεχνίας και λάτρης των Αθλίων του Βικτόρ Ουγκό, που η ανάγνωσή τους καθόρισε τη ζωή του. Με σκοτεινό παρελθόν, έχει έρθει από τη Βαρκελόνη τέσσερα χρόνια πριν, ύστερα από μια ενέργεια που τον έχει μετατρέψει σε μύθο του σώματος. Όταν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, ο Μελτσόρ θα συνεχίσει κρυφά τις έρευνες, γεγονός που θα ανατρέψει τραγικά τη ζωή του.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Javier Cercas γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες της Ισπανίας. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2011, στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Στρατιώτες της Σαλαµίνας» (2002), «Η ταχύτητα του φωτός» (2007), «Ο ένοικος» (2011), «Οι νόµοι των συνόρων» (2015), «Ο απατεώνας» (2018) και«Ο μονάρχης των σκιών» (2020).
- Ντονάτο Καρρίζι, «Το σπίτι των φωνών» (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, 392 σελ,)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Πιέτρο Τζέρμπερ δεν είναι ένας συνηθισμένος ψυχολόγος. Η ειδικότητά του είναι η ύπνωση και οι ασθενείς του είναι αποκλειστικά και μόνο παιδιά. Όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από την άλλη άκρη του κόσμου, από μια Αυστραλή συνάδελφο που του ζητά να αναλάβει μια ασθενή, ο Πιέτρο αντιδρά με αμηχανία και δυσπιστία. Γιατί η Χάννα Χολ είναι ενήλικη. Η Χάννα βασανίζεται από μια έντονη ανάμνηση, που ίσως να μην είναι πραγματική: μια ανθρωποκτονία. Η ανάμνηση ανάγεται στην παιδική της ηλικία. Και ο Πιέτρο θα πρέπει να βγάλει στην επιφάνεια το κοριτσάκι που ακόμη υπάρχει μέσα της. Ένα κοριτσάκι με πολλά ονόματα, που έμενε πάντα μακριά από τους ξένους και ζούσε ευτυχισμένο με την οικογένειά του σ’ ένα μαγεμένο μέρος: στο «Σπίτι των φωνών».
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Donato Carrisi γεννήθηκε το 1973 στη Μαρτίνα Φράνκα και ζει στη Ρώμη. Είναι σήμερα ο πιο επιτυχημένος Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο. Αφού σπούδασε νομικά, ειδικεύτηκε στην εγκληματολογία και στην επιστήμη της συμπεριφοράς. Εργάζεται ως σεναριογράφος για την τηλεόραση και για τον κινηματογράφο. Το πρώτο του βιβλίο, «Ο υποβολέας» (υπό νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη), γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Το κορίτσι στην ομίχλη» (2018), το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου (για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο νέου σκηνοθέτη David di Donatello) και «Ο κυνηγός του σκότους» (2019).
- Ζοέλ Ντικέρ, «Το αίνιγμα του δωματίου 622» (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 704 σελ.)
Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Μια νύχτα του Δεκέµβρη, ένας φόνος διαπράττεται στο Παλάς ντε Βερµπιέ, ένα πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων. Η αστυνοµική έρευνα που διεξάγεται δεν καταλήγει πουθενά. Πολλά χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2018, ένας διάσηµος συγγραφέας, που καταφτάνει στο ίδιο ξενοδοχείο για να περάσει τις διακοπές του, θα βρεθεί χωρίς να το καταλάβει στον πυρήνα αυτής της υπόθεσης. Όµως, τι ακριβώς συνέβη στο δωµάτιο 622; Με την ακρίβεια Ελβετού ωρολογοποιού, ο Ζοέλ Ντικέρ µάς ταξιδεύει στην καρδιά της Γενεύης, της γενέτειράς του, µέσα από ένα σκοτεινό µυθιστόρηµα που κόβει την ανάσα. Ένα ερωτικό τρίγωνο, παιχνίδια εξουσίας και χτυπήµατα κάτω από τη µέση, προδοσίες και ζηλοφθονίες που µας αποκαλύπτουν µια Ελβετία κάθε άλλο παρά ήσυχη και ειδυλλιακή.
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ο Joël Dicker γεννήθηκε το 1985 στη Γενεύη, όπου και εξακολουθεί να ζει. Έγινε γνωστός µε την «Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ» (Εκδόσεις Πατάκη, 2014). Το βιβλίο αυτό, το δεύτερο µυθιστόρηµά του, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέµβριο του 2012, µε πρωτοφανή επιτυχία, απέσπασε, µεταξύ άλλων, το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Γαλλικής Ακαδηµίας και µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Με τα επόμενα μυθιστορήματά του, έγινε ένας από τους πιο επιτυχηµένους συγγραφείς της εποχής µας. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Το βιβλίο των Μπάλτιµορ» (2016) και «Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ» (2020).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
20 χρόνια μετά το «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων», ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός μιλά για τη μετανάστευση, την ελληνική κοινωνία και τις νέες πατρίδες
Ο καθηγητής και συγγραφέας Κάρλο Μασάλα μιλά στην ATHENS VOICE για τη στάση του Τραμπ και για το στοίχημα της Μόσχας στην κόπωση της Ευρώπης
Συνάντησαμε τον διάσημο Ελβετό συγγραφέα και φιλόσοφο και μιλήσαμε για τον έρωτα, την ευτυχία και την παιδική ηλικία
Ο συγγραφέας του «Λίνε» και podcaster της ATHENS VOICE μιλά για τα παιδιά, τα «πρέπει» που μαθαίνουμε από μικροί κι εκείνες τις μικρές «καμπύλες» που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε.
Ένα μυθιστόρημα-λαβύρινθος που γοητεύει, τρομάζει, συναρπάζει και τέρπει, με άφθονα στοιχεία μύθου, παραλογισμού, χιούμορ και συγκίνησης
Από την έκδοση του Δόκτορα Ζιβάγκο το 1957 μέχρι την υπόθεση της Σάλι Ρούνεϊ και τη ματαίωση εκδήλωσης για την εβραϊκή λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
Στο Καφέ Φίλιον - Με τη συμμετοχή Ευάγγελου Βενιζέλου, Σπύρου Βούγια και Νίκης Λυμπεράκη
Οι τίτλοι που αγαπήσαμε περιμένουν την ψήφο μας
Ένα βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης από τον επιδραστικό Ιταλό φυσικό
Η σκληρή πραγματικότητα μιας απλήρωτης «δουλειάς»... ή μήπως μιας απλής απασχόλησης... ή ενός χόμπι;
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Καφέ Φίλιον - Με ομιλητές Βενιζέλο, Βούγια και Λυμπεράκη
Ένα οικουμενικό έργο, παιγνιώδες, που αναδεικνύει ζητήματα κοινωνικού φύλου και γλώσσας, διαστέλλοντας τα όρια των λέξεων
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Η απόφαση αυτή ακολουθεί τη δέσμευση της συγγραφέα να δωρίσει τα έσοδα από τα βιβλία της στην οργάνωση Palestine Action
Από τον Καζαντζίδη και τον Άκη Πάνου μέχρι τον Νικ Κέιβ και τους Μπιτλς, ένα βιβλίο γεμάτο μουσικές, αναμνήσεις και μικρές ιστορίες της ζωής
Πώς ένας Κορεάτης οικονομολόγος μάς μαθαίνει να διαβάζουμε τον κόσμο μέσα από το φαγητό
Μια συζήτηση για τον έρωτα και την απώλεια με αφορμή το βιβλίο «Βαρύτητες» που μόλις κυκλοφόρησε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.