Βιβλιο

Οι αναγνώστες της Αθήνας: 9 είδη φίλων του βιβλίου στην πόλη

Πότε και πού διαβάζουν οι Αθηναίοι;

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανάγνωση βιβλίων στα ΜΜΜ, στην παραλία, πρωί ή βράδυ. Τι προτιμούν οι Αθηναίοι

Νομίζεις πως αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, πως κάποια παγκόσμια εθελοντική ομάδα έχει αναλάβει την προστασία τους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι αναγνώστες είναι ένα «είδος που έχει κινδυνεύσει» κατά καιρούς, λόγω των ταχύτατων ρυθμών ζωής, του ελάχιστου ελεύθερου χρόνου, της πολύωρης απασχόλησης, των άπειρων υποχρεώσεων. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στις περισσότερες, ισχύει ότι όταν πραγματικά θέλεις κάτι, μπορείς να βρεις τον χρόνο για να το κάνεις.

1. Οι αναγνώστες του μετρό
Εκτιμούν τον χρόνο τους, αγαπούν το διάβασμα και δεν αφήνουν την ώρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να πάει χαμένη. Την στιγμή που εσύ μπαίνεις στον συρμό και αρχίζεις να διαβάζεις διάφορες ειδήσεις στο κινητό σου, εκείνοι βρίσκουν λίγη ώρα για να ταξιδέψουν στους αγαπημένους τους ήρωες, σε μέρη εξωτικά και σε εποχές αλλοτινές. Μόλις ανοίγει η πόρτα του μετρό και βρουν ένα κάθισμα, αγγίζουν τις σελίδες και μπαίνουν στο χάρτινο καταφύγιό τους. Και παρασύρονται τόσο πολύ από την ιστορία που μπορεί και να κατέβουν σε λάθος στάση. Άλλωστε από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι το Πανεπιστήμιο προλαβαίνουν να καταβροχθίσουν ένα επιπλέον κεφάλαιο εννέα πυκνογραμμένων σελίδων (δική μας εκτίμηση).

2. Οι θαλασσινοί αναγνώστες
Για αυτούς η παραλία συνδυάζεται με ένα καλό βιβλίο. Δίπλα στο κύμα, κάτω από μια σκιερή ομπρέλα, απολαμβάνουν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα και, ενώ βρίσκονται σε μια παραλία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μπορούν να ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη του Μονταλμπάν, στη Σκανδιναβία με τον Τζο Νέσμπο, στη Νάπολη με την Έλενα Φεράντε ή στη Νέα Υόρκη με τον Φίλιπ Ροθ.

© Andrea Piacquadio / Pexels

3. Οι audio αναγνώστες
Βολτάρουν, τακτοποιούν, γυμνάζονται, μαγειρεύουν, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να εισβάλλουν σε μια καινούργια περιπέτεια. Είναι λάτρεις των βιβλίων αλλά είναι περισσότερο ακουστικοί και όχι οπτικοί τύποι. Έτσι, με όχημα το ηχόχρωμα του εκφωνητή, παραδίδουν στη φαντασία τους περιγραφές για τοπία, ήρωες, μικρές πόλεις ή κοσμοπολίτικα αστικά κέντρα μια άλλης εποχής. Μπορεί όταν τους βλέπεις με τα Bluetooth να νομίζεις ότι ακούνε το αγαπημένο τους κομμάτι, εκείνοι όμως μπορεί εκείνη την ώρα απλώς να εισβάλουν στο κόσμο του Τολστόι, του Σαίξπηρ ή του Ντοστογιέφσκι.

© Stas Knop / Pexels

4. Οι βραδινοί τύποι
Το διάβασμα για αυτούς έχει πολλαπλές ιδιότητες. Τους ηρεμεί, τους ταξιδεύει και τους οδηγεί με τον πιο γλυκό τρόπο στην αγκαλιά του Μορφέα. Ένα τεταρτάκι κάθε βράδυ με μαγικά ταξίδια στην ιστορία, τη λογοτεχνία, σε ερωτικά διηγήματα, σε αστυνομικές περιπέτειες, σε βιογραφίες, σε ζωές υπαρκτών και φανταστικών ηρώων, και έπειτα τα βλέφαρα βαραίνουν και οι ίδιοι βάζουν τη δική τους πινελιά στο βιβλίο, συνεχίζοντας την ιστορία σε φάση REM μέσα από... όνειρα γλυκά.

5. Οι υπαίθριοι αναγνώστες
Τους βρίσκεις αραχτούς στο Πάρκο Ριζάρη, στο πάρκο Ιλισίων, στον Λυκαβηττό, σε άλση, πλατείες και παγκάκια. Εμφανίζονται κυρίως τις ημέρες που ο καιρός είναι καλός, παίρνουν μαζί τους έναν καφέ και, ενώ κάθονται ας πούμε στο πάρκο Ελευθερίας, ξαφνικά βρίσκονται στη ζούγκλα του Αμαζονίου, σε ρομαντικές πόλεις του 19ου αιώνα ή στην αρχαία Αίγυπτο του Ραμψή του Β'.

6. Οι αόρατοι αναγνώστες
Έχουν κατέβασει το e-book τους στο κινητό και την ώρα που εσύ νομίζεις ότι κάνουν με αφοσίωση μια ανάρτηση στο Ιnstagram ή περιηγούνται στο timeline τους, εκείνοι απλώς έχουν αρχίσει να διαβάζουν το αγαπημένο τους μυθιστόρημα. Ξεκλέβουν στιγμές διαλειμμάτων και ξεκούρασης και εισβάλλουν με περιέργεια στην αναγνωστική τους περιπέτεια, μέσα από την οθόνη του κινητού τους. Και φυσικά δεν χρησιμοποιούν χάρτινο σελιδοδείκτη.

© Pexels

7. Οι αναγνώστες που θέλουν να βουτήξουν στην αναγνωστική εμπειρία, αλλά δεν προλαβαίνουν
Είναι οι τύποι που πάντα έχουν στο backpack τους ένα βιβλίο το οποίο το περιφέρουν μαζί τους καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας. Στο λεωφορείο, στο μετρό, στη δουλειά, σε τυχόν απογευματινά ραντεβού. Αλλά δεν το ανοίγουν ποτέ. Έχουν όλη την καλή διάθεση να διαβάσουν μόλις ξεκλέψουν λίγη ώρα, αλλά αυτό καθίσταται σε καθημερινή βάση παντελώς αδύνατο αφού ο χρόνος και η όρεξη τους φθίνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Μάλιστα, όταν γυρίζουν σπίτι, απορούν και οι ίδιοι γιατί το τοποθέτησαν στην τσάντα τους εξ αρχής, κουβαλώντας το όλη μέρα μαζί τους και παίρνουν τη θαρραλέα απόφαση να το τιμήσουν λίγο πριν κοιμηθούν διαβάζοντας μερικές σελίδες. Ωστόσο, μόλις το βιβλίο ανοίγει, τα μάτια κλείνουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

8. Oι γονείς αναγνώστες
Οι ίδιοι δεν έχουν πρόθεση να διαβάσουν αλλά σαν καλοί γονείς και χάριν του παιδιού, γίνονται βιβλιόφιλοι. Τιμούν καθημερινά τα παραμύθια τα οποία στο τέλος μαθαίνουν απ' έξω και αναζητούν μανιωδώς διδακτικές ιστορίες που περικλείουν βαθύτερα νοήματα, το απόσταγμα της ζωής, τη σοφία του κόσμου όλου, για να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα περισσότερα εφόδια μπορούν.

9. Οι κλασικοί αναγνώστες
Είναι οι άνθρωποι που πάντα θα βρουν χρόνο για διάβασμα, οι άνθρωποι που θα είναι συνεχώς ενημερωμένοι για τις νέες κυκλοφορίες. Η ανάγνωση για εκείνους δεν είναι απλώς μια καλή συνήθεια. Είναι ιεροτελεστία και ευχαρίστηση. Είναι ανάγκη για γνώση και κυρίως ένας ολόκληρος κόσμος που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτόν. Ξέρουν απ' έξω βραβεία, Νόμπελ, Πούλιτζερ, εκδόσεις, τίτλους συγγραφείς, τριλογίες και αν μη τι άλλο έχουν μια εσωτερική ηρεμία λες και έχουν βρει μέσα από τα λογοτεχνικά τους ταξίδια τις σημαντικότερες απαντήσεις για τη ίδια τη ζωή.