Βιβλιο

Ίνκουμπους: Η επιστροφή του μετρ της αγωνίας, Βαγγέλη Γιαννίση

Ένα ακόμη γοητευτικό μυθιστόρημα από τον κορυφαίο συγγραφέα αστυνομικού

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ίνκουμπους: Διαβάσαμε το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, που κυκλοφορεί στις εκδόσεις Διόπτρα.

Ίνκουμπους: Διαβάσαμε το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, που κυκλοφορεί στις εκδόσεις Διόπτρα.

Ο σουπερστάρ της ελληνικής σκηνής του αστυνομικού μυθιστορήματος έρχεται για μια ακόμη φορά να αφηγηθεί τα μακάβρια παραμύθια του, σε ένα θρίλερ που αποκαλύπτει αργά και απολαυστικά τα πολλαπλά νουάρ πέπλα του. Και το όνομα αυτού, «Ίνκουμπους»: O ακόλαστος μυθολογικός δαίμονας προσφέρει τον τίτλο, αλλά και μια καλή ιδέα για το περιεχόμενο του όγδοου βιβλίου ενός συγγραφέα, ο οποίος σύμφωνα με τον περιώνυμο Sebastian Fitzek υπόσχεται «φοβερή αγωνία από την πρώτη κιόλας σελίδα». Πράγματι, το «Ίνκουμπους» εκπληρώνει ξανά τις προσδοκίες του κοινού της αστυνομικής λογοτεχνίας για ένα ακόμη εξαίσιο ψυχολογικό θρίλερ με την υπογραφή του Βαγγέλη Γιαννίση.

Στο «Ίνκουμπους» είσαι αυτό που λέει ο τίτλος, είσαι ο αναγνώστης – επισκέπτης στο φονικό πάρτι ενός διαταραγμένου δαίμονα που τρέφεται από τον πανικό και τις φοβίες των θυμάτων του, ενός φουλαρισμένου με βάναυσες ενορμήσεις κακοποιητή, του οποίου η δράση θα σου προσφέρει μια ευκρινέστατη ματιά γύρω από το πώς καλλιεργείται και εκτονώνεται στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες η τόσο επίκαιρη στις μέρες μας σεξουαλική βία κατά των γυναικών.

Και τι πρέπει να κάνεις για να μην παρασυρθείς στο διάβα του; Να μπεις σε ανεξερεύνητα δωμάτια, να λύσεις γρίφους, να εξετάσεις το μυστήριο μέσα από διαφορετικά πρίσματα προκειμένου να ξεκλειδώσεις τους κώδικες ενός από τα πιο παρανοϊκά μυαλά που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στην έως τώρα σταδιοδρομία του ο σειριακός πρωταγωνιστής του Βαγγέλη Γιαννίση, αρχιεπιθεωρητής του Τμήματος Εγκλημάτων του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδης.    

vaggelis-giannisis-incubus-dioptra.png
Η νεαρή φοιτήτρια Λινέα Μόλινς βρίσκει το σθένος να καταγγείλει στην αστυνομία το περιστατικό του βιασμού της. Το πώς ένας άγνωστος καμουφλαρισμένος με μπαλακλάβα την ξύπνησε μέσα στο ίδιο της το σπίτι, την έδεσε πισθάγκωνα και τη βίασε κρατώντας ερμητικά κλειστό το στόμα της με το γαντοφορεμένο του χέρι, προτού την αφήσει έρμαιο των τραυμάτων της με την υπόσχεση «θα επιστρέψω». Το αστυνομικό δελτίο που κάνει το γύρο των ειδησεογραφικών μέσων κάνει μια ακόμη γυναίκα να ανακαλέσει τη φρίκη που βίωσε νωρίτερα στα χέρια του δικού της εισβολέα. Η Κάισα Έκεμπλαντ, τοπική σελέμπριτι σεφ και κάτοχος του μοναδικού εστιατορίου με αστέρι Μισελέν στο Έρεμπρο, έχει επίσης βιαστεί στο διαμέρισμά της από μαυροντυμένο δράστη με κουκούλα και λευκή μάσκα, ο οποίος επικοινώνησε αργότερα μαζί της. Το συμβάν διαδραματίστηκε τρεις μήνες πριν, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο δράματα και στη μεθοδολογία του βιαστή ωστόσο τα στοιχεία εκείνα που εξωθούν την Κάισα να αποκαλύψει το μυστικό της στον Άντερς Οικονομίδη και την ομάδα των ερευνητών του.

«Έχει βιάσει και σκοτώσει στο παρελθόν», αναλογίζεται ο Οικονομίδης. Και κάνει πλέον αποστολή του το να αποκαλύψει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο δράστης και να τον ξεσκεπάσει, προτού τα χνάρια του απρόβλεπτου Ίνκουμπους χαθούν στο σκοτάδι. Ό,τι ακολουθεί είναι η ιχνηλάτηση μιας γραμμής αίματος που ξεκινά από το 1989 και φτάνει έως τις μέρες μας, μαζί και ένα καταπληκτικό ταξίδι στις καθηλωτικότερες σελίδες αγωνίας που θα διαβάσετε φέτος.

Ο Άντερς Οικονομίδης του «Ίνκουμπους» ωριμάζει όμορφα. Καταβεβλημένος από τις χημειοθεραπείες της συζύγου του, αντιμαχόμενος διαρκώς τον εθισμό του στο τσιγάρο και με το «Stayin’ Alive» των Bee Gees στο ringtone του κινητού του να υπενθυμίζει με φλεγματικό χιούμορ τη ριψοκίνδυνη φύση της δουλειάς του, είναι για μια ακόμη περιπέτεια ο ακαταμάχητος αντιήρωας που πλαισιώνεται υπέροχα από το καστ των συμπρωταγωνιστών του στο Τμήμα Εγκλημάτων του Έρεμπρο –την επιθεωρήτρια Άριελ Ριβέρα, τον αρχιφύλακα Σεμπάστιαν Χολμ και τα υπόλοιπα πρόσωπα που στελεχώνουν τον τόσο δυναμικό, πλουραλιστικό και ευανάγνωστο αυτό πυρήνα της αστυνομίας της σουηδικής πόλης.

Εξίσου όμορφα ωριμάζει και ο δημιουργός του, Βαγγέλης Γιαννίσης, ο οποίος από το «Μίσος» του 2014, καθώς και τα μπεστ σέλερ που ακολούθησαν, («Ο χορός των νεκρών», «Το κάστρο», «Η σκιά», «Η γυναίκα του Ίσνταλ», «Αμαρόκ»), αλλά και το αυτόνομο true crime «Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173», δεν έχει να πάψει να καταθέτει αστυνομική λογοτεχνία που ρουφιέται ως το μεδούλι, με ολοένα καλύτερο τρόπο, ζωηρότερους χαρακτήρες, βαθύτερους κοινωνικούς προβληματισμούς και πλοκή που υπόσχεται να γεμίσει τις ώρες της σχόλης σου με απερίσπαστο και απολαυστικό διάβασμα.

Βαγγέλης Γιαννίσης, «Ίνκουμπους», σελίδες 408, εκδόσεις Διόπτρα   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ