Βιβλιο

Η Ιωάννα Πετρίδου είναι η ψυχή του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας

Το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα γιορτάζει και σε καλεί

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο βιβλιοπωλείο Monogram

Ιωάννα Πετρίδου: Συνέντευξη με την ψυχή του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας που θα πραγματοποιηθεί στο βιβιβλιοπωλείο Monogram.

Σειρήνες και περιπολικά, χειροπέδες και αυτόπτες μάρτυρες, αδιευκρίνιστες συνθήκες ή ξεκάθαρα κίνητρα, αστυνομικοί καλοί ή κακοί, διεφθαρμένοι ή ορκισμένοι να λύσουν τους γρίφους: Ποιος το έκανε και γιατί, πότε, πού και με πόσους συνεργούς; Με ένα εντυπωσιακά πλούσιο παλμαρέ εκδηλώσεων, συζητήσεων και συνευρέσεων, το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, από τις 3 Μαΐου έως και 15 Ιουνίου, ξετυλίγει ένα κουβάρι εκδηλώσεων, φόρο τιμής στην ελληνική κατά βάση αστυνομική λογοτεχνία. Η Ιωάννα Πετρίδου, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Monogram στον Χολαργό, είναι η ψυχή του. Το εμπνεύστηκε, το οραματίστηκε, το περπάτησε και να που στο τρίτο του «χτύπημα» κάτι μικρό, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όχι απλώς μπουσούλησε και περπάτησε, αλλά εξελίχτηκε σε έναν μοναδικό θεσμό για τα χρονικά της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Περισσότερα από την ίδια αλλά και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που, όπως θα παρατηρήσετε οι φαν του είδους, σκοτώνουν!

Μίλησέ μας για το φεστιβάλ και την ιστορία του. Πώς συνέλαβες την ιδέα και τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια;
Το φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης αγάπης. Από παιδί διάβαζα αστυνομική λογοτεχνία και μεγαλώνοντας έμαθα και τους Έλληνες συγγραφείς. Αντιμετώπιζα, λοιπόν, μια «μικρή» δυσκολία να πείσω τον κόσμο να εμπιστευτεί την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Έτσι λοιπόν το φθινόπωρο του 2017 άρχισα να συζητάω με τον Γρηγόρη Αζαριάδη την ιδέα ενός φεστιβάλ για να δώσει στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει και να αγαπήσει αυτό που αγαπούσαμε κι εμείς. Δειλά δειλά ξεκίνησα να το οργανώνω για τον Μάιο του 2018. Με την υποστήριξη εκδοτών, συγγραφέων και δημοσιογράφων φτάσαμε φέτος στο 3ο φεστιβάλ κατά σειρά, ενηλικιωμένο και άρτιο.

Με ποια κριτήρια στήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις και τα πάνελ;
Έχοντας πίσω μας το φεστιβάλ του 2020, που αναβλήθηκε για δύο χρόνια λόγω στασιμότητας οποιασδήποτε εκδήλωσης, (οπότε και πάρα πολλά βιβλία που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ) είχα στη διάθεσή μου άπειρα βιβλία να επιλέξω για να εντάξω στο πρόγραμμα. Προσπάθησα να μην παραλείψω κανέναν από τους εκδότες και τους συγγραφείς που στήριξαν αυτή την προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια, με απαραίτητη προϋπόθεση οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ να είναι οι πρώτες που θα γίνουν για το βιβλίο. Δημιουργήθηκαν ομιλίες, τιμητικές εκδηλώσεις και πάνελ με όλους όσοι δεν είχαν νέο βιβλίο να παρουσιάσουν και με αυτούς που εκτιμώ ότι έχουν συμβάλει σε αυτό που ονομάζουμε ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Πάντα βέβαια και με την καθοδήγηση του αγαπημένου μου Γρηγόρη Αζαριάδη και της ΕΛΣΑΛ, που προφανώς γνωρίζει περισσότερα για τους Έλληνες συγγραφείς.

ioanna-petridi.jpg
Η Ιωάννα Πετρίδη του βιβλιοπωλείου Monogram

Να υποθέσω πως μαζί σου, εκτός δηλαδή από εσένα στο γενικό κουμάντο, υπάρχουν και κάποιοι σύμβουλοι (ας τους πω) και συνοδοιπόροι, που μαζί εμπνέεστε τις δράσεις και το περιεχόμενο.
Όπως είπα, ο κύριος Αζαριάδης ήταν εκεί στην αρχική σύλληψη. Συνεχίζει ακόμα να είναι δίπλα μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Η Έλενα Σπανδωνή έχει τη δημοσιογραφική επιμέλεια και όχι μόνο, θα έλεγα ότι έχει και τις περισσότερες ιδέες, ο Σάκης Σαρακίνης έχει αναλάβει φωτογραφία και βίντεο, ξεκινώντας από το promo video του φεστιβάλ και συνεχίζοντας με τη βιντεοσκόπιση όλων των εκδηλώσεων. Οι δύο γραφίστες μου, ο Βασίλης Θεοδωρίδης και ο Σάββας Χριστομόγλου, και φυσικά οι συνεργάτες μου στο βιβλιοπωλείο, Κωνσταντίνος Θεοχάρης και Θράια Αλμπόζο, που «τρώνε όλο το ξύλο» καθημερινά, πίσω απ’ τις κάμερες, για να βγει εις πέρας αυτό το έργο. Βέβαια είναι σίγουρο πως αυτό το φεστιβάλ δεν θα είχε γίνει τόσο μεγάλο χωρίς τη συνεργασία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού και ειδικά του Δημάρχου Ηλία Αποστολόπουλου και της αντιδημάρχου πολιτισμού Μιμής Ρουφογάλη. Τεράστια είναι η συμβολή όλων των φορέων που έδωσαν την αιγίδα τους (Δήμος Χαλανδρίου, ΕΛΣΑΛ, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Book Press) καθώς και των χορηγών επικοινωνίας (Athens Voice Radio 102.5, Galaxy fm, Αθήνα 9.84, Ελεύθερος Τύπος, Acropolis Treasure Hunt).

Γιατί αστυνομικό και όχι κάτι άλλο; Έχει να κάνει το περιεχόμενο με τη δική σου αγάπη για το είδος ή τα κριτήρια είναι και εμπορικά; Το τελευταίο το σημειώνω, επειδή είναι γνωστό πως το αστυνομικό τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα σκοράρει δεινά σε πωλήσεις.
Το αστυνομικό όντως σκοράρει δεινά σε πωλήσεις αλλά όχι το ελληνικό. Οπότε, όπως ξεκίνησα και τη συνέντευξη, δηλώνω λάτρης του ελληνικού αστυνομικού και κινητήριος δύναμη είναι η αγάπη μου γι’ αυτό και η επιθυμία μου να μυήσω και άλλο κόσμο σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Όσοι ανέβουν σε αυτό το τρένο που λέγεται ελληνική αστυνομική λογοτεχνία δεν θα το μετανιώσουν.

Λογικά, είναι αδύνατον ακόμα και για τον πιο ορκισμένο φαν να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις. Υπάρχουν όμως πέντε που θα έπρεπε να μην τις χάσει. Μπορείς να μου τις δώσεις;
Μου βάζεις δύσκολα. Ο μόνος τρόπος να επιλέξω είναι το προσωπικό μου γούστο. Θα πω λοιπόν αρχικά για τις τιμητικές εκδηλώσεις για το συνολικό έργο συγγραφέων που υπάρχουν στο φεστιβάλ. Στις 7 Μαΐου Τζίμμυ Κορίνης, 12 Μαΐου Stephen King στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας Firestarter και 30 Μαΐου Andrea Camilleri. Εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσει το αναγνωστικό κοινό είναι στις 23 Μαΐου η βραδιά πρωτοεμφανιζόμενων-νέων συγγραφέων, το σεμινάριο δημιουργικής αστυνομικής γραφής στις 28 Μαΐου και φυσικά επειδή αφήνω απέξω πάνω από 30 εκδηλώσεις, που, πιστέψτε με, είναι η κάθε μια ξεχωριστή, παράκληση: δείτε το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.monofest.gr ή στο Facebook στη σελίδα Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

278220440_666359121147855_636165264778977825_n_1.jpg

Πώς κρίνεις το ελληνικό αστυνομικό; Στέκεται δίπλα στους Σουηδούς ή τα διεθνή μεσογειακά, που αποδεδειγμένα έχουν ανεβάσει τον πήχυ; Και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς Έλληνες αλλά και ξένοι;
Άλλη φοβερή ερώτηση, ποιον να αναφέρω και ποια να αφήσω απέξω; Ας πούμε γενικά ότι περνάω ευχάριστα την ώρα μου περισσότερο με τη σκανδιναβική λογοτεχνία και θα αναφέρω Arne Dahl και κατά συνέπεια τον Βαγγέλη Γιαννίση, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ τους συναδέλφους του από τις Σκανδιναβικές χώρες, και απολαμβάνω πραγματικά το μεσογειακό noir, με ιδιαίτερη αδυναμία στον Maurice Attia, και βέβαια στους Έλληνες εκρποσώπους του, Πέτρο Μάρκαρη, Τζίμμυ Κορίνη, Γρηγόρη Αζαριάδη και Σέργιο Γκάκα. Κλείνοντας ευχαριστώ εσένα, αγαπημένε μου Στέφανε, που είσαι πάντα δίπλα μου με τους συνεργάτες σου και με στηρίζετε.

af4.jpg

3o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας: Info

Πραγματοποιείται από τις 3 Μαΐου 2022 έως τις 15 Ιουνίου 2022. Διοργανώνεται από το βιβλιοπωλείο Monogram, υπό την αιγίδα των Δήμων Παπάγου-Χολαργού και Χαλανδρίου, της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Book Press. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή και με τη συνεργασία των εκδοτικών οίκων Άγρα, Bell, Διόπτρα, Δρόμων, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Καστανιώτη, Κέδρος, Κείμενα, Κλειδάριθμος, Κύφαντα, Λιβάνη, Μεταίχμιο, Μίνωας, Μολύβι, Όστρια, Πατάκη, Τόπος, Floral Books, Ψυχογιός και 24 γράμματα. Η πανηγυρική έναρξη του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαΐου με την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του πλέον αγαπημένου και αναγνωρισμένου Έλληνα συγγραφέα της αστυνομικής λογοτεχνίας, του Πέτρου Μάρκαρη, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου με την εκδήλωση της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), στην οποία θα παρουσιαστεί η πορεία και η εξέλιξη του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος μέσα από τρεις συγγραφικές γενιές.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα παρουσιάζονται καθημερινά εκδηλώσεις για νέα βιβλία, συζητήσεις, παρουσιάσεις, αφιερώματα, σεμινάρια και παιδικές δράσεις, απόπειρες νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων και τιμητικές εκδηλώσεις για το συνολικό έργο των αναγνωρισμένων πρωταγωνιστών του χώρου.
Πληροφορίες, λεπτομέρειες και υλικό από τις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας στο site της διοργάνωσης www.monofest.gr, στο fb: Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας, στο Instagram: crime_festival και στα Τ: 210 6523515 και 6958465415.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν: Στο βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός. Στο κλαμπ-πολυχώρο Omikron2, Τριπτολέμου 34 & Βουτάδων, Αθήνα. Στον Δήμο Χολαργού, Περικλέους 55, Χολαργός. Στη Βίλα Σαλίγκαρου, Αετιδέων 64, Χολαργός. Στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, Τομπάζη 18 και Φιλικής Εταιρείας, Χαλάνδρι. Στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αθήνα.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μάιος – Ιούνιος 2022
3 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Πέτρος Μάρκαρης παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο «Το κίνημα της αυτοκτονίας», εκδόσεις Κείμενα. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
4 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Κωνσταντίνος Μοσχάτος παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο λύκος», εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ομιλητές: Μιράντα Βατικιώτη, συγγραφέας, θεατρολόγος και Στέφανος Τσιτσόπουλος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Omikron2, στις 19:00.
5 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. «Το νέο αίμα. 15 αστυνομικά διηγήματα νέων συγγραφέων-σειρά πολάρ». Ομιλητές: Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, ιδρυτής του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», και Βίκυ Χασάνδρα, συγγραφέας, αρθρογράφος στο περιοδικό πολάρ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, αρθρογράφος στο περιοδικό πολάρ. Omikron2, στις 19:00.
6 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Η Χρύσα Σπυροπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της «Η ακολουθία του κακού», εκδόσεις Μεταίχμιο. Ομιλητής: Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας. Εξωτερικό Αμφιθέατρο του Δήμου Χολαργού, στις 19:00.
7 Μαΐου. Παιδική εκδήλωση-Συζήτηση. «Από τη μάσκα του Ζορρό έως αυτή του Μπάτμαν και από αυτή που φοράει ο Darth Vader του Star Wars μέχρι τη μάσκα Guy Fawkes του V από το V for Vendetta». Μάσκες εντυπωσιακές, δημοφιλείς, πολυφορεμένες, ηρώων και αντιηρώων. Μάσκες που κρύβουν ταυτότητες, που διαφυλάττουν την ανωνυμία, που μεταμορφώνουν αυτούς που τις φορούν, που φανερώνουν σκοπούς και ιδιότητες, που χαρίζουν δύναμη, αναγνώριση. Με αφορμή τα βιβλία του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Μασκοφόρος Εκδικητής» και «Μασκοφόρος Εκδικητής εναντίον Ζοργκ», εκδόσεις Πατάκη, συζητάμε με τον συγγραφέα για τις πιο διάσημες μάσκες που έχουν φορεθεί. Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Χολαργού, στις 12:00. 
7 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. Τιμητική εκδήλωση για το συνολικό έργο του Τζίμμυ Κορίνη, με αφορμή το νέο του βιβλίο «Σειρά σου να πεθάνεις», εκδόσεις Τάλως Φ. Ομιλητές: Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας, Ρένα Ρίγγα, σεναριογράφος και Γιώργος Σταφυλάς, συγγραφέας. Omikron2, στις 19:00.
8 Μαΐου. Παιχνίδι μυστηρίου. «The Acropolis Treasure Hunt: To Κυνήγι της Σμαραγδένιας Πάπιας». Η μυστηριώδης εξαφάνιση της Σμαραγδένιας Πάπιας, μιας πολύτιμης καρφίτσας, αναστάτωσε την ησυχία του Κήπου. Οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ντετέκτιβ, ανακρίνουν και παρατηρούν τους υπόπτους (8 ηθοποιοί). Διάρκεια παιχνιδιού: 1,5 ώρα. Για παίκτες από 9 ετών (απαραίτητα με τη βοήθεια ενήλικα). Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ (- 20% έκπτωση με τον κωδικό ΦΕΣΤΙΒΑΛ). Υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου. Ρεματιά Χαλανδρίου, στις 10:00-15:00.
8 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Η ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Λεβέντη παρουσιάζει το βιβλίο της «Σαν κονιάκ σαμπάνιας», εκδόσεις Floral books. Μια διαδραστική παρουσίαση σε ένα νέο είδος αστυνομικού μυθιστορήματος. Ομιλητές: Ευγενία Κοναξή, δικηγόρος ποινικών υποθέσεων, Αντώνης Χανιωτάκης, διοικητής τμήματος ασφαλείας, Δήμητρα Κατσαφάδου, χημικός, ιδιοκτήτρια εταιρείας La Vie en Rose, Σάββας Χριστοφή, επιχειρηματίας, senior leader του Tony Robbins Τeam. Omikron2, στις 19:00.
9 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει το βιβλίο του «Ίνκουμπους», εκδόσεις Διόπτρα. Ομιλητές: Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας και Ελεωνόρα Ορφανίδου, προϊσταμένη πολιτισμού στον Αθήνα 984. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
10 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Βασίλης Μούτσογλου παρουσιάζει το βιβλίο του «Τέλος Χρόνου», εκδόσεις Τσουκάτου. Ομιλητές: Νικόλαος Κόλμαν, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, πρόεδρος συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών και  Έρικα Αθανασίου, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
11 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. Ο Δημήτρης Σίμος, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και ο Λευτέρης Μπούρος, από τις εκδόσεις BELL, και οι δύο εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς της εγχώριας αστυνομικής πεζογραφίας, παρουσιάζουν τα μυθιστορηματικά τους alter ego. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
12 Μαΐου. Εκδήλωση-Κινηματογραφική προβολή. Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του Stephen King, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, την bookpress.gr και την Tulip Entertainment. Ομιλητές: Ιωσηφίνα Γριβέα, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Θοδωρής Δημητρόπουλος, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας και Ηλίας Φουντούλης, κωμικός και συγγραφέας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία «Πύρινη Οργή» (Firestarter), η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Stephen King. Κινηματογράφος ΑΘΗΝΑΙΟΝ, στις 19:00.
13 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Παρουσίαση του συλλογικού τόμου συγγραφέων της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) «Μάνη Νουάρ – 15 Ιστορίες Μυστηρίου», εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Ομιλητές: Θανάσης Παντές, δημοσιογράφος, Αντώνης Γκόλτσος, συγγραφέας και Παναγιώτης Γιαννουλέας, συγγραφέας. Omikron2, στις 19:00.
14 Μαΐου. Παιδική εκδήλωση-Παρουσίαση βιβλίου. Ο Κώστας Στοφόρος παρουσιάζει το βιβλίο του «Στον ιστό της αράχνης», εκδόσεις Κέδρος. Ομιλητές: Μάκης Μεταξάς, πρώην νομάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης, και Ζωζώ Λιδωρίκη, πρόεδρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού». Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 18:00.
16 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Η Χριστίνα Σωτηροπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της «Φύλακες διάβολοι», εκδόσεις BELL. Ομιλήτρια: Έλενα Σπανδωνή, δημοσιογράφος. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
17 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Ανδρέας Αποστολίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Λάτιν νουάρ», εκδόσεις Άγρα. Ομιλητές: Σέργιος Γκάκας, συγγραφέας και αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου και Κώστας Καλφόπουλος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Πολάρ. Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στις 19:00.
18 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Η Ειρήνη Βαρδάκη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο «Ζώνη 5», εκδόσεις Μίνωας. Ομιλητής: Μιχάλης Ψύλος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ, και Παναγιώτης Παπαϊωάννου, δικηγόρος Αθηνών, δρ εγκληματολογίας, αρθρογράφος και συγγραφέας. Omikron2, στις 19:00.
19 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Πάνος Αμυράς παρουσιάζει το βιβλίο του «Το φιλί του Δεκέμβρη», εκδόσεις Διόπτρα. Ομιλητές: Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας, Ευτύχης Βαρδουλάκης, πολιτικός αναλυτής και Ευάγγελος Μαυρούδης, συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
20 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Αλέξης Μοστριός παρουσιάζει το βιβλίο του «Ο χαράκτης», εκδόσεις BELL. Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Μόσχου, συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
22 Μαΐου. Παιδική εκδήλωση. «Mystery Walk». Ένα κυνήγι θησαυρού, με οδηγό τον Κώστα Στοφόρο, για μικρούς και μεγάλους, με αφετηρία το βιβλιοπωλείο Monogram. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
23 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. «Πρωτοεμφανιζόμενοι -Νέοι συγγραφείς παρουσιάζουν τα βιβλία τους». «HavanaEnd», Βάιος Γκαλιμάνας, εκδόσεις 24 γράμματα. «Προσωπική υπόθεση», Γιώργος Σταφυλάς, εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. «Και οι τέσσερις ήταν απαίσιοι», Γιάννης Μόσχος, εκδόσεις Τόπος. «ΝΤΕΡΕΚ», Κωνσταντίνος Τούμπας, εκδόσεις Μολύβι. «Τα ίχνη του αίματος», Τειρεσίας Λυγερός, εκδόσεις Λιβάνης. «Η διατριβή», Άντυ Παπαδημητρίου, εκδόσεις Λιβάνης. «Ο Σκορπιός», Χάρης Καραθύμιος, εκδόσεις Λιβάνης. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
24 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Διπλή παρουσίαση από τις εκδόσεις 24 γράμματα: «Ο κύριος Χι» του Άγγελου Χαριάτη και «Ο λόφος του Ερνιόν» της Έλενας Μπολονάση. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
25 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου-Μουσική εκδήλωση. Διπλή παρουσίαση από τις εκδόσεις Κύφαντα: «Φόνισσες», της Νίνας Κουλετάκη και «Αβαριτία», του Άντυ Βρόσγου. Την εκδήλωση πλαισιώνει το Τμήμα Σύγχρονου Τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Χολαργού που θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Το έγκλημα μέσα από τα τραγούδια». Θα ακουστούν διασκευές γνωστών ελληνικών και ξενόγλωσσων τραγουδιών των Κουρτ Βάιλ, Νικ Κέιβ, Μίμη Πλέσσα, Βασίλη Τσιτσάνη κ.ά., με θέμα τα εγκλήματα. Ιστορίες που αντλούν έμπνευση από μύθους, αληθινά περιστατικά ή δικογραφίες μάς μεταφέρουν, μέσω της μουσικής, στα σκοτεινά μονοπάτια του πάθους, της κτητικότητας, της ζήλειας, του εγωισμού ή της παρανοϊκής μανίας που οδήγησε στο έγκλημα. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
26 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Χρήστος Γιαννάκενας παρουσιάζει το βιβλίο του «Αίμα στις στάχτες», εκδόσεις Μεταίχμιο. Ομιλητές: Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας και Δώρος Αντωνιάδης, συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
27 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. Ο Μίνως Ευσταθιάδης, από τις εκδόσεις Ίκαρος και ο Δώρος Αντωνιάδης, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ συζητούν με θέμα «Εκτός νόμου ή εκτός των τειχών;». Αντιπροσωπεύει άραγε η αστυνομική λογοτεχνία ένα από τα πιο καυτά κομμάτια στο παζλ του σύγχρονου κοινωνικού μυθιστορήματος; Ή μήπως η βροχή των κλισέ λύσεων αναπαράγει έναν όλο και πιο βίαιο κόσμο; Πόσες φορές η απονομή δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στην ονομασία της και πόσες παραμένει ένα άυλο φάντασμα; Παράγουν οι κοινωνικές συνθήκες το έγκλημα ή φέρουμε εκ γενετής το σημάδι του στο μέτωπό μας; Μήπως όποιος περιφέρεται εκτός των τειχών, έχει ήδη τεθεί και εκτός νόμου; Οι συγγραφείς θα ψάξουν για περισσότερες ερωτήσεις -χωρίς εύκολες απαντήσεις... Στον αντίλογο, από την πλευρά του «νόμου», ο εγκληματολόγος Αναστάσιος Δελλής. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
28 Μαΐου. Σεμινάριο δημιουργικής αστυνομικής γραφής. Τρεις γυναίκες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, η Ευτυχία Γιαννάκη, η Χίλντα Παπαδημητρίου και η Χρύσα Σπυροπούλου, ανοίγουν την «κουζίνα» τους και αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο γράφουν τις αστυνομικές ιστορίες τους. Στη συνέχεια, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να επιχειρήσουν να εφαρμόσουν τις «συνταγές» που άκουσαν και να γράψουν τις δικές τους σύντομες αστυνομικές ιστορίες. Βίλα Σαλίγκαρου, Χολαργός, στις 19:30.
30 Μαΐου. Εκδήλωση-Συζήτηση. Τιμητική εκδήλωση για τον Andrea Camilleri, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκης. Τον εναρκτήριο χαιρετισμό θα απευθύνει η Susanna Schlein, Α' σύμβουλος της ιταλικής πρεσβείας, επιτετραμμένη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.  Ομιλητές: Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας, γλωσσολόγος, μεταφραστής και Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Omikron2, στις 19:00.
31 Μαΐου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Παναγιώτης Γιαννουλέας παρουσιάζει το βιβλίο του «Τετράκις εις θάνατον: Η δηλητηριάστρια της Μάνης», εκδόσεις Κύφαντα. Ομιλητές: Φίλιππος Φιλίππου, συγγραφέας, και Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Παντές, δημοσιογράφος. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:00.
1 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Σπύρος Κακατσάκης παρουσιάζει το βιβλίο του «Δέκα και δέκα», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ομιλητές: Κατερίνα Μουστακάτου, φιλόλογος και Κατερίνα Βουτετάκη, νομικός. Omikron2, στις 19:00.
2 Ιουνίου. Εκδήλωση-Συζήτηση. «Ποιος σκοτώνει ποιον στην αστυνομική μυθοπλασία;». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διονύσης Χιόνης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ΜΔΕ εγκληματολογίας. Ομιλητές: Γιάννης Ράγκος, συγγραφέας, δημοσιογράφος, Μάρθα Λεμπέση, ΜΔΕ εγκληματολογίας, διευθύντρια Κ.Ε.Μ.Ε., Αναστασία Χαλκιά, δρ εγκληματολογίας, διδάσκουσα ΕΚΠΑ, Γιάννης Πανούσης, ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας. Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι δρ Φώτιος Σπυρόπουλος, νομικός, διδάσκων ΠΑΔΑ και Εύη Ανδρουλάκη, νομικός, υπ. διδάκτωρ ΠΑΔΑ. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (Κ.Ε.Μ.Ε.). Omikron2, στις 19:30.
6 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Γρηγόρης Αζαριάδης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα «Η Οργάνωση» από τις εκδόσεις BELL. Μαζί του συζητάει ο Στέφανος Τσιτσόπουλος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εξωτερικό Αμφιθέατρο του Δήμου Χολαργού, στις 19:30.
7 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Γιάννης Πανούσης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα «Ο Φάνης Κρέμος ανα-λύει και επι-λύει αστυνομικά αινίγματα», εκδόσεις Κύφαντα. Ομιλητές: Γρηγόρης Αζαριάδης, συγγραφέας και Ρόη Παναγιωτοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια κοινωνιολογίας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:30.
8 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου. Διπλή παρουσίαση από τις εκδόσεις Κύφαντα: «Ο βιγλάτορας», του Αντώνη Γκόλτσου και «Λουκουμόσκονη» της Τέσης Παπαθανασίου. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:30.
9 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου-Θεατρική εκδήλωση. Ο Βαγγέλης Μπέκας παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Παγωμένα πέλματα», εκδόσεις Ψυχογιός. Ομιλητές: Νίκος Χρυσός, συγγραφέας και Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας, μεταφράστρια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από τους σπουδαστές του α’ έτους της δραματικής σχολής «δήλος – Δήμητρα Χατούπη», υπό την καθοδήγηση του Θεοδόση Σκαρβέλη. Omikron2, στις 19:30.
14 Ιουνίου. Παρουσίαση βιβλίου. Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος παρουσιάζει το βιβλίο του «Βάσει σχεδίου», Εκδόσεις Καστανιώτη. Ομιλήτρια: Κωνσταντίνα Μόσχου, συγγραφέας. Βιβλιοπωλείο Monogram, στις 19:30.
15 Ιουνίου. Εκδήλωση-Συζήτηση. «Η πορεία και η εξέλιξη του ελληνικού αστυνομικού αφηγήματος μέσα από τρεις συγγραφικές γενιές», από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Ομιλητές: Τεύκρος Μιχαηλίδης, συγγραφέας, Έλενα Χουσνή, συγγραφέας και Λευτέρης Μπούρος, συγγραφέας. Συντονίζει η Νίνα Κουλετάκη, συγγραφέας. Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στις 19:30.

Υπεύθυνη διοργάνωσης: Ιωάννα Πετρίδου.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Έλενα Σπανδωνή.
Φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση: Σάκης Σαρακίνης.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γρηγόρης Αζαριάδης.
Γραμματειακή υποστήριξη: Κωνσταντίνος Θεοχάρης και Θράια Αλμπόζο.

Η εφημερίδα Athens Voice και ο 102.5 Athens Voice Radio είναι επικοινωνιακοί χορηγοί του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας.​

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ