Βιβλιο

Παιδικό βιβλίο: 16 ιστορίες που θα θυμούνται μια ζωή

Χαρίστε βιβλία που θα λατρέψουν τα παιδιά

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 821
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παιδικά βιβλία: Τα καλύτερα βιβλία για όλες τις ηλικίες που κυκλοφορούν την Άνοιξη 2022. Παραμύθια, διαδραστικά, γνώσεων, παιδική & εφηβική λογοτεχνία

Το γαλάζιο που μας ενώνει, Αντώνης Σέργης, εκδ. Ψυχογιός
Καλοκαίρι του 1922, όταν ο Οδυσσέας απολαμβάνει τις διακοπές του στις Σπέτσες και ξαφνικά εμφανίζονται στον ορίζοντα βάρκες γεμάτες κόσμο να πλησιάζουν στην ακτή. Ποιοι είναι άραγε αυτοί που τον αναγκάζουν να αλλάξει τα σχέδιά του και να επιστρέψει στην Αθήνα; Ένα φανταστικό συναπάντημα του έφηβου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) με μια οικογένεια Μικρασιατών προσφύγων ρίχνει άπλετο αισιόδοξο φως στις πιο σκοτεινές πτυχές της ελληνικής ιστορίας αλλά και στο σήμερα. Ηλικίες 9-13 ετών.


Η θέα των φιδιών - Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκήπιου 6, Χρήστος Δημόπουλος, εκδ. Ψυχογιός
Η νέα, συναρπαστική περιπέτεια του Ήπιου Θερμοκήπιου, με πρωταγωνιστές έναν Κρητικό εργάτη, που θαμπώνεται από ένα αγαλματάκι στην ανασκαφή της Κνωσού, το 1903, έναν Γερμανό συνταγματάρχη, που το κλέβει 38 χρόνια μετά, έναν Βρετανό λοχία, που αφήνει την τελευταία του πνοή στη Μάχη της Κρήτης... Αναζητώντας τη θεά των φιδιών, ο καθηγητής και τα εγγονάκια του, η Αθηνά και ο Ορέστης, κάνουν έναν αγώνα δρόμου, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Θα προλάβουν να σταματήσουν μια παράνομη δημοπρασία έργων τέχνης και να εντοπίσουν το αγαλματάκι πριν να είναι πολύ αργά; Ηλικίες 7-11.


Ιωάννης Κ. – Το χρονικό ενός μυστηρίου, Κατερίνα Λαγού, εκδ. Ψυχογιός
Αιώνες μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια το ερώτημα μένει αναπάντητο. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης; Ή κάποιοι που τους έπεισαν να διαπράξουν τον φόνο; Ποιους είχε ενοχλήσει ο Κυβερνήτης; Ποιος είχε συμφέρον να κόψει πρόωρα το νήμα της; Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, ένα παιδί με αστυνομικό δαιμόνιο, με τη βοήθεια της Γιάννας, της Κλαίρης και του Στάθη, θα επιχειρήσει να εξιχνιάσει το έγκλημα.


Χλαπάτσα, Ντέιβιντ Ουάλιαμς, εκδ. Ψυχογιός
Καλώς ήρθες στο Νησί των Σάπιων Φύλλων... ένα μικρό νησί που φιλοξενεί πολλούς φρικτούς μεγάλους. Στο σχολείο, στο πάρκο, στο παιχνιδάδικο, ακόμα και στο φορτηγό με τα παγωτά υπάρχουν απαίσιοι ενήλικοι που κάνουν τη ζωή των παιδιών αφόρητη. Κάτι πρέπει να γίνει με όλους αυτούς. Αλλά ποιος έχει το θάρρος να το κάνει; Από τον νούμερο 1 ευπώλητο συγγραφέα παιδικών βιβλίων στη Μεγάλη Βρετανία.


Θα έδινα τα πάντα, Έλενα Αρτζανίδου, εκδ. Ψυχογιός
Θα έδινα τα πάντα για τα χρώματα, για το σχολείο, για ένα και μόνο ποτήρι γάλα, για τα βιβλία, για την ειρήνη και την οικογένεια. Θα έδινα τα πάντα για τη γιαγιά, για τους φίλους, για τον σκύλο, για τον ήλιο και την ελιά. Θα έδινα τα πάντα για πάντα. «Θα έδινα τα πάντα» αποκαλύπτει μια φωνή, που μπορεί να είναι ένας μικρός ήρωας ή μια μικρή ηρωίδα. Αυτό το «πάντα» περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως συμβαίνει με τον κόσμο γύρω μας.


Πέντε δέκα δεκαπέντε, Chris Naylor-Ballesteros, μτφ.: Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα
Το κρυφτό είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι και ο Μπερτ νομίζει ότι βρίσκει τις καλύτερες κρυψώνες, αλλά συνέχεια ο Φρανκ τον ξετρυπώνει. Έτσι εκείνος κερδίζει κάθε φορά, σε κάθε παιχνίδι. Μερικές φορές ο Φρανκ σκέφτεται ότι αγαπάει το κρυφτό… αλλά αγαπάει τον φίλο του περισσότερο… Και θέλει να του δώσει μια ευκαιρία! Για παιδιά από 4 ετών.


Είμαστε όλοι ίσοι!, Shannon Webber, μτφ.: Νοέλα Ελιασά, εκδ. Διόπτρα
Τι είναι η ισότητα; Τι σημαίνει ισότητα για τον κάθε πολίτη του κόσμου; Τι είδη ανισότητας και διάκρισης υπάρχουν στην κοινωνία; Γιατί υπάρχει προκατάληψη και τι μπορούμε να κάνουμε; Ένα βιβλίο που δίνει απαντήσεις με 16 σελίδες που περιλαμβάνουν προτάσεις δράσης, θέματα συζήτησης, τεστ γνώσεων και ερωτήσεις για να εκφράσετε τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις σας. Για παιδιά από 10 ετών.


Τα φλαφ της ευτυχίας, Μαρίνα Γιώτη, εκδ. Διόπτρα
Η ιστορία του ΟΧ-Ι, που ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού µας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό που φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ. Μια ιστορία που δείχνει στα παιδιά τη δύναμη της ευγνωμοσύνης, ένα εργαλείο και μια ικανότητα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ζήσουμε στο παρόν, να νιώσουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Από 4 ετών.


Peppa Pig: Το Παιχνίδι της Καληνύχτας, Lauren Holowaty, μτφ.: Δώρα Γιακουμή, εκδ. Anubis
Τα παιδιά λατρεύουν να ακούν ιστορίες πριν κοιμηθούν. Κι αυτή θα γίνει η αγαπημένη τους! Βράδιασε, μα η Πέππα και ο Τζορτζ δε νυστάζουν. Ο Παππούς και η Γιαγιά έχουν μια σούπερ ιδέα: ώρα για το συναρπαστικό Παιχνίδι της Καληνύχτας! Μια ιστορία για όνειρα γλυκά, που μετρά πράγματα θαυμαστά από το 10 έως το 1. Από τη δημοφιλή σειρά παιδικών βιβλίων «Peppa Pig», με πωλήσεις που ξεπερνούν τις 800.000 αντίτυπα! Για παιδιά έως 7 ετών.


Peppa Pig: Η Πέππα Βασιλική Καλεσμένη, Lauren Holowaty, μτφ.: Δώρα Γιακουμή, εκδ. Anubis
Η Πέππα σώζει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας της Αγγλίας! Η Οικογένεια Γουρουνάκη έλαβε πρόσκληση για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας! Μα όταν η Πέππα και οι φίλοι της φτάνουν στο παλάτι, κάτι πολύ περίεργο έχει συμβεί… Φέτος η πατρίδα της Πέππα γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ενθρόνιση μονάρχη της: το πρώτο Πλατινένιο Ιωβηλαίο στην ιστορία της χώρας… κι αυτό χάρις στην Πέππα! Για παιδιά έως 7 ετών.


My Little Pony: Μια Γιορτινή Έκπληξη!, Alexandra West, μτφ.: Δώρα Γιακουμή, εκδ. Anubis
Η Ίζι ετοιμάζει το καλύτερο Πάσχα για τα καλύτερα Πόνι του κόσμου. Η Ίζι ετοιμάζει τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά αυγά για τους φίλους της. Το Μικρό Πόνι με το μεγάλο ταλέντο στις χειροτεχνίες επιστρατεύει βαφές, γκλίτερ και αυτοκόλλητα για να κάνει στα άλλα Πόνι το καλύτερο δώρο των γιορτών! Με τους ήρωες από την No1 παιδική ταινία του Netflix!


Ο Μούργος είναι ερωτευμένος, Κολά Γκουτμάν & Μαρκ Μπουταβάν, μτφ.: Εύη Γεροκώστα, εκδ. Μίνωας
Ο Μούργος ερωτεύτηκε και θα κάνει τα πάντα για να κατακτήσει τη σκυλίτσα των ονείρων του, τη Χαλαρούλα, μια ψωριάρικη και –ευτυχώς για εκείνον– αλλήθωρη σκυλίτσα. Προσπαθεί να την κατακτήσει με οδηγό το βιβλίο του Γιατρού του Έρωτα, όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Να την αποκαλέσει «λουκανικάρα» ή μήπως να την απαγάγει σε μια σκουπιδοσακούλα; Οι ξεκαρδιστικές προσπάθειές του για να εκφράσει τον έρωτά του αποτυπώνονται στο νέο βιβλίο της παιδικής σειράς, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών, έχει γίνει τηλεοπτική σειρά στη Γαλλία και έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.


Σέρλοκ Χολμς: Το βαμπίρ του Σάσεξ, Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, μτφ.: Χαρά Κατσαρή, εκδ. Μίνωας
Ο Χολμς και ο Γουάτσον αναλαμβάνουν την πιο παράξενη υπόθεσή τους. Ένας απελπισμένος σύζυγος απευθύνεται σε αυτούς ώστε να κατανοήσει γιατί η γυναίκα του έχει γίνει τόσο επιθετική απέναντι στα παιδιά τους. Έχει φτάσει στο σημείο να δαγκώσει τον λαιμό του μωρού τους! Τελικά, βαμπίρ υπάρχουν; Ειδικά διασκευασμένες για παιδιά, με υπέροχη εικονογράφηση, οι ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς θα μυήσουν τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο του μεγαλύτερου ντετέκτιβ όλων των εποχών, μιλώντας τους για τη φιλία και τη δικαιοσύνη. Για παιδιά από 7 ετών.


Τοκ, τοκ… είμαι η ευτυχία, Εύα Έλαντ, μτφ.: Μάγδα Τσολάκου, εκδ. Μίνωας
Τοκ, τοκ... Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι η ευτυχία είναι πολύ μακριά σου. Δε χρειάζεται να την αναζητάς γιατί υπάρχει ένα μέρος όπου εκείνη βρίσκεται πάντοτε... Ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο για τη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών που μας λέει ότι η ευτυχία βρίσκεται παντού ακόμα κι όταν αισθανόμαστε ότι είναι μακριά μας! Για παιδιά από 3 ετών.


Η χώρα των τεράτων, Maurice Sendak, μτφ.: Γιάννης Παλαβός, εκδ. Παπαδόπουλος
Το βιβλίο που έχει χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο παιδικό βιβλίο όλων των εποχών», κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδ. Παπαδόπουλος. Όταν ο μικρός Μαξ φοράει τη στολή του λύκου και αρχίζει τις σκανταλιές, η μητέρα του τον φωνάζει «Τέρας!» και τον στέλνει στο δωμάτιό του. Τότε ο Μαξ θυμωμένος ξεκινάει ένα ταξίδι για τη χώρα των τεράτων. Τα τέρατα θα τον ανακηρύξουν βασιλιά τους και θα αρχίσουν μαζί του τον κακό χαμό! Μέχρι που ο Μαξ θα επιθυμήσει το σπίτι του και το ταξίδι της επιστροφής θα ξεκινήσει… Για παιδιά άνω των 3 ετών.


Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις, Eleanor Levenson, μτφ. Γιώργος Τσακνιάς, εκδ. Παπαδόπουλος
Ένα βιβλίο που εξηγεί με πρωτότυπο τρόπο στα παιδιά τις βασικές έννοιες της παγκόσμιας πολιτικής. Καθεμία από τις 100 έννοιες δίνεται μέσα από έναν απλό και κατανοητό ορισμό με μόλις 100 λέξεις! Και κάθε έννοια συνοδεύεται από καλαίσθητες επεξηγηματικές εικόνες, παρέχοντας μια στοχαστική, αμερόληπτη εισαγωγή σε θεμελιώδεις όρους της παγκόσμιας πολιτικής. Ένα διαχρονικό βιβλίο που εξηγεί στα παιδιά όσα συμβαίνουν γύρω μας. Για παιδιά από 9 ετών.


Οι 12 Θεοί ντετέκτιβ - Οι φύλακες του σιταριού, υπόθεση 4η, Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Παπαδόπουλος
Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς, ο νεαρός Τριπτόλεμος, στον οποίο έχει αναθέσει η θέα Δήμητρα τη φροντίδα του ιερού καρπού του πρώτου σιταριού, συνειδητοποιεί ότι το σιτάρι δεν έχει φυτρώσει όπως θα έπρεπε αυτή την άνοιξη. Μαζί με τη θεά Δήμητρα, απευθύνονται στον Ερμή και στο Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» για να μάθουν τι έχει συμβεί! Ένα βιβλίο που –εκτός από δράση και μυστήριο– μιλάει για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τη χρήση λιπασμάτων στις καλλιέργειες και τις συνέπειές τους στο περιβάλλον.