Βιβλιο

Podcast Book Voice: Μαρκ Μαζάουερ - Στάθης Καλύβας - Μάκης Προβατάς

Podcast Book Voice: O Μαρκ Μαζάουερ συζητά με τους Στάθη Καλύβα και Μάκη Προβατά με αφορμή το βιβλίο του «Ελληνική Επανάσταση» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Στάθης Καλύβας μαζί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά συζητούν με τον καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ, με αφορμή το βιβλίο του «Ελληνική Επανάσταση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.


Βιογραφικό Μαρκ Μαζάουερ

Ο Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower) σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Johns Hopkins. Δίδαξε στo Πρίνστον, το Σάσεξ και το Birkbeck College και σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Columbia.
Μαρκ Μαζάουερ «Η ελληνική επανάσταση» (εκδ. Αλεξάνδρεια).
Έργα του είναι: Greece and the Inter-War Economic Crisis (1992, βραβείο Runciman) [ελλ. εκδ.: Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, ΜΙΕΤ], Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941-44 (1993, βραβείο Fraenkel και Longman) [Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια], The Balkans: A Short History (2000, βραβείο Wolfson) [Τα Βαλκάνια, Πατάκης], After the War Was Over: Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943-60 (επιμ., 2000) [Μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια], Salonica. City of Ghosts (2004, βραβεία Duff Cooper, John Criticos, Runciman, National Jewish Book) [Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων, Αλεξάνδρεια], Hitler’s Empire. Nazi Rule in Occupied Europe (2008, βραβείο Los Angeles Times) [Η αυτοκρατορία του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια], Networks of Power in Modern Greece. Essays in Honour of John Campbell (επιμ., 2008) [Δίκτυα εξουσίας στη νεότερη Ελλάδα, Αλεξάνδρεια], Governing the World. The History of an Idea (2012) [Κυβερνώντας τον κόσμο, Αλεξάνδρεια], Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας. Μια προσωπική αναδρομή (2015), Πατάκης, What You Did Not Tell: A Russian Past and the Journey Home (2017) [Όσα δεν είπες. Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα, Άγρα], The Greek Revolution. 1821 and the Making of Modern Europe (2021) [Η ελληνική επανάσταση].

 

Βιογραφικό Στάθη Καλύβα

Ο Στάθης Ν. Καλύβας γεννήθηκε το 1964 στην Κέρκυρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας και στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου στις ΗΠΑ. Είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κατέχει την έδρα Gladstone, την αρχαιότερη έδρα Πολιτικής Επιστήμης στη Βρετανία, και είναι επίσης εταίρος (fellow) του Κολλεγίου All Souls. Είναι μέλος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Τεχνών και Επιστηµών από το 2008 και της Βρετανικής Ακαδημίας από το 2020. Το ερευνητικό του έργο έχει τιμηθεί µε πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Woodrow Wilson της Αμερικανικής Εταιρείας  Πολιτικής Επιστήμης και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Ακαδημίας.

Βιογραφκό Μάκη Προβατά

Ο Μάκης Προβατάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων και είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές (ΕΡΑ, ΒΗΜΑ FM και ATHENS VOICE RADIO 102.5). Έχει πάρει πάνω από 400 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, συγγραφείς και καλλιτέχνες για το ΒΗΜΑ, το ΒΗΜagazino και την ATHENS VOICE. Mεταξύ αυτών: οι Stephen Hawking, Noam Chomsky, Richard Dawkins, Dario Fo, Eric Hobsbawm, Irvin Yalom, Yuval Noah Harari, John Cleese, Eduardo Galeano, Patti Smith, Eric Burdon, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov, Frank Serpico.
Συνεργάστηκε με το περιοδικό ΙΣΤΟΡΙΑ, για το οποίο έχει γράψει άρθρα και έχει πάρει συνεντεύξεις από πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Έχει συγγράψει έξι βιβλία με τη μέθοδο των συζητήσεων: Στον τρίτο βράχο από τον ήλιο με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο, Μόνο λίγα χιλιόμετρα – Ιστορίες για την Ιστορία και Ρίζες και θεμέλια με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, Από το Ντεσεβό στο Drone με την Άννα Διαμαντοπούλου, Όλα σε μια ζωή με τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, Διεκδικητικός πατριωτισμός με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη. 
Από το 2019 παρουσιάζει την εκπομπή «Άξιον διαλόγου» με συνεντεύξεις, στο κανάλι ACTION 24

Μαρκ Μαζάουερ
Μαρκ Μαζάουερ © Νάσος Καραμαλέγκος

Στάθης Καλύβας, Μαρκ Μαζάουερ, Μάκης Προβατάς
Στάθης Καλύβας, Μαρκ Μαζάουερ, Μάκης Προβατάς © Νάσος Καραμαλέγκος

Μαρκ Μαζάουερ, Μάκης Προβατάς, Στάθης Καλύβας
Μαρκ Μαζάουερ, Μάκης Προβατάς, Στάθης Καλύβας © Νάσος Καραμαλέγκος

Στάθης Καλύβας
Στάθης Καλύβας © Νάσος Καραμαλέγκος

Μαρκ Μαζάουερ
Μαρκ Μαζάουερ © Νάσος Καραμαλέγκος

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ