Βιβλιο

4 νέες κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Γράφημα

Ποια βιβλία θα διαβάσουμε τις επόμενες ημέρες

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκδόσεις Γράφημα: 4 νέα βιβλία (3 μυθιστορήματα και 1 παιδικό) για να διαβάσουμε.

Θερινό ηλιοστάσιο, Κατερίνα Μπάρκα
«Έστρεψα το κεφάλι προς το υπόλοιπο σώμα μου. Μια λευκή σκιά έλαμψε στα μάτια μου και μια μακριά ουρά τινάχτηκε απ’ το κορμί μου. Κούνησα το κεφάλι μου τρομαγμένη δεξιά-αριστερά, στο μυαλό μου δε χωρούσε όλο αυτό που βίωνα... Τότε κατάλαβα τον λόγο που γεννήθηκα με τα περίεργα ασημί μαλλιά, τώρα συνειδητοποιούσα την απόλυτη αρμονία στο όλο σύνολο. Κι εκεί που άλλοτε πονούσα και το κάψιμο μ’ έκοβε κομμάτια, μια δροσιά με ανακούφιζε σα γαλήνια ανοιξιάτικη αύρα».
Ο Λεωνίδας Σείριος δεν μπορεί να συμβιβάσει τους δυο εαυτούς του στο ανθρώπινο σώμα του. Επιτυχημένος δικηγόρος, πρωτότοκος γιος του Ωρίωνα Σείριου, σύντομα θα ηγηθεί της Φυλής των Λεόντων  που ακόμη ψάχνει το ιερό δισκοπότηρο για να κυριαρχήσει. Η Λευκή είναι 25 ετών και σχεδόν δυστυχισμένη μέχρι τη μέρα που ο Λεωνίδας θα τη συναντήσει και θα ανακαλύψει πως κι αυτή κουβαλάει κάτι παραπάνω μέσα της, πέρα από το κορίτσι με τα ολόλευκα μαλλιά.
Κανείς δεν είναι τόσο ανθρώπινος όσο πίστευε. Κανείς δε θυσίασε τόσα πολλά για τη αγάπη και την οικογένεια... Και ποτέ ο πειρασμός για την αιωνιότητα δεν ήταν τόσο μεγάλος…


Η Έμιλι στη χώρα των πάγων, Όλγα Παπαμιχάλη
Η Έμιλι είναι μια σύγχρονη Αλίκη 17 χρονών. Όχι στη Χώρα των Θαυμάτωναλλά στη Χώρα των Πάγων! Με αμείλικτο αντίπαλο τον Χρόνο, η Έμιλι προσπαθεί απεγνωσμένα να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από το παρελθόν της και την τραυματική παιδική της ηλικία. Συγχρόνως παλεύει να συνδυάσει οικογενειακές ανάγκες, σπουδές, τα μαθήματα βιολιού και το αγαπημένο της πατινάζ στο παγοδρόμιο, μέσα σ’ ένα εξοντωτικό πρόγραμμα, όπου υποχρεώσεις και επιθυμίες μοιάζουν εξίσου βασανιστικές.
Μόνη της συντροφιά και βοήθεια είναι ένα παιδικό βιβλίο: «Η Χώρα των Πάγων», ένας μαγικός κόσμος γεμάτος μυστήριο και φαντασία, μέσα στον οποίο η Έμιλι έχει τη δυνατότητα να καταφεύγει κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν στον πραγματικό της κόσμο. Εκεί, στη Χώρα των Πάγων, συναντά τον γοητευτικό αλλά μυστηριώδη Δημήτρη, αλλά και... τον Λιούις Κάρολ και τον Μότσαρτ!
Διχασμένη ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον φανταστικό, θα μπορέσει η Έμιλι τελικά να λύσει το μυστήριο που πλανάται γύρω από τη ζωή της; Θα μπορέσει να αποδεχτεί την αλήθεια και τις πραγματικές της επιθυμίες;


Ο πόλεμος των πολυκατοικιών, Πρόδρομος Doe
Παραιτημένοι συγγραφείς, αιωνόβια δέντρα με τη μορφή γυναικών, δραπέτες της επαρχίας, οικογένειες των φωνών/των σιωπών/των απόντων, καζανόβες με εκλεκτές φανταστικές φιλίες, θυρωροί με χαρισματικές μύτες, ζευγάρια που έχουν απαχθεί από τη ρουτίνα, εραστές που ντρέπονται τη διαφορετικότητά τους, πρόσφυγες που φοβούνται το άνοιγμα μιας πόρτας, κορίτσια που πρέπει να αντέξουν τη νύχτα για ακόμα μία νύχτα, βαρετές καρικατούρες εμπόρων, μυστήριοι Γάλλοι που δεν είναι Γάλλοι, αδιάφορα αγόρια που συντηρούν στον καταψύκτη την εφηβεία τους καλοδιατηρημένη, χήρες όμοιες απάτητα κάστρα, τερματικοί σταθμοί όχι–και–τόσο– ένδοξων οικογενειών.
Καλό μείγμα για να φτιάξεις ιστορίες, να γράψεις ένα βιβλίο… να κάμεις έναν πόλεμο.


Το κρυμμένο χαμόγελο, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
«Το Κρυμμένο Χαμόγελο» είναι μία ιστορία που ζεσταίνει τις καρδιές των μικρών και μεγάλων αναγνωστών και μεταδίδει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη δύναμη και τη θέληση ενός παιδιού που είναι ικανή να μεταμορφώσει μία κοινωνία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, καλλιεργεί αισθήματα ελπίδας και καταφέρνει να αποτυπώσει περίτεχνα την αέναη προσπά­θεια των ανθρώπων που αγωνίζονται και δεν γυρνούν την πλάτη σε όσους έχουν χάσει το χαμόγελό τους.
Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τον 10χρονο ιδρυτή του οργανισμού, Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε την ασθένειά του με θάρρος και αξιοπρέπεια, συ­νεχίζοντας να προσφέρει δύναμη και χαμόγελο στους γύρω του. Το Νοέμβριο του 1995 ο Ανδρέας αποτύπωσε το όραμά του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Επι­θυμία του να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα ΧΑΜΟΓΕΛΟ!
Όπως μεταδόθηκε το χαμόγελο του ήρωα της ιστορίας, έτσι και το χαμόγελο του 10χρονου Ανδρέα ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από 25 χρόνια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να φωτίζει τα πρόσωπα των παιδιών που το έχουν ανάγκη.
Γιατί, όπως αναφέρει και ο ταξιδιώτης της ιστορίας: «να θυμάσαι ότι κανείς δεν ξέρει από πού ξεκινά και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα χαμόγελο». Η διαδρο­μή αυτή όμως δεν έχει τέλος, χάρη στις πράξεις αλληλεγγύης και προ­σφοράς των ανθρώπων που παραμένουν πιστοί στο όραμα του μικρού Ανδρέα και μοιράζονται ένα κοινό στόχο, να μην υπάρχουν κρυμμένα χαμόγελα στη δική μας πολιτεία!