- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προδημοσίευση Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη
Το νέο μυθιστόρημα του Στέφανου Τσιτσόπουλου κυκλοφορεί στις 29 Σεπτεμβρίου
Προδημοσίευση του νέου μυθιστορήματος «Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» του Στέφανου Τσιτσόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ.
Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας ένα μυθιστόρημα φόρος τιμής στον πιο νουάρ και ροκ’ν’ρολ πεζόδρομο της Αθήνας. Του «δικού μας» δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέφανου Τσιτσόπουλου. Μια ηδονοθηρική τοιχογραφία εποχής που ανακαλεί, αναπλάθει και δοξάζει τη Φωκίωνος Νέγρη. Στο βιβλίο «Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» περιλαμβάνονται 37 έργα του ζωγράφου Ανδρέα Κοντέλλη, που συλλαμβάνει την Κυψέλη του τότε και του τώρα με τρόπο μοναδικό.
Εκείνη τη μέρα του Μαΐου του 1989, η Φωκίωνος Νέγρη, όσο κι αν άχνιζε σαν τη θερμή Νέα Υόρκη, του θύμιζε περισσότερο Λος Άντζελες. Λίγο οι φοίνικες, λίγο και ο κουλ σωματαράς, φουσκωμένος σαν τον Σβαρτζενέγκερ, που τον πήρε το μάτι του στο εξώφυλλο του περιοδικού του περίπτερου δίπλα στο σιντριβάνι με τις πάπιες, του επέτειναν αυτήν την αλλόκοσμη αίσθηση. Βαλκανική παραλλαγή των δικών τους μάρκετ που πουλάνε τσιπς, τσίχλες, μπίρες και εφημερίδες. Ένιωσε μαγεμένος με τη θέα των περιπτέρων της Νέγρη αλλά και με τη ρώμη του Στρατή Μπουρνάζου, του ντουλαπένιου ήρωα της γειτονιάς. «Εδώ κοντά είναι το σιδεράδικό του» είπε ο Τζόνι Ροκέτ, ο Γάτος της Βικτώριας. «Τι θέση παίζεις στην ιεραρχία της συμμορίας σας;» τον ρωτά ο Τζόι. «Χαμηλά είμαι, ασκούμενο πουλί, δόκιμο μέλος. Θα αποφασίσουν ο αρχηγός Πέρι και η υπαρχηγός Τίτα αν θα ανέβω στα ψηλότερα κλιμάκια».
Φτερούγισαν πριν από αυτόν πρώτα τα μακριά μαλλιά του, η διάσημη ατάσθαλη τριχιά του που μια ζωή στις συναυλίες έκρυβε από το μάτια του τον κόσμο και τους κόσμους από τα μάτια του. Τα είχε προ πολλού σαρώσει όλα η αλωπεκία, ο καρκίνος, ασύδοτος μπαρμπέρης, τον θέρισε γουλί λες και την άλλη μέρα θα πήγαινε να πολεμήσει στο Ιράκ αντί για τα πεδία μάχης του Ακατονόμαστου. Τα στερεοειδή που τον ντόπαραν οι νοσοκόμες έπαψαν να κάνουν δουλειά. Και οι ειδικοί εύκαμπτοι φλεβοκαθετήρες Hickman line που του πέρασαν στον θώρακα για να μην πονάει, όπως χύνονταν μέσα του σαν κώνιο οι χημειοθεραπείες, τον έκαναν να μοιάζει με ρομποτάκι ανδροειδές παρά με παιδί στην ηλικία που καθηλώνονται όσοι διαλέγουν για επάγγελμα το ροκ εν ρολ.
Τότε ήταν που ξανάρθε μες στην παραίσθηση εκείνο το Ελληνάκι, ο ροκαμπιλάκος ο Τζόνι Ροκέτ, το ομορφόπαιδο από τους Γάτους της Βικτώριας, τώρα όμως δεν ήταν μόνος. Γιατί παρέα του έφερε και τον σκύλαρο. Εκείνο το περήφανο αγαλμάτινο Σκυλί που έστεκε φύλακας φρουρός και κυάλαρε τη Νέγρη ελέγχοντας την κίνηση και έχοντας τα κοντρόλ. «Πολλά χρόνια βρίσκεται εδώ, από το 1940 που του έφτιαξε το άγαλμα ένας κάποιος γλύπτης Τόμπρος, που ήθελε να τιμήσει τον αληθινό σκύλο. Αυτόν που μια μέρα πετάχτηκε κι έγινε θυσία στη μέση του δρόμου για να προστατέψει το κούτσικο: το διερχόμενο αυτοκίνητο θα την κομμάτιαζε, η μικρούλα δεν κοίταξε το Φορντ που ερχόταν με φόρα να πέσει πάνω της…».
«Από το 1940, ε; Δηλαδή τώρα είναι σαρανταεννιά χρονών και ο σκύλος, όμοια με εμένα» έκανε τον υπολογισμό ο Τζόι σε ανθρώπινα χρόνια. «Αν και στην αρχή, ξέρεις, Τζόνι Ροκέτ, νόμισα πως το Σκυλί το φτιάξατε για να τιμήσετε κι εσείς οι Έλληνες φαν τον πιστό Χάτσικο. Τον όγδοο ευοίωνο πρίγκιπα. Παρόμοιο σκυλίσιο άγαλμα έχω δει και στην πόλη Οντάτε της Ιαπωνίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
Αυξήθηκαν οι δανεισμοί, πόσο «παλιά» είναι τα βιβλία που δανείζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.