Βιβλιο

ΗΠΑ: Σχολείο στη Μασαχουσέτη έβγαλε τον Όμηρο εκτός ύλης

Τι είναι το κίνημα #DisruptTexts που θέλει να «διώξει» τους κλασικούς συγγραφείς από τα σχολικά προγράμματα διδασκαλίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To κίνημα #DisruptTexts θέλει να σταματήσει η διδασκαλία κλασικών συγγραφέων, όπως ο Όμηρος και ο Σέξπιρ, στα σχολεία

Στις ΗΠΑ φαίνεται πως υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια που προπαγανδίζει ενάντια στη διδασκαλία κλασικής λογοτεχνίας στα σχολεία, από τον Όμηρο ως τον Σκοτ Φιτζέραλντ.

Το σλόγκαν της είναι #DisruptTexts και το βασικό της επιχείρημα είναι πως τα παιδιά δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν ιστορίες που είναι γραμμένες σε οποιαδήποτε άλλη πλην της καθομιλουμένης γλώσσας, ειδικά μάλιστα ιστορίες στις οποίες «ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η προκατάληψη απέναντι στους ανάπηρους, ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές μίσους είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», όπως γράφει η συγγραφέας εφηβικής λογοτεχνίας Padma Venkatraman στο School Library Journal.

Φαίνεται πως κανένας συγγραφέας του παρελθόντος δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί  να γλιτώσει από το #DisruptTexts. Όπως γράφει η κυρία Venkatraman: Το να απαλλάσσεις τον Σέξπιρ από τις ευθύνες του με το να αναφέρεις πως έζησε σε μία εποχή που του αισθήματα μίσους κυριαρχούσαν, στέλνει υποσυνείδητα το μήνυμα πως η ρητορική μίσους είναι δευτερεύουσα σε σχέση με την ακαδημαϊκή αριστεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, σε ένα σχολείο της Μασαχουσέτης, το κίνημα φαίνεται πως πέτυχε τον στόχο του. Η Οδύσσεια του Ομήρου αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα διδασκαλίας. 

«Είναι τραγικό πως αυτό το κίνημα ακύρωσης και εξοβελισμού των κλασικών κερδίσει έδαφος ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και τους καθιερωμένους εκδοτικούς οίκους», λέει ο συγγραφέας Jon Del Arroz. «Το να διαγράφεις μεγάλα έργα απλά μειώνει τη δυνατότητα των μαθητών να μορφωθούν».

Mε πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ