Βιβλιο

Βιβλία προσωπικής ανάπτυξης & βιογραφίες που πρέπει να διαβάσεις

Πρακτικοί οδηγοί για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και να βρούμε τη χαρά και την ηρεμία στη ζωή μας

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 766
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάβασμα
© Thought Catalog / Unsplash

Η ATHENS VOICE προτείνει κάποια από τα καλύτερα βιβλία προσωπικής ανάπτυξης και τις βιογραφίες που θα συναντήσετε στα ράφια των βιβλιοπωλείων

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Μια υπέροχη ζωή, Frank Martela, μτφ. Ευαγγελία Σταυροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος
Μια υπέροχη ζωή, Frank Martelaμτφ. Ευαγγελία Σταυροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος
Ένα ευφυές εγχειρίδιο που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής με χιούμορ και διορατικότητα από τον Φρανκ Μάρτελα, ο οποίος είναι φιλόσοφος και ερευνητής Ψυχολογίας με ειδίκευση στη μελέτη του νοήματος στη ζωή. Ο συγγραφέας συγκεντρώνει μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιδέες της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας και δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερο νόημα στη ζωή μας. Το «Μια υπέροχη ζωή» είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για όλους, από τον εξειδικευμένο έως τον αρχάριο στο πεδίο της φιλοσοφίας, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερο νόημα και αίσθηση σκοπού στη ζωή του. Το βιβλίο μεταφράστηκε ήδη σε 24 χώρες.


Η νέα μακροζωία, Andrew J. Scott, Lynda Gratton, εκδ. Κάκτος
Η νέα μακροζωία, Andrew J. Scott, Lynda Gratton, εκδ. Κάκτος
Ένας πρακτικός οδηγός για το πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε θετικά σε έναν κόσμο που αλλάζει, από τους συγγραφείς του best seller «Ο γρίφος των 100 χρόνων». Οι συγγραφείς και καθηγητές της Σχολής Επιχειρήσεων του Λονδίνου προβλέπουν πώς η κοινωνία πρέπει να προσαρμοστεί μακροχρόνια. Η ανθρώπινη πρόοδος έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, ενώ την ίδια στιγμή έχει προκαλέσει ανησυχία για το πού οδηγούμαστε. Απειλούνται τα επαγγέλματά μας; Αν ζούμε έως τα 100, θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε; Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: οι πρόοδοι στην τεχνολογία δεν έχουν συνοδευτεί από την απαραίτητη ανανέωση των κοινωνικών μας δομών. Στην εποχή της πρωτοφανούς αλλαγής, δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει νέους τρόπους ζωής. Αντλώντας από τα πεδία των οικονομικών και της ψυχολογίας, οι Andrew J. Scott και Lynda Gratton προτείνουν έναν ουσιώδη οδηγό για μια μακρύτερη, εξυπνότερη και ευτυχέστερη ζωή.


Το υπέρτατο μυστικό, Rhonda Burne, εκδ. Πεδίο
Το υπέρτατο μυστικό, Rhonda Burne, εκδ. Πεδίο
Το νέο, πολυαναμενόμενο και πιο σημαντικό έως σήμερα έργο της συγγραφέως του παγκόσμιου εκδοτικού φαινομένου του 2006 «Το Μυστικό», το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες και ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Η πολυτάλαντη Rhonda Byrne επιστρέφει με «Το Υπέρτατο Μυστικό» και με μια πανίσχυρη πρόσκληση, έως και πρόκληση, για να ανακαλύψουμε την αλήθεια και την παντοτινή ευτυχία. Ένα βιβλίο γεμάτο απλά καθημερινά μαθήματα, ανεκτίμητη βοήθεια για κάθε έναν από εμάς, μια έκδοση που μας προσφέρει απλόχερα άμεσες και εύκολες πρακτικές, ικανές να εξαλείψουν κάθε φόβο, αγωνία, αβεβαιότητα και πόνο.


My Greek Vegan Food, Εύα Μονοχάρη, Ιωάννα Παυλάκη, εκδ. Πεδίο
My Greek Vegan Food, Εύα Μονοχάρη, Ιωάννα Παυλάκη,
εκδ. Πεδίο
Το My Greek Vegan Food είναι το 2ο βιβλίο της ξενόγλωσσης μαγειρικής σειράς «My Greek» της Ιωάννας Παυλάκη, που ξεκίνησε το ταξίδι της πριν από 3 χρόνια και είναι αφιερωμένη στην ελληνική γαστρονομία, και το 1ο βιβλίο της σειράς που κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Το My Greek Vegan Food είναι ένα βιβλίο που μας ξεναγεί στην «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας μέσα από μια πληθώρα παραδοσιακών και μοντέρνων vegan συνταγών με την υπογραφή της food blogger Εύας Μονοχάρη, γνωστής ως Funky Cook. Μέσα από τις σελίδες του, το My Greek Vegan Food φιλοδοξεί να συστήσει στο ευρύ κοινό μια κουζίνα που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς και που, επιπλέον, μαγειρεύει οικονομικά με τα πιο φρέσκα υλικά, ενώ είναι πλούσια σε γεύση και σε θρεπτική αξία.


Όλα θα πάνε καλά, Σεραφείμ Λάππας, εκδ. ΕΝ ΠΛΩ
Όλα θα πάνε καλά, Σεραφείμ Λάππας, εκδ. ΕΝ ΠΛΩ
Κείμενα αυτογνωσίας και αναζήτησης, βασισμένα σε αληθινές εμπειρίες. Κείμενα γραμμένα με πάθος που μπορούν να σου δημιουργήσουν συναισθήματα. Δεν έχει σημασία εάν είναι θλίψης ή χαράς, σημασία έχει να σε βγάλουν από το καταθλιπτικό τίποτα. Να σε ενεργοποιήσουν νοητικά και ψυχικά. Γιατί το ζητούμενο είναι να αρχίσουμε να νιώθουμε και να αισθανόμαστε. Αυτό είναι ακριβώς που έχουμε ανάγκη, να διαβάσουμε και να αφηγηθούμε ιστορίες με έναν άλλο τρόπο. Άλλωστε τι είναι η ζωή μας;
Μια ιστορία που καθημερινά και για χρόνια αφηγούμαστε με διαφορετικούς τρόπους μέχρι να βρούμε τον καλύτερο επίλογο για να την κλείσουμε.
(Από τον πρόλογο του π. Λίβυου).


Εγχειρίδιον, Οδηγός για μια ευτυχισμένη ζωή, Επίκτητος, εκδ. Αρμός
Εγχειρίδιον, Οδηγός για μια ευτυχισμένη ζωή, Επίκτητος, εκδ. Αρμός
Στο επίκεντρο της διδασκαλίας του Επίκτητου βρίσκεται η απόκτηση της ευδαιμονίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε ποια από τα πράγματα εξαρτώνται από εμάς και ποια όχι. Όσα δεν εξαρτώνται από εμάς, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και οφείλουμε απλώς να τα ανεχόμαστε, καθώς είναι μάταιο να αγωνιούμε γι’ αυτά ή να τα πολεμούμε. Για τον Επίκτητο είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε σε όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και να μην τα θεωρούμε κακά ή καλά, αλλά αδιάφορα. Το να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες της ζωής με ηρεμία, χωρίς να χάνουμε την εσωτερική μας γαλήνη, μπορούμε να το πετύχουμε αξιολογώντας ορθά τις αντιλήψεις που έχουμε για τα πράγματα. Η εισαγωγή, η μετάφραση και τα σχόλια είναι του Ιωάννη Πλεξίδα.


Ο καφές, η γέφυρα και ο Μαντέλα, Ιάκωβος Μαρτίδης, εκδ. Αρμός
Ο καφές, η γέφυρα και ο Μαντέλα, Ιάκωβος Μαρτίδης, εκδ. Αρμός
Ένα βιβλίο που θέλει να βοηθήσει τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει τις ανεκμετάλλευτες εκπληκτικές δυνατότητες που έχουμε όλοι μας και να κατανοήσει ότι η αλλαγή στάσης ζωής είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας, ώστε να ζήσουμε μια ζωή με ποιοτικές εμπειρίες και συν-κινήσεις. Ο συγγραφέας, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής και Συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγωνιούμε με την ιδέα και μόνο του θανάτου, όμως τα κρίσιμα ερωτήματα είναι άλλα: Υπάρχει μεράκι και αγάπη σε αυτά που κάνουμε; Νιώθουμε ευγνώμονες για όλα τα δώρα που μας δόθηκαν ή τα θεωρούμε δεδομένα και τα προσπερνάμε; Αναλαμβάνουμε την ευθύνη ή την προβάλλουμε στους άλλους; Πόση αλήθεια έχει η ζωή μας; Πόση ελευθερία αντέχουμε;


Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, George S. Clason, μτφ.: Βασίλης Πουλάκος, εκδ. Key Books
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, George S. Clason, μτφ.: Βασίλης Πουλάκος, εκδ. Key Books
Το κλασικό, πλέον, κλασικό best seller «Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα», που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών πάνω στον οικονομικό προγραμματισμό και την προσωπική οικονομική εξέλιξη, ο George S. Clason αποκαλύπτει τα μυστικά για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου. Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές εμπόρους, τεχνίτες, αλλά και βοσκούς, προτείνει πώς να αποταμιεύσετε, να απαλλαγείτε από τα χρέη, να κάνετε τα έσοδά σας να παράγουν κι άλλα έσοδα, να προσελκύσετε την καλοτυχία, να επενδύσετε με σοφία και –πάνω απ’ όλα– να διασφαλίσετε την περιουσία σας για όλη σας τη ζωή.


Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου, συλλογικό, εκδ. Key Books
Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου, συλλογικό, εκδ. Key Books
Σε αυτό το βιβλίο, 80 παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και επιτυχημένοι άνθρωποι γράφουν ένα γράμμα στον νεότερο εαυτό τους, στο παιδί που τότε ξεκινούσε τη ζωή του και έψαχνε να βρει τον δικό του δρόμο. Τι θα το συμβούλευαν; Θα ακολουθούσαν το ίδιο μονοπάτι; Θα άλλαζαν συνήθειες, συντρόφους, επιλογές και  συνοδοιπόρους ή μήπως θα ήθελαν να διαγράψουν κάποια κεφάλαια της ιστορίας τους; Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ αποκαλύπτει τις πηγές της έμπνευσής του, ο Μο Φάρα τη σημασία της ήττας, η Αριάννα Χάφινγκτον την αξία των κινήτρων, ο Τζέιμι Όλιβερ τη σπουδαιότητα του ενστίκτου,  όλοι ανεξαιρέτως καταθέτουν το απόσταγμα σοφίας που τους χάρισε μία γεμάτη ζωή. 


Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, Irvin D. Yalom, μτφ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Δέσποινα Κακατσάκη, εκδ. Άγρα
Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, Irvin D. Yalom, μτφ. Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Δέσποινα Κακατσάκη, εκδ. Άγρα
Για την προετοιμασία του βιβλίου ο Γιάλομ χρειάστηκε δέκα χρόνια μελέτης φιλοσοφικών κειμένων προκειμένου να οριοθετήσει και να συγκροτήσει τη φιλοσοφική βάση της υπαρξιακής θεωρίας με έναν τρόπο που να μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή άσκηση της ψυχοθεραπείας. Η αρχική έκδοση της Υπαρξιακής ψυχοθεραπείας δεν αναθεωρήθηκε ποτέ και, όπως λέει ο ίδιος ο Γιάλομ, χρησιμοποιήθηκε ως πηγή και βάση για όλα τα επόμενα λογοτεχνικά βιβλία του, μέσα από τα οποία έγιναν οι όποιες αναθεωρήσεις και εξειδικεύσεις της. Αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει την Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ένα πολύτιμο βιβλίο ταυτόχρονα για ειδικούς και γενικό κοινό. Από τον πρόλογο του Γιάννη Ζέρβα, ο οποίος έχει και την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου.


12 κανόνες για τη ζωή, Jordan B. Peterson, εκδ. Key Books
12 κανόνες για τη ζωή, Jordan B. Peterson, εκδ. Key Books
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος κλινικός ψυχολόγος Jordan B. Peterson παρουσιάζει 12 θεμελιώδεις και πρακτικούς κανόνες για το πώς να ζήσουμε μια ζωή γεμάτη νόημα - από το να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη πριν κατακρίνουμε τον οποιονδήποτε, έως το να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτό που ήμασταν χθες, και όχι με αυτό που είναι κάποιος άλλος σήμερα. Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική ζωή του, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 Κανόνες για τη ζωή προσφέρουν ένα αντίδοτο για το χάος της ζωής μας: αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τζορτζ Όργουελ, Πιερ Κριστέν, Σεμπαστιέν Βερντιέ, μτφ. Κλαιρ Νεβέ, εκδ. Μίνωας
Τζορτζ Όργουελ, Πιερ Κριστέν, Σεμπαστιέν Βερντιέ, μτφ. Κλαιρ Νεβέ, εκδ. Μίνωας
Ο Πιερ Κριστέν και ο Σεμπαστιέν Βερντιέ, δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς κόμικ στη Γαλλία, διεισδύουν απολαυστικά στον κόσμο του ασυνήθιστου, εκπληκτικού βίου ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ο Όργουελ, απόφοιτος του Ίτον, αστυνομικός, προλετάριος, δανδής, πολιτοφύλακας, δημοσιογράφος, επαναστάτης, μυθιστοριογράφος, εκκεντρικός, σοσιαλιστής, πατριώτης, κηπουρός, ερημίτης, προφητικός, πέρασε στην αιωνιότητα χάρη στο «1984» και στην προφητική επινόηση του Μεγάλου Αδελφού. Προανήγγειλε, εβδομήντα χρόνια πριν, τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του διαδικτύου αλλά και την πρόσβαση τρίτων σε προσωπικά δεδομένα. Και η ζωή του ήταν εξίσου συναρπαστική με τα βιβλία του.


Τα απομνημονεύματά μου, Σωτήρης Ε. Σπαθάρης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Τα απομνημονεύματά μου, Σωτήρης Ε. Σπαθάρης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Ανέκδοτα αυτοβιογραφικά κείμενα του λαϊκού καλλιτέχνη με εισαγωγή, επιμέλεια και επεξηγηματικά σχόλια του Γιάννη Κόκκωνα. Ο καραγκιοζοπαίχτης και οικοδόμος Σωτήρης Ευγενίου Σπαθάρης (1887-1974) είναι ο πρώτος Έλληνας λαϊκός καλλιτέχνης που έγραψε εκτενή κείμενα για τη ζωή του και για την τέχνη του. Τα «απομνιμονέματά» του τα έγραψε τρεις φορές: μία το 1944, μία από το 1950 ως το 1955, και μια τρίτη από το 1957 ως το 1959. Η τελευταία εκδοχή, γραμμένη επειδή τα προηγούμενα χειρόγραφα είχαν χαθεί, εκδόθηκε στις αρχές του 1960, «λογοκριμένη» όμως και με γλωσσικές επεμβάσεις αρκετές. Τώρα τα χαμένα χειρόγραφα βρέθηκαν και στον παρόντα τόμο εκδίδονται για πρώτη φορά οι δύο παλαιότερες και πολύ αξιολογότερες μορφές του σπουδαίου αυτού έργου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ