- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» με τον Ιωσήφ Σηφάκη
Το βιβλίο του παγκοσμίως καταξιωμένου Έλληνα έρχεται στις εκδόσεις Αρμός
Ιωσήφ Σηφάκης:«Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο». Το νέο βιβλίο από τον διεθνούς φήμης επιστήμονα κυκλοφορεί τον Δεκέμβριο από τις εκδόσεις Αρμός
Στις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται το πιο επαναστατικό βιβλίο της χρονιάς. Μια κατάθεση ψυχής, ένα απόσταγμα εμπειριών και γνώσης, από τον διεθνούς φήμης, μοναδικό Έλληνα βραβευμένο με βραβείο Turing, Ιωσήφ Σηφάκη.
Γκουρού της πληροφορικής με ερευνητικό έργο και πρωτοποριακές εργασίες που αξιοποιούνται από τεχνολογικού κολοσσούς του μεγέθους των Intel, Microsoft, Google, ο Ιωσήφ Σηφάκης καταθέτει νέα κεφάλαια στην πολυετή μελέτη του για τη γνώση ως οντότητα, τις διαδικασίες ανάπτυξης και διαχείρισής της από υπολογιστές και ανθρώπους, ενώ παράλληλα απαντά σε βασικά ερωτήματα γύρω από το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Το πολυαναμενόμενο βιβλίο «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο» κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Αρμός.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας, Ιωσήφ Σηφάκης, «Ήταν επιθυμία και ευθύνη μου να γράψω για τη σπουδαιότητα της γνώσης ως άυλης οντότητας, ξεχωριστής από τις φυσικές οντότητες, και την ανάγκη κατανόησης των διαδικασιών ανάπτυξης και εφαρμογής της.
Να δείξω πώς νέες έννοιες και μοντέλα από την Πληροφορική μάς βοηθούν να εμβαθύνουμε στη λειτουργία της ατομικής και της συλλογικής συνειδητότητας.
Πώς οι κάθε είδους δομές που συνθέτουν τις κοινωνίες μας ορίζουν πάνω απ’ όλα πληροφορικά συστήματα, των οποίων η εύρυθμη λειτουργία εξαρτάται από την απρόσκοπτη και έγκαιρη ανταλλαγή αξιόπιστων γνώσεων.
Ελπίζω το παρόν πόνημα να είναι η απαρχή της μύησης του αναγνώστη στην έννοια της γνώσης, στις πολλαπλές μορφές και χρήσεις της.
Να του δώσει τα εφόδια για να δει τον κόσμο μέσα από το γνωσιολογικό πρίσμα, τον γνώμονα για να πράξει σωστά ως άτομο και ως πολίτης».
Ποιος είναι ο Ιωσήφ Σηφάκης, συγγραφέας του «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο»
Ο Ιωσήφ Σηφάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1946 και ζει στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας από το 1970. Είναι πληροφορικός διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων. Το 2007 του απονεμήθηκε το βραβείο Turing, το αντίστοιχο του βραβείου Νόμπελ στην Πληροφορική.
Είναι μέλος 6 ακαδημιών. Το γαλλικό κράτος του απένειμε το 2009 τον τίτλο του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας (Grand Officier de l’Ordre du Mérite) και το 2011 τον τίτλο του διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής (Commandant de la Légion d’Honneur). To 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, και το 2013 ο Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος.
Τι θα διαβάσουμε στις σελίδες του «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο»
Το βιβλίο του Ιωσήφ Σηφάκη απαρτίζεται από τρεις ενότητες. Η Α΄ ενότητα που έχει τρία κεφάλαια, παρουσιάζει τη γνώση ως οντότητα, καθώς και τις διαδικασίες ανάπτυξης και διαχείρισής της από υπολογιστές και ανθρώπους.
Η Β΄ ενότητα, που απαρτίζεται από δύο κεφάλαια, αναλύει αφενός τις σχέσεις μεταξύ υπολογιστικών διαδικασιών και φυσικών φαινομένων, αφετέρου τις διαδικασίες παραγωγής και εφαρμογής γνώσης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και Φυσικής Νοημοσύνης.
Η Γ΄ ενότητα που απαρτίζεται από δύο κεφάλαια. Παρουσιάζει σκέψεις για μια φιλοσοφία του ανθρώπου υπό το φως της προηγούμενης γνωσιολογικής θεώρησης. Το βιβλίο κλείνει με έναν επίλογο που συνοψίζει βασικά συμπεράσματα και ερωτήματα για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για το «Κατανοώντας και αλλάζοντας τον κόσμο», αλλά και για το έργο του Ιωσήφ Σηφάκη, στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Αρμός
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η παιδική και νεανική λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά γόνιμο πεδίο επιστημονικής διερεύνησης
Μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα «Το κακό που δεν υπάρχει» (μετάφραση Δήμητρα Δότση, 336 σελίδες, Εκδόσεις Utopia)
Ο Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ και ο Αντρέα Μπαγιάνι γράφουν για την άνοια των γονιών τους
«Μόνο με την επίκληση της νομιμότητας δεν θα έχει κανείς μέλλον», λέει ο Αντώνης Κλάψης στην ATHENS VOICE
Ήρθε στη Θεσσαλονίκη καλεσμένος του Φεστιβάλ ΛΕΑ για να παρουσιάσει το μυθιστόρημά του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι»
Πανελλαδική έρευνα αποκαλύπτει τις συνήθειες, τα κίνητρα και τις νέες τάσεις των Ελλήνων αναγνωστών
Το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα μεταφέρεται στη σκηνή σε διασκευή του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Loggia
Το μυθιστόρημα «Εκεί εκεί» του Tommy Orange (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου
Μια συλλογή διηγημάτων που δεν θα σε αφήσει να ησυχάσεις ούτε λεπτό
Μια νουβέλα γραμμένη σαν μια σχοινοτενής ευχή με τη μορφή νουβέλας: μακάρι ένα παιδί να στραφεί νωρίς μέσα του και να αναρωτηθεί βαθιά και ουσιαστικά ποια είμαι, πού πάω, τι θέλω, γιατί το θέλω
Μια συνέντευξη με τον δρα Θεόδωρο Παπακώστα με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Πόση Μεγάλη Ελλάδα θέλετε; — Ναι!» (344 σελίδες, Εκδόσεις Key Books)
Ο Ρουμάνος ποιητής αποτυπώνει την αγωνία μιας ταυτότητας που διαρκώς αμφισβητείται
Μεγαλώνοντας στη Μόσχα στις αρχές του αιώνα και γνωρίζοντας τον μεγάλο συνθέτη Σκριάμπιν
Το βιβλίο «Θεραπευτικές Ιστορίες-Τετράδιο Ασκήσεων Ποιητικού Λόγου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος (Αθήνα, 2026)
Ένα βιβλίο παιδαγωγικής του Διαφωτισμού που επηρέασε την εκπαίδευση στη Δύση
Μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει αλλάξει την Τουρκία - κι όπως λέει ο ιστορικός Στέφαν Ίρινγκ, δεν έχει πια τρόπο να φύγει
Πώς γίνεται ένα πραγματικό δημοσιογραφικό ρεπορτάζ;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.