- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΠτΔ διαβάζει επιστολές θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές που έγραψαν Εβραίες μητέρες από τη Θεσσαλονίκη θύματα του Ολοκαυτώματος
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετέχει ενεργά σε μία από τις παραγωγές που περιλαμβάνονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των φετινών «55ων Δημητρίων» της Θεσσαλονίκης.
Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών -λόγω πανδημίας- «Δημητρίων» που ξεκίνησαν στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου, κινείται στον άξονα «distances» (αποστάσεις).
Στο πλαίσιο των δραματοποιημένων αναγνώσεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ.
Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.
Στην επιστολή καταγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας και πανικού που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο ‘Άουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943.
«Αγαπημένο μου παιδί,
Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι’ αυτόν (…).
Η καρδιά μου ξεσκίζεται»., αναφέρεται στην επιστολή.
Το πρώτο μέρος της δραματοποιημένης ανάγνωσης «Μη με ξεχάσετε», με υπότιτλο «Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» είναι διαθέσιμο online από αύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://e-dimitria.gr/.
Θα ακολουθήσουν στις 19 Οκτωβρίου, το δεύτερο μέρος «Περίκλειστοι» και στις 25 Οκτωβρίου το τρίτο, «Αdio Kerida- Αντίο Αγαπημένη».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαβάσει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου 1943, όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του ολοκαυτώματος.
Η αλληλογραφία της Νεάμα Καζές περιλαμβάνει 13 επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.
Αφήγηση: η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη
Παρεμβάλλονται κείμενα των: Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και
Λούλας Αναγνωστάκη
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σοπράνο: Μαριάντζελα Χατζησταματίου
Συνεργασία στη δραματουργία: Δηώ Καγγελάρη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άκης Σακελλαρίου
Μουσικοί:
Μαρία Εκλεκτού, βιολί
Ιωάννης Στέφος, τσέλο
Νικόλαος Παναγιωτίδης, κιθάρα, λάφτα
Κωσταντίνος Τσούγκρας, ακορντεόν
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με την έκδοση των δύο συλλογικών τόμων «Εκατό και είκοσι φωνές» και το προσεχές φεστιβάλ, το δίκτυο «Η Φωνή της» επιδιώκει να αποτελέσει ένα ανάχωμα στην έμφυλη βία
Ένα εβδομαδιαίο podcast για τις νέες εκδόσεις, και τις νέες σειρές και ταινίες.
210 εκδοτικοί οίκοι αναμένουν το αναγνωστικό κοινό με πλούσιες εκδηλώσεις
Tο έργο του διερεύνησε τα τραύματα του 20ού αιώνα και χαιρετίστηκε για τον πειραματικό και τολμηρό χαρακτήρα του
Ένα λυρικό και την ίδια στιγμή ένα σκληρά ρεαλιστικό μυθιστόρημα για τη Θεσσαλονίκη που την κατάπιαν οι φλόγες
Ο Κωνσταντίνος Τσικλέας μιλάει στην ATHENS VOICE για τους ξεχασμένους ήρωες της μουσικής και τις ιδιαίτερες ιστορίες τους
Η συγγραφέας μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων «Τους χαιρετισμούς μου στην Ιθάκη»
Ξαναδιαβάζοντας την Ιλιάδα, σε μετάφραση Παναγιώτη Γιαννακόπουλου, από τις Εκδόσεις Κάκτος
Η ταινία φέρνει ξανά στο προσκήνιο την Αρχαία Ελλάδα
Ο δημιουργός του Αστερίξ, του Ιζνογκούντ και του Μικρού Νικόλα και βασικός σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ
Η Κατερίνα Αγυιώτη μιλάει για το βιβλίο της «Η τσουλήθρα και άλλες ιστορίες» (εκδόσεις Τεχνοδόμιον), για τη ζωή της, τη γραφή, την έμπνευση και το παράδοξο
Γιατί κάθε εποχή ξαναγράφει την προϊστορία για να καταλάβει το παρόν της
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη νέα ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Το μυθιστόρημα της Ελευθερίας Τίγκα για την κακοποίηση των γυναικών βασίζεται σε αληθινή ιστορία
Το ποίημα της ημέρας είναι από τη συλλογή «Ικέτες των απλών πραγμάτων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός
Άνθρωπος της επικοινωνίας και του βιβλίου, επανέρχεται με τη νέα του ποιητική συλλογή «Ως κινούμενη άμμος» από τις εκδόσεις Αρμός
Από το σπίτι μέχρι το νησί και την παραλία, αυτές είναι οι βιβλιο-επιλογές μας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.