- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ΠτΔ διαβάζει επιστολές θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές που έγραψαν Εβραίες μητέρες από τη Θεσσαλονίκη θύματα του Ολοκαυτώματος
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετέχει ενεργά σε μία από τις παραγωγές που περιλαμβάνονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των φετινών «55ων Δημητρίων» της Θεσσαλονίκης.
Η θεματολογία των φετινών ψηφιακών -λόγω πανδημίας- «Δημητρίων» που ξεκίνησαν στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 26 Οκτωβρίου, κινείται στον άξονα «distances» (αποστάσεις).
Στο πλαίσιο των δραματοποιημένων αναγνώσεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ.
Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.
Στην επιστολή καταγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας και πανικού που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο ‘Άουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943.
«Αγαπημένο μου παιδί,
Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι’ αυτόν (…).
Η καρδιά μου ξεσκίζεται»., αναφέρεται στην επιστολή.
Το πρώτο μέρος της δραματοποιημένης ανάγνωσης «Μη με ξεχάσετε», με υπότιτλο «Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων» είναι διαθέσιμο online από αύριο Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://e-dimitria.gr/.
Θα ακολουθήσουν στις 19 Οκτωβρίου, το δεύτερο μέρος «Περίκλειστοι» και στις 25 Οκτωβρίου το τρίτο, «Αdio Kerida- Αντίο Αγαπημένη».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα διαβάσει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου 1943, όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του ολοκαυτώματος.
Η αλληλογραφία της Νεάμα Καζές περιλαμβάνει 13 επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.
Αφήγηση: η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη
Παρεμβάλλονται κείμενα των: Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και
Λούλας Αναγνωστάκη
Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σοπράνο: Μαριάντζελα Χατζησταματίου
Συνεργασία στη δραματουργία: Δηώ Καγγελάρη
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Αποστολόπουλος
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άκης Σακελλαρίου
Μουσικοί:
Μαρία Εκλεκτού, βιολί
Ιωάννης Στέφος, τσέλο
Νικόλαος Παναγιωτίδης, κιθάρα, λάφτα
Κωσταντίνος Τσούγκρας, ακορντεόν
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.