Βιβλιο

Διαβάσαμε πρώτοι το βιβλίο «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι»

Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Γκιγιόμ Μισό θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

69344622_10156942672578218_6480720064680034304_n.jpg
Κέλλη Κρητικού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γκιγιόμ Μισό, «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι», εκδόσεις Κλειδάριθμος

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γκιγιόμ Μισό, «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι», που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος στις 14 Οκτωβρίου

Ο Γκιγιόμ Μισό θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και έχουν μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Ειδικότερα, το «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» αποτελεί τη μεγαλύτερή του επιτυχία παγκοσμίως συνδυάζοντας μια σκληρή αστυνομική ιστορία με την τέχνη και το φως της ελπίδας. Μέσα από τις σελίδες του και με φόντο το Παρίσι, με τη μοναδική του λάμψη αλλά και τη σκοτεινή του πλευρά, ζωντανεύει μια παράξενη υπόθεση γεμάτη δράση και αγωνία, που έχει τις ρίζες της σε μια στυγερή δολοφονία. Εκδίκηση, πόνος, οργή, απιστία, ενοχές, γίνονται ένα κουβάρι που μόνο η πίστη στην αλήθεια και στη ζωή μπορεί να ξεδιαλύνει και να προσφέρει τη λύτρωση και τη λύση του μυστηρίου.     

Η Μάντλιν, μια Λονδρέζα πρώην αστυνομικός και έχει εργαστεί και στη Νέα Υόρκη, νοικιάζει το ατελιέ ενός διάσημου ζωγράφου, του Σον Λόρεντς,  στο Παρίσι, για να ανασυγκροτηθεί, να ανακαλύψει τι θέλει να κάνει στο μέλλον και για να προετοιμαστεί ψυχολογικά ώστε να γίνει μητέρα. Φτάνοντας ταλαιπωρημένη από τη βροχή και το ταξίδι, αντικρίζει μέσα στο ατελιέ έναν Αμερικάνο συγγραφέα, τον Γκασπάρ, ο οποίος έχει επίσης νοικιάσει το σπίτι ώστε να απομονωθεί και να γράψει το νέο θεατρικό του έργο. Η Μαντλίν ετοιμάζεται να υποχωρήσει, όμως ο ιδιοκτήτης της γνωστοποιεί τις αληθινές του προθέσεις: θέλει να τον βοηθήσει να βρει τους τρεις πίνακες που ζωγράφισε ο Λόρεντς πριν πεθάνει αιφνιδίως. Τρεις πίνακες τεράστιας συναισθηματικής, και όχι μόνο, αξίας που είναι πεπεισμένος πως θα ρίξουν φως στα μυστικά που κουβαλούσε ο ζωγράφος στην ψυχή του μετά την απαγωγή και τη δολοφονία του μικρού του γιου. Χωρίς να το αντιληφθούν, η Μαντλίν και ο Γκασπάρ βρίσκονται μπλεγμένοι σε μια ιστορία που κρύβει μίσος, φθόνο, πλεκτάνες, δολοπλοκίες, συμφέροντα, πόνο αλλά και την ελπίδα πως όλα μπορούν να συμβούν. Καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως, οι δύο πρωταγωνιστές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις πληγές τους και να βρουν τον τρόπο να εξαγνιστούν μέσα από την αλήθεια της τέχνης και των κρυμμένων μηνυμάτων της.

Δεν είναι εύκολο να φέρεις κοντά το φως της τέχνης και το σκοτάδι του θανάτου και να δημιουργήσεις ένα συναρπαστικά αρμονικό, έντονο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα. Μα ο Μισό αρέσκεται στα δύσκολα και στα πολύπλοκα γιατί μπορεί να χαλιναγωγεί έξυπνα την πένα του και να αλλάζει διαρκώς ύφος και κατεύθυνση με το κατάλληλο τέμπο. Μυστήριο, αγωνία, σασπένς αλλά στον πυρήνα οι ανθρώπινες αδυναμίες που οδηγούν, αργά ή γρήγορα, στη συντριβή. Με αφορμή μια τραγική ιστορία που υφαίνει σαν δηλητηριώδη αράχνη αργά τον ιστό της γύρω από τους πρωταγωνιστές και τους οδηγεί σταδιακά στην τρέλα και στον θάνατο, ο συγγραφέας δημιουργεί μια σφιχτοδεμένη πλοκή, όπου η κάθε αποκάλυψη φέρνει και μια ανατροπή, κάθε ανατροπή και μια σκληρή αλήθεια, κάθε αλήθεια και μια ευκαιρία για ευτυχία. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είναι έτοιμος για όσα θα αντιμετωπίσει αλλά η πρόκληση κρύβεται στο να πάρει την απόφαση να μάθει, να βρει την άκρη του νήματος, να αποδώσει δικαιοσύνη και να λυτρώσει με κάποιον τρόπο όσους διαλύθηκαν από το βάρος των ενοχών και της αγάπης.

Οι πρωταγωνιστές είναι ένα κράμα αντιφατικών χαρακτήρων με ισχυρές προσωπικότητες και ευαίσθητη ψυχοσύνθεση. Το έντονο παρελθόν τους έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στις ψυχές τους και ο καθένας τους προσπαθεί να βρει τον τρόπο να χαλιναγωγήσει τις αδυναμίες του, να κρύψει τις ανασφάλειές του, να διαγράψει τις αναμνήσεις που πονάνε και να προχωρήσει με βεβιασμένες κινήσεις στο αύριο. Μόνο που τίποτα δεν μπορεί να ξεχαστεί, και η συνταρακτική προσωπική ιστορία του Σον Λόρεντς βρίσκει τον τρόπο να τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους και τις τραγικές τους επιλογές. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως μέσα από τους πίνακες του ζωγράφου, ενεργοποιούν ικανότητες που δεν πίστευαν ότι διαθέτουν και τους οδηγεί σταδιακά στην αλήθεια της ψυχής που πάντα ξέρει ποιος δρόμος είναι ο σωστός για να συναντήσει κανείς την ευτυχία.

Ζωντανοί διάλογοι δίνουν τη θέση τους σε λεπτομερείς περιγραφές τεχνικών και φωτοσκιάσεων, και νέοι χαρακτήρες εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή ώστε να δώσουν ώθηση στην εξιχνίαση της υπόθεσης και να μεγαλώσουν τον κύκλο των υπόπτων. Εικασίες μπλέκονται με αδιάσειστα στοιχεία, ενώ οι αποκαλύψεις ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό προσφέροντας τον απαραίτητο χρόνο στους ήρωες να καταδυθούν στην προσωπική τους κόλαση και να βρουν νέες ισορροπίες για να επιβιώσουν.

«Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» κρύβει μυστικά και ψέματα που μόνο οι ένοικοί του μπορούν να τα ανακαλύψουν. Είστε έτοιμοι να το επισκεφθείτε;


Το «Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι» κυκλοφορεί την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ