Βιβλιο

Συγγραφείς εγκαταλείπουν το πρακτορείο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

«Για τα δικαιώματα των τρανς»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Δημιουργοί εγκαταλείπουν λογοτεχνικό πρακτορείο που εκπροσωπεί την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εξαιτίας των «τρανσφοβικών» σχολίων της.

Τέσσερις συγγραφείς αποχώρησαν και έλυσαν τη συνεργασία τους με το πρακτορείο Blair Partnership εξαιτίας της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και των πρόσφατων σχολίων της δημιουργού των βιβλίων του Χάρι Πότερ για τα «δικαιώματα των τρανς».

Οι συγγραφείς - Fox Fisher, Drew Davies και Ugla Stefanía Kristjönudóttir Jónsdóttir – ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να συνεργάζονται με το εν λόγω πρακτορείο καθώς δεν έχουν πειστεί ότι η εταιρεία «στηρίζει τα δικαιώματά μας με κάθε τρόπο». Κατηγορούν το πρακτορείο με έδρα το Λονδίνο, το οποίο εκπροσωπεί κάθε πτυχή του έργου της Ρόουλινγκ με ήρωα τον μάγο Χάρι Πότερ, πως απέφυγε να πάρει μια ξεκάθαρη θέση υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς και κατά της Βρετανής συγγραφέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Guardian ο τέταρτος συγγραφέας που εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει από το πρακτορείο Blair Partnership ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του.  

Aναρτήσεις της Ρόουλινγκ  στο τουήτερ θεωρήθηκαν «τρανσφοβικές» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι Fisher, Davies και Jónsdóttir δήλωσαν ότι με αφορμή τα πρόσφατα σχόλια της Ρόουλινγκ ζήτησαν από το πρακτορείο να «επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στα δικαιώματα και την ισότητα των τρανς». Παρόλα αυτά και μετά από ιδιωτικές διαβουλεύσεις, ανέφεραν πως «νιώθουμε πως ήταν ανήμποροι να δεσμευτούν σε όποια δράση που εμείς θεωρούσαμε κατάλληλη και ουσιαστική».

«Η ελευθερία του λόγου μπορεί μόνο να υποστηριχθεί όταν οι δομικές ανισότητες που εμποδίζουν τις ίσες ευκαιρίες για υποεκπροσωπούμενες ομάδες αμφισβητηθούν και αλλάξουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι τρεις συγγραφείς.

Από την πλευρά το πρακτορείο  Blair Partnership δήλωσε υπερήφανο από την ποικιλομορφία των απόψεων που εκφράζονται από τους δημιουργούς του. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του λογοτεχνικού πρακτορείου, «πάντα θα προασπιζόμαστε διαφορετικές φωνές θα πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου για όλους, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να "επανεκπαιδεύσουμε" το προσωπικό για να ικανοποιήσει τα αιτήματα μιας μικρής ομάδας πελατών».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ