Βιβλιο

Τι νέο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία

4 νέα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και πρέπει να προσέξεις.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 743
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
books-2.jpg

Νέες εκδόσεις: Ρούλα Γεωργακοπούλου, Roderick Beaton, Laura Kipnis, «La casa de papel, Εscape book».

«Η μέθοδος της μπουρμπουλήθρας», Ρούλα Γεωργακοπούλου εκδ. Πόλις
«Η μέθοδος της μπουρμπουλήθρας», Ρούλα Γεωργακοπούλου
εκδ. Πόλις, σελ. 72, €12
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της γνωστής δημοσιογράφου, θεατρικής συγγραφέως και μεταφράστριας Ρούλας Γεωργακοπούλου, ένα ποιητικό πεζό που γράφτηκε παράλληλα με την εξέλιξη της πανδημίας και συνδέει την Ιστορία και τις ιστορίες της. Οι τρυφεροί απόηχοι της παιδικής ηλικίας και ο τραχύς ρεαλισμός της υγειονομικής κρίσης συνδυάζονται σε ένα λούνα παρκ επάλληλων ιστοριών που ξεκινούν από ένα σπίτι της Αθήνας υπό συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού και εξακτινίζονται στο ακινητοποιημένο παρελθόν και στο ρευστό μέλλον.


«Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους», Roderick Beaton, εκδ. Πατάκη
«Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους», Roderick Beaton
μτφ. Μενέλαος Αστερίου, εκδ. Πατάκη, σελ.576, €22,90
Ο επί τρεις δεκαετίες καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Αδαμάντιος Κοραής στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Roderick Beaton, γράφει ένα σημαντικό βιβλίο που ερμηνεύει τη φυσιογνωμία του ελληνικού λαού συνδέοντας κριτικά την επικαιρότητα με το ιστορικό παρελθόν του. Το βιβλίο αυτό ανατέμνει το αξιοσημείωτο επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας: τη μέσα σε 300 χρόνια οικοδόμηση ενός στη σύγχρονου έθνους στα ερείπια ενός εξαφανισμένου πολιτισμού. Πρόκειται για την ιστορία των γεγονότων και της υψηλής πολιτικής, αλλά και η Ιστορία της κουλτούρας και των τεχνών, των ανθρώπων και των ιδεών.


«Κατά του έρωτα - Μια πολεμική», Laura Kipnis,  εκδ. Αλεξάνδρεια
«Κατά του έρωτα - Μια πολεμική», Laura Kipnis
μτφ. Χαρίτος Κυριάκος, επιμέλεια: Ροζαλί Σινοπούλου, εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 240, €14
Ο έρωτας είναι μια μυστηριώδης και ακαταμάχητη δύναμη, με απέραντη εξουσία πάνω στις σκέψεις και τις αποφάσεις της ζωής μας. Ποιος θα μπορούσε να είναι εναντίον του έρωτα; Κανείς. Μήπως όμως υπάρχει κάτι λίγο ανησυχητικό σ’ αυτή την απόλυτη ομοιομορφία της γνώμης; Η Λάουρα Κίπνις νιώθει την ανάγκη να γράψει μια γλυκόπικρη και αστεία πολεμική εναντίον του, να τοποθετήσει ένα μικρό εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από τον καναπέ μας. Δεν θα μας τραυματίσει (τουλάχιστον όχι σοβαρά). Σκοπός της είναι μόνο να ταρακουνήσει τα πράγματα και να υπονομεύσει μερικές βεβαιότητες.


«La casa de papel, Εscape book - Το ημερολόγιο του καθηγητή», εκδ. Ελληνικά Γράμματα
«La casa de papel, Εscape book - Το ημερολόγιο του καθηγητή»
μτφ. Αρετή Μαθιουδάκη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, σελ. 209, €19,80
Γραμμένο από τη συγγραφική ομάδα της επιτυχημένης σειράς του Netflix, το βιβλίο αυτό είναι διαδραστικό και μεταφέρει στις σελίδες του την αγωνία από τη δράση της γνωστής ισπανικής τηλεοπτικής σειράς. Εδώ ο πραγματικός πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο αναγνώστης, αφού καλείται να λύσει όλους τους γρίφους που θα συναντήσει στο βιβλίο για να μάθει σε ποια σελίδα να συνεχίσει την ανάγνωση, καθώς τα κεφάλαια δεν βρίσκονται στη σωστή σειρά. Και αν δεν καταφέρει να απαντήσει στα αινίγματα, υπάρχει η λύση…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ