Βιβλιο

Ο Γιώργος Σεφέρης απαγγέλλει Γιώργο Σεφέρη

«Ελένη»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Διαβάστε τι γράφει ο Γιώργος Σεφέρης για τον βασιλιά Κωνσταντίνο, τον Βενιζέλο, τους Γερμανούς και τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες και ακούστε τον ίδιο τον ποιητή να απαγγέλλει το ποίημά του «Ελένη».

Ένας «Τουρκόσπορος» στην Αθήνα

Στην Αθήνα η οικογένεια μένει καταρχάς στην οδό Κοδριγκτώνος. Ο Γιώργος εγγράφεται στο Πρότυπον Γυμνάσιον, κάτω από την Ακρόπολη. Aποφοιτά το 1917.

Και πάλι από το Χειρόγραφο Σεπ. ’41:

«Έφτασα στην Αθήνα τον καιρό που άρχιζε ο μεγάλος Διχασμός. Δεν πρόφτασα να νιώσω μήτε αγάπη μήτε υπόληψη για τον Κωσταντίνο. Έπειτα ήρθαν τα "Νοεμβριανά", που μου θύμισαν καταπληκτικά τα καμώματα των Τούρκων. Για τους ανθρώπους του Κωσταντίνου, εμείς που ερχόμασταν από το σκλαβωμένο Εθνος, που είχαμε ανατραφεί μόνο με μια λαχτάρα, την Ελλάδα, ήμασταν οι Τουρκόσποροι. Κι αυτοί που μας χλεύαζαν και μας ταπείνωναν δε σκοτίζουνταν που ο Γερμανός ήταν ο σύμμαχος των Τούρκων και των Βουλγάρων, τον ευχόντουσαν νικητή και του παράδιναν τα κάστρα μας απολέμιστα. Για τη φαντασία μου, τότε, αυτή η ωμή στενοκεφαλιά ήτανε πράγμα υπέρογκο και τερατώδες.

»Θυμάμαι τ’ απομεσήμερο που είδα, από ένα παράθυρο της οδού Μπουμπουλίνας, το ελεεινό θέαμα του όχλου με δεσποτάδες και παπάδες που κουβαλούσαν πέτρες για τ’ ανάθεμα του Βενιζέλου· την αηδία που μ’ έπνιγε στο Πολύγωνο, μπροστά στο φριχτό μνημείο με τα κερατοφόρα καύκαλα από τραγιά στην κορυφή του. [...]

»Ήτανε πράγματα που δεν καταλάβαινα. Και τώρα ακόμη που πέρασαν τα χρόνια και ξεβίδωσα πολλές φορές το μηχανισμό του ανθρώπου και του Έλληνα, μπορεί να βρίσκω εξηγήσεις αλλά δεν απολυτρώθηκα ολωσδιόλου από την κατάντια εκείνη. Οπωσδήποτε, από τότε άρχισα να σκέπτομαι -μας δίδασκαν στο Γυμνάσιο την Απολογία- ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάντα δυο κόσμοι που πολεμιούνται: ο κόσμος του Σωκράτη και ο κόσμος του Άνυτου, του Μέλητου και του Λύκωνα. Η ιδέα αυτή δε μ’ άφησε. Κάποτε βλέπω τους δυο αυτούς κόσμους να μάχουνται μέσα στο ίδιο πρόσωπο· στον Αλκιβιάδη, στον Ίωνα Δραγούμη, λ.χ. Αν ο ένας έλειπε, ο ελληνισμός θα ήταν άλλο πράγμα».


Περισσότερα για τον Γιώργο Σεφέρη στον 5ο τόμο της σειράς «Έλληνες Ποιητές». Ένα πρωτότυπο εκδοτικό έργο με εκτενή ανθολόγηση ποιημάτων, εργοβιογραφία και CD με τον ποιητή να απαγγέλλει ποιήματά του. Αυτή την Κυριακή με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (#Greekpoets).

Ψήφισε τον αγαπημένο σου ποιητή και κέρδισε μια ολοκληρωμένη σειρά «Έλληνες Ποιητές».