Βιβλιο

Η Μισέλ Ομπάμα μάς βοηθάει να βρούμε τη φωνή μας

Ακολούθησε τις συμβουλές της Michelle Obama για να ανακαλύψεις την πορεία του δικού σου ταξιδιού

Νικολέττα Σταμάτη
ΤΕΥΧΟΣ 730
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το βιβλίο «Becoming: Ένα Ημερολόγιο – Οδηγός για να Ανακαλύψεις τη δική σου Φωνή» της Michelle Obama κυκλοφορεί από τις Athens Bookstore Publications

Στις 13 Νοεμβρίου του 2018, η Michelle Obama κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της και κυριάρχησε στις πωλήσεις βιβλίων. Το «Becoming», ένα οδοιπορικό της ζωής ενός «συνηθισμένου ανθρώπου, που βρέθηκε σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι», εκδόθηκε σε 45 γλώσσες, σε έντυπη, ηλεκτρονική και ηχητική μορφή, με τις πωλήσεις του να ξεπερνάνε τα 11,5 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως. Εκεί μας διηγείται το μοναδικό της ταξίδι, αποκαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους κατάφερε να βρει τη δική της φωνή. Απαντώντας στο θεμελιώδες ερώτημα που έθεσε η ίδια στον εαυτό της: «Πώς έφτασα εδώ; Πότε πήρε μπροστά η ιστορία μου;» είχε στο μυαλό της πως: «ελπίζω πάντως ότι, αν μπορώ να μοιραστώ τη δική μου ιστορία, με όλα τα πάνω και τα κάτω της, και άλλοι άνθρωποι ίσως βρουν το θάρρος να μοιραστούν τη δική τους». 

Τώρα η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έρχεται να μας βοηθήσει να βρούμε τη δική μας φωνή. Το «Becoming: Ένα Ημερολόγιο - Οδηγός για να ανακαλύψεις τη δική σου φωνή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Bookstore Publications, καθοδηγεί τον αναγνώστη ώστε, ακολουθώντας τα βήματα που η ίδια ακολούθησε, να ανακαλύψει την πορεία του δικού του ταξιδιού και την αξία που αυτό φέρει. Ένα ημερολόγιο διανθισμένο με 150 ερωτήσεις και ρητά στα οποία αντικατοπτρίζονται οι βασικές θεματικές των απομνημονευμάτων «Becoming» και τα οποία μας ζητάνε να εξετάσουμε την προσωπική και οικογενειακή μας ιστορία, τους στόχους μας, τις προκλήσεις και τα όνειρά μας στη ζωή, όσα μας συγκινούν και μας δίνουν ελπίδα, αλλά και το μέλλον όπως το φανταζόμαστε όχι μόνο για εμάς τους ίδιους, αλλά και για το σύνολο της κοινότητάς μας. 

Στον πρόλογο, η Michelle Obama εξηγεί επακριβώς όσα θα ήθελε να πετύχει με αυτό το ημερολόγιο-οδηγό, το οποίο κυκλοφορεί ήδη σε περισσότερες από 20 χώρες, που συμπυκνώνονται σε αυτή της τη φράση: «Ελπίζω ότι θα χρησιμοποιήσετε αυτό το ημερολόγιο για να καταγράψετε τις δικές σας εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα, με όλες τους τις ατέλειες και άνευ κριτικής… Δεν χρειάζεται να τα θυμόμαστε όλα – αλλά όλα όσα θυμόμαστε, έχουν αξία». 

Ποια είναι, όμως, η Michelle Robinson Obama, εκτός από σύζυγος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ; Ετών 55, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές του σύγχρονου κόσμου. Πρωταγωνίστησε σε ιστορικές στιγμές, ως η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2017, και συνέβαλε όσο κανείς άλλος στη δημιουργία του πιο ανοιχτού και φιλόξενου Λευκού Οίκου στην ιστορία του. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος στη νομική εταιρεία Sidley & Austin στο Σικάγο, όπου γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της. Αργότερα εργάστηκε στο γραφείο του δημάρχου του Σικάγο, στο Πανεπιστήμιο και στο ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Ίδρυσε το παράρτημα στο Σικάγο των Δημόσιων Συμμάχων, ενός οργανισμού που προετοιμάζει τους νέους για σταδιοδρομία σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι Obama ζουν στην Ουάσινγκτον και έχουν δυο κόρες, τη Malia και τη Sasha.