Βιβλιο

Η Μονάδα: Ένα βιβλίο στην καρδιά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης

Το βιβλίο που ο Στίβεν Κινγκ χαρακτήρισε ως «θρίαμβο» και συνέκρινε με τον «Νονό»

Νικολέττα Σταμάτη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι ΑΘENS BOOKSTORE PUBLICATIONS φέρνουν το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου με τίτλο «Η Μονάδα»

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αμερικανική αστυνομία έχει βρεθεί στο επίκεντρο και έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα ανάμεσα στους πολίτες των ΗΠΑ. Αυτό ακριβώς είναι που καθιστά το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ντον Γουίνσλοου πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η άκρως ρεαλιστική πλοκή της «Μονάδας» μάς μεταφέρει στην καρδιά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και σε όλες τις σκιές που την περιβάλλουν. Από τη μία, έχουμε τις φαινομενικά ανυπέρβλητες εντάσεις μεταξύ αστυνομικών και ομάδων πολιτών, που συνοδεύονται από σκηνικά απληστίας και βίας, ανισότητας και φυλετικών διακρίσεων, εγκλήματος και αδικίας και αντιποίνων και λύτρωσης. Από την άλλη, έναν άντρα ηρωικό και γεμάτο θάρρος, αλλά ταυτόχρονα βαθιά προβληματικό, που μοιάζει να βρίσκεται ένα βήμα πριν την άβυσσο.

Οι συγκλονιστικές ανατροπές, οι σπίθες σκοτεινού χιούμορ και η ηθικά περίπλοκη και καθηλωτική ανατομία της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που κάνουν το μυθιστόρημα αυτό –αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας– να ξεχωρίζει, με τον Στίβεν Κινγκ να το αποκαλεί «θρίαμβο» και να το συγκρίνει με τον «Νονό».

Η μεταφράστρια του βιβλίου, Χρύσα Φραγκιαδάκη, αναφέρει για το βιβλίο: «Ο Ντον Γουίνσλοου, μία από τις πρώιμες δουλειές του οποίου ήταν ιδιωτικός ντετέκτιβ, έχει πει ότι η "Μονάδα" είναι το βιβλίο που ήθελε να γράψει σε όλη του τη ζωή. Έκανε πολυετή έρευνα στα ενδότερα της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, πήρε συνεντεύξεις από πολυάριθμους αστυνομικούς σε όλη την ιεραρχία, βγήκε στους δρόμους μαζί τους, μπήκε στα σπίτια τους και μίλησε με μέλη των οικογενειών τους. Το ενδιαφέρον του εστιάστηκε όχι τόσο στο τι κάνουν και πώς το κάνουν, αλλά κυρίως στο πώς σκέφτονται και αισθάνονται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και πώς τους επηρεάζουν και πώς τους αλλάζουν αυτά που κάνουν και αυτά που βλέπουν».

Ποιος είναι ο Ντον Γουίνσλοου;
Ο κορυφαίος σε πωλήσεις συγγραφέας, σύμφωνα με τους New York Times, Ντον Γουίνσλοου έχει γράψει 24 μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων τα The Force, The Border, Savages, το The Power of the Dog και Το Καρτέλ.

Ξεκινώντας από το Ροντ Άιλαντ, με πατέρα ναυτικό και μητέρα βιβλιοθηκάριο, ο Γουίνσλοου αγάπησε από μικρός τα βιβλία και την αφήγηση ιστοριών. Άφησε το πατρικό του σε ηλικία 17 ετών για να σπουδάσει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, όπου πήρε πτυχίο στις αφρικανικές σπουδές. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ταξίδεψε στη νότια Αφρική ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να γίνει συγγραφέας κερδίζοντας τα προς το ζην ως θεατρικός διευθυντής και, αργότερα, ως ιδιωτικός ντετέκτιβ. Έφυγε ξανά για να σπουδάσει στρατιωτική ιστορία ενώ διετέλεσε επικεφαλής ταξιδιωτικών εκδρομών και ποδηλατικών εξορμήσεων στη νοτιοδυτική Κίνα. Αργότερα, διηύθυνε καλοκαιρινές παραγωγές σεξπιρικών έργων στην Οξφόρδη.

Ανάμεσα σε Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική, ο Γουίνσλοου έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, A Cool Breeze on the Underground, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar. Με γυναίκα και παιδί πλέον, ο Γουίνσλοοου επέστρεψε στη δουλειά του ντετέκτιβ και στην Καλιφόρνια, το σκηνικό πολλών από τα βιβλία του. Ένα εκδοτικό και ένα κινηματογραφικό συμβόλαιο για το μυθιστόρημά του The Death and Life of Bobby Z επέτρεψε στον Γουίνσλοου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο. Ο Γουίνσλοου και ο φίλος του Σέιν Σαλέρνο έγραψαν το σενάριο της τηλεοπτικής σειράς UC: Undercover και συνεργάστηκαν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματός του Γουίνσλοου, Savages.

Τα μυθιστορήματα του Γουίνσλοου έχουν τραβήξει την προσοχή πολλών κινηματογραφικών δημιουργών όπως οι Όλιβερ Στόουν, Μάικλ Μαν, Μάρτιν Σκορσέζε, Ρίντλεϋ Σκοτ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Η Twentieth Century Fox πήρε τα δικαιώματα του Τhe Force και του The Power of the Dog. Τα προηγούμενα βιβλία του, Savages και The Death and Life of Bobby Z, έχουν ήδη γυριστεί σε ταινίες.

Ο Γουίνσλοου έχει τιμηθεί με τα βραβεία Raymond Chandler (Ιταλία), Ian Fleming Silver Dagger (Βρετανία), το λογοτεχνικό βραβείο RBA (Ισπανία) και έχει λάβει πολλές άλλες υψηλού κύρους διακρίσεις. Ζει στην Καλιφόρνια με τη σύζυγό του.