Βιβλιο

«Ναυτίλος»: μια «τρύπα γνώσης» στο Κέντρο

Θα βρείτε πλήθος βιβλία για την Αθήνα με αφορμή τις δημοτικές εκλογές

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ναυτίλος

Ο «Ναυτίλος» γέμισε τη βιτρίνα του με δεκάδες αθηναϊκές εκδόσεις, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές.

Ο «Ναυτίλος» (επίσημη ονομασία «Η βιβλιοθήκη του Ναυτίλου») είναι βιβλιοπωλείο - βιβλιοπωλείο: δεν έχει χώρο εκδηλώσεων, δεν έχει μπαρ, δε στηρίζεται στα μπεστ σέλερ. Από την άλλη, δεν είναι παλαιοβιβλιοπωλείο, αν και διαθέτει μεγάλο όγκο παλιών εκδόσεων, τις οποίες κατά καιρούς βγάζει «στο καλάθι». Ο «Ναυτίλος» είναι μια «τρύπα γνώσης» στο Κέντρο, με έμπειρους ανθρώπους του βιβλίου, «λυσσασμένους» βιβλιόφιλους πελάτες, μεγάλη ποικιλία τίτλων, συνεχή ενημέρωση σε καινούργια βιβλία και, ενίοτε, θεματικά αφιερώματα.

Ναυτίλος

Όπως τώρα που, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, η βιτρίνα του γέμισε με δεκάδες αθηναϊκές εκδόσεις, ενώ εκατοντάδες άλλες περιμένουν στους πάγκους τον επίμονο αθηναιοδίφη ερευνητή, αλλά και τον αρχάριο σε αθηναϊκά θέματα αναγνώστη.

Ναυτίλος

Το ίδιο το βιβλιοπωλείο ανάρτησε το εξής κείμενο, που δείχνει την πολλαπλότητα του εγχειρήματος: «Η Αθήνα ως το θέμα η ίδια ή ως το σκηνικό ή και τα δυο μαζί συναντάται σε πάμπολλα βιβλία, λογοτεχνικά και άλλα. Έχει πράγματι αποτελέσει κατεξοχήν πόλη σύμβολο, φορέα μνήμης, οραμάτων και ιδεών. Προκάλεσε επίσης σε κάθε της περίοδο έντονα αισθήματα αγάπης και απογοήτευσης, διαμαρτυρίας, νοσταλγίας προς κάτι περισσότερο ή λιγότερο παλαιότερο, χαμένο, και ως εκ τούτου καλύτερο, που δεν είναι βέβαιο αν υπήρξε ποτέ, αλλά που μπορούσε να λειτουργεί ως παραμυθία και στοιχείο ταυτότητας.

Ναυτίλος

Οι πολλές «Αθήνες» των βιβλίων λοιπόν. Η Αθήνα των περιηγητών, η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αντιμετωπιζόμενη κριτικά, σκωπτικά ή υπερήφανα, η Αθήνα των λογοτεχνών, η Αθήνα των νοσταλγών αθηναιογράφων, η Αθήνα της μνήμης, η Αθήνα της κοινωνικής κριτικής, η Αθήνα των προνομιούχων, η Αθήνα του περιθωρίου, η Αθήνα σύμβολο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Ναυτίλος

Διάφορα σημεία και χώροι της, τα αρχαία μνημεία και ιδίως την Ακρόπολη του 19ου αι., οι καλλιμάρμαρες κεντρικές λεωφόροι, οι φτωχικές ασφυκτικές συνοικίες των εσωτερικών μεταναστών, ο Λυκαβηττός και η άγουσα προς τη θάλασσα λεωφόρος Συγγρού του Μεσοπολέμου και της γενιάς του 30, οι προσφυγικές συνοικίες, οι λαϊκές γειτονιές της Κατοχής και της Αντίστασης αλλά και της μετεμφυλιακής περιόδου, τα τοπόσημα της καραμανλικής ανοικοδόμησης, οι ευτελείς μικροαστικές πολυκατοικίες του 1960 και του 1970, τα σύγχρονα σημεία των αστέγων και των μεταναστών, τα εμβληματικά κτίρια του 21ου αι., τα διασωθέντα παλαιά κτίρια, νεοκλασικά και μοντερνιστικά με τους συνειρμούς και τις μνήμες που τα συνοδεύουν, όλα αποτέλεσαν και αποτελούν αξιοποιήσιμα στοιχεία πολλαπλών και ποικίλων λόγων για την Αθήνα, την Αθήνα των «Αθηναίων», των επήλυδων, των τουριστών, των μεταναστών. Όλων ημών».

Ναυτίλος

Το αφιέρωμα - έκθεση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών (2 Ιουνίου). «Η βιβλιοθήκη του Ναυτίλου», Χαριλάου Τρικούπη 28, τηλ. 210 3616204, facebook. Περισσότερες πληροφορίες στη Facebook page.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ