Βιβλιο

11 + 1 συμβουλές για μια αποτυχημένη παρουσίαση βιβλίου

Πώς να εξασφαλίσεις το μη αυτονόητο

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Antenna on Unsplash
© Antenna on Unsplash

Για να εξασφαλιστεί με σιγουριά και η δική σου αποτυχία σε μια παρουσίαση βιβλίου, καλό θα είναι να εκπληρώσεις όσες περισσότερες από τις παρακάτω προτροπές μπορείς.

Παρότι οι περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων αποτυχαίνουν, δεν αποτυχαίνουν όλες. Για να εξασφαλιστεί με σιγουριά και η δική σου αποτυχία, καλό θα είναι να εκπληρώσεις όσες περισσότερες από τις παρακάτω προτροπές, ιδανικά μάλιστα όλες:

1. Πρήξε αμείλικτα γνωστούς, φίλους και δημοσιογράφους βιβλίου, από νωρίς και εξακολουθητικά, ώστε να δώσουν το «παρών».

2. Διάλεξε πληρωτικό χώρο παρουσίασης και πλήρωσε όσο το δυνατό ψηλότερο νοίκι.

3 Κλείσε τουλάχιστον τέσσερις ομιλητές, τουλάχιστον δύο αναγνώστες (ιδανικά: ηθοποιούς), συντονιστή, μουσικό συγκρότημα, φαγητό και ποτό, πληρώνοντας κι εδώ όσο μπορείς περισσότερα.

4. Εξασφάλισε ότι οι ομιλητές δεν θα έχουν διαβάσει το βιβλίο και θα αρκεστούν σε πληροφορίες από δεύτερο χέρι, Δελτίο Τύπου, οπισθόφυλλο, ίντερνετ − ή ούτε καν σε αυτά. 

5. Βεβαιώσου ότι ο συντονιστής διαθέτει άκρα σοβαροφάνεια, δεν ξέρει τι θα πει χιούμορ, δεν κρατάει διαδικασίες χρόνου, δεν τηρεί την τάξη, δεν ξέρει να διευθύνει μια συζήτηση (και μάλιστα θα την καταπνίξει, αν πάει να εκδηλωθεί).

6. Τη μέρα της παρουσίασης, φρόντισε να καθυστερήσεις την ανακοινωμένη έναρξη το λιγότερο σαράντα λεπτά.

7. Επίτρεψε οπωσδήποτε το κάπνισμα, ιδανικά και με παραδειγματισμό από το πάνελ.

8. Φρόντισε ώστε οι ομιλητές να αλληλεπικαλύπτονται όσο γίνεται περισσότερο, να γενικολογούν, να επαναλαμβάνονται, να μην εμφανίζουν καμιά επικέντρωση σε θέματα που θέτει το βιβλίο, αλλά να πλεονάζουν σε κολακείες και αυτοαναφορικότητα.

9. Μη βάλεις κανένα όριο στις ομιλίες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πως το ακροατήριο θα εξουθενωθεί. Αν όμως παρ’ όλα αυτά διαφανεί τάση για ερωτήσεις - συζήτηση, ο συντονιστής θα είναι μιλημένος να κηρύξει τη λήξη.

10. ... Πιέζοντας λεκτικά να αγοραστεί το βιβλίο, ώστε να υπογράφεται κιόλας επιτόπου, και προαναγγέλλοντας την επερχόμενη διασκέδαση.

11. Καμάρωσε τους μουσικόφιλους που περιμένουν υπομονετικά τ’ ακούσματα και τα «πετεινά» που περιμένουν εξίσου υπομονετικά το τσιμπούσι (οι δύο αυτές κατηγορίες ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό).

Και κάτι τελευταίο. Η παρουσίαση και το βιβλίο έχουν, από άποψη ποιότητας και αποτίμησης, τέσσερις πιθανές σχέσεις: α) αμφότερα άθλια β) αμφότερα καλά γ) άθλιο βιβλίο - καλή παρουσίαση δ) άθλια παρουσίαση - καλό βιβλίο. Είναι πρόδηλο ότι για τις ανάγκες του ανά χείρας παραινετικού κειμένου ιδανική είναι η πρώτη περίπτωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ