Βιβλιο

4 εκλεκτές προτάσεις αστυνομικών για χορταστικό διάβασμα

Νέες κυκλοφορίες στη νουάρ βιβλιοθήκη των εκδόσεων Διόπτρα

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
astynomika_1280_x_650.jpg

It’s the most wonderful time of the year και οι πρωταγωνιστές του καλού γούστου μας τροφοδοτούν με εξαιρετικά καινούργια αναγνώσματα. Οι εκδόσεις Διόπτρα, συνεπείς στο ραντεβού τους με τη λογοτεχνία του μυστηρίου και της αγωνίας, προσφέρουν σασπένς σε απολαυστικές δόσεις, μέσα από ένα νέο κουαρτέτο κυκλοφοριών που υπόσχεται να μας κρατήσει θαυμάσια συντροφιά την περίοδο των γιορτών.

Από το αρχετυπικό hardboiled του Michael Connelly και το αγωνιώδες roller coaster των Nicci French έως το κεντροευρωπαϊκό ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek και το πολιτικά φορτισμένο best seller του John Verdon, τα φρεσκοτυπωμένα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα καλύπτουν κάθε πτυχή του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος. Τα αποκτήσαμε, τα ξεκοκαλίσαμε, σας τα παρουσιάζουμε...

Μichael Connelly, «Φόνοι στην πόλη των αγγέλων»

Μichael Connelly, «Φόνοι στην πόλη των αγγέλων»

Τα έργα του με πρωταγωνιστή τον Ιερώνυμο «Χάρι» Μπος δεν λείπουν από καμία λίστα κορυφαίων τίτλων του νουάρ. Στιλίστας με παγκόσμια κριτική αναγνώριση και πωλήσεις εκατομμυρίων, ο πολυβραβευμένος Michael Connelly εγκαινιάζει μια νέα σειρά, με ηρωίδα τη ντετέκτιβ Ρενέ Μπάλαρντ. Ήρθε η ώρα να τη γνωρίσεις...

Ο τόπος είναι η νότια Καλιφόρνια και η δράση επικεντρώνεται στη σκοτεινή πλευρά της περιφέρειας του Χόλιγουντ. Η Μπάλαρντ πληρώνει το αντίτιμο της σύγκρουσης με τον προϊστάμενό της, δουλεύοντας στη νυχτερινή βάρδια. Στη διάρκεια μιας ιλιγγιώδους βραδιάς, αναλαμβάνει ταυτόχρονα την υπόθεση του βάναυσου ξυλοδαρμού μιας πόρνης που κάποιος πέταξε σε πάρκιννγκ πιστεύοντας πως ήταν νεκρή, αλλά και τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας σε κλαμπ. Τα δύο περιστατικά μπλέκονται μεταξύ τους, πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και παρασέρνουν την ίδια την πρωταγωνίστρια σε ένα αγωνιώδες σιρκουί ενάντια στους δαίμονές της. Οι «Φόνοι στην πόλη των αγγέλων» δεν είναι άλλη μια υπόθεση. Είναι προσωπική υπόθεση για τη Ρενέ Μπάλαρντ, την απαράμιλλη νέα ηρωίδα του Michael Connelly.  

(«Φόνοι στην πόλη των αγγέλων», σελίδες 520, μετάφραση Μαρία – Ρόζα Τραϊκόγλου)


Nicci French, «Η 8η μέρα»

Nicci French, «Η 8η μέρα»

Το συγκλονιστικό φινάλε της σειράς που έκοψε την ανάσα περισσότερων από 8.000.000 αναγνωστών παγκοσμίως είναι εδώ και οι βιβλιόφιλοι διασχίζουν για άλλη μια φορά τους κακόφημους δρόμους του Λονδίνου στο πλευρό της ψυχοθεραπεύτριας – ερευνήτριας Φρίντα Κλάιν.

Σε μια λεωφόρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ένα αυτοκίνητο καταλήγει στη βιτρίνα καταστήματος. Φαινομενικά ο οδηγός έχει χάσει τον έλεγχο, μόνο που ο άντρας στο τιμόνι έχει δολοφονηθεί πριν από μια εβδομάδα. Σε επόμενο καρέ, μια φωτιά σιγοκαίει στο πάρκο του Χάμστεντ Χιθ. Στις φλόγες της, εντοπίζεται το επόμενο θύμα. Και καθώς τα φθινοπωρινά δέντρα ρίχνουν το φύλλωμά τους, η λίστα του θανάτου μεγαλώνει και ένας σίριαλ κίλερ τρομοκρατεί την πόλη, παίζοντας παιχνίδια με την αστυνομία. Κάθε του νέο θύμα, αποτελεί και ένα μήνυμα προς μια γυναίκα. Η Φρίντα Κλάιν κρύβεται, αλλά κάποιος έχει αποφασίσει να τη βρει.

To αποτέλεσμα; Άλλο ένα ψυχολογικό θρίλερ υψηλής κλάσης από τα χέρια των καλύτερων εκφραστών του. «Blue Monday», «Tuesday’s Gone», «Σκοτεινή Τετάρτη», «Σημαδεμένη Πέμπτη», «Οργισμένη Παρασκευή», «Το ρέκβιεμ του Σαββάτου», «Ματωμένη Κυριακή»: Όλα τα βιβλία της συγκλονιστικής σειράς των Nicci French διαβάστηκαν αχόρταγα και αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό. Στο νέο αυτό μυθιστόρημα, η σειρά φτάνει στην κορύφωσή της. Στις σελίδες του «Η 8η μέρα» θα βρεις το συγγραφικό ζευγάρι των Nicci Gerrard και Sean French στις πιο εμπνευσμένες στιγμές του.

(«Η 8η μέρα», σελίδες 488, μετάφραση Ουρανία Τουτουντζή)


Sebastian Fitzek, «Η θεραπεία»

Sebastian Fitzek, «Η θεραπεία»

Οποιοδήποτε βιβλίο και να έφερε την υπογραφή του μετρ του ψυχολογικού θρίλερ, θα του άξιζε μια θέση στα καλύτερα της χρονιάς. Ο Sebastian Fitzek είναι ένας συγγραφέας στα όρια του μύθου στην Ελλάδα. Μετά την τεράστια επιτυχία του βιβλίου «Το δέμα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα «Η θεραπεία», το αριστουργηματικό του ντεμπούτο, ικανοποιώντας τη δίψα του κοινού για περισσότερο Sebastian Fitzek.

Η δωδεκάχρονη Γιόζι, η οποία πάσχει από μια σπάνια ασθένεια, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει το παραμικρό ίχνος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ιατρείο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πατέρας της και ψυχίατρος Βίκτορ Λάρεντς έχει αποτραβηχτεί συντετριμμένος σε ένα απομονωμένο νησί της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθώντας να διαχειριστεί την απώλεια. Ο Λάρεντς δέχεται απροσδόκητα στο νησί την επίσκεψη μιας όμορφης άγνωστης. Πρόκειται για τη συγγραφέα Άννα Σπίγκελ, η οποία πάσχει από μια σπάνια μορφή σχιζοφρένειας. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι χαρακτήρες που δημιουργεί στα βιβλία της αποκτούν σάρκα και οστά και αρχίζει να επικοινωνεί μαζί τους. Στην τελευταία μάλιστα ιστορία της έγραψε για ένα νεαρό κορίτσι το οποίο πάσχει από μια άγνωστη ασθένεια και εξαφανίστηκε δίχως να αφήσει ίχνη. Η συνάφεια με την περίπτωση της Γιόζι δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον Βίκτορ.

Είναι δυνατόν μέσα στις ψευδαισθήσεις της Άννα να κρύβονται στοιχεία για τις τελευταίες μέρες της κόρης του; O ψυχίατρος πείθεται να αναλάβει τη θεραπεία της σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από την εξαφάνιση της Γιόζι. Πολύ σύντομα όμως οι συνεδρίες θα πάρουν δραματική τροπή, καθώς το παρελθόν θα έρθει στο φως, με τρομακτικές συνέπειες.

(«Η θεραπεία», σελίδες 344, μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου)


John Verdon, «Ο λευκός ποταμός φλέγεται»

John Verdon, «Ο λευκός ποταμός φλέγεται»

Ένα αγωνιώδες, ανατρεπτικό δράμα με χαρακτήρες που σημαδεύουν ανεξίτηλα τη μνήμη, από τον John Verdon, έναν σταθερά αγαπημένο συγγραφέα που δεν παύει να κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο κοινό στη χώρα μας. Στο νέο του βιβλίο, αναμειγνύει το κοινωνικό μυθιστόρημα και το νουάρ με μαεστρία. Στο «Ο λευκός ποταμός φλέγεται», ο John Verdon διαλέγει ένα σύγχρονο θέμα έντονων πολιτικών προεκτάσεων, που αποδίδει με έντονα χρώματα την κατάσταση που ζούμε σήμερα.

O σειριακός πρωταγωνιστής του John Verdon είναι ξανά εδώ. Οι ιστορίες του ντετέκτιβ Ντέιβ Γκάρνεϊ, τις οποίες απολαύσαμε στα μπεστ σέλερ «Η λίμνη των λύκων», «Ο Πίτερ Παν πρέπει να πεθάνει», «Άσε το διάβολο ήσυχο»,  «Κράτα τα μάτια σου κλειστά», «Σκέψου έναν αριθμό», περνούν σε ένα νέο κεφάλαιο στο «Ο λευκός ποταμός φλέγεται». Αυτή τη φορά, ο βετεράνος του τμήματος ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης, καλείται στο Γουάιτ Ρίβερ. Διαδηλώσεις μαίνονται όλη την εβδομάδα για την επέτειο ενός χρόνου από τον θάνατο ενός μαύρου αυτοκινητιστή σε μπλόκο της αστυνομίας. Η επέτειος σημαδεύεται από τον πυροβολισμό ενός λευκού αστυνομικού, ο οποίος πάσχιζε να εμποδίσει μια φυλετική σύγκρουση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το θανάσιμο τραύμα στο κεφάλι προκαλεί ελεύθερος σκοπευτής, στοιχείο που μαρτυρά έγκλημα προσχεδιασμένο.

Η κατάσταση στο Γουάιτ Ρίβερ εκτροχιάζεται ολοκληρωτικά, καθώς σημειώνονται κι άλλοι φόνοι που μοιάζουν με αντίποινα. Η πολιτικά και κοινωνικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, ανεβάζει επικίνδυνα τη θερμοκρασία στην πόλη. Όταν ο Γκάρνεϊ αμφισβητεί τα αίτια αυτής της αιματοχυσίας και εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε φόνου, η αποστολή του ξαφνικά ανακαλείται. Εκείνος όμως αρνείται να παραιτηθεί από την υπόθεση. Ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια που απειλούν να ξεσκεπάσουν μια ασύλληπτη πλεκτάνη, αποκαλύπτοντας ότι τίποτε στο Γουάιτ Ρίβερ δεν είναι όπως φαίνεται.

(«Ο λευκός ποταμός φλέγεται», σελίδες 680, μετάφραση Χριστιάννα Σακελλαροπούλου)


Τέσσερις νέοι τίτλοι, τέσσερα συναρπαστικά δείγματα από ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η λογοτεχνία του νουάρ. Οι αναγνώστες που αγαπούν τα μυθιστορήματα μυστηρίου και σασπένς, μπορούν να βρουν και άλλες προτάσεις αστυνομικών βιβλίων από όλα τα είδη στις εκδόσεις Διόπτρα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ