Βιβλιο

7 καινούργια βιβλία για να γυμνάσεις το μυαλό σου

Διάβασε μερικά από τα καλύτερα βιβλία των ημερών

Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 675
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Paul Auster «4,3,2,1»Μεταίχμιο
Ένα μυθιστόρημα μεγατόνων. Ή και πώς ο Όστερ συνθέτει μια ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού δίνοντας στον ήρωά του τέσσερις ζωές. Ο λαβύρινθος της ύπαρξης όλων και η απάντηση στην ερώτηση «τι θα είχε συμβεί αν...». Το μεγάλο αμερικανικό μυθιστόρημα βρίσκει εδώ τον ορισμό του: παρακολουθήστε τη ζωή του Φέργκιουσον. Δείτε τον να μεγαλώνει, να περιπλανιέται στη Νέα Υόρκη ή το Παρίσι, να ζει με ή χωρίς τους γονείς του, να προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο ζώντας μέσα σε αυτόν ή έξω από αυτό. Ο έρωτας, οι φίλοι, η πολιτική, η λογοτεχνία, τα σπορ, σε ένα από τα ωραιότερα βιβλία ενηλικίωσης και ύπαρξης που γράφτηκαν ποτέ. Και ο αφορισμός: ίσως το καλύτερο μυθιστόρημα του σερ Πολ! 


Andrea Camilleri «Το γκρι ταγιέρ», Ελληνικά Γράμματα
Υψηλόβαθμο και γηραιό στέλεχος τράπεζας παντρεμένο με νεαρότερη βαμπ και σεξομανή, εν γνώσει του, καλλονή ονόματι Λάουρα, βγαίνει στη σύνταξη. Πώς, επομένως, θα διαχειριστεί το, πάντα εν γνώσει του, κέρατο που πάει σύννεφο, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το σπίτι; Τώρα που ο χρόνος του είναι άπλετος για να κάθεται στο σαλόνι; Και μήπως κινδυνεύει τελικά κι ο ίδιος να αναχωρήσει για τα θυμαράκια, όπως ο πρώην άντρας της; Σύντομο σε σελίδες και στιλ, κοφτερή γραφή, καθόλου φανφάρες, το βιβλίο διαβάζεται γρήγορα, αφού ο μετρ Αντρέα Καμιλιέρι αποφασίζει να γκρεμίσει κάθε είδους αστικό καθωσπρεπισμό, υποκρισία και διαφθορά της ιταλικής σύγχρονης και ολίγον (!) τι μαφιόζικης κοινωνίας της Σικελίας. Και το κάνει χειρουργικά. Στοίχημα πως λόγω θέματος, γηραιός ερωτεύεται νεαρά, θα του έριχνε πολλά
λάικ ο Φίλιπ Ροθ από τον Παράδεισο.


John Connolly «Το κυνήγι των φαντασμάτων», Bell
Βαρύς χειμώνας, ατελείωτος αέρας και κρύο στο Μέιν. Σκοτάδι παντού. Και στην ψυχή του μυθικού, πλέον, για τους φίλους του αστυνομικού Τσάρλι Πάρκερ. Διαζύγιο, παλιές σφαίρες και μαχαιριές από περασμένες υποθέσεις στο κορμί του, τον κάνουν δύσκαμπτο και ευάλωτο. Συν ένα βαρύ συμβόλαιο με το FBI, που το ενεργοποιεί όταν ένας από τους συνεργαζόμενους ιδιωτικούς ντετέκτιβ με την υπηρεσία, ο Τζέικομπ Έλγουντ, εξαφανίζεται. Κι ο Τσάρλι, για να τον βρει, αναπόφευκτα θα μπει στον εγκληματικό κόσμο που κυβερνά η Μητέρα, μια οργάνωση όπου οι άνθρωποι κάνουν μαζί της συμβόλαια θανάτου. Γίνονται από θηράματα θηρευτές και το κυνήγι των φαντασμάτων ξεκινά. Νεύρο, τρόμος και αν το «Δένδρο του Θανάτου» ήταν πέρσι ένα από τα αγαπημένα σου αστυνομικά, το ίδιο θα συμβεί και μ' αυτή τη νέα περιπέτεια του Τσάρλι Πάρκερ. Γκαραντί.


Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε «Φαλκό», Πατάκης
Ζόρικος ο Φαλκό. Ξεπεσμένο πλουσιόπαιδο, αριβίστας ολκής, εμπορεύεται το τάλαντό του χωρίς ιδεολογικά πρόσημα: στρατευμένος με την πλευρά των Φαλαγγιτών του Φράνκο, πράκτορας, δολοφόνος και άνθρωπος ειδικών αποστολών, μπαίνει στις γραμμές των Δημοκρατικών, προκειμένου να σώσει επίλεκτο φυλακισμένο μελανοχιτωνίτη. Ερωτεύεται γυναίκα που φυσικά δεν ξέρει αν την έστειλε στο διάβα του ο Θεός, ο διάβολος, ο Στάλιν, η Πιλάρ ή η Πασιονάρια και μπλέκει σε μια υπόθεση-ευκαιρία για τον Ρεβέρτε να διηγηθεί κάποια από τα αθέατα χρονικά του Ισπανικού Εμφύλιου. Και να μας δώσει έναν ήρωα που κινείται πέραν του καλού ή του κακού, παραδίδοντας ένα μυθιστόρημα για την αγάπη αλλά και τους απάτριδες όλου του κόσμου, που ζουν μόνο για τον εαυτό τους, χωρίς καμιά επίσημη Ιστορία να τους αγγίζει. Μέχρι να τους κόψει και να τους χαράξει τόσο βαθιά. Σαν συνείδηση. Μαγική γραφή.


Yuval Noah Harari «Homo Deus - Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος», Αλεξάνδρεια
Γενετικοί κώδικες, τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, αλγόριθμοι και επεξεργασία big data, καλπάζουν ανηλεώς δημιουργώντας τη μόνη αληθινή επανάσταση με νέα ιδεολογικά πρόσημα. Που αλλάζει τον κόσμο, δουλεύει ήδη για να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής στα 150 έτη και δίνει την ευκαιρία στον συγγραφέα από το Ισραήλ να γράψει το χρονικό ενός κόσμου που καινούριο τον λένε μόνο οι παλιοί. Γιατί σ' αυτή τη Βίβλο της παρούσας εποχής –ναι, αυτό θεωρείται το βιβλίο που κάνει όλον τον πλανήτη να παραμιλάει με τα σενάρια που τώρα που καταγράφει– αναλύεται επακριβώς το χρονικό του μέλλοντός μας σε οικονομία, πολιτική, υγεία, πολιτισμό, ιστορία, φιλοσοφία. Ο Χαράρι μπαίνει παντού και παραδίδει ένα εγκόλπιο για τον άνθρωπο που έβαλε πλώρη ολοταχώς για τη Θέωση, αρκεί να μην τον καταπιούν οι πιο έξυπνες από αυτόν μηχανές.


Tana French «Στο δάσος», Μεταίχμιο
Ατμοσφαιρικό, περίπλοκο και πέρα από τις κατηγοριοποιήσεις τύπου αστυνομικό ή θρίλερ. Με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Ρομπ Ράιαν, πολύπλοκο Ιρλανδό ήρωα που από τη δυσλειτουργική του εφηβεία όταν στιγματίστηκε από ένα βαρύ περιστατικό εξαφάνισης των καλύτερων φίλων του, έως τώρα που επιστρέφει στο ίδιο δάσος για να διαλευκάνει τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, παρελαύνει όλο το Δουβλίνο: πολιτικοί, real estate, παιχνίδια με την ανάπτυξη, πολύπλοκο νομικό σύστημα, αρχαιολογία. Μια ιστορία που αδύνατον να μην τη συγκρίνεις με τα «Αιχμηρά αντικείμενα» της Τζίλιαν Φλιν. Το πιάσατε το υπονοούμενο ή να το πούμε ντιρέκτ; Θα το πούμε: απίστευτο βιβλίο.


Bill Clinton & James Patterson «Ο Πρόεδρος αγνοείται», Ωκεανίδα
Ο Μπιλ ξέρει τι θα πει να είσαι Πρόεδρος της Αμερικής. Ο Τζέιμς ξέρει από μπεστ σέλερ. Να το! Με ήρωα τον Ντάνκαν, πρόεδρο των ΗΠΑ, σε ένα διαπλανητικό θρίλερ με την τζιχάντ αυτή τη φορά να ολοκληρώνει την καταστροφή που δεν κατάφερε η πτώση των Πύργων, οι δυο συγγραφείς παραδίδουν ένα βιβλίο τέρμα κατασκοπικό και αστυνομικό: εξωτερική πολιτική, άδυτα του Κογκρέσου, μυστικές υπηρεσίες, γυναίκες δολοφόνοι και μαχητές του Ισλάμ. Θα τα καταφέρει ο πρόεδρος Ντάνκαν να σώσει τη χώρα; Αλλά και το τομάρι του, μιας και απέναντί του έχουν βγει στο κυνήγι και όλοι οι αντίπαλοι Ρεπουμπλικάνοι; Αξίζει. Ειδικά αν θεωρείς την «Ημέρα του Τσακαλιού» κορυφαίο δείγμα του είδους.