Γιούλικα Ψιμούλη, Ετών Δύο
Ετών Δύο
Βιβλιο

Η Γιούλικα Ψιμούλη παρουσιάζει τις «Αληθινές Ιστορίες» της

Μια μοναδική σύμπραξη ζωγραφικής, λογοτεχνίας και εγκατάστασης ήχου στην γκαλερί ΗΩΣ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Γιούλικα Ψιμούλη θα παρουσιάσει από τις 4 Οκτωβρίου την έκθεση «Αληθινές Ιστορίες» με 35 έργα ζωγραφικής στην γκαλερί ΗΩΣ, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και το πρώτο της βιβλίο με τον ίδιο τίτλο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με μικρές ιστορίες και νουβέλες, φιλοτεχνημένο με τα αντίστοιχα έργα της έκθεσης. Τη φωτογραφική αναπαραγωγή των έργων έχει κάνει ο φωτογράφος Γιώργος Σταματελόπουλος, την επιμέλεια και έκδοση οι εκδόσεις «Θερμαϊκός». Όπως λέει η καλλιτέχνης: «Θα παρουσιάσω 35 έργα ζωγραφικής και το πρώτο μου βιβλίο. Μου αρέσει η σύμπραξη των τεχνών, κι αυτή τη φορά θα έχουμε ζωγραφική, λογοτεχνία κι εγκατάσταση ήχου (sound installation)».

Τι είναι οι «Αληθινές Ιστορίες»;
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας: «Αλήθεια» σημαίνει στην ελληνική γλώσσα την άρνηση της λήθης. Και μήπως η μνήμη δεν είναι πράγματι ένα εργαλείο σημαντικό στην αναζήτηση της αλήθειας; 
Οι μικρές ιστορίες που συγκροτούν αυτό το βιβλίο είναι εξορμήσεις, εξομολογήσεις κι εξορκίσεις από μνήμες που, άλλοτε δυνατές κι άλλοτε εξαθλιωμένες, ταξίδευαν ακυβέρνητες μες στη ψυχή ανάμεσα στην απώλεια και τον αυτοπροσδιορισμό, αναζητώντας το νόημα του ταξιδιού και, ως εκ τούτου, την ψηλάφηση της α-λήθειας. 
Παράλληλα με τη συγγραφή, δημιουργήθηκε μια σειρά από εικαστικά έργα που στόχο είχαν να συνοδέψουν την κάθε μια ιστορία χωριστά. Όπως ο επαναπροσδιορισμός των αναμνήσεων μας οδηγεί σε μια νέα πορεία συνειδητότητας, έτσι και η μετάλλαξη των παλιών έργων οδήγησε σε έργα νέα, σε μια προσπάθεια να ξεχάσουν αυτό που ήσαν, να αποκοπούν από την ως τώρα ταυτότητά τους και να αποκτήσουν μια νέα, από κοινού συνδυαζόμενη, αξία. 
Σκοπός, η πλήρης κάθαρση χωρίς υπολείμματα, χωρίς ξεχασμένα ή κρυμμένα κομματάκια της μέχρι τώρα πορείας, το αντίδοτο της γαλήνης.
Όλες αυτές οι μικρές ιστορίες, οι αυτοτελείς και ανεξάρτητες έχουν, οι περισσότερες τουλάχιστον, κρυμμένη μέσα τους σαν κοινό παρονομαστή μια μικρή πολύ σημαντική αλήθεια: Πως για να πράξει ο άνθρωπος δεν αρκεί μόνο να λέει «επειδή θέλω και μπορώ». Πρέπει να αναρωτιέται κι αν έχει το δικαίωμα». 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την ημέρα των εγκαινίων (4 Οκτωβρίου, 19.30) και θα διατίθεται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το ίδιο βράδυ των εγκαινίων, ο Πέτρος Τατσιόπουλος θα παρουσιάσει την ηχητική εγκατάσταση «Τρία».

Μια δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου «Αληθινές Ιστορίες» μαζί με έκθεση μέρους των έργων, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του ΙΑΝΟΥ, στην οδό Σταδίου, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ώρα 18.00. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Info: Γκαλερί ΗΩΣ, στην οδό Χέυδεν 38Α. Διάρκεια έκθεσης: 4 - 18 Οκτωβρίου 2018. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 12.00-20.00, Σάββατο 12.00-15.00

Γιούλικα Ψιμούλη, Το προφανές
Το προφανές
Γιούλικα Ψιμούλη, Take it all
Take it all
Γιούλικα Ψιμούλη, Κίτρινο αεροπλάνο
Κίτρινο αεροπλάνο
Γιούλικα Ψιμούλη, Μονόλογος για δύο
Μονόλογος για δύο
Γιούλικα Ψιμούλη, Το ροζ κουβάρι
Το ροζ κουβάρι
Γιούλικα Ψιμούλη, Η φυλή του Αδάμ
Η φυλή του Αδάμ
Γιούλικα Ψιμούλη, Έτη οχτώ
Έτη οχτώ
Γιούλικα Ψιμούλη, Κατασκευαστές αναμνήσεων
Κατασκευαστές αναμνήσεων
Γιούλικα Ψιμούλη, Τα φύλλα
Τα φύλλα
Γιούλικα Ψιμούλη, Το γεροντάκι
Το γεροντάκι
Γιούλικα Ψιμούλη «Αληθινές Ιστορίες» εκδ. Θερμαϊκός
Γιούλικα Ψιμούλη «Αληθινές Ιστορίες» εκδ. Θερμαϊκός
Γιούλικα Ψιμούλη
Η Γιούλικα Ψιμούλη

Δειτε περισσοτερα