Βιβλιο

«Η χαμένη αναγνώστρια». Γιατί να το διαβάσεις;

Ο Fabio Stassi αποκαλύπτει τις θεραπευτικές ιδιότητες της λογοτεχνίας (εκδ. Ίκαρος)

Κέλλη Κρητικού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Υπόθεση: Ο Βίντσε Κόρσο αποτελεί τον καρπό μιας εφήμερης σχέσης ανάμεσα στη μητέρα του και έναν άγνωστο ταξιδιώτη. Η απουσία της πατρικής φιγούρας από τη ζωή του τον στιγματίζει βαθιά. Γι' αυτό και το μοναδικό ενθύμιο που έχει από εκείνον −τρία βιβλία που ξέμειναν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου− αποτελούν τον πυρήνα της ζωής του και τον οδηγούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Όταν ξαφνικά μένει άνεργος, αποφασίζει να συνδυάσει την αγάπη του για το βιβλίο και τη συμβουλευτική του δεινότητα. Η βιβλιοθεραπεία ως επάγγελμα θα τον φέρει κοντά με αλλόκοτες γυναίκες αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Όταν όμως ανακαλύπτει ότι η γειτόνισσά του, μανιώδης αναγνώστρια, εξαφανίζεται, ο Βίντσε ακολουθεί το ένστικτό του και ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος αποκρυπτογραφώντας τις αναγνωστικές της επιλογές.

Συγγραφέας: Ο Φάμπιο Στάσι είναι συγγραφέας, υπεύθυνος ιταλικής λογοτεχνίας σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Ιταλίας και ταυτόχρονα εργάζεται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Ρώμης. Πρωτοεμφανίστηκε στο συγγραφικό χώρο το 2006. Έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια αλλά και βιβλία για παιδιά. Το 2013 γνώρισε μεγάλη επιτυχία χάρη στο μυθιστόρημά του «Ο τελευταίος χορός του Σαρλό», το οποίο μεταφράστηκε σε 19 χώρες, ενώ στην Ιταλία τιμήθηκε με έξι βραβεία μεταξύ των οποίων και το Premio Campiello. Το 2016 «Η χαμένη αναγνώστρια» κέρδισε το βραβείο Scerbanenco για το καλύτερο νουάρ μυθιστόρημα της χρονιάς.

Σε ποιους απευθύνεται: Αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο και να ανακαλύψεις νέους λογοτεχνικούς θησαυρούς, να γνωρίσεις έναν χαρισματικό λογοτεχνικό ήρωα που θα σε εκπλήξει με την αφέλεια, την ευαισθησία και την αυτοκριτική του, και να εξιχνιάσεις μια ιδιότυπη αστυνομική υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της πραγματικότητας και φλερτάρει με τη μυθιστορία, τότε «Η χαμένη αναγνώστρια» θα σε συνεπάρει και θα σε απογειώσει σε πολλαπλά επίπεδα.

Θα σε συνεπάρουν:

  1. Ο χαρακτήρας του Βίντσε Κόρσο

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις, ούτε να σκεφτείς. Ο Βίντσε είναι ένας λογοτεχνικός ήρωας που σε αιφνιδιάζει και δεν μπορείς παρά να του παραδοθείς. Απόλυτα. Και εκείνος, με το φλεγματικό του χιούμορ, τις άστοχες συμβουλές του, τις ειλικρινείς επισημάνσεις του, τη στασιμότητα της ζωής του, τις πληγές του, την ανάγκη του να νιώσει τον πατέρα του, την ευφυΐα του και το ένστικτό του, θα σε κερδίσει. Οι συνομιλίες του με τις διαφορετικές και ιδιόρρυθμες πελάτισσές του, από τη Μελίσα μέχρι τη Μαργκερίτα, και από την Ηλέκτρα μέχρι την Έλενα, αποτελούν στιγμές-διαμαντάκια για κάθε βιβλιόφιλο. Είναι βέβαιο πως οι στιχομυθίες τους θα σε σαγηνεύσουν και θα σε ξαφνιάσουν οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις.

  1. Η ευρηματική πλοκή: ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με μια ανέλπιστα δυνατή νουάρ ιστορία

Όταν ένας συγγραφέας στηρίζεται στην ευελιξία της πένας του και τολμά, το αποτέλεσμα τον ανταμείβει. Και εκείνον αλλά και το αναγνωστικό του κοινό. Ο Fabio Stassi πίστεψε στον χαρακτήρα του και αποφάσισε να αποτυπώσει τις φοβίες και τις ανασφάλειες που βιώνουν οι άνθρωποι στις μέρες μας, τις έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, το αδιέξοδο που νιώθουν καθημερινά, την αβεβαιότητα και την ανάγκη τους κάποιος να τους προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία για τα προβλήματά τους. Και την ίδια στιγμή, δημιούργησε μια αστυνομική ιστορία που διατηρεί την αγωνία σου στα ύψη και σε προκαλεί να χαθείς στον λαβύρινθο των παραισθήσεων και να περάσεις τα όρια που χωρίζουν τη λογοτεχνία από την πραγματικότητα.

  1. Η εξαιρετική βιβλιογραφία που παρατίθεται στις τελευταίες σελίδες

Το ιδιάζον χιούμορ του συγγραφέα εισχωρεί μοναδικά και στο παράρτημα που έχει δημιουργήσει για κάθε δεινό βιβλιοφάγο, ο οποίος αποτελεί και τον ιδανικό αναγνώστη για τον ίδιο. Οι τίτλοι των βιβλίων που προτείνει δεν είναι τυχαίοι∙ έχουν ξεπηδήσει μέσα από τις συνομιλίες του Βίντσε με τις πελάτισσές του αλλά και από την έρευνά του για την εξιχνίαση της μυστηριώδους εξαφάνισης. Και μάλιστα, κάθε προτεινόμενο μυθιστόρημα συνοδεύεται από ευφυείς συμβουλές ανάγνωσης, ώστε να μπορέσεις να διαλέξεις αυτόν που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σου, στην προσωπικότητά σου, στις συνθήκες της ζωής σου. Θα βρεις, λοιπόν, βιβλία για όσους δεν αντέχουν τα μαλλιά τους αλλά και για όσους δεν δέχονται ότι γερνάνε. Η επιλογή είναι δική σου...

  1. Η μουσική υπόκρουση που συνοδεύει διακριτικά την εξέλιξη της υπόθεσης

Ο πρωταγωνιστής αγαπά τη μουσική. Αποτελεί για εκείνον έναν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του, έναν τρόπο διαφυγής, μια συντροφιά που γνωρίζει πότε να κατευνάζει την ένταση της ψυχής του και πότε να την απογειώνει. Μοναδικά μουσικά κομμάτια προβάλλουν μέσα από τις σελίδες και μη διστάσεις να τα ακούσεις καθώς χάνεσαι στην καθημερινότητα του Βίντσε. Το κλαρινέτο, που τόσο αγαπά ο ήρωας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του και όταν παίζει, χάνεται στις σκέψεις του. Και η πλέον μελωδική πινελιά κρύβεται στην αρχή κάθε κεφαλαίου, όπου παραθέτονται σταδιακά οι στίχοι του τραγουδιού «La chanson des vieux amants» του Ζακ Μπρελ φανερώνοντας μια ακόμα πτυχή του ήρωα.

Κορυφαίες στιγμές:

  1. Όταν οι παραισθήσεις και οι συνταυτίσεις του Βίντσε αποδεικνύονται αληθινές και ανακαλύπτει μια συνταρακτική αλήθεια.
  2. Οι κάρτες που στέλνει ο πρωταγωνιστής στον πατέρα του.

Φράσεις που ξεχώρισα:

  1. «Η μοναξιά δεν μετριέται με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας».
  2. «Η οργή πρέπει να γίνεται η γέφυρα που θα μας οδηγήσει στην αντίπερα όχθη του ποταμού, αλλιώς είναι περιττή». 
  3. «Η ανάγνωση δεν είναι παθητική δραστηριότητα, μη γελιέστε. Εξαρτάται από τον βαθμό εμπλοκής με τον οποίο συμμετέχει ο αναγνώστης στα πάθη των ηρώων. Είναι πιο εύκολο, μερικά βιβλία να εξουθενώνουν αυτόν που τα διαβάζει παρά να του προσφέρουν μερικά κιλά παραπάνω».  

Μετάφραση: Ανήκει στη Δήμητρα Δότση και είναι πραγματικά υποδειγματική, αναδεικνύοντας τη δυναμική της ιστορίας και τη λογοτεχνική αύρα του ήρωα.

Εξώφυλλο: Ιδιαίτερη μνεία στο εξώφυλλο του Χρήστου Κούρτογλου που είναι εξαιρετικό.

Διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ