Βιβλιο

Η Agapi Stassinopoulos συστήνει: Πάτα pause και πες «Καλημέρα, Χαρά!»

Το νέο βιβλίο της διαβάζεται καλύτερα σε 52 εβδομάδες, δηλαδή σε 1 χρόνο αφιερωμένο «στην πολύτιμη ζωή σου», την ευτυχία και τη γαλήνη

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Agapi Stassinopoulos συστήνει: Πάτα pause και πες «Καλημέρα Χαρά»

Πληθωρική και αυθόρμητη, η Αgapi Stassinopoulos δείχνει να έχει πράγματι μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Αρκετή για να ξοδέψει με σύνεση, δίνοντας πάντα μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή της. Όπως άλλωστε μου λέει εμφατικά όσο συζητάμε για το νέο της βιβλίο, «η ενέργειά σου δεν πρέπει να ξοδεύεται εξολοκλήρου στους άλλους ανθρώπους, καταλήγοντας να παραμελείς τελικά τον εαυτό σου στην προσπάθεια να ευχαριστήσεις τους πάντες».

Στιγμιαία η συμβουλή της ακούστηκε απολύτως σωστή, σοφή ίσως, μόνο που η πράξη απέχει συνήθως παρασάγγας. Το νέο της βιβλίο «Καλημέρα, Χαρά!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, μιλάει ακριβώς για όλα όσα στρεσάρουν τον σύγχρονο άνθρωπο και για όσα μας κάνουν να παραπονιόμαστε στο ίδιο καθημερινό και μίζερο μοτίβο. «Σαν πολύτιμος φίλος», το βιβλίο της δεν υπόσχεται θεαματικές αλλαγές από τη μία μέρα στην άλλη, προτείνει όμως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει κανείς σε μια καλύτερα διαχειρίσιμη και εν τέλει πιο ευτυχισμένη ζωή: να αρχίσει από κάπου!

cover.jpg
Τα 52 κεφάλαια του βιβλίου αγγίζουν θέματα από τον διαλογισμό, την αναβλητικότητα μέχρι και τις σχέσεις, ενώ δίνουν πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση των χρημάτων, της απογοήτευσης, του γάμου και της οικογένειας. Διαβάζονται ιδανικά σε 52 εβδομάδες, ένα για κάθε εβδομάδα του έτους. Αυτές που η Agapi Stassinopoulos ονομάζει εβδομάδες διαλογισμού για μια γαλήνια και ευτυχισμένη ζωή. Σε αυτό το διάστημα καλεί τον αναγνώστη να αναρωτηθεί «αν ζει στην άρνηση», «μήπως διορθώνει τους άλλους» και άλλα πολλά, προκειμένου να δώσει τελικά ο ίδιος τις απαντήσεις και να απολαύσει την «πολύτιμη ζωή του». Το επαναλαμβάνει τακτικά στις ομιλίες, στις συνεντεύξεις και στα εργαστήρια πνευματικής καθοδήγησης που διεξάγει στη  νέα εταιρεία Thrive Global, που ίδρυσε η αδερφή της και πρώην διευθύντρια της Huffington Post, Αριάνα Χάφινγκτον, με στόχο την προώθηση της παγκόσμια ευημερίας, αλλάζοντας τον τρόπο που οι άνθρωποι σήμερα ζουν και εργάζονται.

Οι δυο τους, που βρέθηκαν πριν λίγες ημέρες μαζί στην Αθήνα για την προώθηση του βιβλίου της Αγάπης, αλλά και της Thrive Global Greece, χαμογελούν πλατιά και μιλούν με πάθος για το όνειρό τους να απαλλάξουν τον σύγχρονο άνθρωπο από το στρες της παραγωγικότητας, συντελώντας στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου σύμφωνα με το οποίο η προσωπική φροντίδα και ευημερία αποτελούν προϋπόθεση για επιτυχή και ευτυχισμένη ζωή σε όλους τους τομείς. Στο πνεύμα της Thrive Global, το βιβλίο «Καλημέρα, Χαρά!» επιδιώκει να καθοδηγήσει τον αναγνώστη «σαν φίλος, επισημαίνοντας ποια σημεία να προσέχει, φωτίζοντας πόρτες που ίσως προσπεράσει, υπενθυμίζοντάς τα φυλαγμένα κλειδιά».

Η Agapi Stassinopoulos συστήνει: Πάτα pause και πες «Καλημέρα Χαρά»

Χωρίς έτοιμες λύσεις, η Agapi Stassinopoulos μεταδίδει το μήνυμα που πιστεύει περισσότερο απ’ οτιδήποτε: «για να πάνε καλά τα πράγματα μόνο εσύ έχεις τη λύση και η λύση βρίσκεται μέσα σου, πάτα απλώς pause και φρόντισε τον εαυτό σου για να απολαύσεις μια γεμάτη ζωή, με νόημα, ενεργητικότητα, γαλήνη και ευτυχία».

Αυτό το βιβλίο αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το απόσταγμα της δικής σας φιλοσοφίας ζωής. Πώς καταφέρατε να την ταξινομήσετε στα 52 αυτά κεφάλαια;
Στο προηγούμενο βιβλίο μου «Ελευθερώστε την καρδιά σας» όλοι με ρωτούσαν τα ίδια: Πώς ξεπερνάς μία απογοήτευση; Πώς φροντίζει κανείς τον εαυτό του; Πώς να γινόμαστε πιο δημιουργικοί; Πώς βρίσκουμε τον σκοπό της ζωής μας, την αυτοπεποίθησή μας; Πώς γινόμαστε σωστοί γονείς; Στην προσπάθειά μου να απαντήσω, συνειδητοποίησα ότι είχα μάθει πια πολλά πράγματα, τα οποία μου δίδαξε η ίδια η ζωή. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω το τελευταίο μου βιβλίο «Καλημέρα, Χαρά!» επειδή τελικά όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες επιθυμίες. Όλοι θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένοι σε γαλήνιες συνθήκες. Να ξυπνάμε το πρωί και να μπορούμε να βασιστούμε στον εαυτό μας, γιατί όταν δεν βασίζεται κανείς στον ίδιο ως σταθερό σημείο αναφοράς στο χάος και τις διακυμάνσεις του εξωτερικού κόσμου, τότε είναι αδύνατο να ισορροπήσεις και να βρεις την ευτυχία. Χρειάζεται βέβαια και βοήθεια ψυχική, στήριξη από τους γύρω μας, πολλές φορές ακόμα και οικονομική βοήθεια. Όμως αν δεν πιστέψεις ότι η ζωή σου ανήκει, δεν θα βρεις ποτές καμία λύση σε κανένα πρόβλημα. Εγώ και η αδερφή μου η Αριάννα ήμασταν πολύ τυχερές γιατί οπλιστήκαμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση από τη μητέρα μας.

Πιστεύετε ότι ο τρόπος να χτίζει κανείς γερά εσωτερικά θεμέλια είναι κάτι που διδάσκεται ή είναι έμφυτο χαρακτηριστικό, που επηρεάζεται φυσικά από εξωτερικά ερεθίσματα;
Βεβαίως όλα είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά πιστεύω ότι μπορεί κανείς να παρέμβει στον εαυτό του και είτε να ενισχύσει τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του, είτε να βελτιώσει τον τρόπο που διαχειρίζεται ορισμένους τομείς της ζωής του. Πρέπει να μπορεί κανείς να βλέπει μπροστά και λίγο πιο μακριά από το σήμερα, κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν κάνουν. Ακόμα κι έτσι όμως, η ζωή μπορεί να μην πηγαίνει πάντα όπως τη θέλεις. Μέσα από τις δυσκολίες ωριμάζεις και γίνεσαι τελικά καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος. Εγώ, ας πούμε, μπορεί να μην έπαιρνα τους ρόλους που ήθελα στο ξεκίνημά μου ως ηθοποιός. Παρόλο που όλοι μου έλεγαν ότι θα εξελιχθώ και θα έχω σπουδαία πορεία, απογοητευόμουν πάρα πολύ από το αποτέλεσμα και μου έπεφτε το ηθικό. Εκεί είναι το σημείο κλειδί για τον καθένα, η στιγμή που πρέπει να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στην όποια πρόκληση, ατυχία ή δυσκολία να τον καταβάλει ή εάν θα παλέψει με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να επιτύχει τους στόχους του. Έγραψα αυτό το βιβλίο για να δώσω αυτή την αισιοδοξία στους ανθρώπους. Με πολύ πρακτικά βήματα εξηγώ πώς να είναι κανείς ειλικρινής με τον εαυτό του.

Πώς περνάει κανείς όμως από τη θεωρία στην πράξη; Αρκεί ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει;
Όλα βοηθάνε, ακόμα κι ένας επαγγελματίας σύμβουλος, αλλά σίγουρα ένα βιβλίο μπορεί να δώσει κάποιες πρώτες κατευθύνσεις. Δεν σημαίνει ότι αλλάζουν τα πάντα από τη μία μέρα στην άλλη με ένα βιβλίο και γίνεται το big bang. Μπορείς να φτάσεις εκεί που θέλεις με μικρά καθημερινά βήματα. Πρέπει απλώς να γίνει η αρχή και να δείξεις με πράξεις και όχι μόνο στα λόγια ότι αγαπάς τον εαυτό σου και είσαι διατεθειμένος να σου προσφέρεις αυτά που θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο. Ειδικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα με το ζήτημα του χρόνου γιατί θέλουν να είναι super-women και να φέρνουν τα πάντα εις πέρας μόνες τους. Χρειάζεται θάρρος και αποφασιστικότητα για να ξεκινήσει κανείς να αφαιρεί υποχρεώσεις ή να προσπαθεί να τις μοιράζεται με άλλους. Το μεγαλύτερο τίμημα είναι ότι ένα μέρος του εαυτού σου θα αισθάνεται καθημερινά προδομένο και αντί για «Καλημέρα, Χαρά», θα λέει συνέχεια «έχω άπειρα πράγματα να κάνω πάλι». Απολαύστε τα πράγματα που αγαπάτε, αυτό θα πει ευτυχία.

Η Agapi Stassinopoulos συστήνει: Πάτα pause και πες «Καλημέρα Χαρά»

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα πιο συχνά προβλήματα σήμερα; Διαφέρουν από το παρελθόν;
Με την τεχνολογία που έχει μπει παντού στις ζωές μας και με τα social media αισθάνομαι ότι έχει προστεθεί ένα επιπλέον βάρος στη ζωή μας, αυτό της ανάγκης να είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι και συνδεδεμένοι για να μη μείνουμε πίσω σε τίποτα από την τελευταία μόδα, μέχρι την τελευταία είδηση. Δεχόμαστε έναν καταιγισμό πληροφόρησης, εθιζόμαστε και αυτό έχει προεκτάσεις και στη διαχείριση του χρόνου μας. Πρέπει να μάθουμε λοιπόν πώς να διαχειριζόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία με έναν ισορροπημένο τρόπο, διαφορετικά θα βρεθούμε εμείς υπό τον έλεγχό της, αντί το ανάποδο.

Εσείς που ξέρετε, θα λέγαμε, τα μυστικά της ευτυχίας, αισθάνεστε ποτέ περισσότερο άγχος να τα κάνετε όλα σωστά και να είστε ευτυχισμένη;
Βεβαίως. Όταν έχω πολλά πράγματα να κάνω, ακολουθώ μία συμβουλή ενός καθηγητή μου που λέει «δημιουργώ την ημέρα μου». Σκέφτομαι πριν κοιμηθώ πώς θέλω να πάνε όλα όσα έχω στο μυαλό μου και μάλιστα σκέφτομαι όσα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τα οποία δεν πρέπει να παραλείψω, όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά μου, προκειμένου να έχω ενέργεια να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Το φαγητό για παράδειγμα δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να παραμελούμε τη διατροφή μας επειδή έχουμε μια πολύ δύσκολη μέρα. Η ζωή είναι στη λεπτομέρεια και δεν πρέπει να παραμελούμε στοιχεία της καθημερινότητας που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Τι σας λένε οι αναγνώστες;
Ότι τους απήλλαξα από ένα βάρος, ότι πήραν και πάλι κουράγιο να συνεχίσουν. Αυτό είναι ένα βιβλίο που δεν τελειώνει με μία ανάγνωση. Το έχεις δίπλα σου, στο κομοδίνο σου και ανατρέχεις σε κάθε κεφάλαιο όταν το χρειάζεσαι. Κάθε φορά που χρειάζεσαι μια συμβουλή. Κάθε βδομάδα διαβάζεις ένα κεφάλαιο και μετά κάνεις εξάσκηση.       

Μάθε για το Thrive Global
To Thrive Global βρίσκεται στην Ελλάδα και μπορείς να το επισκεφτείς εδώ.

Με εγγραφή στο Newsletter λαμβάνεις καθημερινά άρθρα και χρήσιμο περιεχόμενο για οτιδήποτε βοηθά και προωθεί την προσωπική ευημερία. Το εταιρικό πρόγραμμα της Thrive Global βοηθά εταιρείες να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων μέσα από στοχευμένες ενέργειες για ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, ενώ το Thrive app της Samsung βάζει τη ζωή σου σε λειτουργία Thrive. Για όσο χρονικό διάστημα ορίσεις, δεν δέχεσαι μηνύματα, παρά μόνο απ’ όσους έχεις καταχωρίσεις ως επαφές VIP, και όσοι σε αναζητούν ή σε χρειάζονται λαμβάνουν τη σχετική ειδοποίηση ότι δεν τσεκάρεις το κινητό σου μέχρι την καθορισμένη ώρα. Παράλληλα ελέγχεται ο χρόνος που σπαταλάς στην οθόνη με ειδικές ρυθμίσεις, με στόχο τη μείωση του χρόνου που περνάμε online, απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις και το εθιστικό διαδίκτυο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.