Βιβλιο

To νουάρ Λος Άντζελες του Michael Connelly ξετυλίγει τη «Γραμμή αίματος»

Ο συγγραφέας των 60 εκατομμυρίων πωλήσεων σε νέες εθιστικές σελίδες

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
denys-nevozhai-541044-unsplash.jpg
photo © Denys Nevozhai | Unsplash

Η «Γραμμή αίματος» είναι μια βόλτα στην άγρια πλευρά του μεθυστικού, απαράμιλλου Michael Connelly. 29ο μυθιστόρημα για τον μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες συγγραφέα που τιμήθηκε με κάθε σημαντική διάκριση στο υβρίδιο του αστυνομικού και κατέγραψε πωλήσεις 60 εκατομμυρίων αντιτύπων, 19η περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον σειριακό ήρωά του, Ιερώνυμο «Χάρι» Μπος. Στο νέο αυτό βιβλίο, απολαμβάνουμε άλλη μια χορταστική γουλιά από τη μεθυστική πρόζα του Connelly.

Οι αναγνώστες του μπεστσελερίστα έχουν εξοικειωθεί προ πολλού με τις εμμονές του. Με την αχανή απεραντοσύνη του Λος Άντζελες και με το μυστικιστικό γκλάμουρ του Σάνσετ Στριπ. Με την έναστρη ενέργεια του Μαλχόλαντ Ντράιβ και τα κινηματογραφικά πλάνα της Γούντροου Γουίλσον Ντράιβ, υπό το ηχητικό πέπλο της τζαζ, που τόσο εκτιμά και διεξοδικά μνημονεύει ο βετεράνος ντετέκτιβ. Με την τρυφερή σχέση με την κόρη του, Μάντι. Στο Λος Άντζελες του Χάρι Μπος, τα δεινά της πόλης δεν είναι αναπόφευκτα και η ζωή δεν είναι δίκαιη «ακόμη και για τους αθώους», ενώ «το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα ούτε όρια πόλεων». Μέσα σε αυτό το μητροπολιτικό καζάνι, ανοιγοκλείνει τα μάτια αναζητώντας τα χνάρια της «Γραμμής αίματος».

Στη νέα του υπόθεση, ο Χάρι Μπος παραμένει σε καθεστώς εχθρότητας με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, το οποίο υπηρέτησε επί περισσότερα επί τριάντα χρόνια έχοντας οδηγήσει εκατό δολοφόνους στη δικαιοσύνη. Έχει μηνύσει την υπηρεσία και κέρδισε την αγωγή κατά της πρώιμης συνταξιοδότησής του, γεγονός παραμένει ωστόσο πως η Αστυνομία του Λος Άντζελες δεν τον ήθελε ή δεν τον χρειαζόταν πια, «αλλά αυτή η μικρή πόλη ψηλά στο Βάλεϊ και τον ήθελε και τον χρειαζόταν». Πρόκειται για την Αστυνομία του Σαν Φερνάντο, στις τάξεις της οποίας έχει πλέον περάσει. Η απασχόληση του προσφέρει το απαραίτητο πεδίο ελευθερίας ώστε να προγραμματίζει το ωράριό του κατά βούληση, να αναλαμβάνει υποθέσεις ιδιωτικά, και προπάντων να αφοσιώνεται στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα, τις αινιγματικές ιστορίες που πηγαίνουν πίσω στον χρόνο και στην εξονυχιστική εξέταση τρόπων για να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες σε παλιά αποδεικτικά στοιχεία. Είναι ο Χάρι Μπος, και το έγκλημα είναι η δουλειά του, με τη «Γραμμή αίματος» να του ανοίγει τον δρόμο σε δύο κόσμους, δύο δράματα, δύο είδη ανομίας που συνδυάζουν την επίσημη και την ανεπίσημη ιδιότητά του.

Ο ηλικιωμένος ζάπλουτος ερημίτης Γουίτνεϊ Βανς τον καλεί στην Πασαντίνα, προκειμένου να αναζητήσει για λογαριασμό του «ένα άτομο που μπορεί και να μην υπήρξε ποτέ». Ο Βανς ερωτεύτηκε και άφησε έγκυο την ανήλικη Μεξικανή Βιμπιάνα Ντουάρτε τη δεκαετία του ’50, υποχρεώθηκε να την αποχωριστεί και τώρα αναλογίζεται το ενδεχόμενο να έχει κληρονόμο. Ο μεγιστάνας αγνοεί εάν η εγκυμοσύνη ολοκληρώθηκε, πότε και αν το παιδί γεννήθηκε, ο αναγνώστης ωστόσο διαθέτει από τον πρόλογο του βιβλίου ένα σημαντικό στοιχείο: Η «Γραμμή αίματος» ξεκινά με φλασμπάκ σε ενέδρα των Βιετκόνγκ, όπου, μέσα σε έναν καταιγισμό από σφαίρες, ακούγεται το όνομα «Βιμπιάνα». Τι θα μπορούσε να σημαίνει;

Στο δεύτερο επίπεδο, ο Μπος εργάζεται πάνω στην υπόθεση του Σκριν Κάτερ, ενός βιαστή δολοφόνου ο οποίος εναρμονίζει το τάιμινγκ των επιθέσεών του με τον έμμηνο κύκλο των θυμάτων του. Ο ντετέκτιβ δεν είναι καθόλου ξένος ως προς τις υποθέσεις κατά συρροήν δολοφόνων με σεξουαλικό στοιχείο στο διάστημα της σταδιοδρομίας του, η περίπτωση του Σκριν Κάτερ όμως είναι μια από τις πλέον περίπλοκες υποθέσεις που είχε συναντήσει ποτέ. Με όλα αυτά τα δεδομένα, ο Χάρι Μπος ρίχνεται στην έρευνα. Και ο αναγνώστης τον ακολουθεί βήμα βήμα στα μονοπάτια όπου το εγκληματικό Λος Άντζελες σηκώνεται απειλητικά και ορθώνει ένα αδρεναλιδικό κύμα από θριλερίστικες σελίδες που συνεπαίρνουν. Κλασικός Connelly, διαβάζεται ξέπνοα μέχρι την τελευταία σελίδα.

95ca7d4be7f72564ef567d94a33940c2.png
 Michael Connelly, «Γραμμή αίματος», σελίδες 544, εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση Μαρία – Ρόζα Τραϊκόγλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ