- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εξαιρετικό, άκρως χορταστικό και ρηξικέλευθο, λόγω των πολλών πρωτότυπων οπτικών, είναι το διπλό αφιέρωμα στον υπερρεαλισμό, που ολοκλήρωσε το περιοδικό Ποιητική των εκδόσεων Πατάκη.
Το πρώτο μέρος, σε επιμέλεια της κ. Ευγενίας Γραμματικοπούλου, και πρόλογο του κ. Χάρη Βλαβιανό και δικό της, περιέχεται στο τεύχος 17. Εδώ δημοσιεύονται κείμενα που υπογράφουν οι κ. Χρυσή Καρατσινίδου, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου και η επιμελήτρια, καθώς και οι κ. Λεωνίδας Εμπειρίκος, Πέτρος Μαρινίδης, Χρήστος Δανιήλ, Γιώργης Γιατρομάνωλάκης, Νίκος Σιγάλας, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος. Υπάρχουν επίσης 12 αδημοσίευτες φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου και δυο αδημοσίευτα σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου.
Το δεύτερο μέρος, σε επιμέλεια της κ. Ιωάννας Ναούμ και πρόλογο του κ. Χάρη Βλαβιανού και δικό της, δημοσιεύεται στο τεύχος 18, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Εδώ δημοσιεύονται κείμενα που υπογράφουν οι κ. Ελένη Μπερδούση, Γιώτα Τεμπρίδου, Μαρία Γεωργούλα και η επιμελήτρια, καθώς και οι κ. Σάββας Μιχαήλ, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Νίκος Σιγάλας, οι οποίοι αναφέρονται σε ανέκδοτα κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου που επίσης δημοσιεύονται εδώ.
Μάτση Χατζηλαζάρου, Νίκος Εγγονόπουλος, Νικόλας Κάλας, Οδυσσέας Ελύτης, Νάνος Βαλαωρίτης και άλλοι υπερρεαλιστές ποιητές έχουν φυσικά την τιμητική τους, ενώ δεν απουσιάζουν και γενικότερες θεωρήσεις. Επιπλέον, και τα δυο τεύχη διαθέτουν, εκτός του αφιερώματος, και πλουσιότατη λοιπή ύλη.
Το σύνολο παρουσιάστηκε μια μέρα μετά την Μέρα της Ποίησης, την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο πατάρι του Πατάκη. Είχα την τύχη να είμαι παρών − ήτανε μια από τις πιο μεστές εκδηλώσεις τέτοιου τύπου που έχω παρακολουθήσει. Γύρω μου ποιητές, πεζογράφοι, δοκιμιογράφοι, πανεπιστημιακοί και των δύο φύλων, σπουδαίοι άνθρωποι πρώτης γραμμής.
Αρχικά μίλησαν οι κ. Ιωάννα Ναούμ, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, και Ερριέτη Εγγονοπούλου, καθώς και οι κ. Χάρης Βλαβιανός, συγγραφέας, διευθυντής της Ποιητικής, Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης της Άγρας, που έχει ειδική ευαισθησία σε εκδόσεις σχετικές με τον υπερρεαλισμό (και ο οποίος είπε ότι το αφιέρωμα σχεδιαζόταν από το 2012! − αλλά άργησε κυρίως εξαιτίας συνεχούς εμπλουτισμού), Λεωνίδας Εμπειρίκος και Νίκος Σιγάλας, αμφότεροι ιστορικοί. Στη συνέχεια διαβάστηκαν σημαντικά κείμενα και μεταφράσεις, από τις οποίες αναφέρω τις ανέκδοτες του Νίκου Εγγονόπουλου από Λόρκα, Μαγιακόφσκι, Ντε Κίρικο, τις οποίες παρουσίασε ο κ. Βλαβιανός.
Έχω τη γνώμη ότι το αφιέρωμα αυτό θα παραμείνει για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Και νομίζω πως κάθε άτομο που διαβάζει ελληνική ποίηση (όχι μόνοι οι εραστές/ερωμένες του υπερρεαλισμού) αξίζει να το αγοράσει και να το μελετάει κάθε τόσο − γιατί δεν ξεμπερδεύεις εύκολα μαζί του. Σαν αναγνώστης, συγχαίρω όλους/ες όσους/ες συμβάλανε στην παραγωγή αυτών των τευχών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αυτοβιογραφία της καλύπτει μια πληθώρα θεμάτων της ζωής της με τον ίδιο ωμό, ευθύ, χιουμοριστικό και συχνά σοκαριστικό τρόπο.
«Playlist»: Το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα
Η άφθαρτη ιεροτελεστία του χειρόγραφου
Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα
Ντιπ τίποτα δεν μου έμαθαν οι έρωτες, εμένα προσωπικά – αλλά στη Δήμητρα Ζάφειρα έμαθαν διάφορα πράγματα, τα οποία μοιράζεται μαζί μας με το χρήσιμο, τελικά, βιβλίο της.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη έγραψε ένα βιβλίο για τον καπνό, την ιστορία του, και την σύνδεσή του με την Ιστορία της Καβάλας
Burnout: Τι είναι, ποιους χτυπάει, και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό
Το βιβλίο «Μια βόλτα ρε γαμώτο, μια βόλτα να με κάψει ο Μάρτης – Ιστορίες από το παράθυρο» είναι μικρό αλλά με μεγάλη ψυχή
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Βιβλία για κάθε διάθεση: από επιστημονική φαντασία μέχρι βαθιά ανθρώπινες ιστορίες
Η woke ιστορία του Μεσαίωνα από δύο Αμερικανούς ιστορικούς
Τελετουργικές δολοφονίες με αναφορές στα παραμύθια του Άντερσεν συγκλονίζουν την Ευρώπη στο πρώτο μέρος της Τριλογίας των Δολοφόνων
Με το μυθιστόρημα «Η Βιβλιοθήκη των Ανήσυχων Κόσμων» συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για τα οφέλη και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και προσφέρει άφθονο υλικό για σκέψη
Ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις και την εξουσία που μπήκε στα best seller από τον πρώτο κιόλας μήνα
Λίγα λόγια για ένα μυθιστόρημα που δεν μοιάζει με κανένα άλλο (μετάφραση Δέσποινα Κανελλοπούλου, 320 σελίδες, Εκδόσεις Δώμα)
Mοιράζεται σκέψεις της με αφορμή την έκδοση του «Goatsong»
Το Βιβλίο της Εβδομάδας, από τις Εκδόσεις Ίκαρος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.