Βιβλιο

Μεσογειακό βραβείο ποίησης Νίκος Γκάτσος 2012

Απονεμήθηκε στον Αλγερινό ποιητή Αμίν Καν

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23378-55397.jpg

Η ψηφοφορία και η απονομή έλαβε χώρα στην αίθουσα τελετών του Γαλλο-Ρωσικού συνδέσμου φιλίας στο Παρίσι. Προέδρευσε η Νανά Μούσχουρη κι ο ιδρυτής του Μεσογειακού βραβείου Αντρέ Μπονέ.

Το Prix Méditerranée de la Poesie Nikos Gkatsos (Μεσογειακό βραβείο ποίησης Νίκος Γκάτσος) θεσπίστηκε από το Μεσογειακό κέντρο Λογοτεχνίας που εδρεύει στο Περπινιάν της Γαλλίας με σκοπό την ανάδειξη της Μεσογειακής ποίησης ως ενιαίας πηγής έμπνευσης για τους λαούς που συγκατοικούν στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην πρώτη επίσημη λίστα του βραβείου συμπεριλήφθηκαν ποιητικές φωνές που με εφαλτήριο την Γαλλική γλώσσα αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Μεσογειακό κόσμο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ήρα Φελουκατζή με τις «Μυθολογίες του Έρωτα».

Το βραβείο απονεμήθηκε στον αλγερινό ποιητή Αμίν Καν για τον γλωσσικό κοσμοπολιτισμό αλλά και την βαθιά και γόνιμη μελαγχολία που αποπνέουν οι στίχοι του. Δημιουργός σύντομων ποιημάτων ο βραβευθείς τόνισε την ανάγκη για γλωσσική νηφαλιότητα και την αποστροφή του προς τον υπερβάλλοντα λυρισμό. Εξήγησε επίσης πως η σύγχρονη ποίηση διέπεται από βαθείς συμβολισμούς αλλά κι εκφραστική απλότητα και υπ' αυτή την έννοια χαρακτήρισε μοντέρνο ποιητή τον Νίκο Γκάτσο. Εξήρε επίσης την ικανότητα του ποιητή να απευθύνεται στην πλατιά μάζα μέσα από τους στίχους που μελοποιήθηκαν.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε κι η ομιλία της προέδρου της επιτροπής Νανάς Μούσχουρη. Ο Δημήτρης Στεφανάκης, περσινός νικητής του Μεσογειακού βραβείου πεζογραφίας και μέλος της επιτροπής μίλησε επίσης για τον Νίκο Γκάτσο και για το έργο του αναφέροντας πως ο Έλληνας δημιουργός «είτε ως ποιητής είτε ως μεταφραστής ή ως στιχουργός παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση που συνεχίζει να εμπνέει και να εντυπωσιάζει».

Ειδική μνεία επίσης απέσπασε ο ποιητής Ταχάρ Μπεκρί για την συλλογή του "Σ' ονομάζω Τυνησία". (στη φωτό ο Αμίν Καν με τον Δημήτρη Στεφανάκη).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ