Βιβλιο

Book News 14-21/1

Τα νέα από τον κόσμο του βιβλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19161-47825.jpg

Παρουσιάσεις βιβλίων

Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία

image

Οι εκδόσεις Πατάκη μάς προσκαλούν σε μια συνάντηση με το συγγραφέα και δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό με αφορμή το νέο του βιβλίο. Με το συγγραφέα θα μιλήσουν οι Γιάνης Βαρουφάκης, καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ανοίγοντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις κρίσιμες μέρες που διανύουμε.

Τετάρτη 18/1, στις 19.00, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα


Η ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα σήμερα

image

Συμπόσιο για το ποιητικό έργο μιας μοναδικής, εκκεντρικής και ανατρεπτικής προσωπικότητας των νεοελληνικών γραμμάτων οργανώνει το Megaron Plus, φέρνοντάς μας κοντά στην ιδιάζουσα ποίηση του Γιάννη Σκαρίμπα. «Τα γυρίζω ανάποδα για να σταθούνε όρθια», λέει ο ποιητής αποτυπώνοντας τη σουρεαλιστική ταυτότητα της ύπαρξής του και την επίμονη εχθρότητά του προς τη συμβατικότητα. Θυμόσοφος, οργισμένος, είρωνας, απροσκύνητος μέχρι το τέλος, παραμένει γοητευτικός και συγκινητικός για όσους απολαμβάνουν το χιούμορ και την ανελέητη γλώσσα του.Ο Σκαρίμπας εισβάλλει ολόφρεσκος στην κουρασμένη από τις επαναλήψεις της ηθογραφίας λογοτεχνία της δεκαετίας του ’30 και διασχίζει ακάθεκτος τις μεταπολεμικές δεκαετίες με το δικό του τρόπο, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη μομφή του γραφικού. Όσο για την ποίησή του, βαθιά υπαρξιστική, ειρωνεύεται τους παλιούς ρυθμούς, παραμορφώνει μόνιμα τη γλώσσα, περιφρονεί τη φόρμα και επιμένει στο τολμηρό περιεχόμενό της.

Η Κατερίνα Κωστίου, επίκουρος καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ο συγγραφέας Σάββας Παύλου, ο ποιητής και δοκιμιογράφος Δημήτρης Κοσμόπουλος, ο δοκιμιογράφος και κριτικός Γιώργος Παγανός και ο φιλόλογος νεοελληνιστής Συμεών Σταμπουλού, με το συντονισμό του ποιητή και δοκιμιογράφου Νάσου Βαγενά, θα μιλήσουν για τον ποιητή Σκαρίμπα και τα 85 του ποιήματα, που παραμένουν σχετικά αδιερεύνητα από την κριτική σε σχέση με τα πεζογραφήματά του και αποτελούν ένα ιδιοσυγκρασιακό ποιητικό σύμπαν.

Παράλληλα με το Συμπόσιο, την ίδια βραδιά, το Μέγαρο προτείνει μια συναυλία του Διονύση Τσακνή, μια μουσική παράσταση βασισμένη στην ποιητική συλλογή «Εαυτούληδες». Ο Τσακνής μεταμόρφωσε σε τραγούδια 12 ποιήματα της συλλογής και τα παρουσιάζει μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, με συμμετοχή χορωδίας ηθοποιών-τραγουδιστών. Τον Γιάννη Σκαρίμπα υποδύεται ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.

Δευτέρα 16/1, 18.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 4.30. Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr


Νέες εκδόσεις

Εγκώμιο του ποδηλάτου

image

Αν υποθέσουμε ότι η μεταμόρφωση της πόλης είναι ένα ρεαλιστικό όνειρο, τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το ποδήλατο στην πραγματοποίησή του; Αν επιδιώκουμε μια επανάσταση, με την κυριολεκτική έννοια, στην καθημερινή ζωή, πώς μπορεί να βοηθήσει για να μεταμορφωθεί η πόλη; Το ποδήλατο προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκ νέου συνείδηση του εαυτού τους και των τόπων όπου ζουν. Ο γνωστός Γάλλος ανθρωπολόγος Marc Augé ανασύροντας τις προσωπικές του μνήμες και παρόλο που παρατηρεί ότι ο μύθος του ποδηλάτου έχει καταρρεύσει, τολμά και προτείνει: «Η ποδηλασία δίνει μια αντιληπτή διάσταση του κόσμου, όπου η απόλαυση του να ζεις θα ήταν η προτεραιότητα του καθενός και θα εξασφάλιζε το σεβασμό όλων. Μας δίνει ένα λόγο να ελπίζουμε».

Από τις εκδόσεις Αλήστου Mνήμης.


Σεμινάρια δημιουργικής γραφής από τον Αλέξη Σταμάτη

image

Σύμφωνα με το συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη, η διάθεσή μας να διαβάζουμε ιστορίες αντανακλά τη βαθιά ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον όποιο εκτυλίσσεται η ζωή, στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας. Η λογοτεχνία δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά το ίδιο το όχημα στο όποιο επιβαίνουμε για να την εξερευνήσουμε. Εμπλουτίζει τη ζωή μας, φωτίζει την καθημερινότητα μέσα από άλλο φως. Η λογοτεχνία είναι ο «άλλος τρόπος να δεις». Η σειρά των σεμιναρίων που οργανώνονται στο Κολλέγιο Αθηνών προσφέρει μια εξοικείωση με το μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, ανοίγοντας την «κουρτίνα των εργασιών» της και προσφέροντας μια ανοιχτή θέα στο μαγικό κόσμο της γραφής μαζί με ασκήσεις και πρακτική εμπειρία.

Τα σεμινάρια είναι τα εξής: 1. Μάγγισα Τέχνη 2. Συγγραφικό εργαστήρι. Δευτέρα, 6/2 - 28/5 (14 συναντήσεις με 28 διδακτικές ώρες το κάθε ένα, 15 άτομα ανα τμήμα). Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν 16-31/1, 10.00-19.00. Μail Αλέξη Σταμάτη: bm-sruome@otenet.gr. Τηλέφωνα Κολλεγίου Αθηνών Κολλεγίου Ψυχικού (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων): 210 6748.160 -153, 210 6798.191


ΚύΚΛΟΣ στο ΚέΝΤΡΟ

6 ποιητικές συναντήσεις

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.) και ο Κύκλος Ποιητών διοργανώνουν 6 ποιητικές συναντήσεις τιμώντας τρεις Έλληνες και τρεις ξένους κορυφαίους ποιητές, με εισηγήσεις, αναγνώσεις και προβολές. ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ (9/1), ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ (13/2), ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ (12/3), ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ (9/4), ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ (14/5), ΟΥΑΛΑΣ ΣΤΙΒΕΝΣ (11/6). Κάθε δεύτερη Δευτέρα, από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Πληρ.: 210 3623.792, 210 3621.601


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ