Βιβλιο

Αυτό το σαββατοκύριακο θα πεθάνεις!

7 δυνατά αστυνομικά μυθιστορήματα για το Σ/Κ

A.V. Team
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1. Πέτρος Μάρκαρης - Οffshore

εκδόσεις Γαβριηλίδης, σελ. 304, 15.90€

image

Το Οffshore είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πολύ χρήμα, αλλά καθόλου κάθαρση.

Υπόθεση: Μετά από έξι χρόνια και τέσσερα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη, η κρίση στην Ελλάδα έχει περάσει οριστικά. Το χρήμα έχει αρχίσει να ρέει πάλι και οι Έλληνες επιστρέφουν στις παλιές, καλές τους συνήθειες. Κάποιοι δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται: από πού έρχονται τα λεφτά; Μια σειρά από φόνους αναγκάζουν τον Χαρίτο να ψάξει την προέλευση του χρήματος, που μπαίνει στην Ελλάδα, γιατί ξέρει πως μόνο έτσι θα βρει τις απαντήσεις.


2. Ζιλ Βενσάν - Τρεις ώρες προτού χαράξει

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Καστανιώτης, Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη, σελ. 256, 12,72 €

image

Ένα δυνατό νουάρ μυθιστόρημα όπου η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η μανία της εκδίκησης και η απελπισία συνθέτουν το σκηνικό.

Υπόθεση: Ο νεαρός Καμέλ, αλγερινής καταγωγής και φανατικός ισλαμιστής, επιστρέφει από το Πακιστάν έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του σε στρατόπεδο τζιχαντιστών. Αδημονεί να δει το αίμα των απίστων να ρέει άφθονο. Λίγο καιρό μετά, ένα Αλλάχου Άκμπαρ αντηχεί στις τουαλέτες του σταθμού Σεν-Σαρλ της Μασσαλίας κι ένας στρατιωτικός σωριάζεται νεκρός στο πλακόστρωτο…

Η τριανταπεντάχρονη Σαμπρίνα, βουτηγμένη στην κατάθλιψη και στις εμμονές, φεύγει ένα βράδυ απ’ το φτωχικό της διαμέρισμα στη Βαλανσιέν. Λίγο αργότερα, κοντά σ’ ένα απομακρυσμένο μοναστήρι, ανακαλύπτουν το πτώμα μιας γυναίκας που σχετίζεται με τον παιδόφιλο Ζαν-Μαρκ Ντικρουά του οποίου η υπόθεση, μερικά χρόνια πριν, είχε συγκλονίσει το Βέλγιο…

Ο Γκρεγκόρ, ύστερα από δεκαετίες ανθυγιεινή εργασία, απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση. Λίγες μέρες μετά, στο Πλεκαντέκ, το αφεντικό του πέφτει θύμα απαγωγής με ολέθριες συνέπειες…

Τρεις ιστορίες, τρεις απελπισμένες διαδρομές, τρεις κατεστραμμένες ζωές. Πού βρίσκεται ο κοινός τόπος; Η αστυνόμος Αϊσά Σαντιά αναλαμβάνει δράση• αντιμέτωπη με σκληρές αλήθειες, αντιφατικά συναισθήματα και στιγμές απόγνωσης, παραπαίει μεταξύ του καθήκοντος και της συντριβής.


3. Tony Parsons - Ο σάκος του φόνου (Murder Bag)

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ, Μεταίχμιο, σελ. 400, 14,94€

image

Το πρώτο βιβλίο του βρετανού μπεστσελερίστα και μιας αστυνομικής σειράς με έναν νέο ήρωα: τον επιθεωρητή Μαξ Γουλφ, που πρόσφατα μετατέθηκε στην Υπηρεσία Ανθρωποκτονιών στα κεντρικά της αστυνομίας του Λονδίνου. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο βραβευμένος δημοσιογράφος και μπεστσελερίστας συγγραφέας: «Όταν έφτιαχνα τον κόσμο του Μαξ Γουλφ ήξερα ότι ένα από τα πράγματα που ήθελα να δώσω στο μυθιστόρημα ήταν μια υποβλητική αίσθηση του τόπου μου, του Λονδίνου, ανάλογη με αυτή του Λος Άντζελες στα βιβλία των Raymond Chandler και James Ellroy, ή του Εδιμβούργου όπως το ζει ο επιθεωρητής Ρέμπους στα μυθιστορήματα του Ian Rankin, ή όπως το Μπράιτον του επιθεωρητή Ρόι Γκρέις στα έργα του Peter James. 

Το 27 της Σάβιλ Ρόου, εκεί που βρίσκονται τα κεντρικά του Γουέστ Εντ, έδινε μια αίσθηση αυθεντικότητας, μου έφερνε στον νου τον Σέρλοκ Χολμς να γρατζουνίζει το βιολί του στην Μπέικερ Στριτ. Ο σάκος του φόνου διαδραματίζεται στο σύγχρονο Λονδίνο, που όμως φέρει έντονα τα σημάδια του παρελθόντος, καθώς υπάρχουν παντού φαντάσματα. Είναι το Λονδίνο του Τζακ του Αντεροβγάλτη, των αδελφών Κρέι και του Μαύρου Μουσείου. Το Μαύρο Μουσείο είναι το δωμάτιο 101 στη Νέα Σκότλαντ Γιαρντ, κλειστό για το κοινό, όπου εκτίθενται αντικείμενα και σύνεργα φοβερών εγκλημάτων των τελευταίων 150 ετών, για να θυμίζουν στους αστυνομικούς ότι ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που πηγαίνουν στη δουλειά. Στο Μαύρο Μουσείο ο Μαξ Γουλφ αναζητά σοφία και καθοδήγηση από έναν άντρα που πρόκειται να γίνει ο μεγαλύτερος σύμμαχός του».

Υπόθεση: Ένας τραπεζίτης βρίσκεται σφαγμένος στο γραφείο του – με βαθιά κομμένο τον λαιμό. Ένας άστεγος βρίσκεται σφαγμένος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Παρότι τα ΜΜΕ πιστεύουν ότι πίσω από τις δολοφονίες τους κρύβεται ένας κατά συρροή δολοφόνος με το παρατσούκλι Μπομπ ο Χασάπης, ο υπεύθυνος της αστυνομικής έρευνας Μαξ Γουλφ ανακαλύπτει σύντομα ότι οι δυο δολοφονημένοι άνδρες ήταν συμμαθητές και φίλοι από ένα ακριβό, ιδιωτικό σχολείο/οικοτροφείο. Έπειτα από παρακολούθηση, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Μπομπ, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη των φόνων. Ωστόσο, όταν δύο ακόμα από τα επτά μέλη της σχολικής παρέας δολοφονούνται, ο Μαξ Γουλφ πείθεται ότι κάποιος άλλος προσπαθεί να τους εξολοθρεύσει και διαισθάνεται ότι τους συνδέει κάποιο μυστικό. Θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέλος της ιστορίας, με δεδομένα τα εμπόδια που θέτει σε κάθε αστυνομική έρευνα η άκαμπτη κοινωνική διαστρωμάτωση της αγγλικής κοινωνίας;

Η πρώτη περιπέτεια του Μαξ είναι μια γρήγορη αυθεντική αστυνομική ιστορία με αντίπαλο έναν έξυπνο και αδίστακτο σίριαλ κίλερ.


4. Κώστας Κουτσομύτης, Ευάγγελος Μαυρουδής - Το κόκκινο Τανγκό. Νίκος Ζαχαριάδης - Η άνοδος και η πτώση ενός ηγέτη

Κέδρος, σελ. 568, 17,50€

image

Το κόκκινο τανγκό αποτελεί μια μυθιστορηματική ψυχογραφία του ανθρώπου που θεωρήθηκε ο «θεός» της Αριστεράς και που ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας.

Υπόθεση: Στις 29 Μαΐου 1945 μια βρετανική Ντακότα φέρνει στην Αθήνα τον Νίκο Ζαχαριάδη, κρατούμενο μέχρι τότε στο Νταχάου. Οι οπαδοί της Αριστεράς τον υποδέχονται σαν μεσσία.

Στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, και ενώ μαίνεται η λευκή τρομοκρατία, εκείνος επαγγέλλεται τη συμφιλίωση. Οι επιλογές του όμως εντείνουν τη σύγκρουση και ο εμφύλιος πόλεμος, με τις καταστροφικές για τη χώρα συνέπειες, οδηγεί τον ίδιο και τους συντρόφους του στην εξορία.

Εκεί νέες συγκρούσεις προκαλούν την πτώση του. Εκτοπισμένος, στη συνέχεια, στη Σιβηρία από το καθεστώς στο οποίο αφιερώθηκε, απομονωμένος, υπό εικοσιτετράωρη αστυνομική παρακολούθηση, δίνει τέλος στη ζωή του μετατρέποντας σε αυτοσχέδια αγχόνη το σωλήνα του καλοριφέρ.

Στις σελίδες του οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες συνυπάρχουν με ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο αρχιστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης, αλλά και οι γυναίκες που ερωτεύθηκαν τον Νίκο Ζαχαριάδη, η Μάνια Νοβίκοβα και η Ρούλα Κουκούλου. Με κινηματογραφικό τρόπο, τα γεγονότα παρουσιάζονται πρισματικά, ζωντανεύοντας την εποχή που σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία.


5. Malcolm Mackay - Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο

Πόλις, Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη, σελ.: 352,16€

image

Εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, σε κλίμα νυχτερινό και βροχερό. Εντυπωσιάζει με την τραχύτητα και τον ρεαλισμό του, που παγώνουν το αίμα σύμφωνα με το Le Figaro

Το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης, μετά τον Αναγκαίο θάνατο του Λιούις Γουίντερ (που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις), είναι ένα «νυχτερινό» κείμενο. Περιγράφει την αθλιότητα της βίας, τον κοινωνικό ντετερμινισμό, πρόσωπα μπλεγμένα στο έγκλημα από τη νεανική τους ηλικία, όχι από επιλογή, παρά μόνο για να επιβιώσουν. Ο Μακέι παρατηρεί με μεγάλη οξυδέρκεια τις συμμορίες και τις συγκρούσεις τους, τους επικεφαλής και τους εκτελεστές, τη σχέση υποκόσμου και αστυνομίας, χωρίς καμία διάθεση συνενοχής και εξωραϊσμού. Καμία μυθολογία, απλώς και μόνο η βία αυτού του κόσμου, όπου οι κώδικες τιμής εξαντλούνται στον νόμο του χρήματος και του πιο ισχυρού. Ο Μακέι αποηρωοποιεί το νουάρ μυθιστόρημα, χρησιμοποιώντας τους κώδικες του ντοκιμαντέρ. Η καθημερινότητα του επαγγελματία δολοφόνου, η προπαρασκευή και η τέλεση του εγκλήματος περιγράφονται λεπτομερειακά, με απέριττο ύφος και μαεστρία. Μας παραπέμπει στον Σαμουράι [ελλ. τίτλος: Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο] του Ζαν-Πιερ Μελβίλ και την υπέροχη ερμηνεία του Αλαίν Ντελόν. Ο Μακέι μάς δείχνει τη μοναξιά των εκτελεστών, την παράνοιά τους, την τσακισμένη μοίρα τους. Το μυθιστόρημα και οι ήρωες αποκτούν μια τραγική διάσταση.


6. Δημήτρης Μαμαλούκας - Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών

Κέδρος, σελ. 552, 17,50€

image

Μια καταβύθιση στα μολυβένια χρόνια, με τις πολιτικές ανακατατάξεις, τα κλασικά αυτοκίνητα, τα μικρά μουσικά γκρουπ προγκρέσιβ, την αμφισβήτηση, αλλά κυρίως με τη σκιά των τρομοκρατικών ομάδων.

Υπόθεση: Όταν ο νεαρός φοιτητής Αλεσάντρο Φοντάνα εξαφανίζεται ξαφνικά από την Μπολόνια, η μητέρα του ζητάει τη βοήθεια του Γκαμπριέλε Αμπιάτι, παλιού της γνωστού και ερασιτέχνη ντετέκτιβ. Ο Γκαμπριέλε με τη βοήθεια του φίλου του, Νικόλα Μιλάνο, αναζητούν την τύχη του νεαρού σε μια σκοτεινή κι εχθρική Ιταλία, μέχρι που ένας γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας εκδίδει το τελευταίο του μυθιστόρημα. Το βιβλίο θα κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό αντιδράσεων αφού φαίνεται να ξεθάβει θανάσιμα μυστικά, καλά κρυμμένα μέχρι τότε, μιας τρομοκρατικής ομάδας που έδρασε στο Μιλάνο τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’70, και να σχετίζεται άμεσα με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο.

Η εκδίκηση και το αίμα θα έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή τη νέα υπόθεση του Νικόλα Μιλάνο και του Γκαμπριέλε, ηρώων της Χαμένης Βιβλιοθήκης του Δημητρίου Μόστρα.


7. Samuel Bjork - Η κουκουβάγια

Μετάφραση: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη, Επιμελητής: Κυριάκος Αθανασιάδης, Διόπτρα, σελ. 488, 11.99 €

image

Ένα δυνατό αστυνομικό – θρίλερ από τη Νορβηγία το δεύτερο της σειράς με ήρωες τον Χόλγκερ Μουνκ και τη Μία Κρούγκερ, που κυκλοφορεί σε 30 χώρες.

Υπόθεση: Είναι Οκτώβριος. Ο χειμώνας έχει ήδη απλωθεί σαν γκρίζο παγωμένο πέπλο πάνω από την πόλη, πάνω από την ειδυλλιακή εξοχή – και πάνω από το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, περιτριγυρισμένη από κεριά. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, Χόλγκερ Μουνκ, και η ατίθαση, μελαγχολική συνεργάτιδά του, Μία Κρούγκερ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τη φρίκη με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία – είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου.

Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί. Άμεσα. Γιατί αλλιώς… θα το ξανακάνει.


8. Η Σοδειά του Κακού - Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ

Ψυχογιός, Σελ. 648

image

Το τρίτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστές τον Κόρμοραν Στράικ και τη δυναμική νεαρή βοηθό του Ρόμπιν Έλακοτ, είναι ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα μυστηρίου με απρόβλεπτες ανατροπές, αλλά ταυτόχρονα και η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας που συναντιούνται στον δρόμο της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής τους. Για όσους δεν γνωρίζουν Ρόμπερτ Γκάλμπρεϊθ είναι το ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέως του Χάρι Πότερ.

Υπόθεση: Όταν η Ρόμπιν Έλακοτ ανοίγει το μυστηριώδες πακέτο που φτάνει στα χέρια της, τρομοκρατείται καθώς αντικρίζει ένα ακρωτηριασμένο γυναικείο πόδι.

Το αφεντικό της, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Κόρμοραν Στράικ, είναι περισσότερο ψύχραιμος. Υπάρχουν τέσσερα άτομα από το παρελθόν του που θα μπορούσαν να ευθύνονται γι’ αυτό και είναι και τα τέσσερα ικανά να διαπράξουν τις πιο βίαιες και άγριες πράξεις.

Καθώς η αστυνομία επικεντρώνεται στον δράστη που ο Στράικ θεωρεί τον λιγότερο πιθανό, ο ίδιος και η Ρόμπιν αναλαμβάνουν την υπόθεση και μπαίνουν στους σκοτεινούς και διεστραμμένους κόσμους των τριών άλλων αντρών. Αλλά η βία συνεχίζεται και ο χρόνος είναι αδυσώπητος.


Bazaar βιβλίου στις εκδόσεις Άγρα

Για καλή, πολύ καλή αστυνομική λογοτεχνία μην ξεχνάμε τις εκδόσεις Άγρα! Αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινάει και το θερινό μπαζάρ των βιβλίων τους. Οι εξαιρετικές εκδόσεις διαθέτουν 400 τίτλοι με 50% έκπτωση. Εκτός από τα αστυνομικά βεβαίως θα βρείτε και πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια, λευκώματα, παιδικά, φωτογραφικά και άλλα πολλά, αλλά και προσφορές και πολλά δώρα (αφίσες, σελιδοδείκτες, βιβλία, φυλλάδια κλπ)

Άγρα, Ζωοδόχου Πηγής 99. Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, ώρα 15.00 - 20.00. Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, ώρα 11.00 - 20,30