Βιβλιο

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

«Διπλή παγίδα», William Landay, εκδ. Διόπτρα

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι ωραίο να διαβάζεις τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες και να είσαι πλήρως ενημερωμένος, αλλά πάντα υπάρχει χρόνος για ένα blast from the past. Με αφορμή την κυκλοφορία του σε νέα trade έκδοση, φέρνουμε ξανά στην επιφάνεια το εντυπωσιακό αστυνομικό «Mission Flats», του William Landay, που κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως «Διπλή Παγίδα». Ο William Landay έγινε γνωστός παγκοσμίως με το δικαστικό θρίλερ «Υπόθεση Jacob», ενώ με τη βραβευμένη «Διπλή Παγίδα» απέδειξε ότι η αμερικάνικη σχολή του αστυνομικού είναι παρούσα και ισχυρή ως αντίπαλο δέος του σκανδιναβικού.

imageΌλα ξεκινούν πριν από δέκα χρόνια μπροστά από μια κόκκινη πόρτα, σε ένα γκετοποιημένο προάστιο της Βοστόνης, το Μίσιον Φλατς. Μετά από την υπόδειξη ενός πληροφοριοδότη, η αστυνομία βγάζει ένταλμα και ετοιμάζεται να εισβάλει στο διαμέρισμα το οποίο υποψιάζεται πως είναι κέντρο διακίνησης κρακ. Είναι μια επιχείρηση ρουτίνας, από τις δεκάδες που πραγματοποιούν οι αρχές στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Ένας ντετέκτιβ αρπάζει τον πολιορκητικό κριό και χτυπάει την κόκκινη πόρτα και οι υπόλοιποι περιμένουν να σπάσει η πόρτα για να αρχίσουν οι συλλήψεις. Αναπάντεχα ακούγεται ο ξερός ήχος μπουμ-χραπ. Η σκηνή πλημμυρίζει με αίμα. Κάποιος που στεκόταν ακριβώς πίσω από την πόρτα έχει πυροβολήσει και ο ντετέκτιβ πέφτει νεκρός.

Παραδόξως, όταν οι αστυνομικοί ερευνούν το διαμέρισμα δεν βρίσκουν ίχνος από ναρκωτικά. Το μόνο που έχει απομείνει είναι μια παρατημένη επαναληπτική καραμπίνα με τα αποτυπώματα του σκληροτράχηλου μαύρου αρχηγού μιας συμμορίας. Αργότερα, ο πληροφοριοδότης εξαφανίζεται και η υπόθεση καταρρέει στο δικαστήριο. Δέκα χρόνια μετά, το 1997, ο νεαρός Μπεν είναι σερίφης στη μικρή επαρχιακή πόλη του Βερσέιλς. Η μητέρα του έχει αυτοκτονήσει πρόσφατα, ο καταπιεστικός πατέρας του δεν είναι η καλύτερη παρέα, τα όνειρά του έχουν πνιγεί στην κλειστή ατμόσφαιρα της πόλης. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής περιπολίας, ο Μπεν ανακαλύπτει σε ένα άδειο εξοχικό το πτώμα ενός εισαγγελέα από την πρωτεύουσα της πολιτείας, τη Βοστόνη. Στο Βερσέιλς καταφτάνουν ντετέκτιβ και δικαστικοί από τη μεγάλη πόλη οι οποίοι αναλαμβάνουν την υπόθεση, παραμερίζοντας τον άπειρο σερίφη.

Ο Μπεν, αποφασισμένος να πάρει μέρος στο πανηγύρι, ταξιδεύει στη Βοστόνη και αρχίζει μια δικιά του υπόγεια και παράλληλη έρευνα. Η γραμμή της αστυνομίας είναι ότι ο εισαγγελέας δολοφονήθηκε από τον σεσημασμένο αρχηγό της συμμορίας, αλλά ο Μπεν σχηματίζει τη θεωρία ότι η δολοφονία ήταν στημένη και στην πραγματικότητα έγινε γιατί κάποιοι στο Σώμα ήθελαν να ξεφορτωθούν τον εισαγγελέα, που είχε αρχίσει να σκαλίζει την ξεχασμένη υπόθεση της κόκκινης πόρτας.

Κατ’ αρχάς έχουμε τις δεδομένες λογοτεχνικές αρετές του Landay ως συγγραφέα. Το βιβλίο είναι πολύ καλό σε όλους τους τομείς, όλοι οι χαρακτήρες ανεξαιρέτως είναι πολύ ισχυροί, η υπόθεση έχει μεγάλο (και απρόβλεπτο) βάθος. Η Διπλή Παγίδα θα γοητεύσει τόσο τον μέσο, όσο και τον απαιτητικό αναγνώστη με τις δύο σοκαριστικές ανατροπές που επιφυλάσσει. Επιπλέον, είναι εντυπωσιακό το πώς μεταλλάσσεται η κεντρική υπόθεση. Στις πρώτες εκατό σελίδες φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια δολοφονία που μπορεί να εξιχνιαστεί γραμμικά, αλλά στην πορεία διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν αόρατα νήματα με εγκλήματα που είχαν συμβεί πριν από δέκα και είκοσι χρόνια, στα οποία εμπλέκονται πολλοί από τους πρωταγωνιστές.

Πέρα όμως από το αστυνομικό κομμάτι της υπόθεσης, ο Landay θέτει ενδιαφέροντα διλήμματα, όπως το μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας αστυνομικός για να τιμωρήσει έναν εγκληματία, ενώ αφιερώνει αρκετά σημεία στην ανάπτυξη του κοινωνικού φόντου της εποχής και της περιοχής. Η Βοστόνη των δεκαετιών του ’80 και του ’90 είναι ένα μέρος με χαώδεις ανισότητες ανάμεσα στο λευκό και το μαύρο πληθυσμό και αυτή η απεικόνιση δίνει μεγάλο βάθος στο βιβλίο.

Η Διπλή Παγίδα έχει τιμηθεί με αποθεωτικές κριτικές και το βαρυσήμαντο Dagger Award της αμερικάνικης ένωσης συγγραφέων αστυνομικών βιβλίων.

#VresXrono: 11 ώρες

>Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

>Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φιλίππου

>Λέξεις κλειδιά: Boston Miracle – συμμορίες – καρφί – διαφθορά – γκέτο – ναρκωτικά – εγκληματικότητα – ρατσισμός

>Τι να διαβάσω μετά; Την Υπόθεση Jacob του ίδιου συγγραφέα ή την Προμήθεια, του Τζορτζ Πελεκάνος (εκδ. Πατάκη).

>Ποια σειρά να δω μετά; Πέρα από την πρώτη σεζόν του True Detective την οποία κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη δει, αξίζει να αναζητήσετε το πολυσύνθετο The Wire.

>Διαβάστε περισσότερα στο blog του William Landay.

>Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο