Βιβλιο

Αυτές οι γυναίκες δεν πάνε στην παραλία για να μαυρίσουν...

Της Έλλης Κ.

A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mια Νιγηριανή γυναίκα, η Μέρι, ξεβράζεται στο λιμάνι της Ταρίφα, ενός θέρετρου στο νοτιότερο σημείο της Ισπανίας, απέναντι απ’ το Μαρόκο. Εκεί όπου συνήθως αράζουν οι σέρφερ περιμένοντας τα μεγάλα κύματα. Είχε δώσει μάχη με τα κύματα και με τους λαθρέμπορους που τους μετέφεραν από την Αφρική πάνω σε ένα φουσκωτό. Σε μια παραλία, λίγο πιο πέρα, μια άλλη γυναίκα, η Σουηδέζα Τερέσε, που κάνει διακοπές με τον πατέρα της, μετά από ένα βράδυ μεθυσιού και ατασθαλίας, βρίσκει έναν μαύρο άντρα νεκρό. Από τη Νέα Υόρκη, μια τρίτη γυναίκα, η Αλίνα, ξεκινάει για το Παρίσι. Ψάχνει τον δημοσιογράφο άντρα της Πάτρικ Κόρνγουολ, ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής δέκα μέρες. Ερευνούσε το σύγχρονο δουλεμπόριο και τις στρατιές των ανθρώπων που σέρνονται στα παράλια της Μεσογείου. Με λίγα λόγια, ένας αμερικανός δημοσιογράφος θέλει να γράψει μια δυνατή ιστορία για το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης: Την παράνομη μετανάστευση και το τράφικινγκ.

 Ως εδώ καλά. Τα στοιχεία του θρίλερ είναι όλα παρόντα. Απρόσμενη πλοκή, ερωτήματα, αποκαλύψεις και ανατροπές και το παζλ συμπληρώνεται. Οι τόποι επίσης: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Λισαβόνα, Νότια Ισπανία, Τσεχία. Η αφηγηματική ικανότητα της Alsterdal, της Σουηδέζας δημοσιογράφου, σεναριογράφου και θεατρικής συγγραφέως, καταπληκτική. Η ματιά της καίρια, πότε ψυχρή, πότε συναισθηματική.

image

Μέσα σ’ όλα αυτά όμως, αυτό που κραυγάζει είναι το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ευρώπη: η παράνομη μετανάστευση και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Η αδυναμία της γηραιάς ηπείρου να επιβάλλει τους νόμους της και να διαχειριστεί μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση. Πλήθος ερωτήματα για το πόσο το κοινωνικό μπλέκεται με το ατομικό συμφέρον; Πόσο τελικά μας ενδιαφέρουν αυτοί οι κατατρεγμένοι άνθρωποι; Μήπως μας χαλάνε την ησυχία; «Πιστεύω στην ευθύνη που έχει ο κάθε άνθρωπος ως άτομο. Το να κρατάς παθητική στάση είναι κι αυτό πράξη» είναι τα λόγια μιας ακτιβίστριας, ηρωίδας του βιβλίου. Και η συγγραφέας μάλλον αυτό έχει επιλέξει ως λύση στο εξαιρετικό της αστυνομικό μυθιστόρημα.

Οι τρεις γυναίκες του βιβλίου έχουν να αντιμετωπίσουν τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τις στρατιές των μεταναστών. Η Νιγηριανή επειδή ξεκίνησε να βρει μια νέα ζωή, η Σουηδέζα επειδή έψαχνε να βρει μέσα στην πολυτέλεια του κόσμου της τον εαυτό της και η Αμερικάνα επειδή έψαχνε να βρει τον άντρα της, κι εκείνος το ρεπορτάζ που ίσως του έδινε και το Πούλιτζερ. Το σκανδιναβικό νουάρ σε όλο του το μεγαλείο, έρχεται για άλλη μια φορά να μας βάλει τα γυαλιά. Το βιβλίο δεν το αφήνεις από τα χέρια σου. Είτε στην παραλία, είτε πριν κοιμηθείς στην αιώρα. Σου χαλάει λίγο την ανέμελη σιέστα. Ούτως ή άλλως, δεν είναι καιροί για σιέστα.

Κεντρική Φωτό: Η συγγραφέας Tove Alsterdal