- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-2027
Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό του
Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα εμφανιστεί για πρώτη φορά το Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη
Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2026-27, με το σύνθημα «Όπερα για πάντα», περιλαμβάνοντας πολύ σημαντικές πρεμιέρες, παραγωγές που προωθούν την εξωστρέφεια, μεγάλα αφιερώματα αλλά και επαναλήψεις παραγωγών που άφησαν το στίγμα τους στις σεζόν προηγήθηκαν.
Εθνική Λυρική Σκηνή: Ο προγραμματισμός για τη σεζόν 2026-27
Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, «η καλλιτεχνική περίοδος 2026/27 φέρνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή μια νέα κατεύθυνση στο ρεπερτόριό της, με σημαντικές πρεμιέρες και μεγάλες επιστροφές. Δύο έργα που έχουν καθορίσει την εξέλιξη της μουσικής μάς προσκαλούν σε μια γενναιόδωρη καταβύθιση στον πυρήνα της τέχνης μας: Ο Ορφέας του Μοντεβέρντι –έργο με το οποίο γεννήθηκε η τέχνη της όπερας πριν από τέσσερις αιώνες– και η Missasolemnis του Μπετόβεν –ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της δυτικής μουσικής– θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Μαζί με αυτά, ένα άλλο ορόσημο του 20ού αιώνα, η Ασώτου ανάβασις (The Rake’s Progress) του Στραβίνσκι, επιστρέφει στο ρεπερτόριο της ΕΛΣ μετά από μισό αιώνα. Αλλά και η Ντάμα πίκα, το σπάνιο αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, θα σημάνει την επιστροφή της Ρωσικής Σχολής στην ΕΛΣ, η οποία έχει ορίσει τη λυρική τέχνη παγκοσμίως».
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του προγραμματισμού της, η ΕΛΣ, σε συνέχεια των διεθνών περιοδειών της σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, μια μεγάλη συναυλία στο εμβληματικό Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, με τίτλο «Nikos Kazantzakis: An Odyssey in Music» και με έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σκαλκώτα, Μητρόπουλου και Κουμεντάκη (Οκτώβριος 2026).
Η καλλιτεχνική σεζόν εγκαινιάζεται στις 30 Οκτωβρίου με μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή με το βρετανικό Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν και τη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης: Ο «Ορφέας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, με την υπογραφή του κορυφαίου εικαστικού καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Ουίλιαμ Κέντριτζ. Η παραγωγή κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Γκλάιντμπορν τον Ιούνιο 2026.
Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 2026 έρχεται στην ΕΛΣ ο καταξιωμένος βρετανός σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ για να παρουσιάσει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή, την «Ντάμα Πίκα» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Μια μεγάλη επιστροφή θα σημειωθεί τον Μάρτιο 2027: επιστρέφει έπειτα από μισό αιώνα στο ρεπερτόριο της Λυρικής Σκηνής το έργο «Ασώτου ανάβασις» (The Rake’s Progress) του Ίγκορ Στραβίνσκι, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξανδρου Ευκλείδη.
To Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2027 μια νέα χορογραφία της Βαλεντίνας Τούρκου πάνω στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Ουίλλιαμς –μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Εθνικό Θέατρο της Σλοβενίας (Μάριμπορ).
Μια μεγάλη στιγμή για τη Εθνική Λυρική Λυρική Σκηνή -που αναμένουμε εναγωνίως- τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2027- είναι η παρουσίαση, για πρώτη φορά στην ιστορία της, του μνημειώδους αριστουργήματος της δυτικής μουσικής, της Missasolemnis του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, στο πλαίσιο της επετείου των διακοσίων ετών από τον θάνατο του κορυφαίου συνθέτη. Ένα φιλόδοξο μεικτό θέαμα με τη συμμετοχή της Ορχήστρας, της Χορωδίας και του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με την υπογραφή της Δήμητρας Γαλάνη, θα πραγματοποιηθεί στην ΕΛΣ, ως φόρος τιμής στη Μαριανίνα Κριεζή. Στην παράσταση «Ακόμα κι αν φύγεις…» θα συμμετέχουν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Παλαμίδας.
Τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί ένα αφιέρωμα στον Ρόμπερτ Ουίλσον, τον κορυφαίο δημιουργό που επαναπροσδιόρισε τη σκηνική γλώσσα της όπερας και έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2025. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η ΕΛΣ, θα αναβιώσει τον «Οθέλλο» του Βέρντι (Απρίλιος- Μάιος 2027).
Συνεχίζοντας στον προγραμματισμό των αναβιώσεων, τον Δεκέμβριο του 2026 και τον Ιανουάριο του 2027 θα αναβιώσει η κλασική παραγωγή της «Ζιζέλ» σε χορογραφία Βερόνικας Βιγιάρ και Ελένας Ιγκλέσιας. Ενώ λίγο αργότερα θα επιστρέψουν οι δύο ασπρόμαυρες, κινηματογραφικής αισθητικής παραγωγές του Νίκου Σ. Πετρόπουλου: η Τόσκα του Πουτσίνι (Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2027) και ο Ριγολέττος του Βέρντι (Ιούλιος 2027). Το καλοκαίρι του 2027 αναβιώνει άλλη μια όπερα του Πουτσίνι, η Μαντάμα Μπαττερφλάι, στη σκηνοθεσία του Ούγκο ντε Άνα (Ιούνιος και Ιούλιος 2027).
Παράλληλα, το μουσικό παραμύθι της Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πετσατώδη, επιστρέφει στην ΕΛΣ, για να συναντήσει το παιδικό και εφηβικό κοινό, σε εννέα παραστάσεις για οικογένειες και σχολεία (Νοέμβριος 2026- Ιανουάριος 2027).
Τέλος, η λατρευτική μουσική επιστρέφει στο πρόγραμμα της ΕΛΣ, με το 4ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής να πραγματοποιείται τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας του 2027, σε εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας.
Οι πρωταγωνιστές στις παραγωγές της ΕΛΣ για τη σεζόν 2026-27
Με το νέο πρόγραμμα για τη σεζόν 2026-27, η Εθνική Λυρική Σκηνή συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας και ελληνικής δημιουργικής σκηνής, φιλοξενώντας σπουδαίους σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και χορογράφους όπως οι Ουίλλιαμ Κέντριτζ, Στήβεν Λάνγκριτζ, Κέιτι Ντάβενπορτ, Βαλεντίνα Τούρκου, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Ειρήνη Βιανέλλη, Σαμπίν Τώυνισσεν και Άλαν Χράνιτελ.
Στο πόντιουμ των παραγωγών θα βρεθούν καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι Έλληνες και ξένοι αρχιμουσικοί, ανάμεσά τους οι Βασίλης Χριστόπουλος, Κωνσταντίνος Τερζάκης, Ντμίτρι Γιουρόφσκι, Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, Ζακ Λακόμπ, Σέστο Κουατρίνι, Λουκάς Καρυτινός και Χοσέ Σαλασάρ.
Στις παραγωγές της σεζόν 2026/27, δίπλα στους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ Δημήτρη Πλατανιά, Τάση Χριστογιαννόπουλο, Τσέλια Κοστέα, Βασιλική Καραγιάννη, Διονύση Σούρμπη, Τάσο Αποστόλου, Πέτρο Μαγουλά, Γιάννη Γιαννίση και Γιάννη Χριστόπουλο, θα συμμετάσχουν και διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί ερμηνευτές όπως οι Σόνια Γιόντσεβα, Ερμονέλα Γιάχο, Τσαρλς Καστρονόβο, Μπράιαν Τζέιντ, Αρτούρο Τσακόν-Κρους, Ρικκάρντο Μάσσι, Μαρσέλο Πουέντε, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Χοβαννές Αϊβαζιάν, Χρήστος Κεχρής, Μαίρη-Έλεν Νέζη, Ντμίτρι Γκολόβνιν, Ματίλντε Βάλλεβικ, Δανάη Κοντόρα, Άννα Αγάθωνος και Χρυσάνθη Σπιτάδη.
Παράλληλα, στο πλευρό των χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα εμφανιστούν διακεκριμένοι χορευτές της διεθνούς σκηνής, όπως οι Μάια Μακατέλι, Ελίζαμπετ Τόνεφ, Ξένια Οβσιάνικ, Καρολλίνα Μπάστος, Λετίσια Ντίας, Γιανγκ Γκιου Τσόι και Αλεχάντρο Βιρέγες.