- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ταξίδι στη Ρενς: 200 χρόνια από την πρεμιέρα μιας απαιτητικής αλλά ξεχασμένης όπερας
Η όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι παίζεται φέτος στο Teatro Rossini
Η όπερα «Ταξίδι στη Ρενς» θα παρουσιαστεί στο Teatro Rossini στο Πέζαρο
Έχουν περάσει 200 χρόνια από τη σύνθεση της όπερας «Ταξίδι στη Ρενς» του Τζοακίνο Ροσσίνι, ενός έργου που είναι γνωστό για τις μεγάλες απαιτήσεις του, καθώς χρειάζεται 14 σολίστες. Γι’ αυτό δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στην Ελλάδα, αν και η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κωστράκη έχει ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Madama Cortese στο Rossini Opera Festival στο Πέζαρο. Σ’ αυτή την πόλη στην ακτή της Αδριατικής γεννήθηκε ο Ροσσίνι. Σήμερα στο Πέζαρο υπάρχει το Teatro Rossini, όπου παρουσιάζονται πολλές παραγωγές λυρικών έργων, ενώ κάθε Αύγουστο γίνεται διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικό. Το φεστιβάλ παρουσιάζει το «Ταξίδι στη Reims», συχνά με τη συμμετοχή ανερχόμενων ταλέντων από την Accademia Rossiniana. Επίσης, η συγκεκριμένη όπερα έχει ανεβεί στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, υπό τη διεύθυνση του Valery Gergiev, σε σκηνοθεσία του Alain Maratrat και σε συνεργασία με το Θέατρο Μαριίνσκι. Το 2018 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Deutsche Oper Berlin σε σκηνοθεσία του Jan Bosse. Επιπλέον, η όπερα έχει παρουσιαστεί στο Teatro alla Scala στο Μιλάνο και στο Royal Opera House στο Λονδίνο.
Το «Ταξίδι στη Ρενς» έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου 1825, στο Théâtre Italien στο Παρίσι. Ήταν για κωμική όπερα που ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε στην αρχή του 1825 σε λιμπρέτο του Λουίτζι Μπαλόκι και με την ευκαιρία τη στέψη του Καρόλου Ι' της Γαλλίας. Ο Κάρολος Ι' στέφθηκε επίσημα Βασιλιάς της Γαλλίας στη Ρενς, με μια μεγαλοπρεπή τελετή που θύμιζε την παλιά απολυταρχία. Στον χώρο των τεχνών ήταν η περίοδος του ρομαντισμού και ο Μπετόβεν ολοκλήρωνε το Κουαρτέτο εγχόρδων Νο. 13. Το «Ταξίδι στη Ρενς» θεωρούταν ξεχασμένο, αλλά αναβίωσε στη δεκαετία του 1980.
Η όπερα ακολουθεί μια ομάδα αριστοκρατών και καλλιτεχνών που ταξιδεύουν προς τη Ρενς για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Ι’, αλλά εγκλωβίζονται σε ένα πανδοχείο λόγω έλλειψης αλόγων. Κατά την αναμονή τους, διασκεδάζουν μεταξύ τους με τραγούδια, άριες και κωμικές καταστάσεις. Φέτος θα παρουσιαστεί στο Πέζαρο στις 15 και 18 Αυγούστου 2025 στο Teatro Rossini. Την παραγωγή, που αποτελεί μέρος του Festival Giovane, διευθύνει ο Alessandro Mazzocchetti, σε σκηνοθεσία του Emilio Sagi, και θα συμμετέχουν οι σπουδαστές της Accademia Rossiniana, της ομάδας Alberto Zedda.