Θεατρο - Οπερα

«Η νεκρή πόλη» σε πανελλήνια πρώτη στην ΕΛΣ

Η τολμηρή όπερα, η μοναδική που συνέθεσε ηκορυφαία μουσικοπαιδαγωγός Νάντια Μπουλανζέ, ξετυλίγει μια ερωτική ιστορία για την καταστροφική δύναμη της εμμονής

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 900
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η νεκρή πόλη» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
«Η νεκρή πόλη» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Valeria Isaeva

«Η νεκρή πόλη» της Νάντιας Μπουλανζέ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Η νεκρή πόλη»: η όπερα της Νάντιας Μπουλανζέ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ήταν προγραμματισμένο να κάνει την πρεμιέρα της στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού το 1914, αλλά εξαιτίας του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Εκατόν δέκα χρόνια μετά, ένα από τα σπανιότερα παιζόμενα και πιο μυστηριώδη λυρικά έργα του 20ού αιώναθα συναντήσει το κοινό,μόλις στο τρίτο του ανέβασμα παγκοσμίως, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του διαβόητου Ιταλού ποιητή Γκαμπριέλε Ντ’ Αννούντσιο, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο της οπερατικής προσαρμογής, «Η νεκρή πόλη» αφηγείται ένα παρακμιακό αιμομικτικό πάθος με σκηνικό την ανασκαφή των Μυκηνών και πρωταγωνιστές τη νεαρή Ήβη, τον αρχαιολόγο αδελφό της Λεονάρδο, τον ποιητή φίλο του Αλέξανδρο και την τυφλή σύζυγό του Άννα.

«Η νεκρή πόλη» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
«Η νεκρή πόλη» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Γιώργος Καλκανίδης

Το έργο, με την ιμπρεσιονιστική του μουσική γεμάτη αναφορές στον Ντεμπυσσύ, υπογράφει η Νάντια Μπουλανζέ, σε συνεργασία με τον μέντορά της Ραούλ Πυνιό. Υπήρξε, μάλιστα, η μοναδική της όπερα αφού η Γαλλίδα μουσικός (δασκάλα εμβληματικών συνθετών, όπως οι Άαρον Κόπλαντ, Λέναρντ Μπέρνσταϊν, Άστορ Πιατσόλα και Φίλιπ Γκλας, και η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο πόντιουμ της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης και των Συμφωνικών της Βοστόνης και της Φιλαδέλφειας) σταμάτησε να συνθέτει γύρω στα 35 χρόνια της, μετά τον θάνατο της συνθέτριας αδελφής της Λιλί, καθώς και του Πυνιό.

Το έργο παρουσιάζεται από τη νεοϋορκέζικη Catapult Opera, σε μουσική διεύθυνση του Νηλ Γκόρεν και σκηνοθεσία της Ρόμπιν Γκουαρίνο. Τους τέσσερις ήρωες ερμηνεύουν η υψίφωνος Μελίσσα Χάρβεϋ, η μεσόφωνος Λώρι Ρούμπιν, ο βαρύτονος Τζόσουα Ντέννις και ο τενόρος Τζορέλ Ουίλλιαμς.

INFO:
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
19, 21, 24, 26, 28 Ιανουαρίου
Ώρα έναρξης: 20.30 (Κυριακή: 19.30)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ